Wat te doen in Dordrecht? Hotspots & fotogenieke plekken

Ik had al die tijd niet echt een positief beeld van Dordrecht. “Hoe dichter bij Dordt, hoe rotter het wordt”, is een bekende uitspraak. Een uitspraak die een bezoek aan de stad niet bepaald hoog op jouw travel bucketlist plaatst.

Maar Dordrecht is een prachtige bestemming voor een dagje uit of een weekend weg! De stad is rijk aan monumenten, oude gebouwen, havens en bruggen. Honderden monumenten sieren de stad, maar ook de sfeer – met name in de nieuwe havenstad – is erg goed. Bovendien kun je een bezoek aan Dordrecht gemakkelijk combineren met de molens van Kinderdijk en het nabijgelegen nationaal park de Biesbosch. Wat te doen in Dordrecht als je deze Zuid-Hollandse stad bezoekt? Ik deel de leukste hotspots en fotogenieke plekken van Dordrecht met je!

Lees ook: reisfotografie – 9 tips om met geweldige foto’s thuis te komen

Dordrecht-fotogenieke-plekken
Dordrecht-fotogenieke-plekken-grachten

Wat te doen in Dordrecht: bezoek deze fotogenieke plekken

1. Visbrug

In Dordrecht kom je heel wat bruggen tegen. Vanaf deze bruggen kun je de mooiste foto’s van de huizen aan het water maken. De Visbrug verbindt het centrum met de historische binnenstad. Vanaf deze brug heb je een mooi uitzicht op de huizen en de bootjes die voorbij varen.

Dordrecht-fotogenieke-plekken-grachten

2. Onze-Lieve-Vrouwekerk / Grote Kerk van Dordrecht

Een van de meest opvallende bouwwerken in Dordrecht is de Onze-Lieve-Vrouwkerk, ook wel de Grote Kerk genoemd. Deze imposante kerk kent zijn oorsprong al in de elfde eeuw. Om de kerk in te gaan betaal je €2 euro. Het beklimmen van de kerktoren kost €1 euro.

Dordrecht-fotogenieke-plekken-Grote-Kerk

3. Pottenkade

Een mooie plek om langs het water te lopen is de Pottenkade. Vanaf hier heb je ook een mooi uitzicht op de Grote Kerk van Dordrecht. Je ziet hier soms mensen vanaf de kade vissen – zowel met hengels als met visnetten. Vroeger was deze kade dé plek waar de pottenbakkers van Dordrecht hun waren verkocht. Wat mij betreft een van de leukste plekken in Dordrecht om te fotograferen.

Dordrecht-fotogenieke-plekken-Pottenkade
Dordrecht-Pottenkade-Jessica
Foto credits: Kim Hobo (Ontdekjebestemming.nl)

4. Nieuwe Haven

De historische binnenstad van Dordrecht bestaat uit verschillende havens. Als liefhebber van water en boten kan ik hier gemakkelijk uren rondlopen. In de Nieuwe haven heb je verschillende plekken waar je mooie foto’s kunt maken. Tussen de boten door loopt een ijzeren brug: Lange IJzerenbrugstraat. En vanaf de Aardappelmarkt heb je een mooi overzicht over de boto, met de Grote Kerk op de achtergrond. Als je de straat oversteekt naar de Wolwevershaven vind je hier een paar monumentale boten.

Dordrecht-fotogenieke-plekken-Nieuwe-Haven

5. Damiatebrug

De Damiatebrug verbindt twee kades in de Wolwevershaven, niet ver van het Drierivierenpunt vandaan. Er zijn veel bruggen in Dordrecht, maar dit is toch wel de meest opvallende en meest fotogenieke brug. De eerdere naam van de brug is Galgenbrug. Vanaf de brug had je vroeger namelijk uitzicht op de galg – en de mensen die hier werden opgehangen. Later werd de brug vernoemd naar de houthandel Damiate, die in de buurt gevestigd zat.

Dordrecht-fotogenieke-plekken-Damiatebrug
Dordrecht-fotogenieke-plekken-Damiatebrug-ketting

6. Wat te doen in Dordrecht: het Drierivierenpunt bezoeken

Het Drierivierenpunt tussen Dordrecht, Zwijndrecht en Papendrecht vormt het drukst bevaren knooppunt van Europa. Meer dan 150.000 schepen varen hier per jaar doorheen! Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over het water. De naam klopt trouwens niet helemaal. Bij het Drierivierenpunt komen namelijk 4 rivieren samen: de Oude Maas, de Noord, de Beneden Merwede en het Wantij.

Dordrecht-fotogenieke-plekken-Damiatebrug

7. Wijnbrug

Wat te doen in Dordrecht? Volgens mij heb je inmiddels begrepen dat jij je dag vult met bruggen bewonderen. Laten we nóg maar een brug belichten, want je hebt er nog niet genoeg gezien in Dordrecht. Ook de Wijnbrug levert mooie plaatjes over het water en de huizen van Dordrecht op. Hier heb je uitzicht op het Scheffersplein: vooral in de zomer zitten de terrassen hier vol. Je kunt vanaf de brug via een trap naar beneden, naar de steiger. Vanaf hier vertrekken ook rondvaarten door de grachten van Dordrecht.

Dordrecht-fotogenieke-plekken-Wijnbrug
Dordrecht-fotogenieke-plekken-Wijnbrug

8. Nieuwbrug

De laatste brug die ik jullie aanraad, I promise. Maar de Nieuwbrug zorgt tevens voor mooie uitzichten over de boten in de haven.

Dordrecht-fotogenieke-plekken-Nieuwbrug
Dordrecht-fotogenieke-plekken-Nieuwbrug
Dordrecht-fotogenieke-plekken-architectuur-oog
Dordrecht-fotogenieke-plekken-grachten-boten

9. Molen Kyck Over Den Dyck

De enige molen die nog overeind staat in Dordrecht is Molen Kyck Over Den Dyck. De molen is alleen op zaterdag open. Deze molen ligt op loopafstand van de historische binnenstad vandaan. Wanneer je naar Villa Augustus wandelt kom je langs deze molen. Hoewel het niet de allermooiste molen is die ik in mijn leven heb gezien, is het leuk om te zien hoe deze in een woonwijk staat.

Dordrecht-fotogenieke-plekken-molen
Dordrecht-fotogenieke-plekken-molen-kyck-over-den-dyck

10. Villa Augustus

Villa Augustus is een hotel dat is gehuisvest in een voormalige watertoren. Op het terrein van deze oude wateropslagplaats vind je ook een restaurant en een grote tuin met allerlei groenten en kruiden. Erg zelfvoorzienend dus! Je kunt hier zo (gratis) naar binnen lopen, maar natuurlijk ook wat eten of zelfs blijven slapen. Kamers bij Villa Augustus boek je vanaf €125 euro per nacht.

Zoek je een goedkopere accommodatie in Dordrecht? Dan is Stayokay Dordrecht een aanrader. Deze budget accommodatie ligt aan de rand van De Biesbosch, maar binnen 20 minuten ben je met de bus ook weer zo op Dordrecht Centraal.

Dordrecht-fotogenieke-plekken-Villa-Augustus-hotel
Dordrecht-fotogenieke-plekken-Villa-Augustus-tuin
Dordrecht-fotogenieke-plekken-Villa-Augustus
Dordrecht-fotogenieke-plekken-Villa-Augustus

Hotspots in Dordrecht

1. Visser’s Poffertjes

Op zoek naar een typisch Nederlandse snack? Dan moet je zeker bij Visser’s Poffertjes naar binnen lopen. De familie Visser reisde vanaf het einde van de negentiende eeuw rond met een poffertjeskraam, van kermis naar kermis in alle uithoeken. In 1932 was de familie het reizen zat en vestigden zich in Dordrecht. Wanneer je dus goede poffertjes die op een authentieke manier worden bereid wilt eten moet je bij Visser’s Poffertjes aan de Groenmarkt zijn.

Je kunt bij Visser’s Poffertjes zowel buiten als binnen zitten. Het is ook mogelijk om poffertjes af te halen. Een portie van 16 stuks is €5 euro. Dit is de kleinste portie, maar je kunt er natuurlijk altijd meer bestellen. Visser’s Poffertjes is op maandag gesloten.

Dordrecht-fotogenieke-plekken-poffertjes

2. Bluebirds in the Backyard

Lekker eten en een Instagram-proof interieur: dat vind je bij Bluebirds in the Backyard. Bij de ingang is het niet helemaal duidelijk wat je binnen kunt verwachten, maar ga naar binnen en laat je verrassen. Er zijn veel vegetarische opties zoals de pulled mushroom baguette en flat bread met hummus gemaakt van rode bieten. Bovendien zijn er regelmatig concerten tijdens de lunch. Kijk op de website voor de agenda. Als je nog leuke huisdecoratie zoekt zou ik ook zeker in de winkel beneden rondsnuffelen. Houd er rekening mee dat Bluebirds in the Backyard op maandag en dinsdag is gesloten.

Dordrecht-hotspots-Bluebirds-at-the-Backyard
Dordrecht-hotspots-Bluebirds-at-the-Backyard-interieur
Dordrecht-hotspots-Bluebirds-at-the-Backyard
Dordrecht-hotspots-Bluebirds-at-the-Backyard-baguette-pulled-mushroom
Dordrecht-hotspots-Bluebirds-at-the-Backyard-stoel
Dordrecht-hotspots-Bluebirds-at-the-Backyard
Dordrecht-hotspots-Bluebirds-at-the-Backyard

Lees ook: 10 leuke plekken in Nederland die je kunt bezoeken met de trein

Ik hoop dat ik je vraag “wat te doen in Dordrecht” heb beantwoord in deze blog. Ben jij wel eens in Dordrecht geweest en ken je nog meer leuke en fotogenieke plekken? Deel ze dan met mij en andere reizigers via de reacties hieronder!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments