Paramaribo-Suriname

Wat te doen in Paramaribo in Suriname?

Heb jij plannen om naar Suriname te gaan? Leuk! Dan zul je ongetwijfeld ook naar de hoofdstad Paramaribo gaan. Ik heb een aantal maanden in Paramaribo in Suriname gewoond. In deze blog deel ik tips voor wat te doen in Paramaribo, zodat jij het meeste uit jouw verblijf haalt.

Suriname is een prachtig en uniek land. Want waar anders kun je bijvoorbeeld Nederlands spreken in het regenwoud? Of slapen in een hangmat in de jungle, waar de brulapen en toekans als wekker dienen? Suriname is een land waar je luiaards, papegaaien, dolfijnen en soms zelfs zwarte panters kunt spotten. En wist je dat Suriname qua oppervlakte drie keer zo groot is als Nederland, maar dat er slechts even veel inwoners zijn als in Den Haag?

Als je een rondreis in Suriname gaat maken zul je ongetwijfeld een keer – of meerdere keren – in Paramaribo komen. Wat is er allemaal te doen in de Surinaamse hoofdstad? In deze blog deel ik tips!

Lees ook: waarom naar Suriname reizen? Ik deel 5 redenen!

Paramaribo-Suriname

Wat te doen in Paramaribo in Suriname?

1. Koloniale gebouwen bewonderen in het centrum van Paramaribo

In Paramaribo kom je veel karakteristieke houten huizen tegen. Deze koloniale huizen in het centrum van Paramaribo staan zelfs op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Paramaribo-Suriname

2. Houten kathedraal: Sint Petrus en Paulus Basiliek

De grootste houten kerk in Zuid-Amerika staat in Paramaribo. De Sint Petrus en Paulus Basiliek springt direct in het oog als je door het centrum van Paramaribo wandelt. Het is zeker een aanrader om deze houten kerk van binnen te bewonderen. Je mag trouwens gewoon naar binnen als er een dienst wordt gehouden, best interessant om eens mee te maken.

Paramaribo-Suriname

3. Synagoge en moskee naast elkaar in Paramaribo

Niet ver van de houten kathedraal vandaan vind je nog iets bijzonders: een moskee en een synagoge naast elkaar. Ik denk dat dit een van de weinige plekken ter wereld is waar dit geen probleem vormt. De moskee en de synagoge zijn in de Keizerstraat te vinden.

Paramaribo-Suriname

4. Struinen over de markten van Paramaribo

In het centrum van Paramaribo zijn verschillende markten die je kunt bezoeken. Aan het water vind je de overdekte Centrale Markt. Hier vind je exotisch fruit en etenswaar waar je misschien nog nooit van hebt gehoord. Naast de Centrale Markt staat de Marron Markt. De marrons zijn afstammelingen van voormalige slaven, die van de plantages de jungle in vluchtten. Veel van deze nakomelingen zijn in de jungle blijven wonen en hebben hierdoor hun eigen tradities en cultuur ontwikkeld. Doordat de marrons heel dicht bij de natuur staan kunnen ze je alles vertellen over geneeskrachtige kruiden.  

5. Leer meer over de geschiedenis van Suriname in Fort Zeelandia

In het centrum van Paramaribo staat een bijzonder gebouw: Fort Zeelandia. Dit is namelijk een fort uit de tijd dat Suriname een Nederlandse kolonie was. Om destijds de stad te verdedigen werd dit fort gebouwd. Later heeft het ook nog als kazerne en gevangenis gediend. Ook de Decembermoorden hebben in dit bouwwerk plaatsgevonden. Kortom: het is een belangrijke historische plek én een goede manier om meer over de Surinaamse geschiedenis te leren.

Als je er op zondag bent kun je meelopen met de gratis rondleiding. De rondleiding duurt ongeveer anderhalf uur. Op andere dagen is de entree 15 Surinaamse dollar (zo’n €2 euro). Fort Zeelandia is op maandag en zaterdag gesloten.

Paramaribo-Suriname
Paramaribo-Suriname
Paramaribo-Suriname

6. Proef de Surinaamse keuken aan de Waterkant en bij Blauwgrond

In Suriname is de keuken onwijs divers. Het meest bekende Surinaamse gerecht is ongetwijfeld roti. Wist je dat dit gerecht eigenlijk uit India komt en door de geëmigreerde Indiërs is verwerkt in de Surinaamse keuken? Maar dat maakt het natuurlijk niet minder lekker. Andere gerechten op de menukaart zijn een baka bana (gebakken banaan) met pindasaus, pom (een soort ovenschotel met kip en een Surinaamse knolsoort), cassave soep, moksi alesi (rijstschotel), kip masala en heri heri (schoteldie vaak bestaat uit cassave, aardappelen en banaan) met bakkeljauw.

Eten bij de Waterkant in Paramaribo

Deze gerechten vind je in bijna ieder restaurant in Paramaribo, maar bijna nergens is het zo gezellig als aan de Waterkant. Je vindt deze eettentjes in de centrale straat die parallel loopt aan de Surinamerivier, niet ver van Fort Zeelandia. De Waterkant was vroeger een belangrijke plek voor de handel, tegenwoordig is het een geliefde plek om een Parbo biertje te drinken en bij te kletsen met anderen.

Paramaribo-Suriname

Eten bij Blauwgrond in Paramaribo

Wil je liever Indonesische gerechten proeven in Paramaribo? De wijk Blauwgrond bestaat voor een groot deel uit warungs, oftewel Indonesische eethuisjes. Heerlijke rijsttafels en diverse soepen zoals pindasoep en kippensoep (saoto). Vergeet niet een lekker dawet (zoete kokosmelk) drankje te bestellen. Blauwgrond ligt ten noorden van de binnenstad van Paramaribo.

7. Zangvogels op de vroege zondagmorgen

Vroeg opstaan en zondagochtend is voor de meeste mensen geen lekkere combinatie. Toch is het leuk om het te doen als je in Paramaribo bent. Op het Onafhankelijkheidsplein – het plein voor het presidentieel paleis – trainen Surinamers namelijk hun zangvogels.

Deze vogels zijn ontzettend geliefd onder Surinaamse mannen. Soms worden er zelfs grappen gemaakt dat de zangvogels belangrijker zijn voor de mannen dan hun vrouwen. Maar wat wil je ook, als zo’n klein zangvogeltje al snel een paar duizend euro kost? Het is mooi om de vogels bezig te zijn, maar minstens zo mooi om te zien hoe gefocust de mannen op de vogels zijn.

Na het bewonderen van de zangvogels en een ontbijtje kun je op zondagochtend dan doorwandelen naar Fort Zeelandia of een zondagdienst bijwonen in de houten St. Petrus en Paulus kathedraal.

Paramaribo-Suriname

8. Een dansje wagen: uitgaan in Paramaribo

Paramaribo is een geweldige plek als je ’s avonds wilt dansen. Er zijn veel plekken waar ze wel van een dansje houden. Een paar van mijn favorieten:

1. ’t Vat.

Voelt erg Nederlands aan en ze verkopen hier zelfs frikandellen en bitterballen. Maar het is een prima plek om een keer uit eten te gaan of een cocktail te drinken. Bovendien organiseren ze wekelijks salsalessen.

2. Zsa Zsa Zsu

Of je nou van dance, reggaeton of salsa houdt: het wordt gedraaid in deze discotheek.

Ligt buiten het centrum, meer in het zuiden van de stad. Het is dus handig om hier met een taxi naartoe te gaan als je in het centrum van Paramaribo verblijft.

3. Havana Lounge

Verwacht hier veel salsa- en merenguemuziek! Ik vond Havana Lounge op donderdag altijd erg gezellig. Ze hebben bovendien ook een balkon, zodat je buiten even op adem kunt komen.

4. Asia de Su

In een prachtig koloniaal huis vind je op de eerste verdieping Asia de Su. Ook hier is een balkon, wat wel fijn is na al dat dansen op de dansvloer. Ik ben hier overigens alleen geweest als er themafeesten werden gegeven, maar volgens mij is het ook een prima plek om te dansen in het weekend.

9. Wat te doen in Paramaribo? Dolfijnen spotten in de Surinamerivier

Ik ben fan van dieren, maar sinds klein kind was ik al geobsedeerd door dolfijnen. Ik vond het dan ook onwijs leuk om meerdere keren de Surinamerivier op te gaan en Guiana-dolfijnen te spotten. De groep is relatief klein – zo’n 100 dolfijnen – maar de kans dat je er een paar tegenkomt is vrij groot. Voornamelijk bij de vissersboten zul je ze tegenkomen.

Het is mogelijk om met een tour mee te gaan, maar als je zelf een groepje kunt samenstellen is het veel leuker om een eigen boot met bootsman te huren. Dit kun je doen bij Leonsberg, in het noorden van Paramaribo. Een boot met bootsman kost ongeveer €75-100 euro per dag, ongeacht hoe veel mensen er meegaan.

Je kunt deze boottrip combineren met een bezoek aan een van de voormalige plantages in Commewijne zoals Mariënburg en het bewonderen van de zonsondergang vanaf Braamspunt. Eerlijk gezegd vind ik Braamspunt verder niet zo heel bijzonder en het is geen geweldige plek om te zwemmen. Maar als je het kunt combineren in een dagtrip met de boot is het een prima idee.

Paramaribo-Suriname
Paramaribo-Suriname
Paramaribo-Suriname
Paramaribo-Suriname

10. Fietsen langs de oude plantages van Commewijne

Commewijne is het district op de rechteroever van de Surinamerivier. Vanaf Paramaribo kun je met de auto oversteken via de Jules Wijdenboschbrug. Een leukere manier om de voormalige plantages van Commewijne te bezoeken is met de fiets. Je bent namelijk een Nederlander, toch? En anders zul je er wel door de Surinamers aan herinnerd worden. “Hé een bakra op zijn fietsje”, is een zin die je regelmatig zult horen als je rondfietst in Paramaribo. Je kunt een prima fiets onder meer huren bij Zus & Zo, in het centrum van Paramaribo.

Je mag echter niet met de fiets via de brug oversteken naar Commewijne. Gelukkig kun je in het centrum van Paramaribo bootjes vinden die jou – inclusief fiets – afzetten aan de andere kant van de Surinamerivier. Je wordt dan afgezet in Meerzorg. Er zijn een aantal oude plantages die je kunt bezoeken zoals Nieuw-Amsterdam, Mariënburg en Frederiksdorp.

Lees ook: de prachtige Raleighvallen in Suriname bezoeken

Een van mijn favoriete plekken in Commewijne is Peperpot Nature Park. Hier vind je een oude koffie- en cacaoplantage in een prachtig natuurgebied, dat inmiddels een beschermd natuurgebied is geworden. Met wat geluk kun je apen en miereneters spotten, maar ook kleurrijke hagedissen en vlinders vind je hier veel. Er wonen nog mensen op de grond van de voormalige plantage van Peperpot. Dit zijn voornamelijk nakomelingen van slaven die op deze plantage hebben gewerkt. Je bent welkom om de oude plantage en de huizen te bewonderen, maar wees wel een beetje respectvol en bewaar de rust.

Paramaribo-Suriname
Paramaribo-Suriname
Paramaribo-Suriname
Paramaribo-Suriname
Paramaribo-Suriname
Paramaribo-Suriname
Paramaribo-Suriname

Overnachten in Paramaribo in Suriname

Waarom zijn er zo weinig hostels in Suriname voor backpackers?

Suriname is niet bepaald een backpackersbestemming, waardoor er weinig hostels in Paramaribo zijn. De meeste buitenlanders die naar Paramaribo komen zijn stagiaires en expats. Zij huren vaak voor prima prijzen een eigen kamer, appartement of huis. Ik betaalde bijvoorbeeld €200 euro per maand voor een kamer in een huis met 3 huisgenoten. Blijf je langer dan een paar dagen in Paramaribo? Dan kan het zeker lonen om naar de prijzen van zulke kamers en appartementen te kijken, bijvoorbeeld via SuForYou. En via Airbnb worden er ook appartementen in Paramaribo aan vakantiegangers aangeboden.

Paramaribo-Suriname

Een paar opties voor accommodaties in Paramaribo:

1. Goed voor soloreizigers: De Kleine Historie

Voor soloreizigers in Paramaribo een goede optie. Het is met prijzen rond de €15 euro per nacht betaalbaar. Bovendien is dit een van de weinige plekken is waar je andere soloreizigers tegen kunt komen. De kamers zijn klein en basic, maar de gemeenschappelijke ruimtes en de tuin maken het een prettige plek om te overnachten in Paramaribo.

2. Relaxen en luxe: Hotel Torarica

Als je zin hebt om jezelf te trakteren, dan zou ik zeker een nacht (of een paar nachten) slapen in Hotel Torarica. En als je met z’n tweeën in dit hotel overnacht valt de prijs eigenlijk nog wel mee. Als je ergens tot rust kunt komen na een dagje Paramaribo ontdekken is het wel dit hotel.

3. Combo van comfort en betaalbaar: Hotel RitzZ

Iets minder centraal dan de bovenste twee opties, maar nog steeds een prima uitvalsbasis om Paramaribo te ontdekken. Nette kamers en bovendien heb je hier een zwembad waar je zo in kunt duiken. Ideaal als je even wilt afkoelen op een hete dag. Als je met 2 personen bent is dit een goede optie als je privacy en comfort wilt hebben voor een gunstige prijs: zo’n €50-60 euro per nacht.

Paramaribo-Suriname

Visum / toeristenkaart voor Suriname

Als je op vakantie gaat naar Suriname heb je een toeristenkaart nodig. Het is mogelijk om deze te kopen bij het Consulaat in Amsterdam. Maar het kan zelfs makkelijker. De toeristenkaarten kun je ook voor vertrek kopen op Schiphol bij de Surinamebalie. Het is tot slot ook nog mogelijk om de toeristenkaart te kopen als je in Suriname arriveert. Qua prijs maakt het niet uit: een toeristenkaart voor Suriname kost altijd €35 euro.

Een toeristenkaart voor Suriname is 90 dagen geldig. De kaart is geldig voor 1 entree, dus de geldigheid vervalt als je bijvoorbeeld de grens naar Frans-Guyana of Guyana oversteekt. Maar het is meestal wel gemakkelijk om weer een nieuwe toeristenkaart te krijgen als je terugkeert naar Suriname. Houd alleen wel rekening met dubbele kosten als je zo’n reis plant.

Suriname-bucketlist

Je weet inmiddels wat te doen in Paramaribo als je in Suriname bent. Heb jij plannen om naar Suriname op vakantie te gaan? Of ben je er juist al eens geweest en heb je nog tips voor Paramaribo? Laat het hieronder weten!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

8 gedachten over “Wat te doen in Paramaribo in Suriname?”

  1. Ik heb een aantal maanden in Paramaribo gewoond en regelmatig denk ik er nog wel eens over na om opnieuw daar te gaan wonen, zo’n relaxte stad! 🙂

  1. Wat lief dat je dat is opgevallen Dominique, leuk! Suriname is zo’n fantastisch land en mensen vragen me ook regelmatig waarom ik niet zo snel terugga als ik het daar zo geweldig vind. Maar het is jammer genoeg niet een land dat je gemakkelijk met andere plekken (op Guyana en Brazilië na) kunt combineren zonder te vliegen. Maar als je een keer richting Zuid-Amerika gaat zou ik hier zeker weer naartoe gaan! 🙂

 1. ik ben er nu 2x geweest mijn vrouw is Surinaamse een heerlijk land met aardige mensen -qua veiligheid moet je wel goed alert blijven dat is een minpunt -verde vik zou er goed kunnen en willen wonen alleen al om de natuur en het heerlijke eten

  1. Ja inderdaad, ik ken mensen die zelfs hekken voor de ramen en deuren hadden en waar alsnog is ingebroken. Maar qua veiligheid op straat heb ik nooit iets vervelends ervaren. Hebben jullie ooit plannen om die kant op te verhuizen? 🙂

 2. Ik werk en woon in Suriname. Als blanke wordt je overal gediscrimineerd. Je moet overal te veel betalen en je moet in paramaribo en eigenlijk in heel Suriname heel goed oppassen.
  Als er iets gebeurt ben je als blanke altijd schuldig, ook voor de politie. Ondanks dat je zelf kan rijden met je auto is het vaak veiliger om een tour te boeken omdat je dan in een groep ben. Je betaald dan uiteraard wel weer de hoofdprijs. Boek een dolfijn tour voor €65 pp. Vraag het een locale bootsman en betaal veel minder voor de huur van de hele boot. Veel monumentale panden zijn een bouwval door gebrek aan onderhoud. Zelfde geldt voor de plantages. De septic tanks worden ongezuiverd geleegd in de suriname rivier. Dus zwemmen in de rivier kan alleen in het binnenland. Vis is vervuild met kwik, door de goudmijnen. Mag maar 1 x per week vis eten. Geld wisselen kan bij cambio’s. Dat is voordeliger dan bij de bank. Echter altijd een omweg naar huis of hotel nemen om te zorgen dat je niet gevolgd en overvallen wordt. Stop voor niemand en als je in de donker in je auto wordt aangereden op de bumper? Deuren op slot houden en politie bellen en alleen als de politie er is uitstappen.
  Om 19:00 is het donker, beter dan niet op straat, uitgezonderd uitgaanscentrum. Voertuigen hebben vaak slechte of geen verlichting. Vrouwen en meisjes worden altijd ongevraagd van alles toegeschreeuwd en verbaal lastig gevallen. Daarnaast vindt je overal afval. Ieder berm, ieder waterstroom, ieder grasveld, afval. Zelfs in het binnenland zie je overal plastic afval. Veel reisverhalen en boeken over Suriname zijn met een flinke roze bril geschreven. Alles is de schuld van Nederland, er wordt altijd afgegeven op Nederland. Ze zullen nooit een fout toegeven.

  1. Ik heb zelf ook een tijdje in Suriname gewoond en ik herken zeker een paar punten uit je verhaal, maar ik snap niet zo goed waar je met deze reactie naartoe wilt gaan? Ik neem dat er ook dingen zijn die je fijn vindt aan Suriname, anders blijf je daar niet wonen en werken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *