[:nl] Wat te doen in Odessa? 8x bijzondere bezienswaardigheden + VIDEO [:en] What to do in Odessa? 8 fun things to do + VIDEO [:]

[:nl] Ik had niet verwacht dat ik Odessa in Oekraïne zo leuk zou vinden. Het is een elegante stad vol met mooie gebouwen, maar met een rauw randje. Een heerlijke plek om rond te wandelen en je een paar dagen te vermaken. Odessa is ook een betaalbare strandbestemming in het zuiden van Oekraïne. Erg populair in de zomer bij Russen en Roemenen, maar bij de rest van Europa nog vrij onbekend. Al is Odessa eigenlijk het hele jaar door leuk om te bezoeken. Ik bracht in de herfst 2 dagen door in de stad en verzamelde al mijn tips voor Odessa. Wat is er te doen in Odessa? Je vindt het in deze blog!

Blauwe-oude-auto-straat-Odessa
Blauwe-trui-aan-waslijn-Odessa
Mooi-schip-in-haven-Odessa

Wat te doen in Odessa in Oekraïne?

1. Ontdek de grootste catacomben ter wereld

Meer dan 2000 kilometers aan tunnels: dat zijn de catacomben van Odessa. Al weet niemand helemaal zeker of er nog meer tunnels zijn – en dus meer kilometers. De catacomben ontstonden in de negentiende eeuw door de mijnbouw. Het materiaal onder de stad is steen dat is ontstaan door schelpen. Dit zie je goed terug als je door de catacomben loopt. Schelpen die miljoenen jaren oud zijn zitten in het gesteente. Grappig feitje: bijna al de gebouwen die je in Odessa ziet zijn gebouwd met het materiaal dat ze via de mijnbouw onder de grond haalden.

De catacomben van Odessa zijn een idioot groot doolhof. Ga dus alsjeblieft niet zelfstandig door de catacomben wandelen. Niet alleen kun je in de catacomben verdwalen, met wat pech kom je ook nog eens gekke mensen tegen. Volgens mijn gids zijn dat er tegenwoordig niet heel veel meer, but you never know

Tekening-in-catacomben-Odessa
Schelpen-catacomben-odessa

De verlaten catacomben van Odessa bezoeken

Zo komen we zelfgemaakte bongs tegen op geheime plekken waar mensen wiet roken en lopen we langs een speciale tunnel waar de catacomben-ontdekkers vechten als ze ruzie hebben. Want ja: er zijn mensen geobsedeerd door de catacomben en hier dus heel wat tijd doorbrengen. En daardoor ook een beetje gek en bezitterig worden over bepaalde plekken. In de jaren ’80 en ’90 schijnen er volgens mijn gids veel groepen naar de catacomben te komen voor geheime ontmoetingen. Denk aan neonazi’s en duivelaanbidders. Die wil je liever niet tegen het lijf lopen als je verdwaald raakt.

Ik boekte de Wild Odessa Catacombs Tour via Freetour. De tour door de verlaten catacomben duurt ongeveer 4 uur (afhankelijk van het verkeer). Je reist in een half uur met de bus naar een dorp buiten Odessa. De ingangen onder Odessa zijn bijna allemaal gesloten of ingestort, maar in de dorpen rondom de stad zijn er nog heel wat. De gids neemt ook zaklampen mee. Tijdens de tour zetten we de zaklampen even uit, precies wanneer mijn gids een horrorverhaal vertelt over een overleden ontdekker die nog in de catacomben zou rondspoken. Brrr…

Kosten: €18 euro per persoon

Let op!

Deze tour is niet geschikt voor mensen die claustrofobisch zijn! Ik vond het een avontuurlijke en leuke tour, maar ook ik voelde de muren soms een beetje op me afkomen. En je zit toch een paar uur onder de grond. Wil je toch iets van de catacomben van Odessa zien? Dan kun je naar het Museum of Partisan Glory, in het dorp Nerubais’ke (waar wij ook naartoe gingen met de tour). In dit museum ontdek je een klein, afgezet gedeelte van de tunnels.

Jessica-probeert-steen-door-te-zagen
Het is maar goed dat ik geen mijnwerker ben… #faal
Russisch-gedicht-catacomben-Odessa

2. Bewonder de prachtige architectuur in de parel aan de Zwarte Zee

Het Odessa dat je vandaag de dag ziet is ontstaan in 1794. Catharina de Grote (Russische tsaar in de achttiende eeuw) doopte Chadzjibej toen om naar Odessa. Zij haalde allerlei vakmannen uit West-Europa om Odessa geweldig te maken. Hier en daar staat er wel een betonnen Sovjetgebouw, maar ik was verrast door de gave architectuur in Odessa. Je ziet met name veel barokke en neoklassieke invloeden. Dat betekent veel zuilen, krullen en details die de stad een interessant karakter geven. Het voelt soms haast alsof je in Frankrijk of Italië bent. Met recht wordt de stad ook wel de Parel aan de Zwarte Zee genoemd.

Kosten: gratis.

Groen-gebouw-met-waslijn-Odessa
Mooie-details-architectuur-Odessa
Blauw-gebouw-met-gele-boom
Franse-invloeden-architectuur-in-Odessa
Rood-mooi-gebouw-in-Odessa
Kleurrijk-gebouw-closeup
Groen-gebouw-in-Odessa-met-klimop

3. St. Panteleimonklooster

Tegenover het treinstation vind je een prachtig klooster: het St. Panteleimonklooster. De voorgevel is erg mooi, maar loop ook even naar binnen toe om de mozaïeken te bekijken. Als vrouw is het verstandig om een sjaaltje mee te nemen, om je haar te bedekken.

Kosten: gratis

Klooster-van-voorkant-voorgevel
Klooster-met-straatbeeld-autos-en-tram
Klooster-van-zijkant-closeup

4. Een prachtige balletvoorstelling zien voor een prikkie

Ik ben ooit naar een balletvoorstelling geweest in het Kremlintheater in het Russische Moskou. Een andere reiziger vertelde me dat ik zeker naar het theater in Odessa moest gaan als ik daar van houd. De balletvoorstelling The Sleeping Beauty (Doornroosje) was dan ook mijn voornaamste reden om naar Odessa te komen.

Lees ook: tips voor een goedkope stedentrip naar Moskou, Rusland

De zaal van het National Academis Theater of Opera and Ballet binnenlopen is al een ervaring op zich. De muziek is prachtig, net als de kostuums en het decor. En de dansers zijn werkelijk geweldig. Zo elegant en lenig verplaatsen ze zich 3 uur lang over het podium. Ik kan me bijna niet voorstellen hoe ik voor die prijs van zo’n mooie show kan genieten.

Het is niet alleen een prachtige voorstelling; het is echt een avondje uit. Deze keer trok ik mijn beste outfit aan. In het theater in Moskou verscheen ik in een afgetrapte broek met simpele trui – daar heb ik van geleerd. Maar nog steeds voelde ik me underdressed. Sommige vrouwen komen hier echt in de meest bijzondere avondkleding naartoe. Dus ook zeker leuk om mensen te kijken!

Theater-Odessa-van-buitenkant
Plafond-theater-Odessa-met-kroonluchter
Podium-in-theater-Odessa-Oekraine

Hoe scoor je een goed ticket voor een voorstelling in het theater van Odessa?

Via de website van het theater kun je het programma bekijken. Er zijn niet iedere dag voorstellingen, dus houd hier rekening mee als je naar Odessa komt. De website is ook Engelstalig, alleen het bestellen van een ticket is in het Russisch. Het bestelproces wijst zich vanzelf, maar anders even Google Translate gebruiken om alles te vertalen. Eerst versturen ze een code naar jouw mailadres om deze te bevestigen. Daarna kun je met een creditcard jouw ticket(s) betalen. Deze krijg je vervolgens naar jouw mailadres gestuurd. Je hoeft de tickets niet uit te printen: deze kun je als PDF openen en laten zien aan het personeel.

Bij het boeken van een ticket krijg je een plattegrond van de zaal te zien. Bij iedere stoel zie je de prijzen. De prijzen variëren natuurlijk per voorstelling. De goedkoopste stoelen bij mijn voorstelling waren 40 grivnya (€1,50 euro), de duurste 450 grivnya (zo’n €17 euro). De benedenverdieping in de zaal of de eerste rijen op de balkons zijn wat mij betreft de beste plekken. Op de balkons wil je liever niet op de andere rijen zitten, omdat je dan over allerlei hoofden moet kijken.

Kosten: afhankelijk van de voorstelling. Gemiddeld €10-15 euro. Ik kocht een ticket voor de balletvoorstelling The Sleeping Beauty met goed uitzicht en die was 300 grivnya (€11 euro).

Uitzicht-vanaf-balkon-in-theater-Odessa
Balkons-vanaf-zijkant-gezien-in-theater

5. Wandel langs de stranden van Odessa

Odessa is een havenstad aan de Zwarte Zee. En logischerwijs is het daarom ook een prima plek om uit te waaien op het strand. De stranden vind je aan de oostkant van de stad. Lanzheron Beach is het strand dat het dichtst bij het stadscentrum ligt. Als je een stukje doorwandelt over de boulevard kom je vanzelf uit bij Otrada Beach. Ook een prima strand om te relaxen. Er waren mensen aan het jammen, mediteren en aan het voetballen. Volgens mij is dit een strand waar wat meer gebeurt naast zonnebaden.

Een van mijn favoriete stranden was Dog’s Beach. Een vrij klein strand. Je vindt hier geen beach clubs en restaurants, maar daardoor is het ook lekker rustig. Honden zijn hier logischerwijs toegestaan, dus mensen komen hier vooral om met hun huisdier te wandelen. Ook Dolphin Beach is een aanrader als je op zoek bent naar een rustig strand.

Houd je van uitgaan? Dan moet je bij Arkadia Beach zijn. Dit is een van de populairste stranden in het zuiden van Odessa. Met name ’s avonds in de zomer is het hier erg druk. Je vindt hier namelijk allerlei nachtclubs en strandfeesten. Je kunt hier wel naartoe lopen, maar je kunt beter met een taxi hiernaartoe gaan.

Overigens zou ik niet zo snel een duik in het water nemen. Misschien was ik hier in het verkeerde seizoen, maar er zwommen GIGANTSISCHE kwallen rond. Zo groot als mijn hoofd. Minstens. Die wil je liever niet tegenkomen als je zwemt. Maar het zou goed kunnen dat deze er alleen in de herfst zijn.

Kosten: gratis

Vissers-op-pier-strand-Odessa
Meeuwen-en-fotoshoot-op-pier-Odessa
Dogs-beach-Odessa
Gigantische-kwal-Odessa-Zwarte-Zee
Lanzheron-Beach-Odessa

6. Bijzondere kunstwerken op straat spotten in Odessa

Als je goed oplet kom je af en toe hartstikke leuke kunstwerken tegen in de straten van Odessa. Wat dacht je van een monument ter ere van een… sinaasappel? De sinaasappel zou de stad Odessa hebben gered. Paul I was geen fan van het werk van zijn moeder (Catharina de Grote) en stopte de financiële steun aan Odessa. De mensen stuurden de tsaar sinaasappelen die zojuist uit Griekenland waren gearriveerd en hij vond deze zó lekker dat hij alsnog het geld gaf om de haven van Odessa af te ronden. Het Monument to an Orange is te vinden op de Zhvanets’koho Boulevard.

Een ander interessant kunstwerk in Odessa is de beeldengroep met de gouden dolfijnen. Je vindt deze op een klein plein tussen het trein- en busstation in. En als je meer tijd hebt kun je op zoek gaan naar het Darth Vader standbeeld in Odessa. Het ligt buiten het centrum en je het is even uitvogelen welke bussen je moet nemen om hier te komen, maar het is wel een grappige zoektocht.

Kosten: gratis

Monument-sinaasappel
Odessa-Oekraine-monument-aan-sinaasappel
Grappig-standbeeld-man-met-papieren-vliegtuigje
Gouden-dolfijnen-straat-Odessa

7. De immense Potemkin Stairs

Staat er nou daadwerklijk een trap op de lijst met leuke bezienswaardigheden in Odessa? Yes! Deze trein heeft namelijk een optische illusie. Hij is op zo’n manier gebouwd dat je vanaf boven slechts een paar trappen kunt zien. Vanaf beneden ziet de trap er echter langer uit dan dat die daadwerkelijk is. Deze trap heeft zo’n 200 treden en verbindt het stadscentrum met de haven van Odessa.  

Kosten: gratis

Potemkin-Stairs-van-onderaf

8. Chillen in de stadsparken van Odessa

Een van de dingen die Odessa zo relaxed maakt zijn de vele parken. Een centraal gelegen park is de City Garden aan Derybasivska Street. Regelmatig komen muzikanten hier, kinderen spelen voetbal en er zijn genoeg bankjes om de voeten wat rust te gunnen. Een ander fijn park in Odessa is Park Tarasa Shevchenka. Hier vind je ook het attractiepark genaamd Odessa Luna Park. Erg leuk als je met kleine kinderen naar Odessa reist!

Kosten: gratis

City-garden-man-relaxed-op-bankje
Kleurrijke-bomen-in-herfst-Odessa
Luna-Park-Odessa-carrousel-reuzenrad

Hotspots in Odessa: waar kun je lekker eten en drinken?

1. Koffie en taart: Foundation Coffee Roasters

Op zoek naar een fijne koffiezaak in Odessa waar ze ook nog eens lekkere taartjes hebben? Dan moet je bij Foundation Coffee Roasters zijn. Leuk ingericht, een beetje hipster (maar ik houd daar wel van). Ze hebben geen Engelse menukaart, maar het personeel spreekt wel Engels en kan helpen. Je kunt met zowel kaart als contant geld betalen. Goede koffie (39 grivnya) en lekkere taartjes en gebakjes. Ik had een heerlijke passievrucht cheesecake (83 grivnya).

Passievrucht-cheesecake-Foundation-koffie-Odessa
Foundation-koffiezaak-interieur-Odessa

2. Koffie en buddha bowls: Atelier. Design & Coffee

Een kleine koffiezaak die erg leuk is ingericht. En als je snakt naar een buddha bowl is dit your place to be. Ik had een heerlijke kom met avacado, broccoli, quinoa, linzen, mozzarella en taugé (98 grivnya). Ook de koffie (39 grivnya) is helemaal prima. Het personeel spreekt Engels én ze hebben een Engelstalige menukaart. Ook is er WiFi, als je wat werk wilt afronden of iets over Odessa wilt opzoeken.

Atelier-koffiezaak-Odessa-buddha-bowl

3. Lokale gerechten: Kompot

Aan de Derybasivksa Street vind je veel leuke restaurants, waaronder Kompot. Het is een vrij groot restaurant waar je zowel binnen als buiten kunt zitten. Ook fijn dat de menukaart in het Engels is. Ze hebben bovendien lange openingstijden: van 8 uur ’s ochtends tot 11 uur ’s avonds. Bij Kompot vind je allerlei lokale gerechten zoals borsch (typisch Oost-Europese soep gemaakt van rode bieten), dumplings en vis met aardappelen. Zelf nam ik een vareniki: een soort Russische ravioli die gevuld kan zijn met champignons, kaas, vlees of bessen. Ik had de Cherry Dumplings (105 grivnya). Voor iedereen die mij altijd uitlacht dat ik desserts als hoofdgerecht wil: ja, het staat onder de hoofdgerechten.

Kersen-dumplings-Kompot-restaurant-Odessa

Hoe kom je in Odessa in Oekraïne?

Van Chisinau (Moldavië) naar Odessa

Ik reisde van Chisinau in Moldavië naar Odessa met de trein. Een ticket is 160 lei (€8,5 euro). De rit is niet mega comfortabel, maar prima voor de 3,5 uur dat je in de trein zit. Er zijn bovendien stopcontacten én er was zelfs WiFi tijdens een deel van de reis. Voor mij een ideale manier om wat werk af te ronden en me ondertussen te verplaatsen.

Zorg dat je op tijd bij het treinstation bent. Ik was er 45 minuten van tevoren en dat was prima. Je kunt het ticket naar Odessa ter plekke kopen. De kassa vind je rechts als je binnenloopt en is ruim van tevoren open. De trein vertrekt vanaf Chisinau om 7.09 uur ’s ochtends. De trein gaat alleen maar in het weekend (vrijdag – zondag).

Lees ook: 11 leuke bezienswaardigheden in Chisinau, Moldavië

De overige dagen kun je alleen met de bus tussen Chisinau en Odessa reizen. De busrit duurt iets langer: zo’n 4 uur. Mijn busreis van Odessa naar Chisinau kostte 365 grivnya (zo’n €13 euro) en dat bedrag betaal je contant aan de buschauffeur. De bus stopt trouwens niet bij Gara Centrala, maar bij North Bus Station in Chisinau.

Busbord-naar-Chisinau-Moldavie
Russisch voor “Chisinau”

Van Kiev of Lviv (Oekraïne) naar Odessa

Andere reizigers komen waarschijnlijk vanuit de andere Oekraïense steden Kiev of Lviv. Zowel de trein als de bus doet er zo’n 7 uur over om van Kiev naar Odessa te reizen. Als je efficiënt wilt reizen kun je ook de nachttrein van Kiev naar Odessa nemen. Deze doet er iets langer over, maar je kunt onderweg wel slapen. Vanaf Lviv is het zo’n 12 uur reizen met de nachttrein.

Street-art-kangoeroe-odessa

Travel Movie: Odessa, Oekraïne

Ik hoop dat je iets hebt aan de tips voor wat te doen in Odessa in Oekraïne. En als je nog geen plannen hebt om naar Odessa te gaan, misschien heb je ze na het lezen van deze blog wel! Heb je vragen of opmerkingen? Laat het hieronder via de reacties weten of mail me. [:]

[:en]

While I was in Moldova I made a spontaneous trip to Odessa in Ukraine. After all, it’s only a 3 hour train trip from Chisinau right? Just joking, it was worth the travel time. I absolutely loved Odessa! It’s a nice place to walk around with all the parks, it has the ocean – and a lot of beaches – and it’s way prettier than I expected a former Soviet city to be. It’s an elegant city with a raw edge. It’s also a popular and cheap beach destination. It’s a popular destination for Russians, Romanians and Ukrainian people, but for the rest of Europe this is still a hidden gem. It’s a great city for the summer, but when I visited the city in autumn I realized it’s a city that’s cool to visit all year round. I stayed in Odessa for 2 days and in this blog I share what to do in Odessa in Ukraine.

Blauwe-oude-auto-straat-Odessa
Blauwe-trui-aan-waslijn-Odessa
Mooi-schip-in-haven-Odessa

What to do in Odessa in Ukraine?

1. Explore the biggest catacombs in the world

More than 2000 kilometres of tunnels: that’s the catacombs of Odessa. Although nobody really knows how much kilometres there actually are. Maybe it’s many more. The catacombs were created in the nineteenth century, when stone mining was really popular in this area. The stone is actually shells that are millions of years old. Interesting fact: most of the buildings you see in Odessa are actually build with the stones they got from under the city.

So the catacombs of Odessa are a crazy big underground maze. Please don’t go inside by yourself, without a guide. Not only can you get lost in these catacombs, but with some bad luck you also run into bad people. Because there are some crazy maniacs that love to lurk in the catacombs (and no it’s not Gollem). My guide told me there are not as many as there were in the 80’s and 90’s, but you never know…

Tekening-in-catacomben-Odessa
Schelpen-catacomben-odessa

Visit the catacombs of Odessa with a guide

While we are walking and climbing through the catacombs we see some self made bongs. It’s funny how far people go to smoke some weed. And there’s a special tunnel where explorers come together when they want to fight each other. Because some people get obsessed over the catacombs (like there are not enough tunnels for everyone?). So some people become pretty possessive over some places. Probably the more time you spend underground, the more crazy you become. In the past some groups also met here in the catacombs for secret meetings, like neo nazi’s and satan worshippers. You probably don’t wanna meet them if you get lost in the catacombs.

I booked the Wild Odessa Catacombs Tour via Freetour. The tour goes to abandoned parts of the catacombs and lasts 4 hours (depends on traffic). It’s a 30 minute bus drive to the entrance of the catacombs (in a village next to Odessa) and of course back as well. Most of the entrances under Odessa are actually closed of collapsed, but in the villages around the city there are still many entrances. Your guide will also bring some flashlights. You definitely need those. During the tour we turn them off for a couple of minutes, right when our guide is telling a horror story about a dead explorer that is still haunting the catacombs. Brrr…

Price: €18 euros

Keep in mind!

This tour is not suitable for people who are claustrophobic. I think it’s a great and adventurous tour, but after a couple of hours under the ground it can be a bit scary for some people. If you do wanna visit the catacombs of Odessa in a more safe way you can go to the Museum of Partisan Glory, in the village Nerubais’ke. This is the same village where we went with the tour. In this museum you can see a small part of the catacombs.

Jessica-probeert-steen-door-te-zagen
It’s probably good that I don’t have any ambition to be a mine worker. I would suck at it..
Russisch-gedicht-catacomben-Odessa

2. Admire the beautiful architecture in the pearl of the Black Sea

Odessa that you visit and see nowadays is created in 1794. Catharine the Great (a Russian empress in the eighteenth century) changed the city of Chadzjibej into Odessa. She brought a lot of craftsmen from Western Europe to Odessa to make it a great city. Every now and then you will see an ugly Soviet building, but I was pleasantly surprised to see all that cool architecture in Odessa. There are a lot of baroque and neoclassical influences. So a lot of columns, curls and details, that give the city character. It almost feels like you’re in France or Italy while walking around. So I think it’s only fair to call Odessa the pearl of the Black Sea.

Price: free

Groen-gebouw-met-waslijn-Odessa
Mooie-details-architectuur-Odessa
Blauw-gebouw-met-gele-boom
Franse-invloeden-architectuur-in-Odessa
Rood-mooi-gebouw-in-Odessa
Kleurrijk-gebouw-closeup
Groen-gebouw-in-Odessa-met-klimop

3. St. Panteleimon Monastery

Across the train station you will see a beautiful monastery: the St. Panteleimon Monastery. The front is amazing, but you should also walk inside to check out the mosaics. As a woman it’s smart to cover your hair with a scarf (in every monastery).

Price: free

Klooster-van-voorkant-voorgevel
Klooster-met-straatbeeld-autos-en-tram
Klooster-van-zijkant-closeup

4. Enjoy a lovely ballet in the theater (for really cheap)

Once I’ve been to a ballet in the Kremlin Theater in Moscow and that one made a great impression. Another traveller told me I should definitely visit the theater of Odessa if I like ballet performances. I went to the show of The Sleeping Beauty and it was one of the highlights in Odessa.

Also read: Moscow on a budget

The shows are in the National Academic Theater of Opera and Ballet. The theater hall is already an experience. It’s so beautiful and people are constantly taking pictures on the stairs. The music is amazing, just like the costumes and the decor. And the dancers, they were simply incredible. I can’t imagine how much they have to train to move around so elegantly and be so agile for hours (the show was 3 hours). I can barely believe I saw this show for such a price!

Because there is no talking in ballet it’s really easy to follow for everyone. But it helps a bit if you already know the story (most of them are fairytales). Also important: bring some nice clothes to Odessa, so you look a bit fancy. I learnt from my experience in Moscow, where I visited the theater in jeans and an old sweater. But even here in Odessa, in my fancy jumpsuit, I felt a bit underdressed. Some women really go all the way and do their hair, make up and outfit when they go to the theater.

Theater-Odessa-van-buitenkant
Plafond-theater-Odessa-met-kroonluchter
Podium-in-theater-Odessa-Oekraine

How do you score a good ticket for the theater in Odessa?

Via the website of the theater you can check out the programme. The shows are not every day, so keep that in mind when you plan your trip to Odessa. The website is in English as well, but ordering the ticket can only be in Russian. It’s a pretty easy process and you can use Google Translate to translate some stuff. You choose your chair and they send a code to your mail address to validate it. After that you can pay for the ticket(s) with your credit card. They will send the tickets to your mail address. You don’t have to print them: you can show the PDF to the staff at the theater.

When you book a ticket you will see a map of the theater hall. Every chair shows the prices. So you should get a pretty good impression of the good seats already. The prices vary for every show. The cheapest for my show were 40 grivnya (€1,50 euros), the most expensive one 450 grivnya (about €17 euros). I think the best places are on the first row on the balconies and on the ground floor in the middle. The other chairs on the balcony as not as good as you think they are, because you see only half of the show (and you will probably be annoyed by a lot of moving heads).

Price: it depends on the show. For most shows the average price is €10 – 15 euros. I bought a ticket for The Sleeping Beauty (3 hour show) for 300 grivnya (€11 euros) and I had a pretty good seat.

Uitzicht-vanaf-balkon-in-theater-Odessa
Balkons-vanaf-zijkant-gezien-in-theater

5. Walk from beach to beach in Odessa

Odessa is a harbour city at the Black Sea. Because of this location it’s also a great place for beach lovers. There are multiple beaches along the eastern shore. Lanzheron Beach is the one closest to the city center. If you walk a bit further via the boulevard you will arrive at the next beach; Otrada Beach. This beach is also a nice beach to chill. Some people are jamming and making music, some people are meditating or playing football. So I think this is a beach where there is more happening than just people sunbathing.

And then you can walk to one of my favourite beaches: Dog’s Beach. It’s a pretty small beach. There are no restaurants or beach clubs here, but because of that it’s also more quiet. Of course dogs are allowed here, so many people bring their pet here to walk around of relax on the beach. Furthermore Dolpin Beach is also a quiet beach where you can relax.

Do you love going out? Then you should head to Arkadia Beach. It’s one of the most popular beaches, in the southern part of Odessa. There are many beach clubs here, where you can party (day and night). Especially in the summer evenings it’s super busy here and it can be quite hectic with a lot of crazy people. It’s possible to walk to Arkadia Beach from the city center, but it’s quite far away. So it’s better to go by taxi.

By the way, I wouldn’t dive into the water that fast. Maybe it was the wrong season, but while I was there there were GIGANTIC jellyfish in the water. Like the-size-of-my-head-big. You don’t wanna see those while you’re swimming. But maybe you will only see those in autumn time.

Price: free

Vissers-op-pier-strand-Odessa
Meeuwen-en-fotoshoot-op-pier-Odessa
Dogs-beach-Odessa
Gigantische-kwal-Odessa-Zwarte-Zee
Lanzheron-Beach-Odessa

6. Spotting cool statues in the streets of Odessa

If you pay some attention you will see a lot of cool pieces of art and statues in the streets of Odessa. For example, have you ever seen a monument for an… orange? The orange saved the city of Odessa. Paul I wasn’t a big fan of his mum’s work (Catherine the Great) and he wanted to stop the financial support for the harbour of Odessa. The people of Odessa brought him some nice Greek oranges that just arrived in the harbour to persuade him. He liked the oranges that much that he gave the money to finish the harbour of Odessa. You can find the Monument to an Orange on the Zhvanets’koho Boulevard.

Another interesting piece of art are the golden dolphins. You can find them on a little square between the train station and the bus station of Odessa. If you have more time you can also visit the Darth Vader Statue in Odessa, but it’s outside the city center.

Price: free

Monument-sinaasappel
Odessa-Oekraine-monument-aan-sinaasappel
Grappig-standbeeld-man-met-papieren-vliegtuigje
Gouden-dolfijnen-straat-Odessa

7. The immense Potemkin Stairs

Stairs… are they really on the list of cool things to visit in Odessa? Yes they are. The Potemkin Stairs connect the harbour with the city center and have an optic illusion. It’s built in such a way that it looks much bigger if you stand in front of it. There are about 200 stairs to climb if you visit this place.

Price: free

Potemkin-Stairs-van-onderaf

8. Chilling in the gardens and parks

One of the things that make Odessa such a relaxed city are the city gardens and parks. A central park is the City Garden at Derybasivska Street. Sometimes there are musicians performing, kids love to play football here and there are a lot of benches to chill. Another nice park is Park Tarasa Shevchenka. You will also find the Odessa Luna Park here, a great place if you visit Odessa with kids!

Price: free

City-garden-man-relaxed-op-bankje
Kleurrijke-bomen-in-herfst-Odessa
Luna-Park-Odessa-carrousel-reuzenrad

Hotspots in Odessa: where can you eat and drink?

1. Coffee and cake: Foundation Coffee Roasters

If you’re looking for a nice coffee place in Odessa where they also serve delicious pies Foundation Coffee Roasters is your place to be. It’s nicely decorated and a bit hipster (but I like that). They don’t have an English menu, but some staff speaks English and can help you make a choice. You can pay both with card or cash. They have good coffee (39 grivnya) and I had a delicious passionfruit cheesecake (83 grivnya).

Passievrucht-cheesecake-Foundation-koffie-Odessa
Foundation-koffiezaak-interieur-Odessa

2. Coffee and buddha bowls: Atelier. Design & Coffee

It’s a small coffeeshop that looks really cute. And if you’re into buddha bowls this is your place. I had a delicious bowl with avocado, broccoli, quinoa, lentils, mozzarella and bean sprouts (98 grivnya). Also the coffee (39 grivnya) is totally fine. The staff speaks English and they do have an English menu as well. There’s also WiFi, if you need to finish some work (digital nomads) or find some information about Odessa.

Atelier-koffiezaak-Odessa-buddha-bowl

3. Traditional, local dishes in Odessa: Kompot

At Derybasivksa Street you will find lots of nice restaurants, like Kompot. It’s a pretty big restaurant and you can both sit inside and outside. The menu is in English and they have great opening times: from 8 in the morning until 11 in the evening. You can order traditional dishes at Kompot like borsch (it’s an Eastern European soup made of beetroot), dumplings and fish with potatoes. I took a vareniki: it looks like Russian ravioli that can be filled with mushrooms, cheese, meat or berries. I had the cherry dumplings (105 grivnya). And for everyone who always makes fun of me for eating desserts as a main dish: it was listed as a main course.

Kersen-dumplings-Kompot-restaurant-Odessa

How do you get in Odessa in Ukraine?

From Chisinau (Moldova) to Odessa

I traveled from Chisinau in Moldova to Odessa by train. A ticket is 160 lei (€8,50 euros). The ride is not super comfortable, but fine for the trip that lasts 3,5 hours. Furthermore there are outlets and in some parts there was even WiFi. For me this was a great way to catch up with some work.

Make sure you have enough time to go to the train station. I was there 45 minutes before the train left and that was fine. You can buy the ticket to Odessa in the train station. The cash desk is at the right side of the station and will be open when you arrive. The train leaves from Chisinau at 7.09 in the morning. The train only goes in the weekend (Friday – Sunday).

Also read: 11 cool things to do in Chisinau, Moldova

The other days you can only travel from Chisinau to Odessa and back by bus. The bus trip is a bit longer: about 4 hours. My bus trip from Odessa to Chisinau was 365 grivnya (about €13 euros) and you pay the driver in cash once you arrive at the bus station. The bus doesn’t drive to the central bus station, but to the North Bus Station in Chisinau.

Busbord-naar-Chisinau-Moldavie
Russian for ‘Chisinau’

From Kiev or Lviv (Ukraine) to Odessa

Other travelers will probably come to Odessa from other Ukrainian cities like Kiev or Lviv. The trip by bus or by train is about 7 hours from Kiev to Odessa. If you want to travel more efficiently you can also take the night train from Kiev to Odessa. It takes a bit longer, but you can sleep along the trip. From Lviv it’s about 12 hours traveling by night train.

Street-art-kangoeroe-odessa

Travel Movie: Odessa, Ukraine

Now you know what to do in Odessa in Ukraine! I hope you find this blog useful or inspirational. If you have more tips for this cool city or any questions let me know in the comments or by email. [:]

Reacties via Facebook account

comments