13 websites voor rechtenvrije muziek om te gebruiken in jouw video’s

Muziek is bepalend voor een goede reisvideo. Muziek kan namelijk zo veel met een video doen. Het bepaalt de sfeer – en of mensen geïntrigeerd blijven kijken of na een paar seconden door iets anders worden afgeleid. In deze blog deel ik websites voor rechtenvrije muziek, waar je rechtenvrije muziek kunt vinden om in jouw video’s te gebruiken. Het merendeel van deze websites geeft toegang tot GRATIS rechtenvrije muziek voor jouw video. Bovendien leg ik uit hoe rechtenvrije muziek werkt en deel ik een paar tips voor het gebruiken van muziek in jouw video. Let’s go!

Wanneer mag je muziek gebruiken – en wanneer vooral niet?

Muziek is auteursrechtelijk beschermd door de maker. Dit betekent dat niemand zonder toestemming die muziek mag verspreiden of openbaar maken. Als je de muziek in jouw video gebruikt zonder toestemming van de maker te hebben schend je dus het auteursrecht.

Maar als Beyoncé een nieuw nummer heeft kun je haar natuurlijk niet even mailen of je haar muziek in jouw nieuwste vlog mag gebruiken.

Rechtenvrije muziek om te gebruiken in jouw video’s

Ga er dus maar vanuit dat populaire muziek van beroemde artiesten niet gebruikt mag worden in jouw video. Doe je dit wel? Dan kan YouTube jouw video offline halen en dan is al dat werk voor niets geweest. Of nog erger: je kunt een schadeclaim van de maker ontvangen omdat je de muziek zonder toestemming gebruikt.

Je mag de muziek dus wel gebruiken, maar vaak is het de moeite en de kosten niet waard. Ga maar eens na: hoe lang gaat het duren voordat een platenmaatschappij of artiest jouw toestemming heeft gegeven? En vind je het echt de moeite waard om duizenden euro’s te betalen om een nummer van Ed Sheeran te gebruiken in jouw video? Want reken maa dat er een flink prijskaartje aan hangt.

Als je niet duizenden euro’s aan licenties voor muziek wilt uitgeven, wat doe je dan?

De uitkomst is royalty free muziek, oftewel rechtenvrije muziek. Dit wordt ook wel creative commons muziek genoemd. Dit betekent dat de maker bij voorbaat al toestemming geeft en dat iedereen het dus mag gebruiken. Overigens klopt de naam niet helemaal (rechten-vrij): de maker heeft namelijk nog steeds het recht om te doen met de muziek wat hij/zij wilt.

Let op: rechtenvrije muziek is NIET altijd gratis! Veel rechtenvrije muziek op het internet wordt gedeeld met de voorwaarde dat je credits aan de maker geeft. Maar er bestaat ook rechtenvrije muziek waar je voor betaalt. Deze muziek is meestal wel van betere kwaliteit. In de vermelde websites voor rechtenvrije muziek hieronder staat erbij of de rechtenvrije muziek gratis of betaald te downloaden is.

Rechtenvrije muziek / Creative commons muziek

Wanneer je op internet naar rechtenvrije muziek zoekt kom je heel wat tegen. Bekijk altijd goed wat de voorwaarden van de maker zijn. Mag je het nummer zomaar gebruiken in een video of zitten er voorwaarden aan verbonden? Vaak vraagt de maker of je de credits wilt vermelden. Zo krijgt de maker meer naamsbekendheid en de waardering voor z’n werk. Meestal vermeld ik dit in de beschrijving van mijn YouTube-video’s. Je kunt het ook aan het einde van de video vermelden.

Soms wil een maker dat je naar een bepaalde website linkt of dat je hem/haar volgt op een social media kanaal. Met name via Soundcloud kom je deze voorwaarden tegen.

Lees ook: 10 tips voor het maken van reisvideo’s

digital-nomad-life

Extra tips voor het gebruik van muziek in reisvideo’s

1. Maak een muziekbibliotheek voor jezelf aan

Als je één keer een reisvideo maakt is dit niet zo belangrijk. Maar als je vaker video’s wilt gaan maken kan dit je veel tijd sparen. Ik monteer meerdere video’s per week – en voor al die video’s heb ik muziek nodig. Daarom heb ik een uitgebreide muziekbibliotheek voor mezelf gemaakt. Deze heb ik in mappen verdeeld die de muziek of de sfeer van de muziek omschrijven. Daarnaast zijn er een paar mappen voor artiesten en muziek die ik regelmatig gebruik.

Maak het zo gemakkelijk mogelijk voor jezelf, zodat je niet een hele dag kwijt bent met het uitzoeken van muziek voor jouw nieuwe reisvideo. Sommige mensen vinden het fijn om op genre of sfeer te selecteren, anderen hebben liever een chronologische of alfabetische volgorde.

2. Probeer van tevoren al een idee te hebben welke muziek je gaat gebruiken

Luister naar een paar muziekfragmenten voordat je met een video begint. Zo heb je een idee hoe de muziek start. En dan weet je ook beter wat en hoe je kunt filmen. Moeten de videoshots bijvoorbeeld snel en flitsend zijn of juist langzaam in elkaar overlopen? Door hier vooraf over na te denken kun je tijdens het monteren beter de muziek en het beeld op elkaar laten aansluiten.

3. Neem ter plekke achtergrondgeluid op

Bij de meeste video’s hoor je bijna alleen maar de muziek. Maar het is ook handig om goed achtergrondgeluid op te nemen. Ga je naar zee of naar het bos? Neem dan 10 seconden aan omgevingsgeluid op. Door dit omgevingsgeluid zachtjes onder de beelden te plaatsen word je video nog nét iets beter en geloofwaardiger.

4. Je kunt losse geluidsfragmenten en omgevingsgeluid ook downloaden

Heb je een bepaald geluid niet opgenomen? Geen nood! Vaak kun je online wel iets vinden dat erop lijkt. Denk aan het geklik van een camera, het getjirp van een vogel of het ritselen van bladeren. Ook voor dit soort ‘algemene’ geluiden heb ik een map in mijn muziekbibliotheek. Zo hoef ik ze niet iedere keer dat ik ze nodig heb opnieuw te downloaden of op te nemen. 

5. Let erop dat rechtenvrije muziek niet altijd gebruikt mag worden voor commerciële doeleinden

Wanneer een video een commerciële insteek heeft is het lastiger om rechtenvrije muziek te vinden. Denk aan een promotievideo van een bedrijf. Al is het voor YouTube lastig om te zien of zo’n video commerciële doeleinden heeft. Wil je er zeker van zijn dat je de muziek mag gebruiken? Bekijk dan of de licentie ook commercieel gebruik toelaat. Bij de meeste licenties staat erbij of de muziek wel of niet voor commercieel gebruik gebruikt mag worden.

Let op! Ook als jij de advertenties activeert bij jouw YouTube video’s kan dat voor problemen zorgen. Advertenties staan namelijk gelijk aan inkomsten = commercieel gebruik.

video-rechtenvrije-muziek

Handige websites voor rechtenvrije muziek (alfabetische volgorde)

1. Artlist

Artlist is een fijne optie wanneer je als videomaker regelmatig commerciële video’s maakt. De muziek die je hier download mag je namelijk ook voor commerciële doeleinden gebruiken. Er wordt dagelijks nieuwe muziek aan de bibliotheek van Artlist toegevoegd. Bovendien kun je gemakkelijk op genre en sfeer zoeken. Ik vind de kwaliteit van de muziek ook beter. Nadeel is wel dat je jaarlijks $200 dollar moet betalen voor de licentie van Artlist.

Kosten: $200 dollar per jaar

Handig in gebruik: erg prettig, gemakkelijk op genre zoeken

Aanbod muziek: regelmatig nieuwe muziek

2. Audiojungle

Audiojungle heeft erg leuke muziek en is een van mijn favoriete websites voor rechtenvrije muziek. Nadeel is wel dat je per muzieknummer betaalt voor een licentie. En die kosten kunnen variëren van $5 tot $50. Er zijn zelfs licenties die $1000 dollar zijn! Wanneer je dus regelmatig muziek nodig hebt is Audiojungle een prijzige optie. Maar als je een keer iets leuks tegenkomt voor $10 dollar is dat prima.

Kosten: gemiddeld $19 dollar

Handig in gebruik: erg prettig, gemakkelijk op genre en prijs zoeken

Aanbod muziek: veel keuze

3. Epidemic Sound

Epidemic Sound is voor veel professionele videomakers dé plek om muziek te vinden. Ze hebben een grote database aan muziek en bovendien wordt deze constant aangevuld met nieuwe muziek. Je kunt bovendien ook geluidseffecten downloaden, dus ook dat is erg handig. Je kunt Epidemic Sound 1 maand gratis uitproberen.

Kosten: €13 euro per maand voor persoonlijke kanalen, €49 euro per maand voor commerciële producties

Handig in gebruik: erg prettig, je kunt gemakkelijk op genre en sfeer zoeken

Aanbod muziek: veel keuze

4. Audio Library van YouTube

YouTube heeft ook een eigen muziekbibliotheek voor rechtenvrije muziek: YouTube Audio Library. Als je muziek vanuit deze bibliotheek download weet je zeker dat je geen problemen krijgt als je een video met die muziek op YouTube uploadt. Persoonlijk vind ik de muziek ietwat eentonig, maar er verschijnen nog steeds regelmatig nieuwe muziekbestanden.

Kosten: gratis

Handig in gebruik: gemakkelijk zoeken op genre of via zoekwoorden

Aanbod muziek: na een tijdje ken je het aanbod wel, maar er verschijnt nog regelmatig nieuwe muziek in de bibliotheek

5. BenSound

Wanneer je een geluidsfragment van BenSound gebruikt is de kans groot dat ik het ga herkennen. Inmiddels kan ik de nummers van deze website dromen. Maar dat neemt niet weg dat er een paar leuke opties tussen zitten om in jouw video te gebruiken. En het is gratis, ook altijd fijn. Wanneer je geen credits wilt geven aan BenSound moet je wel een licentie kopen.

Kosten: gratis

Handig in gebruik: prettig, zoeken op genre en zoekwoorden

Aanbod muziek: beperkt, er wordt weinig nieuwe muziek toegevoegd

6. FreeMusicArchive.org

Ik ben geen fan van de website. Het oogt namelijk rommelig en er verschijnen overal (pop-up) banners of random teksten. Ook vind ik de muziek niet van de beste kwaliteit, maar soms zitten er wel leuke nummers tussen. Altijd goed om even doorheen te bladeren.

Kosten: gratis

Handig in gebruik: de site oogt wat rommelig, maar bovenin kun je gemakkelijk op genres zoeken

Aanbod muziek: er worden regelmatig nieuwe nummers toegevoegd

Tips-reisvideo's-maken

7. Josh Woodward

Songs for people who like things – dat is de omschrijving op de website van Josh Woodward. Josh is een singer-songwriter en uploadt vooral akoestische gitaarmuziek. Het fijne is dat je zijn nummers zowel met tekst als instrumentaal kunt downloaden. Er verschijnt niet vaak nieuwe muziek, maar als er iets nieuws op staat is het meestal direct een heel album.

Kosten: gratis

Handig in gebruik: gemakkelijk muziek zoeken op genre, snelheid (bpm – beats per minute) en mood.

Aanbod muziek: leuk aanbod, maar het duurt altijd even voordat er nieuwe nummers op staan

8. Mobygratis

Ken je Richard Melville Hall? Misschien niet via zijn echte naam, maar wel zijn artiestennaam: Moby. Deze man maakt geweldige muziek (nummers zoals Porcelain en Why Does My Heart Feel So Bad zijn heerlijk) en maakt zijn muziek nu ook beschikbaar voor filmmakers.

Kosten: gratis

Handig in gebruik: gemakkelijk nummers zoeken. Om te downloaden moet je wel even een aanmeldingeformulier invullen, waarna de download naar jouw mailadres wordt gestuurd.

Aanbod muziek: er staan zo’n 200 nummers op zijn site om te downloaden

9. Music For Creators

Music For Creators is geen website, maar een YouTubekanaal. Het fijne vind ik dat ik meldingen krijg wanneer er nieuwe muziek wordt geplaatst. Nadeel is wel dat je niet gemakkelijk op genre kunt zoeken. Je moet dus ieder nummer eerst beluisteren en dan zelf bepalen of je het wilt downloaden of niet. Maar er zitten zeker leuke nummers voor reisvideo’s tussen!

Kosten: gratis

Handig in gebruik: je kunt niet gemakkelijk zoeken op genres of mood, dus minder gebruiksvriendelijk dan een website

Aanbod muziek: er wordt onregelmatig geplaatst (wanneer ik deze blog online zijn er al een paar maanden geen uploads geweest) maar de muziek die er te vinden is is wel leuk voor reisvideo’s

Tips-reisvideo's-maken

10. Premiumbeat

Premiumbeat lijkt veel op Audiojungle en is een van de fijnere websites voor rechtenvrije muziek. Je koopt per nummer een licentie en de meeste muziek is van goede kwaliteit. Nadeel is wel dat de prijzen per nummer iets hoger liggen: $49 euro per licentie. Persoonlijk vind ik dit alleen de moeite waard als het voor een betaalde opdracht is en de opdrachtgever die kosten wil betalen.

Kosten: $49 dollar per licentie

Handig in gebruik: prettig om te gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld zoeken op genre, mood, snelheid (bpm) en op specifieke artiesten

Aanbod muziek: regelmatig verschijnt er nieuwe muziek op de site

11. SoundCloud

Iedereen kan iets op SoundCloud uploaden. Hierdoor is het aanbod ONWIJS GROOT. Maar daardoor heb je ook kans dat er veel rommel tussen zit. Ik zou je aanraden om een paar leuke artiesten te volgen die in hun licentievoorwaarden aangeven dat je hun muziek mag gebruiken. Vaak weet je al dat dit mag als de optie ‘downloaden’ beschikbaar is.

Kosten: gratis

Handig in gebruik: ik vind de site in het begin niet héél gebruiksvriendelijk. Het oogt rommelig en veel rechtenvrije muziek staat verspreid tussen nummers die je niet mag gebruiken. Maar als je eenmaal wat artiesten volgt en weet hoe de site werkt is het prima.

Aanbod muziek: zeer uitgebreid aanbod. Kijk wel altijd goed wat voor licentie er bij de muziek hoort!

12. Vlog No Copyright Music

Vlog No Copyright Music is geen website, maar ook een YouTube-kanaal. Het fijne aan dit kanaal is dat er meerdere keren per week nieuw muziek wordt geplaatst. Je kunt meldingen inschakelen zodat je een seintje krijgt bij nieuwe uploads. Bovendien is de muziek over het algemeen leuk en prettig voor reis- en sfeervideo’s.

Kosten: gratis

Handig in gebruik: je kunt meldingen inschakelen, zodat je een seintje krijgt bij nieuwe uploads. Zoeken op genre of mood is echter niet mogelijk, dus je moet de nummers stuk voor stuk luisteren.

Aanbod muziek: meerdere keren per week wordt er nieuwe muziek geplaatst

13. YourEDM

EDM staat voor electronic dance music en op deze website vind je dus logischerwijs dit genre. EDM werkt vrij goed voor sfeervideo’s en reisvideo’s omdat het tempo upbeat is. In de subcategorie Free Downloads kun je rechtenvrije muziek vinden voor jouw video’s.

Kosten: gratis

Handig in gebruik: er is wel een zoekfunctie op de site, maar je kunt niet echt op genre of mood zoeken. Bekijk het aanbod een keer, sla de nummers in jouw eigen muziekbibliotheek op en bekijk maandelijks wat er nieuw op de site staat

Aanbod muziek: leuk aanbod staat al online. Een paar keer per maand wordt er een nieuw nummer geplaatst in de Free Downloads

Tips-reisvideo's-maken

Lees ook: reisfotografie – wat neem ik mee voor het fotograferen op reis?

Ik hoop dat jullie iets aan deze websites voor rechtenvrije muziek hebben! Bekijk ze regelmatig om jouw muziekbibliotheek aan te vullen en dan komt het helemaal goed met jouw volgende (reis-) video.

Reacties via Facebook account

comments