Wat te doen in Dresden en omgeving? De leukste tips!

Dresden is de hoofdstad van de deelstaat Saksen, in het zuidoosten van Duitsland. Vanuit Berlijn is Dresden een prima bestemming voor een weekendje weg. Bovendien kun je in de omgeving van Dresden prachtig wandelen in de natuur. Wat te doen in Dresden en omgeving? In deze blog deel ik tips voor een weekend in Dresden!

Dresden wordt ook wel ‘het Florence aan de Elbe’ genoemd. De oude binnenstad – oftewel de Altstadt – staat vol met prachtige bouwwerken. Jammer genoeg raakte de Altstadt zwaar beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog en moesten veel historische gebouwen worden opgeknapt. In het nieuwe gedeelte – de Neustadt – vind je juist weer veel street art, moderne gebouwen en leuke restaurantjes. Hoewel Dresden de Saksische hoofdstad is kun je bijna alles wel binnen één dag zien.

Lees ook: 7 fotogenieke plekken in Bamburg in Duitsland

Dresden-Bastei
Dresden-Bastei

Dag 1: wat te doen in Dresden?

1. Ontbijten bij Café Continental in de Neustadt

Wat te doen in Dresden? We beginnen de eerste dag in het nieuwe gedeelte van de stad: Neustadt. Hier vind je namelijk de meeste hotels en leuke restaurants. Een leuke plek om te ontbijten en de dag te starten is Café Continental. Dit restaurant heeft zeer ruime openingstijden (van 8 uur ’s ochtends tot na middernacht) en prima ontbijt voor een betaalbare prijs.

2. Street art in Louisenstrasse (Neustadt)

Café Continental ligt aan Louisenstrasse, een van de bekendste straten in de Neustadt. Aan deze straat vind je veel restaurants en het is bovendien een van de beste plekken om street art te spotten. De kunstwerken variëren van minuscule tekeningen tot immense muurschilderingen. Erg leuk om naar op zoek te gaan!

Dresden-Bastei
Dresden-Bastei
Dresden-Bastei
Dresden-Bastei
Dresden-Bastei
Dresden-Bastei
Dresden-Bastei

3. Kunst en kleurrijke huizen bij Kunsthofpassage (Neustadt)

Aan de nabijgelegen Görlitzer Strasse vind je een andere bezienswaardigheid waar je zeker even naartoe moet lopen: de Kunsthofpassage. In dit hofje vind je naast veel kunstwinkels en creatieve zaken een paar gave kunstwerken op de gebouwen.

Dresden-Bastei
Dresden-Bastei
Dresden-Bastei

4. Vegetarisch en veganistisch eten bij Roots

Wil je liever op weg van de Neustadt naar de Altstadt wat eten, dan kan ik Roots aanraden. In dit restaurant vind je lekkere vegetarische en zelfs veganistische broodjes/maaltijden. Houd er rekening mee dat je hier alleen met contant geld kunt betalen.

5. Gouden Ruiter verwelkomt je in Dresden

Niet ver van de rivier vind je de Goldener Reiter, oftewel het beeld van de Gouden Ruiter. Het is een standbeeld van Frederik August de Sterke. Hij is samen met zijn zoon verantwoordelijk voor de vele barokgebouwen en kunstverzamelingen in Dresden. Onder hun bewind groeide de stad uit tot een van de mooiste Duitse baroksteden, waardoor het uiteindelijk de bijnaam ‘Florence aan de Elbe’ kreeg. Hierdoor is hij vandaag de dag nog steeds een belangrijk historisch figuur voor Dresden.

Dresden-Bastei

6. Uitzicht over de Elbe bij Brühlsche Terrasse

Dresden wordt in tweeën gesplitst door de rivier de Elbe. In de zomer kun je heerlijk vertoeven op de groene oevers van de rivier. De beste manier om van de Neustadt naar de Altstadt over te steken is via de Augustusbrug. Als je na het oversteken naar links loopt heb je een mooi uitzicht over de Elbe en op de Neustadt vanaf de Brühlsche Terrasse.

Dresden-Bastei

Historische bouwwerken en een modern centrum in Altstadt

7. Uitzicht vanaf de Frauenkirche

Niet ver van de Brühlsche Terrasse vind je een van de iconen van Dresden: de Frauenkirche op de Neumarkt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd een groot gedeelte van de Altstadt verwoest door bombardementen. Een groot gedeelte van de Frauenkirche was vernietigd en werd pas een paar jaar terug, in 2005, gerestaureerd. De kerk oogt oud, maar is dus grotendeels opnieuw opgebouwd. Mensen in Dresden kregen tijdens de restauratie de kans om een van de kerkstenen te kopen. Op die manier werd de restauratie gefinancieerd en hadden de Dresdenaren het gevoel dat de barokke kerk ook van hen was. De kerk kan gratis op bepaalde tijden van binnen bezichtigd worden. Het is ook mogelijk om naar de koepel te klimmen. Volwassenen betalen €8 euro om naar boven te gaan, kinderen en studenten €5 euro. De weg naar de top van de kerk bestaat deels uit een lift en deels uit trappen.

8. Porseleinen kunstwerk bij Fürstenzug

Aan de rand van de Neumarkt loop je de Augustusstrasse in. In deze straat vind je de Fürstenzug, oftewel de Parade van Vorsten. Dit is een gigantisch kunstwerk, gemaakt van porseleinen tegeltjes. De muur is meer dan 100 meter lang en bestaat uit zo’n 25 duizend tegels. Op het kunstwerk worden verschillende vorsten uit Saksen afgebeeld, waaronder August de Sterke (die van het gouden standbeeld).

Dresden-Bastei

9. Andere barokke bouwwerken in de Altstadt

Als je verderloopt kom je uit bij het Theaterplatz. Aan dit plein vind je onder andere de rijkelijk versierde Hofkirche en het operagebouw Semperoper. Verderop vind je het paleiscomplex Zwinger. Ook hier kijk je weer je ogen uit. Het bouwwerk werd gerealiseerd dankzij August de Sterke. Er zitten verschillende musea in Zwinger gehuisvest, waaronder een museum over porselein. De musea zijn betaald, maar je kunt gratis over de binnenplaats lopen én via de trappen bij de ingang naar boven. Vanaf boven heb je namelijk ook een prachtig uitzicht.

Dresden-Bastei
Dresden-Bastei
Dresden-Bastei

Meer tips voor wat te doen in Dresden

10. Museum over het menselijk lichaam: Hygiene Museum

Ik vond het Hygiene Museum verrassend leuk. Een vriendinnetje wilde hier graag naartoe omdat ze hier goede verhalen over had gehoord. Ik had er eerst mijn twijfels over, maar het museum gaat over veel meer dan alleen hygiëne en het menselijk lichaam. In de permanente tentoonstelling wordt er dieper ingegaan op de praktische zaken zoals ziektes, soa’s en geboortes. Maar het leuke is dat er ook aandacht wordt besteed hoe er in verschillende tijden mee werd omgegaan. Het is jammer dat sommige delen van de exposities in het Duits zijn, maar in het algemeen is alles gewoon in het Engels te volgen.

Er zijn ook tijdelijke tentoonstellingen. Zo zag ik onder andere een expositie over racisme en over de betekenis van de zon. Iedere vrijdag krijgen bezoekers trouwens entreekaarten voor de helft van de prijs.

11. Barokke pracht en praal in burcht Moritzburg

In de omgeving van Dresden vind je ontzettend veel burchten en kastelen. Mocht je nog tijd overhebben tijdens jouw eerste dag in Dresden? Dan kun je naar het nabijgelegen Burcht Mortizburg gaan. Dit barokke kasteel ligt prachtig aan een meer en werd vroeger onder meer gebruikt als het jachtslot van de hertog Maurits van Saksen en August de Sterke. Je kunt het kasteel bezoeken en in het kasteel zit ook nog een museum. Een entreeticket voor volwassenen is €8 euro.

12. Vietnamees avondeten bij Codo

De meeste leuke restaurants om te avondeten vind je in Neustadt in Dresden. Zin in Vietnamees? Dan kan ik Codo aanbevelen. Het eten is lekker, betaalbaar en het zijn grote porties. Daarnaast is het personeel vriendelijk en is het restaurant op een leuke, Aziatische manier ingericht. Avondeten bij Codo is ongeveer €6-8 euro per persoon.

13. Bijzonder achtbaanrestaurant Schwerelos

Ik kan soms echt een klein kind zijn, maar wat was het Schwerelos Achterbahn Restaurant in Dresden leuk zeg. Het eten en drinken wordt namelijk via een achtbaanroute naar je toegebracht. Verwacht hier wel veel kinderen – en dus gegil als er weer iets via de achtbaan naar een tafel wordt gebracht. Het achtbaanrestaurant zit in het winkelcentrum tegenover het treinstation van Dresden (Hauptbahnhof) in de Altstadt.

Dresden-Bastei

14. Kerstmarkten in Dresden

Wat te doen in Dresden in de wintermaanden? Bezoek de kerstmarkt in Dresden! Ik was net iets te vroeg, maar in de maanden november en december kun je de gezellige kerstmarkt in Dresden bezoeken. De kerstmarkt staat op de Altmarkt en bestaat al sinds 1434. Hiermee is het een van de oudste kerstmarkten van Duitsland. Kom alvast in de kerststemming met een glaasje glühwein of doe alvast inkopen voor onder de kerstboom.

Lees ook: Berlijn tips – dit wil je niet missen tijdens jouw citytrip!

Dag 2: wandelen bij de Bastei brug in Sächsische Schweiz

De reden waarom een vriendin en ik eigenlijk naar Dresden gingen was om te wandelen in het natuurgebied Sächsische Schweiz, oftewel Saksisch Zwitserland. De prachtige herfstkleuren waren nog aanwezig en het was heerlijk weer om te wandelen, dus dat was ideaal. Maar deze wandeling is eigenlijk het hele jaar door leuk om te doen. Houd er wel rekening mee dat delen van de wandeling in de winter afgesloten of gevaarlijk kunnen zijn.

De rondwandeling die ik hier beschrijf is ongeveer 11 kilometer. Als je de omweg via Hohnstein eraan toevoegt is het nog eens 10 extra kilometer. Houd er wel rekening mee dat je meerdere keren omhoog en omlaag moet klimmen tijdens deze wandeling.

Dresden-Bastei
Dresden-Bastei
Dresden-Bastei

1. Start de wandeling in Stadt Wehlen

Vanuit Hauptbahnhof Dresden ben je met de S-bahn in ongeveer 30 minuten in Stadt Wehlen. Het ligt namelijk maar zo’n 20 kilometer van Dresden vandaan. Stadt Wehlen is een ideaal punt voor een wandeling door dit natuurgebied. De meeste dorpen in dit gebied worden in tweeën gesplitst door de rivier de Elbe, zo ook Stadt Wehlen. Omdat de halte van de S-bahn op de zuidelijke kant ligt moet je eerst met een bootje oversteken. Je kunt gratis oversteken als je jouw S-bahn ticket laat zien, anders betaal je €1,30 euro per persoon. Als je met de auto komt kun je die ook het beste aan de zuidelijke kant parkeren.

Na de korte boottocht kun je een rondje door het dorp lopen. Het heeft een schattig dorpsplein met mooie huizen en een paar restaurants. Hierna wandel je een stukje naar boven, richting de ruïnes van een oud kasteel. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de Elbe rivier en het dorp.

Als je weer beneden bent loop je richting de rivier en wandel je richting het oosten (vanaf het dorpsplein ga je naar links bij de rivier). De wandelroute naar de Bastei wordt duidelijk aangegeven met bordjes. Het eerste gedeelte is even klimmen, maar daarna wandel je via een vrij vlak stuk. Het stuk van Stadt Wehlen naar de Baste is ongeveer 4 kilometer en een uurtje lopen.

Dresden-Bastei
Dresden-Bastei
Dresden-Bastei
Dresden-Bastei
Dresden-Bastei

2. Stop bij de prachtige Bastei brug

Tijdens de wandeling heb je eigenlijk geen idee dat je zo’n 200 meter omhoog klimt. Dit realiseer je je eigenlijk als je bij de Bastei arriveert, die op meer dan 300 meter boven zeeniveau ligt. Gigantische, steile kliffen wisselen de herfstkleuren in het bos af. Sächsische Schweiz is een geliefd natuurgebied onder wandelaars, maar ook bij klimmers. Je hebt hier verschillende routes voor rotsklimmen en via ferrata. Heel indrukwekkend om te zien!

De Bastei is een brug met rotsformaties, vanwaar je een geweldig uitzicht hebt over het indrukwekkende landschap. Er is onder andere een hotel met restaurant en toiletten aanwezig en vanaf een ander uitzichtpunt heb je uitzicht op de bijzondere brug.

Dresden-Bastei
Dresden-Bastei
Dresden-Bastei
Dresden-Bastei
Dresden-Bastei
Dresden-Bastei

3. Van de Bastei richting Rathen wandelen

De wandeling richting vanaf de Bastei naar Rathen gaat alleen maar naar beneden en is slechts 1 kilometer, dus je bent er zo. Je kunt de wandeling eventueel uitbreiden met een omweg via Hohnstein van zo’n 10 kilometer. Vanaf de Bastei is het ongeveer 5 kilometer naar het pittoreske dorp Hohnstein wandelen. Hier kun je onder andere de burcht bezoeken. Een gedeelte van de weg loop je op dezelfde manier weer terug, totdat je bordjes tegenkomt die je naar het dorp Rathen leiden.

Dresden-Bastei
Dresden-Bastei
Dresden-Bastei

4. Van Rathen naar Stadt Wehlen

Ook Rathen is een fotogeniek dorp dat aan de Elbe ligt. Er zijn voldoende restaurantjes en hotels om te overnachten. Ook vind je hier een halte van de S-bahn: Kurort Rathen. Wij liepen echter nog verder naar een ander stuk in dit natuurgebied. Hiervoor steek je opnieuw over met het bootje en loopt richting de Pötzschaer Weg. Vanaf hier zie je weer richtingwijzers. Volg de route die je naar restaurant Berggaststätte Fels Rauenstein leiden. Dit restaurant is overigens alleen van april tot en met oktober geopend.

Het is een prachtige route waar veel mensen wandelaars komen dan aan de kant van de Bastei. Je volgt de route die je uiteindelijk weer naar Stadt Wehlen brengt. Van Rathen naar Stadt Wehlen via deze route is ongeveer 5 kilometer. Houd er dus wel rekening mee dat je hier meerdere keren omhoog en omlaag moet klimmen. Als je niet wilt klimmen kun je ook terugwandelen naar Stadt Wehlen via de oevers, langs de Elbe.

Lees ook: omgeving Berlijn – leuke dagtrips die je vanuit Berlijn kunt maken

Dresden-Bastei
Dresden-Bastei
Dresden-Bastei
Dresden-Bastei
Dresden-Bastei
Dresden-Bastei
Dresden-Bastei

Overnachten in Dresden

Zelf overnachtte ik tijdens mijn verblijf in Dresden met een vriendin in Hostel Mondpalast in Neustadt. Zelf vond ik de Neustadt een leukere plek om te overnachten dan de Altstadt. Hostel Mondpalast heeft vriendelijk personeel en een fijne, rustige sfeer. Er zijn zowel privékamers als slaapzalen. De bedden zijn prima en de kamers hebben kluisjes en voldoende ruimte om je spullen te stallen. Het hostel is niet al te groot en hoewel je de badkamers moet delen met anderen zijn er voldoende toiletten en douches. Daarnaast is er een gemeenschappelijke ruimte bij de receptie en een keuken. Een fijne uitvalsbasis om Dresden en omgeving te verkennen voor vrienden, koppels en families!

Of check hier de beschikbaarheid voor de leukste hotels en hostels in Dresden als jij wilt gaan!

Ik hoop dat ik je heb geholpen met de vraag “wat te doen in Dresden en omgeving?” Ben jij wel eens in Dresden geweest en heb je nog meer tips? Laat het mij en andere reizigers hieronder in een reactie weten!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments