Wat te doen in Vientiane, de meest relaxte hoofdstad ter wereld

Vientiane mag met recht de meest relaxte hoofdstad ter wereld worden genoemd. Als je door deze stad aan de Mekong loopt heb je niet het idee dat je door een Aziatische hoofdstad loopt, eerder door een groot dorp. De meeste mensen slaan de hoofdstad Vientiane over tijdens een rondreis in Laos. Het verdient misschien niet de hoofdprijs voor mooiste en meest bruisende stad, maar je kunt je hier zeker gemakkelijk een paar dagen vermaken.

Lees ook: backpacken in Laos – inspiratie voor een rondreis

In een dag kun je de meeste bezienswaardigheden in Vientiane zien en bijna alles in het centrum ligt op loopafstand van elkaar vandaan. Wil je je in en rondom Vientiane verplaatsen, dan is een fiets of een scooter de gemakkelijkste manier. Maar een tuktuk brengt je ook zo van A naar B. Daarnaast is er ook nog wat in de omgeving van Vientiane te zien en kun je hier prima relaxen als je even bij wilt komen van jouw rondreis in Azië. In deze blog deel ik een aantal dingen die je kunt doen als je in Vientiane in Laos bent!

Lees ook: 11x wat te doen in Luang Prabang, mijn favoriete stad in Azië

Vientiane-Laos

Wat te doen in de hoofdstad Vientiane in Laos?

1. Duizenden Boeddha’s bewonderen in Wat Si Saket

Ooit wel eens duizenden Boeddhabeelden bij elkaar gezien? Je kunt ze stuk voor stuk bewonderen in Wat Si Saket, of Wat Sisaket. Sommige mensen zeggen dat hier zo’n 5.000 Boeddhabeelden staan, anderen zelfs meer dan 10.000. Wat Si Saket is de oudste tempel in Vientiane die nog intact is gebleven. De tempel werd namelijk niet verwoest tijdens een aanval op Vientiane in 1828. Toch is deze tempel relatief nieuw: Wat Si Saket werd in 1818 gebouwd. Waarschijnlijk werd deze tempel tijdens aanvallen gespaard omdat deze in Bangkokstijl is gebouwd. Let op: houd er rekening mee dat vrouwen hun benen moeten bedekken, dus trek een lange broek of rok aan.

Entreeprijs: 5.000 kip (€0,50 euro)

Vientiane-Laos
Vientiane-Laos

2. Meer tempels bewonderen: Haw Pha Kaeo

Niet ver van Wat Si Saket vind je nog een prachtige en kleurrijke tempel: Haw Pha Kaeo, ook wel Wat Phra Kaew genoemd. Again: houd er rekening mee dat je als vrouw je benen moet bedekken. Bij de ingang kunnen ze anders ook wel iets geven om jezelf te bedekken, maar je kunt het beste gewoon een lange rok of broek aantrekken voor je bezoek.

Entreeprijs: 5.000 kip (€0,50 euro)

Vientiane-Laos
Vientiane-Laos

3. Pha That Luang, gouden symbool van de stad

De gouden stupa Pha That Luang is het symbool van de stad Vientiane. De Laotianen zijn ontzettend trots op deze stupa: deze is namelijk niet in een gouden kleur geschilderd, maar daadwerkelijk gemaakt van goud. Deze gouden stupa ligt enkele kilometers buiten het centrum, dus je kunt hier het beste op de fiets, de scooter of met de tuktuk naartoe. Rondom de gouden stupa vind je meer tempels: Wat That Luang Neua en Wat That Luang Tai.

Entreeprijs: 5.000 kip (€0,50 euro)

4. Nóg een stupa, maar dan zwart: That Dam

In het centrum van Vientiane vind je een andere bijzondere stupa: That Dam, oftewel de zwarte stupa. Vroeger was deze stupa rijkelijk versierd met gouden platen, maar die tijdens een aanval op de stad verwijderd. De stupa raakte in verval, kleurde zwart en is tegenwoordig bedekt met mos en planten. Deze zwarte stupa staat op een rotonde tussen de huizen in het centrum van Vientiane. Het is misschien niet het meest indrukwekkende monument dat je in de stad zult zien, maar toch leuk om even langs te lopen.

Entreeprijs: gratis

5. Patuxai, Franse triomfboog in Vientiane

Laos is ooit een Franse kolonie geweest en dat zie je voornamelijk terug op de menukaarten. Overal zijn (stok-) broden en crêpes te bestellen, en ze zijn nog van prima kwaliteit ook. Maar je vindt het soms ook terug in de architectuur. De Patuxai is hier een perfect voorbeeld van. Deze triomfboog is de Laotiaanse variant van de Arc de Triomphe in de Franse hoofdstad Parijs. De boog is rijkelijk versierd, al is het grappig om te zien hoe in de versieringen heel wat vogelnestjes zijn gebouwd. Rondom de triomfboog ligt een parkje waar je vaak lokale mensen ziet zitten die graag een praatje (met jou of met elkaar) maken.

Entreeprijs: gratis, 3.000 kip (€0,30 euro) om naar boven te gaan

Vientiane-Laos
Vientiane-Laos

6. Meer leren over Laos in het LAO Nationaal Museum

Als je net in Laos bent en meer wilt leren over de geschiedenis van dit land is het een aanrader om naar het LAO Nationaal Museum te gaan. Oké de tentoonstelling is wat verouderd, maar wel interessant om meer van het land te begrijpen. Onder meer de Franse kolonisatie, de onafhankelijkheid van Laos en de nasleep van de Tweede Wereldoorlog in Laos passeert de revue. Bovendien is het museum in een Frans koloniaal pand gehuisvest.

Entreeprijs: 10.000 kip (€1 euro)

7. Een Beer Lao drinken aan de Mekong tijdens de zonsondergang

Vientiane ligt aan de rivier de Mekong. Aan de Mekong vind je een paar plekken en trappen waar je prima kunt zitten met een biertje. Natuurlijk ga je voor het lokale biertje, Beer Lao. Met wat geluk word je ook nog eens getrakteerd op een prachtige zonsondergang over het water.

Entreeprijs: gratis, een Beer Lao kost ongeveer 10.000 kip (€1 euro)

Vientiane-Laos

8. Avondmarkt bezoeken langs de Mekong

Als je dan toch al ’s avonds bij de rivier bent kun je ook de avondmarkt van Vientiane bezoeken. Je kunt deze markt eigenlijk niet missen: ga gewoon op zoek naar een mensenmenigte die zich rondom rode kraampjes verzamelen, in de buurt van het Chao Anouvong Park. Er worden huishoudelijke spullen en kleding verkocht, maar ook souvenirs en kunstwerken van (lokale) kunstenaars.

Entreeprijs: gratis

9. Heftig, maar bijzonder museum: COPE Center

Laos is het meest gebombardeerde land ter wereld. Tijdens de Vietnamoorlog werd Laos als buurland ook flink geraakt. Vandaag de dag raken er nog steeds mensen gewond door onontplofte bommen die verspreid door het land liggen ‘verstopt’. Het is een veelvoorkomende doodsoorzaak in het land. De meest interessante bezienswaardigheid in Vientiane vind ik daarom het COPE Center, ook wel het COPE Museum genoemd. De organisatie COPE zet zich in voor slachtoffers van de onontplofte bommen in Laos.

Er zijn verschillende verhalen te lezen van slachtoffers. Midden in de ruimte hangen de protheses die gemaakt worden voor slachtoffers. Ik vond het behoorlijk heftig om te zien, in combinatie met de persoonlijke verhalen. Daarnaast worden er documentaires getoond waarin mensen worden geïnterviewd die bijvoorbeeld slachtoffer zijn geworden. Maar ook dokters, familieleden en mensen die zich inzetten om deze onontplofte bommen op te sporen

Entreeprijs: gratis, al is het wel netjes om een donatie te doen of iets in het souvenirwinkeltje te kopen.

Lees ook: doen in Vientiane, Laos – een bezoek aan het COPE Museum

souvenir-in-the-spotlight-cope-museum-vientiane-laos

10. Bijzondere en surreële beelden in Buddha Park

Het Buddha Park, oftewel Xieng Khuan, ligt zo’n 25 kilometer ten oosten van Vientiane. Tijdens mijn bezoek aan dit park voelde het alsof ik in de Boeddhistische versie van het sprookje Alice in Wonderland was gestapt. Op het terrein vind je zo’n 200 hindoe- en boeddhistische beelden, in verschillende soorten en maten. Alles voelt een beetje surreëel door de verhoudingen en de vreemde vormen. De beelden lijken overigens heel erg oud, maar zijn pas in de twintigste eeuw gebouwd!

Entreeprijs: 5.000 kip (€0,50 euro) voor de entreeprijs + 3.000 kip voor het gebruik van een camera op het terrein

Vientiane-Laos
Vientiane-Laos
Vientiane-Laos
Vientiane-Laos

11. Een dagje relaxen en zwemmen

Als je even een dagje wilt relaxen en geen bezienswaardigheden wilt bezoeken kan het heerlijk zijn om een zwembad op te zoeken. Met name in de warme maanden kan de temperatuur hoog oplopen in Laos en wil je rond het middaguur liever niet buiten zijn. Er schijnt een openbaar zwembad in Vientiane te zijn, maar niemand raadde deze echt aan toen ik er was.

Ik zou daarom aanraden om naar een zwembad in een van de luxere hotels in Vientiane te gaan. Veel hotels verkopen namelijk een dagpas voor niet-gasten. Deze is voor het gebruik van het zwembad, maar soms ook voor andere faciliteiten zoals een sauna en een sportschool. Zelf ben ik bij Hotel Mercure geweest, maar anders zijn de infinity pool bij Crowne Plaza Vientiane of het zwembad van Settha Palace prima plekken om te zwemmen en te relaxen.

Entreeprijs: Dagpassen kosten meestal 100.000-150.000 kip (€10-15 euro)

Lees ook: Si Phan Don – 4000 eilanden in het zuiden van Laos

Overnachten in Vientiane in Laos

Omdat alles in Vientiane (en in Laos in het algemeen) zo goedkoop is, vind ik zelf wel verstandig om wat meer uit te geven aan accommodaties in Laos. De goedkoopste hostels zijn namelijk erg basic en niet altijd even schoon. Een betaalbare aanrader is Family Boutique Hotel: zo’n €30 euro voor 2 personen, inclusief ontbijt). Als je het iets luxer wilt aanpakken en ook gebruik wilt maken van extra faciliteiten zoals een zwembad is Azalea Parkview Hotel een goede keuze: zo’n €60 euro voor 2 personen.

Bekijk hier de prijzen van accommodaties in Vientiane in Laos voor jouw reis

Wil je langer in Vientiane in Laos verblijven? Dan is het ook interessant om het aanbod op Airbnb te bekijken. Via deze site huur je een studio of appartement en dat is met name erg prettig (en goedkoper) als je langere tijd in Vientiane wilt blijven.

Wat vind jij van zo’n hoofdstad? Is het fijn dat het hier zo rustig is of heb je liever een drukkere stad zoals Bangkok of Jakarta? En ben jij wel eens in Vientiane in Laos geweest en heb je nog meer tips? Laat het hieronder weten in een reactie!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments