Kleurrijk-gebouw-in-Odessa

Wat te doen in Odessa? 8 bijzondere bezienswaardigheden

Ik had niet verwacht dat ik Odessa in Oekraïne zo leuk zou vinden. Het is een elegante stad vol met mooie gebouwen, maar met een rauw randje. Een heerlijke plek om rond te wandelen en je een paar dagen te vermaken. Odessa is ook een betaalbare strandbestemming in het zuiden van Oekraïne. Erg populair in de zomer bij Russen en Roemenen, maar bij de rest van Europa nog vrij onbekend. Al is Odessa eigenlijk het hele jaar door leuk om te bezoeken. Ik bracht in de herfst 2 dagen door in de stad en verzamelde al mijn tips voor Odessa. Wat te doen in Odessa? Je vindt het in deze blog!

Blauwe-oude-auto-straat-Odessa
Blauwe-trui-aan-waslijn-Odessa
Mooi-schip-in-haven-Odessa

Wat te doen in Odessa in Oekraïne?

1. Ontdek de grootste catacomben ter wereld

Meer dan 2000 kilometers aan tunnels: dat zijn de catacomben van Odessa. Al weet niemand helemaal zeker of er nog meer tunnels zijn – en dus meer kilometers. De catacomben ontstonden in de negentiende eeuw door de mijnbouw. Het materiaal onder de stad is steen dat is ontstaan door schelpen. Dit zie je goed terug als je door de catacomben loopt. Schelpen die miljoenen jaren oud zijn zitten in het gesteente. Grappig feitje: bijna al de gebouwen die je in Odessa ziet zijn gebouwd met het materiaal dat ze via de mijnbouw onder de grond haalden.

De catacomben van Odessa zijn een idioot groot doolhof. Ga dus alsjeblieft niet zelfstandig door de catacomben wandelen. Niet alleen kun je in de catacomben verdwalen, met wat pech kom je ook nog eens gekke mensen tegen. Volgens mijn gids zijn dat er tegenwoordig niet heel veel meer, but you never know

Tekening-in-catacomben-Odessa
Schelpen-catacomben-odessa

De verlaten catacomben van Odessa bezoeken

Zo komen we zelfgemaakte bongs tegen op geheime plekken waar mensen wiet roken en lopen we langs een speciale tunnel waar de catacomben-ontdekkers vechten als ze ruzie hebben. Want ja: er zijn mensen geobsedeerd door de catacomben en hier dus heel wat tijd doorbrengen. En daardoor ook een beetje gek en bezitterig worden over bepaalde plekken. In de jaren ’80 en ’90 schijnen er volgens mijn gids veel groepen naar de catacomben te komen voor geheime ontmoetingen. Denk aan neonazi’s en duivelaanbidders. Die wil je liever niet tegen het lijf lopen als je verdwaald raakt.

Ik boekte de Wild Odessa Catacombs Tour via Freetour. De tour door de verlaten catacomben duurt ongeveer 4 uur (afhankelijk van het verkeer). Je reist in een half uur met de bus naar een dorp buiten Odessa. De ingangen onder Odessa zijn bijna allemaal gesloten of ingestort, maar in de dorpen rondom de stad zijn er nog heel wat. De gids neemt ook zaklampen mee. Tijdens de tour zetten we de zaklampen even uit, precies wanneer mijn gids een horrorverhaal vertelt over een overleden ontdekker die nog in de catacomben zou rondspoken. Brrr…

Kosten: €18 euro per persoon

Let op!

Deze tour is niet geschikt voor mensen die claustrofobisch zijn! Ik vond het een avontuurlijke en leuke tour, maar ook ik voelde de muren soms een beetje op me afkomen. En je zit toch een paar uur onder de grond. Wil je toch iets van de catacomben van Odessa zien? Dan kun je naar het Museum of Partisan Glory, in het dorp Nerubais’ke (waar wij ook naartoe gingen met de tour). In dit museum ontdek je een klein, afgezet gedeelte van de tunnels.

Jessica-probeert-steen-door-te-zagen
Het is maar goed dat ik geen mijnwerker ben… #faal
Russisch-gedicht-catacomben-Odessa

2. Bewonder de prachtige architectuur in de parel aan de Zwarte Zee

Het Odessa dat je vandaag de dag ziet is ontstaan in 1794. Catharina de Grote (Russische tsaar in de achttiende eeuw) doopte Chadzjibej toen om naar Odessa. Zij haalde allerlei vakmannen uit West-Europa om Odessa geweldig te maken. Hier en daar staat er wel een betonnen Sovjetgebouw, maar ik was verrast door de gave architectuur in Odessa. Je ziet met name veel barokke en neoklassieke invloeden. Dat betekent veel zuilen, krullen en details die de stad een interessant karakter geven. Het voelt soms haast alsof je in Frankrijk of Italië bent. Met recht wordt de stad ook wel de Parel aan de Zwarte Zee genoemd.

Kosten: gratis

Groen-gebouw-met-waslijn-Odessa
Mooie-details-architectuur-Odessa
Blauw-gebouw-met-gele-boom
Franse-invloeden-architectuur-in-Odessa
Rood-mooi-gebouw-in-Odessa
Kleurrijk-gebouw-closeup
Groen-gebouw-in-Odessa-met-klimop

3. St. Panteleimonklooster

Tegenover het treinstation vind je een prachtig klooster: het St. Panteleimonklooster. De voorgevel is erg mooi, maar loop ook even naar binnen toe om de mozaïeken te bekijken. Als vrouw is het verstandig om een sjaaltje mee te nemen, om je haar te bedekken.

Kosten: gratis

Klooster-van-voorkant-voorgevel
Klooster-met-straatbeeld-autos-en-tram
Klooster-van-zijkant-closeup

4. Een prachtige balletvoorstelling zien voor een prikkie

Ik ben ooit naar een balletvoorstelling geweest in het Kremlintheater in het Russische Moskou. Een andere reiziger vertelde me dat ik zeker naar het theater in Odessa moest gaan als ik daar van houd. De balletvoorstelling The Sleeping Beauty (Doornroosje) was dan ook mijn voornaamste reden om naar Odessa te komen.

Lees ook: tips voor een goedkope stedentrip naar Moskou, Rusland

De zaal van het National Academis Theater of Opera and Ballet binnenlopen is al een ervaring op zich. De muziek is prachtig, net als de kostuums en het decor. En de dansers zijn werkelijk geweldig. Zo elegant en lenig verplaatsen ze zich 3 uur lang over het podium. Ik kan me bijna niet voorstellen hoe ik voor die prijs van zo’n mooie show kan genieten.

Het is niet alleen een prachtige voorstelling; het is echt een avondje uit. Deze keer trok ik mijn beste outfit aan. In het theater in Moskou verscheen ik in een afgetrapte broek met simpele trui – daar heb ik van geleerd. Maar nog steeds voelde ik me underdressed. Sommige vrouwen komen hier echt in de meest bijzondere avondkleding naartoe. Dus ook zeker leuk om mensen te kijken!

Theater-Odessa-van-buitenkant
Plafond-theater-Odessa-met-kroonluchter
Podium-in-theater-Odessa-Oekraine

Hoe scoor je een goed ticket voor een voorstelling in het theater van Odessa?

Via de website van het theater kun je het programma bekijken. Er zijn niet iedere dag voorstellingen, dus houd hier rekening mee als je naar Odessa komt. De website is ook Engelstalig, alleen het bestellen van een ticket is in het Russisch. Het bestelproces wijst zich vanzelf, maar anders even Google Translate gebruiken om alles te vertalen. Eerst versturen ze een code naar jouw mailadres om deze te bevestigen. Daarna kun je met een creditcard jouw ticket(s) betalen. Deze krijg je vervolgens naar jouw mailadres gestuurd. Je hoeft de tickets niet uit te printen: deze kun je als PDF openen en laten zien aan het personeel.

Bij het boeken van een ticket krijg je een plattegrond van de zaal te zien. Bij iedere stoel zie je de prijzen. De prijzen variëren natuurlijk per voorstelling. De goedkoopste stoelen bij mijn voorstelling waren 40 grivnya (€1,50 euro), de duurste 450 grivnya (zo’n €17 euro). De benedenverdieping in de zaal of de eerste rijen op de balkons zijn wat mij betreft de beste plekken. Op de balkons wil je liever niet op de andere rijen zitten, omdat je dan over allerlei hoofden moet kijken.

Kosten: afhankelijk van de voorstelling. Gemiddeld €10-15 euro. Ik kocht een ticket voor de balletvoorstelling The Sleeping Beauty met goed uitzicht en die was 300 grivnya (€11 euro).

Uitzicht-vanaf-balkon-in-theater-Odessa
Balkons-vanaf-zijkant-gezien-in-theater

5. Wandel langs de stranden van Odessa

Odessa is een havenstad aan de Zwarte Zee. En logischerwijs is het daarom ook een prima plek om uit te waaien op het strand. De stranden vind je aan de oostkant van de stad. Lanzheron Beach is het strand dat het dichtst bij het stadscentrum ligt. Als je een stukje doorwandelt over de boulevard kom je vanzelf uit bij Otrada Beach. Ook een prima strand om te relaxen. Er waren mensen aan het jammen, mediteren en aan het voetballen. Volgens mij is dit een strand waar wat meer gebeurt naast zonnebaden.

Een van mijn favoriete stranden was Dog’s Beach. Een vrij klein strand. Je vindt hier geen beach clubs en restaurants, maar daardoor is het ook lekker rustig. Honden zijn hier logischerwijs toegestaan, dus mensen komen hier vooral om met hun huisdier te wandelen. Ook Dolphin Beach is een aanrader als je op zoek bent naar een rustig strand.

Houd je van uitgaan? Dan moet je bij Arkadia Beach zijn. Dit is een van de populairste stranden in het zuiden van Odessa. Met name ’s avonds in de zomer is het hier erg druk. Je vindt hier namelijk allerlei nachtclubs en strandfeesten. Je kunt hier wel naartoe lopen, maar je kunt beter met een taxi hiernaartoe gaan.

Overigens zou ik niet zo snel een duik in het water nemen. Misschien was ik hier in het verkeerde seizoen, maar er zwommen GIGANTSISCHE kwallen rond. Zo groot als mijn hoofd. Minstens. Die wil je liever niet tegenkomen als je zwemt. Maar het zou goed kunnen dat deze er alleen in de herfst zijn.

Kosten: gratis

Vissers-op-pier-strand-Odessa
Meeuwen-en-fotoshoot-op-pier-Odessa
Dogs-beach-Odessa
Gigantische-kwal-Odessa-Zwarte-Zee
Lanzheron-Beach-Odessa

6. Bijzondere kunstwerken op straat spotten in Odessa

Als je goed oplet kom je af en toe hartstikke leuke kunstwerken tegen in de straten van Odessa. Wat dacht je van een monument ter ere van een… sinaasappel? De sinaasappel zou de stad Odessa hebben gered. Paul I was geen fan van het werk van zijn moeder (Catharina de Grote) en stopte de financiële steun aan Odessa. De mensen stuurden de tsaar sinaasappelen die zojuist uit Griekenland waren gearriveerd en hij vond deze zó lekker dat hij alsnog het geld gaf om de haven van Odessa af te ronden. Het Monument to an Orange is te vinden op de Zhvanets’koho Boulevard.

Een ander interessant kunstwerk in Odessa is de beeldengroep met de gouden dolfijnen. Je vindt deze op een klein plein tussen het trein- en busstation in. En als je meer tijd hebt kun je op zoek gaan naar het Darth Vader standbeeld in Odessa. Het ligt buiten het centrum en je het is even uitvogelen welke bussen je moet nemen om hier te komen, maar het is wel een grappige zoektocht.

Kosten: gratis

Monument-sinaasappel
Odessa-Oekraine-monument-aan-sinaasappel
Grappig-standbeeld-man-met-papieren-vliegtuigje
Gouden-dolfijnen-straat-Odessa

7. De immense Potemkin Stairs

Staat er nou daadwerklijk een trap op de lijst met leuke bezienswaardigheden in Odessa? Yes! Deze trein heeft namelijk een optische illusie. Hij is op zo’n manier gebouwd dat je vanaf boven slechts een paar trappen kunt zien. Vanaf beneden ziet de trap er echter langer uit dan dat die daadwerkelijk is. Deze trap heeft zo’n 200 treden en verbindt het stadscentrum met de haven van Odessa.  

Kosten: gratis

Potemkin-Stairs-van-onderaf

8. Chillen in de stadsparken van Odessa

Een van de dingen die Odessa zo relaxed maakt zijn de vele parken. Een centraal gelegen park is de City Garden aan Derybasivska Street. Regelmatig komen muzikanten hier, kinderen spelen voetbal en er zijn genoeg bankjes om de voeten wat rust te gunnen. Een ander fijn park in Odessa is Park Tarasa Shevchenka. Hier vind je ook het attractiepark genaamd Odessa Luna Park. Erg leuk als je met kleine kinderen naar Odessa reist!

Kosten: gratis

City-garden-man-relaxed-op-bankje
Kleurrijke-bomen-in-herfst-Odessa
Luna-Park-Odessa-carrousel-reuzenrad

Hotspots in Odessa: waar kun je lekker eten en drinken?

1. Koffie en taart: Foundation Coffee Roasters

Op zoek naar een fijne koffiezaak in Odessa waar ze ook nog eens lekkere taartjes hebben? Dan moet je bij Foundation Coffee Roasters zijn. Leuk ingericht, een beetje hipster (maar ik houd daar wel van). Ze hebben geen Engelse menukaart, maar het personeel spreekt wel Engels en kan helpen. Je kunt met zowel kaart als contant geld betalen. Goede koffie (39 grivnya) en lekkere taartjes en gebakjes. Ik had een heerlijke passievrucht cheesecake (83 grivnya).

Passievrucht-cheesecake-Foundation-koffie-Odessa
Foundation-koffiezaak-interieur-Odessa

2. Koffie en buddha bowls: Atelier. Design & Coffee

Een kleine koffiezaak die erg leuk is ingericht. En als je snakt naar een buddha bowl is dit your place to be. Ik had een heerlijke kom met avacado, broccoli, quinoa, linzen, mozzarella en taugé (98 grivnya). Ook de koffie (39 grivnya) is helemaal prima. Het personeel spreekt Engels én ze hebben een Engelstalige menukaart. Ook is er WiFi, als je wat werk wilt afronden of iets over Odessa wilt opzoeken.

Atelier-koffiezaak-Odessa-buddha-bowl

3. Lokale gerechten: Kompot

Aan de Derybasivksa Street vind je veel leuke restaurants, waaronder Kompot. Het is een vrij groot restaurant waar je zowel binnen als buiten kunt zitten. Ook fijn dat de menukaart in het Engels is. Ze hebben bovendien lange openingstijden: van 8 uur ’s ochtends tot 11 uur ’s avonds. Bij Kompot vind je allerlei lokale gerechten zoals borsch (typisch Oost-Europese soep gemaakt van rode bieten), dumplings en vis met aardappelen. Zelf nam ik een vareniki: een soort Russische ravioli die gevuld kan zijn met champignons, kaas, vlees of bessen. Ik had de Cherry Dumplings (105 grivnya). Voor iedereen die mij altijd uitlacht dat ik desserts als hoofdgerecht wil: ja, het staat onder de hoofdgerechten.

Kersen-dumplings-Kompot-restaurant-Odessa

Hoe kom je in Odessa in Oekraïne?

Van Chisinau (Moldavië) naar Odessa

Ik reisde van Chisinau in Moldavië naar Odessa met de trein. Een ticket is 160 lei (€8,5 euro). De rit is niet mega comfortabel, maar prima voor de 3,5 uur dat je in de trein zit. Er zijn bovendien stopcontacten én er was zelfs WiFi tijdens een deel van de reis. Voor mij een ideale manier om wat werk af te ronden en me ondertussen te verplaatsen.

Zorg dat je op tijd bij het treinstation bent. Ik was er 45 minuten van tevoren en dat was prima. Je kunt het ticket naar Odessa ter plekke kopen. De kassa vind je rechts als je binnenloopt en is ruim van tevoren open. De trein vertrekt vanaf Chisinau om 7.09 uur ’s ochtends. De trein gaat alleen maar in het weekend (vrijdag – zondag).

Lees ook: 11 leuke bezienswaardigheden in Chisinau, Moldavië

De overige dagen kun je alleen met de bus tussen Chisinau en Odessa reizen. De busrit duurt iets langer: zo’n 4 uur. Mijn busreis van Odessa naar Chisinau kostte 365 grivnya (zo’n €13 euro) en dat bedrag betaal je contant aan de buschauffeur. De bus stopt trouwens niet bij Gara Centrala, maar bij North Bus Station in Chisinau.

Busbord-naar-Chisinau-Moldavie
Russisch voor “Chisinau”

Van Kiev of Lviv (Oekraïne) naar Odessa

Andere reizigers komen waarschijnlijk vanuit de andere Oekraïense steden Kiev of Lviv. Zowel de trein als de bus doet er zo’n 7 uur over om van Kiev naar Odessa te reizen. Als je efficiënt wilt reizen kun je ook de nachttrein van Kiev naar Odessa nemen. Deze doet er iets langer over, maar je kunt onderweg wel slapen. Vanaf Lviv is het zo’n 12 uur reizen met de nachttrein.

Street-art-kangoeroe-odessa

Travel Movie: Odessa, Oekraïne

Ik hoop dat je iets hebt aan de tips voor wat te doen in Odessa in Oekraïne. En als je nog geen plannen hebt om naar Odessa te gaan, misschien heb je ze na het lezen van deze blog wel! Heb je vragen of opmerkingen? Laat het hieronder via de reacties weten of mail me.

Reacties via Facebook account

comments

4 gedachten over “Wat te doen in Odessa? 8 bijzondere bezienswaardigheden”

    1. Jaaa ik was echt verrast en hoewel het niet op de planning stond was ik wel blij met deze spontane trip. Heb nu ook zin gekregen om meer steden in Oekraïne zoals Lviv en Kiev te bezoeken!

  1. Odessa, daar zou ik ook graag heen willen. Niet zo leuk dat er nu oorlog is op de Krim. En ik hoop dat het snel vrede word. Maar daar ziet het er voor alsnog niet naar uit. Bedankt dat je dit inspirerende verslag, van je reis, gedeeld hebt. Vond het erg leuk om het te lezen.

    1. Bedankt Hubert, fijn om te horen dat je het een inspirerend verslag vond. 🙂 Ik hoop ook dat er snel weer rust en vrede in Oekraïne komt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *