Wat te doen in Berlijn in Duitsland: betaalde én gratis bezienswaardigheden

Berlijn is een populaire bestemming voor een stedentrip. De Duitse hoofdstad heeft dan ook veel te bieden: kleurrijke street art op iedere straathoek, sfeervolle koffietentjes, moderne architectuur en een duik in het tumultueuze verleden van Berlijn. Tijdens een stedentrip naar Berlijn leer je veel over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en de tweedeling van Berlijn tijdens de DDR periode en de Berlijnse Muur. Veel van deze geschiedenis is nog zichtbaar in de straten van Berlijn. Tegelijkertijd bruist de stad door de vele nachtclubs en is er een relaxte sfeer op straat. Dus wat is er allemaal te doen in Berlijn in Duitsland? Ik ben inmiddels meerdere keren in Berlijn geweest en heb mijn favoriete plekken en bezienswaardigheden (betaald én gratis) voor jullie verzameld in deze blog!

Berlijn-Duitsland

Wat te doen in Berlijn?

1. Street art in Haus Schwarzenberg

Bijna nergens kom je zo veel street art tegen als in Berlijn. Van grote kleurrijke muurschilderingen tot piepkleine kunstwerken: je vindt het hier allemaal. Een plek waar je je ogen uitkijkt is Haus Schwarzenberg, aan de Rosenthaler Strasse. In dit binnenhof vind je honderden, zo niet duizenden kunstwerken! Je kunt deze plek gratis bezoeken.

Berlijn-Duitsland
Berlijn-Duitsland
Berlijn-Duitsland
Berlijn-Duitsland
Berlijn-Duitsland
Berlijn-Duitsland
Berlijn-Duitsland
Berlijn-Duitsland
Berlijn-Duitsland

2. Bijzonder museum: Museum Blindenwerkstatt Otto Weidt

Een bijzonder en onbekend museum is Museum Blindenwerkstatt Otto Weidt, te vinden bij Haus Schwarzenberg. Ik dacht eigenlijk dat het een museum was met kunstwerken van blinde kunstenaars. Niets is waar. Het museum vertelt het verhaal van Otto Weidt, een man met een werkplaats waar hij blinde en dove mensen hielp aan werk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft hij veel joden aangenomen en geholpen met onderduiken. In het museum is zelfs een originele schuilkamer te zien. Zeker een aanrader, want het is super interessant, het museum is vrij compact en een bezoek is bovendien gratis.

Berlijn-Duitsland
Berlijn-Duitsland

3. Joodse wijk en de Nieuwe Synagoge

In het centrale stadsdeel Mitte vind je bekende bezienswaardigheden en musea, maar ook de voormalige Joodse wijk. Je ziet onder meer de Joodse begraafplaats, al kan deze alleen onder toezicht worden bezocht vanwege problemen met vandalisme. Het is interessant om tijdens een wandeling door deze wijk op de grond te letten. In veel straten zul je een gouden gedenksteen tussen de kinderkopjes zien liggen: de Stolpersteine. Deze gedenkstenen liggen voor de huizen van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Overigens niet alleen in Berlijn, maar in steden door heel Europa.

De opvallende gouden koepel van de Nieuwe Synagoge is vanaf diverse plekken in Berlijn te zien. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de synagoge gered van verwoesting omdat het bouwwerk een monumentenstatus had. Desondanks raakte de synagoge tijdens de oorlog alsnog beschadigd door bombardementen. Het is mogelijk om tegen betaling het bijbehorende museum en de koepel te bezoeken. De Nieuwe Synagoge is te vinden in de Oranienburger Strasse.

Berlijn-Duitsland

4. Panorama over de stad vanaf de Reichstag

De Reichstag is het parlementsgebouw waar de Duitse Bundestag (het parlement) in zetelt. Je kunt je aanmelden voor een rondleiding waarbij je de ruimtes zoals de plenaire zaal bezichtigt. Maar ik zou je vooral aanraden om hiernaartoe te gaan om de Reichstagkoepel te bezoeken. Het is een futuristische koepel die bestaat uit spiegels. Daarnaast heb je vanaf het dakterras een goed uitzicht over de hele stad. Een bezoek is gratis, maar je moet je wel even van tevoren aanmelden. Bij de aanmelding geef je een specifiek tijdslot aan en alleen in die tijdperiode mag je naar binnen gaan. Je kunt je alvast online aanmelden, maar tegenover de ingang is ook een loket waar je kunt aanmelden. Vergeet overigens niet je paspoort of ID-kaart mee te nemen, want zonder kom je niet binnen.

Berlijn-Duitsland
Berlijn-Duitsland

5. Icoon van de stad: de Brandenburger Tor

Hij kan natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje: de Brandenburger Tor. Het is een van de bekendste bezienswaardigheden in Berlijn. De Brandenburger Tor is de enige stadspoort die overeind is gebleven. Het is vaak druk op het plein voor deze poort, dus wees daar wel op voorbereid. In de warmere maanden vind je hier en in de straat Unter der Linden veel muzikanten en straatartiesten.

6. Surreële foto’s bij het Holocaustmonument

Berlijn is een stad met een grimmig vers verleden. Het Holocaustmonument herdenkt de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het monument bestaat uit 2710 betonblokken die variëren in hoogte. Geen hoogstandje wat kunst betreft, maar wel een bijzondere plek met een intense sfeer waar iets belangrijks wordt herdacht. Het is bovendien een interessante plaats om te spelen en te experimenten met surreële fotografie. Het Holocaustmonument staat niet er van de Brandenburger Tor vandaan en is gratis te bezoeken.

7. Meer leren over de Tweede Wereldoorlog bij Topografie des Terrors

In Berlijn zijn verschillende musea te vinden die te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog. Een interessant én gratis museum over de nazi misdaden tijdens de Tweede Wereldoorlog is Topografie des Terrors. Van de buitenkant is het gebouw niet erg bijzonder, maar binnen vind je een interessante tentoonstelling in tekst én beeld. Houd er wel rekening mee dat dit een onwijs populair museum is, dus dat het erg druk kan zijn. Aan het einde van de dag is het een stuk rustiger en kun je op je gemak de uitgebreide tentoonstelling bekijken. Het museum is gratis te bezoeken en ligt aan de Niederkirchnerstrasse.

8. Van oost naar west bij Checkpoint Charlie

In de periode dat Berlijn in oost en west was opgedeeld door de muur waren er verschillende controleposten. Checkpoint Charlie is te vinden in de Friedrichstrasse. Persoonlijk vind ik deze bezienswaardigheid erg tegenvallen. Het is leuk om erlangs te lopen als je in de buurt bent, maar ik zou er niet speciaal voor naartoe reizen. In de buurt van Checkpoint Charlie vind je Museum Haus am Checkpoint Charlie, waar je verhalen kunt vinden over diverse vluchtpogingen. Interessanter is misschien nog wel een tour met Berliner Unterwelten. Zo is er een tour die je meeneemt naar de tunnels onder de stad, waar talrijke vluchtpogingen werden gewaagd.

Berlijn-Duitsland

9. Hoe was het toen: The Wall – Asisi Panorama

Kunstenaar Yadegar Asisi laat met zijn panorama zien hoe het leven in de jaren ’80 geweest moet zijn. Naast het panorama is er ook een foto expositie over het dagelijks leven met de Berlijnse Muur in Berlijn. Het Asisi Panorama ligt tegenover Checkpoint Charlie, aan de Friedrichstrasse. Een kaartje voor volwassenen is €10 euro. Maar wie op maandagmiddag na 4 uur gaat bepaalt zelf hoe veel je voor de tentoonstelling wilt betalen.

Berlijn-Duitsland
Berlijn-Duitsland

10. De beroemde Berlijnse Muur bij East Side Gallery

Er zijn een paar plekken in Berlijn waar nog overblijfselen van de Berlijnse Muur te zien zijn. De meest bekende plek is de East Side Gallery, aan de oever van de rivier de Spree. Dit is een openlucht museum waar je meer 1,3 kilometer aan muur te bewonderen is. Op de muur vind je kunstwerken die bijvoorbeeld te maken hebben met ongelijkheid, mensenrechten, discriminatie of onrecht. Vaak vind je hier ook straatartiesten en muzikanten. De East Side Gallery is gratis te bezoeken en ligt aan de Mühlenstrasse, tussen de haltes Ostbahnhof en Warschauer Strasse in.

Berlijn-Duitsland
Berlijn-Duitsland
Berlijn-Duitsland
Berlijn-Duitsland
Berlijn-Duitsland
Berlijn-Duitsland

11. C/O Berlin: museum voor fotografieliefhebbers

C/O Berlin is een aanrader als je van fotografie houdt en op zoek bent naar een niet te groot museum om te bezoeken in Berlijn. Kijk op de website even welke tentoonstellingen er op het moment te bewonderen zijn. De exposities veranderen iedere 3-4 maanden. Zo bezocht ik een tentoonstelling over surreële fotografie en het werk van de fotograaf Nicholas Nixon, die bekend staat om zijn portretten en manier van mensen fotograferen. De entree van C/O Berlin voor volwassenen is €10 euro. Het museum is te vinden aan de Hardenbergstrasse.

Berlijn-Duitsland

12. Vintage selfie bij de fotohokjes van Berlijn

In Berlijn zijn verrassend veel fotohokjes te vinden. Vroeger vond ik het geweldig om met vriendinnen in zo’n hokje te kruipen en maffe foto’s te maken. Maar waarom zou dat eigenlijk nu niet meer kunnen? Er staat er een bij C/O Berlin, maar je vindt ze door de hele stad. En anders vraag je even aan een local naar een “photoautomat” in de buurt. Je betaalt €2 euro voor 4 foto’s.

Berlijn-Duitsland

13. De Berliner Dom beklimmen

Een van de mooiste kerken in Berlijn is ongetwijfeld de Berliner Dom. Deze barokke kerk springt ongetwijfeld in het oog als je door het centrum van Berlijn loopt. Er is heel wat te zien in deze kerk, waaronder het historische orgel en de crypte van de Hohenzollernfamilie. Daarnaast kun je ook naar de koepel van de Berliner Dom klimmen voor een mooi uitzicht over de rest van het centrum. Houd er rekening mee dat je de Berliner Dom niet gratis kunt bezoeken. De entree voor volwassenen is €7 euro. De Berliner Dom staat aan de Karl-Liebknecht-Strasse, niet ver van Museum Insel vandaan.

Berlijn-Duitsland
Berlijn-Duitsland

14. AquaDom: gigantisch kokervormig aquarium

Ook in Berlijn vind je een SeaLife. Heb je geen zin om uren door te brengen in dit aquarium maar wil je wel vissen zien? Dan kun je de AquaDom bewonderen. Dit kokervormige aquarium is te bezoeken via de ingang van het Radisson Blue Hotel aan de Karl-Liebknecht-Strasse. Je kunt de lift die door het aquarium loopt naar boven nemen. In principe mag de lift alleen gebruikt worden door hotelgasten, maar als je je een beetje onopvallend en normaal opstelt zal niemand je tegenhouden. De AquaDom is gratis te bezoeken.

Berlijn-Duitsland

15. Vlooienmarkten op zondag

Berlijn staat ook bekend om de vele vlooienmarkten die er iedere zondag worden gehouden. In iedere wijk is er wel een markt te vinden, de ene groter en leuker dan de andere. De grootste en meest bekende markten zijn te vinden in het Mauerpark, Arkona Platz en het Boxhagener Platz. Een minder bekende markt maar ook erg leuk is de RAW-Gelände vlooienmarkt. De markt staat op een voormalig rangeerterrein en heeft een industrieel sfeertje. Je vindt hier ook veel street art. Marjolein van Berlijn Blog woont al jaren in Berlijn. In deze uitgebreide blog heeft zij haar favoriete markten op een rijtje gezet.

16. Nostalgie bij Computerspiele Museum

Alle nerds opgelet! Als je in Berlijn bent en een fan bent van computerspelletjes moet je zeker het Computerspiele Museum bezoeken. Niet alleen leer je hier alles over de geschiedenis en ontwikkeling van computerspellen, je vindt hier ook oude arcadegames. Het museum is te vinden aan de Karl-Marx-Allee en de entree voor volwassenen is €9 euro.

Berlijn-Duitsland
Berlijn-Duitsland
Berlijn-Duitsland
Berlijn-Duitsland

17. De rust opzoeken in Nikolaiviertel

Nikolaiviertel is de oudste wijk van Berlijn waar je even aan de drukte van de stad kunt ontvluchten. Ook de oudste kerk van Berlijn, de Nikolaikirche, staat hier. Wist je trouwens dat de beer het symbool van de stad is? Naast de kerk staat een beeld van de beer. Daarnaast is het een aanrader om een terrasje op te zoeken aan de oever van de Spree in de Nikolaiviertel.

Berlijn-Duitsland
Berlijn-Duitsland

18. Fernsehturm: televisietoren van Berlijn bezoeken

De Fernsehturm, oftewel de televisietoren, van Berlijn is een bekend symbool van de stad. In de DDR-periode was het functionele televisietoren voor Oost-Berlijn, maar tegenwoordig is het ook een van de beste plekken om van het uitzicht over Berlijn te genieten. In de bol van de televisietoren vind je een restaurant en een panoramaplatform. Om de Fernsehturm te bezoeken en van het uitzicht te genieten koop je een ticket met een specifiek tijdslot. Het kan bij de kassa erg druk zijn, waardoor je soms lang moet wachten om daadwerkelijk naar boven te mogen gaan na het kopen van het ticket. Wil je dit vermijden? Dan zou ik het ticket van tevoren online kopen. Tickets voor volwassenen zijn €15,50 euro.

Berlijn-Duitsland

19. Voormalige DDR wachterstoren bezoeken

Er staan nog een paar wachterstorens overeind in Berlijn, van de tijd van de Berlijnse Muur. Wil je er een van binnen bezichtigen? Ga dan naar de DDR wachterstoren bij Potsdamer Platz, in de Erna-Berger-Strasse. Een bezoek aan de toren kost €3,50 euro.

Berlijn-Duitsland
Berlijn-Duitsland

20. Ontdek het nachtleven van Berlijn

Berlijn is wat mij betreft een van de leukere plekken om uit te gaan tijdens een stedentrip binnen Europa. Het nachtleven in Berlijn is bruisend en gaat door tot wanneer je wilt: clubs hebben namelijk geen sluitingstijden. In veel clubs en discotheken wordt voornamelijk electro en techno gedraaid, maar er zijn ook plekken waar je de bekende popmuziek hoort.

Veel clubs zijn te vinden in het oosten van Berlijn, bij de Oberbaumbrücke. Zelf ben ik onder andere bij Matrix en Tresor geweest (en misschien nog een paar plekken die ik me niet kan herinneren). Vaak betaal je maar een paar euro entree en dat vind ik zelf altijd wel fijn als ik nog niet weet hoe de sfeer binnen is. Er zijn ook een aantal clubs waar je zéér moeilijk naar binnen kunt zoals Berghain, maar je kunt het natuurlijk altijd proberen!

Daarnaast staat Berlijn bekend om de vele underground feesten, al is het ook erg populair om ’s avonds een paar biertjes te scoren bij een avondwinkel (späti) en deze op te drinken aan de oevers van de Spree.

Op zoek naar nog meer tips? Manon schreef ook een blog over bezienswaardigheden in Berlijn.

 

Dagtrips vanuit Berlijn

1. Sachsenhausen concentratiekamp

Het voormalige concentratiekamp Sachsenhausen ligt slechts 35 kilometer ten noorden van Berlijn vandaan. Er is veel te zien en er zijn wat informatiebordjes aanwezig, maar ik zou je aanraden om een audio guide mee te nemen om nog beter te begrijpen wat hier allemaal is gebeurd. Je kunt Sachsenhausen gratis te bezoeken, de audio guide is wel betaald.

Berlijn-Duitsland
Berlijn-Duitsland

2. Dresden

Zo’n 200 kilometer ten zuiden van Berlijn ligt de prachtige stad Dresden. In de stad is veel te zien, maar omdat alles dicht bij elkaar te vinden is ben je binnen 1 dag wel klaar. Ideaal voor een dagtrip of een weekendje weg vanuit Berlijn!

Lees ook: wat te doen in Dresden in Duitsland + tips voor de omgeving!

Dresden-Bastei
Dresden-Bastei
Dresden-Bastei

3. Bastei in het Saksisch Zwitserland

Blijf je wat langer in Dresden? Dan kun je er ook een dagje natuur inplannen in Saksisch Zwitserland, oftewel Sächsische Schweiz. Dit mooie natuurgebied ligt op de grens tussen Duitsland en Tsjechië. Kenmerkend zijn de grote rotsen die tussen de groene natuur opduiken. Het is een heerlijke plek om te wandelen. Een van de bekendste bezienswaardigheden in dit gebied is de Bastei brug. Een mooie route voor een dagje wandelen is van Stadt Wehlen via de Bastei naar Rathen, om vervolgens de rivier over te steken en vanaf daar terug te wandelen naar Stadt Wehlen. Een andere leuke plek om te bezoeken in Saksisch Zwitserland is Vesting Königstein.

Dresden-Bastei
Dresden-Bastei
Dresden-Bastei
Dresden-Bastei
Dresden-Bastei
Dresden-Bastei

4. Potsdam

Potsdam is een prachtige stad en ligt niet ver van Berlijn vandaan: zo’n 30 kilometer. Potsdam staat bekend om de vele parken, tuinen en paleizen. Niet voor niets staat de stad zelfs op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Tip: vergeet niet om de Holländische Viertel in Potsdam te bezoeken. Deze wijk staat vol met typerende Nederlandse woningen: puntige gevels en gemaakt van roodbruine bakstenen.

Eten en drinken in Berlijn

Berlijn is zo’n stad waar je gewoon erg graag wilt eten in alle leuke koffietentjes en restaurants. Bovendien liggen de prijzen voor mijn gevoel lager dan in Nederland. Vrienden in Berlijn eten regelmatig buiten de deur omdat het zo goedkoop is. Houd er trouwens rekening mee dat je in veel cafés en restaurants alleen met contant geld kunt betalen. Zorg dus dat je altijd wat cash in je portemonnee hebt zitten.

1. Israëlisch-Palestijns: Kanaan Berlin

Een van de beste plekken waar ik in Berlijn heb gegeten is het Israël-Palestijnse restaurant Kanaan. De porties zijn groot, het eten is onwijs lekker en je bent niet meer dan €10-15 euro per persoon kwijt voor een diner. Top! Aanraders zijn de malawach en de falafel. Als je met 2 personen bent zou ik ook de mezze voor 2 als voorgerecht bestellen. Het is mooi om te zien dat er op deze plek wordt samengewerkt tussen Israëliërs en Palestijnen. De sfeer is informeel, maar het is wel altijd druk in dit restaurant. Kanaan Berlin is te vinden in het noorden van Berlijn, aan de Kopenhagenerstrasse.

Berlijn-Duitsland

2. Thais: Mae Charoen

Zin in een stevige maaltijd? Een pad thai is altijd lekker, vult goed en is bovendien goedkoop. Mae Charoen is klein en simpel ingericht: voor een romantisch diner moet je hier niet zijn. Er zijn eigenlijk maar een paar zitplekken binnen. Buiten kun je ook prima zitten, mits het niet te koud is natuurlijk. Aanraders zijn de pad thai en de Curry Massamann. Voor €6-7 euro heb je een goede maaltijd. Mae Charoen ligt aan de Sonnenallee, in de wijk Neukölln. Dit is een wijk met onwijs veel leuke én betaalbare restaurants en koffietentjes.

3. Indiaas: Café Tschüsch

Niet een naam die je zou verwachten voor een Indiaas restaurant, maar ik vond Café Tschüsch erg sfeervol. De bediening is erg vriendelijk en het eten is erg lekker. Al kun je hier ook prima zitten voor alleen een drankje (neem de mango lassi!). Voor €10 euro kun je een prima avondmaal hebben. Je vindt Café Tschüsch in de wijk Neukölln, aan de Fuldastrasse.

4. Hamburgers: Burgermeister

Dit is typisch weer iets voor Berlijn: een hamburgerrestaurant in een oud toiletgebouw. Het is absoluut een bijzondere locatie voor een restaurant. Ze hebben ook vegetarische burgers, dus iedereen kan hier terecht voor een lekkere maaltijd. De burgers zijn €4-6 euro en vullen goed. Er zijn weinig zitplaatsen, maar in de warmere maanden kun je de burger meenemen en bij de Spree rivier opeten. Ondanks dat het altijd druk is blijft het personeel erg vriendelijk en heb je redelijk snel je bestemming. Burgermeister Schlesisches Tor bevindt zich onder de U-bahn van Schlesisches Tor.

Berlijn-Duitsland

5. Fijne werkplek: Westberlin

Ben je op zoek naar een plek waar je de hele dag jouw laptop kunt openklappen om te werken? Ga dan naar Westberlin. In deze koffietent zitten bijna alleen maar mensen met een laptop, dus je hoeft je niet bezwaard te voelen om dit ook te doen. Een fijne werkplek met niet te veel poespas, goede WiFi en prima koffie. Er is niet heel veel te bestellen wat betreft eten, voornamelijk gebak, soep en salades. Voor €5-6 euro heb je een koffie en een gebakje. Westberlin ligt aan de Friedrichstrasse, niet ver van Checkpoint Charlie vandaan.

Berlijn-Duitsland

6. Hipster koffietentje: Funk You

In Berlijn barst het van de koffiezaken met leuke inrichting, veel groen en een gezonde menukaart. Oftewel de hipster koffietentjes. Sommige mensen haten het, maar ik houd ervan. Ook Funk You is zo’n fijn koffietentje waar ik gemakkelijk een dag kan zitten met mijn laptop. De porties lijken niet erg groot, maar zijn toch behoorlijk vullend. Voor een lunch met drinken ben je ongeveer €10 euro kwijt. Funk You ligt aan de Rosenthaler Strasse.

Berlijn-Duitsland
Berlijn-Duitsland
Berlijn-Duitsland
Berlijn-Duitsland

7. Groen of rood bier: Berliner Kindl Weisse

Als je in Berlijn bent moet je dit eigenlijk wel proberen: de groene of rode bieren van Berliner Kindl Weisse. Dit witbier mag alleen in Berlijn gemaakt worden en is erg opvallend door de rode of groene kleur. De kleur komt door de vruchtensiroop die eraan wordt toegevoegd. Erg dronken word je er niet van, want er zit maar 3% alcohol in. Maar het ziet er in ieder geval leuk uit en het smaakt best prima!

Berlijn-Duitsland

8. Lekker eten en ontspannen sfeer bij Roamers

Een van mijn favoriete ontbijt- en koffiezaken in het zuiden van Berlijn is Roamers. Deze plek is niet al te groot: er passen maximaal 15-20 mensen in de zaak. Maar je moet hier zeker een keer naartoe als je van leuke decoratie en lekkere ontbijtjes/lunches houdt. De prijzen zijn iets hoger dan bij andere koffiezaken die ik in Berlijn ken, maar ook de porties zijn groter. Er is jammer genoeg geen WiFi dus ik zou je niet aanraden om hier een hele dag te gaan zitten om te werken met een laptop. En ook nog belangrijk: je kunt hier alleen met contant geld betalen, pinnen is niet mogelijk.

Berlijn-Roamers
Berlijn-Roamers

Overnachten in Berlijn

1. The Cat’s Pajama’s Hostel

The Cat’s Pajama’s Hostel voelt een beetje als een home away from home in Berlijn. De gemeenschappelijke ruimtes zijn leuk ingericht en bovendien netjes. Je kunt gemakkelijk een praatje maken met iemand, maar de sfeer is ongedwongen en je kunt je ook gemakkelijk terugtrekken met een boek, avondeten of je laptop. Zelf vind ik de Female Dorm erg prettig ingericht en bovendien heeft deze een eigen badkamer.

De keuken is schoon en alles is aanwezig als je een eigen maaltijd wilt bereiden. Het personeel is ook nog eens erg vriendelijk en behulpzaam. Tot slot ligt het hostel ook nog eens op een steenworp afstand van een metrohalte vandaan, dus je kunt je gemakkelijk naar andere delen in Berlijn verplaatsen. Al met al een fijne plek om in Berlijn te verblijven!

Berlijn-Cats-Pajamas-hostel
Berlijn-Cats-Pajamas-hostel
Berlijn-Cats-Pajamas-hostel

Lees ook: Pretty Picture Time – het Kasteel van Schwerin in Duitsland

Verplaatsen in Berlijn

Ik zou je aanraden om de bussen in Berlijn zo veel mogelijk te vermijden. Het kan soms ONWIJS lang duren om ergens naartoe te gaan als je in de file staat. Je kunt je beter verplaatsen met de U-Bahn of de S-Bahn. Dit is het metronetwerk van Berlijn. Een enkel ticket is €2,80 euro, een dagticket is €7 euro.

Reizen naar Berlijn

Naar Berlijn met eigen vervoer

Ik ben eens met vrienden met de auto naar Berlijn gereden. Hoewel de rit vrij lang is – zo’n 600 kilometer – is het prima te doen als je wat langer in Berlijn blijft (4 dagen of langer). Bovendien kun je gemakkelijk een stop maken bij andere bezienswaardigheden onderweg of plekken in de omgeving van Berlijn bezoeken. Het is ideaal als jouw accommodatie een parkeerplaats heeft, maar anders kun je de auto vaak voor €10-15 euro per dag in een parkeergarage zetten.

Lees ook: hotspots en leuke bezienswaardigheden in Hamburg, Duitsland

Denk aan de Duitse milieusticker!

Denk eraan dat je in de meeste Duitse steden een milieusticker nodig hebt als je met de auto reist. Zo ook in Berlijn. Toen ik met de auto naar Berlijn ging waren we vergeten om een sticker aan te schaffen en waren we 2 uur kwijt om deze ter plekke te vinden. Je kunt deze dus beter al voor vertrek kopen, bijvoorbeeld via deze site.

Naar Berlijn met het openbaar vervoer

FlixBus wordt erg veel gebruikt door Duitsers en soms heb je al voor €25 euro een ticket van Nederland naar Berlijn via FlixBus. Ik heb altijd goede ervaringen met FlixBus en vooral de nachtbussen zijn voor mij ideaal omdat ik onderweg toch snel in slaap val. Ook de trein is een optie om naar Berlijn te reizen, maar boek dan wel op tijd een ticket. Als je op het laatste moment een ticket wilt kopen kunnen deze namelijk erg duur zijn: denk aan €70-80 euro enkele reis.

FlixBus

Naar Berlijn met het vliegtuig

Berlijn heeft twee vliegvelden waar je naartoe kunt vliegen: Berlijn Schönefeld in het zuiden en Berlijn Tegel in het westen van de stad. De budget maatschappijen vliegen vooral naar Schönefeld. Vanaf beide vliegvelden kun je gemakkelijk met de S-Bahn naar het centrum van Berlijn reizen. Vergelijk de prijzen voor vliegtickets naar Berlijn via Skyscanner of stel een prijsalarm in voor de data dat jij wilt gaan.

Dat waren mijn tips voor Berlijn! Maar er zijn ongetwijfeld nog veel meer plekken die leuk zijn om te bezoeken. Heb jij nog zo’n tip? Laat het mij en andere reizigers hieronder in een reactie weten.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met een andere partij. Daarnaast vind je in dit artikel affiliatelinks. Meer informatie over samenwerkingen en affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments