Wat te doen in Amsterdam? Tips & mijn favoriete bezienswaardigheden

Amsterdam is en blijft een populaire bestemming voor een stedentrip, ook onder Nederlanders. Maar wat is er allemaal te doen in Amsterdam? Ik kom regelmatig in de Nederlandse hoofdstad. In deze blog deel ik mijn favoriete bezienswaardigheden en plekken in Amsterdam met je!

Lees ook: gratis bezienswaardigheden in Amsterdam (voor een goedkoop dagje uit)

Wat te doen in Amsterdam: musea

1. Op reis naar exotische oorden in het Tropenmuseum

Hoe kan ik als reiziger nu niet fan zijn van het Tropenmuseum? Je ontdekt hier op eigen Hollandse bodem culturen en tradities van over de hele wereld. De wereldbol bij de ingang is natuurlijk de perfecte plek om met een foto te laten weten waar jouw volgende reis naartoe gaat. Het Tropenmuseum heeft een permanente tentoonstelling en is redelijk interactief. Zo kun je bijvoorbeeld naar verhalen van oude avonturiers of mythen en legendes luisteren. De volksverhalen over Anansi de listige spin uit Suriname of Hanuman de moedige aap uit India zijn slechts een paar voorbeelden.

Ook zijn er een aantal bioscoopzalen met korte filmfragmenten en de ruimtes zijn stuk voor stuk prachtig ingericht. Zo is er in het Latijns-Amerikaanse deel een ruimte ingericht als bar, waan je je op de Indonesië-afdeling even in het oerwoud en kun je in het Afrikaanse deel ervaren hoe mensen in een tentenhuis wonen. Het museum is redelijk groot, ook omdat er tijdelijke exposities te bewonderen zijn. Kijk op de website om te zien welke je tijdens jouw bezoek kunt bezoeken.

Adres: Linnaeusstraat 2

2. Bijzondere kunstenaar: Van Gogh Museum

Een van de meest bijzondere en mijn favoriete kunstenaars blijft – naast Jheronimus Bosch – toch wel Vincent van Gogh. Niet alleen kun je zijn beroemde kunstwerken in het Van Gogh Museum bewonderen, je leert ook meer over het leven en de inspiratie van deze schilder. Daarnaast vind je ook werken van kunstenaars die hem hebben geïnspireerd. Ook bijzonder aan de collectie zijn de Japanse prenten. Probeer vroeg in de ochtend of aan het einde van de dag te gaan, want dit is een van de best bezochte musea in Amsterdam.

Adres: Museumplein 6

3. Het wereldberoemde dagboek in het Anne Frank Huis

Wereldberoemd zijn dit meisje en haar dagboek: Anne Frank. Het Anne Frank Huis is in 2018 flink gerenoveerd om het ook voor de jeugd interessant te maken. Zo is onder meer het verhaal van Anne Frank chronologisch uitgelegd aan de hand van foto’s, video’s en quotes van haar en de andere mensen waar ze jaren mee onderdook. En een van de meest indrukwekkende plekken in het museum blijft toch wel de geheime kast, waarachter Anne samen met haar familie en een paar andere families leefden. Daarnaast vind ik het erg bijzonder hoe goed bewaard de ruimtes zijn gebleven en hoe je nog de sfeer van destijds kunt voelen, door kleine details zoals de lengtemarkeringen van Anne en haar zus op de muur.

Adres: Westermarkt 20

Extra tip voor een bezoek aan musea in Amsterdam

Wil je meerdere musea in Amsterdam bezoeken? Je bent al snel goedkoper uit met een Museumkaart. Deze kaart kost €65 euro voor volwassenen en is één jaar geldig. Met zo’n 4-5 bezoeken aan een van de vele musea in Nederland heb je het geld er al uit.

Lees ook: fietsroutes Amsterdam – 5 leuke routes in de omgeving

Wat is er nog meer te doen in Amsterdam?

1. Vintage-walhalla: de IJ-hallen

De grootste vlooienmarkt van Europa. Dat heeft toch een gigantische aantrekkingskracht op iedere vintage-lover? De IJ-hallen in Amsterdam zijn zeker een aanrader als je leuke inkopen voor in huis, bijzondere kleding of unieke hebbedinetjes wilt hebben. De IJ-hallen kun je ieder eerste weekend van de maand bezoeken in Amsterdam-Noord. Je kunt vanaf het Centraal Station met de veerpont oversteken, maar als je veel inkopen wilt doen kun je ook de auto bij de markt parkeren. Entree voor volwassenen is €5 euro.

Tip: kom zo vroeg mogelijk. En als je iets leuk ziet koop het dan direct. De bijzondere en leuke spullen zijn hier vaak zo weg.

2. Struinen door het Begijnhof

Als je de drukte in het centrum van Amsterdam wilt ontvluchten ben je in het Begijnhof op de juiste plek. Maar wat zijn begijnen eigenlijk? Dit waren vroeger vrouwelijke katholieken die als nonnen leefden, maar geen eed bij God hadden afgelegd. Ze mochten dus eigenlijk ieder moment weggaan om alsnog te trouwen. Vandaag de dag wonen er nog steeds alleen vrouwen in het Begijnhof.

Houd er rekening mee dat het Begijnhof dus de ‘voortuin’ van mensen is en dat je je een beetje gedraagt. Het Begijnhof is dagelijks geopend van 8.00 – 17.30 uur voor bezoekers.

Gratis-Amsterdam-Begijnhof
Gratis-Amsterdam-Begijnhof
Gratis-Amsterdam-Begijnhof

Lees ook: 9x de leukste tips voor een dagje Haarlem

Eten en drinken in Amsterdam

1. Lekker eten bij Foodhallen in Amsterdam oud-west

Dat de Jordaan een gezellige buurt is weet iedereen. En dat ga ik niet tegenspreken, want ik slenter daar graag rond. Maar ik ben pas echt verliefd geworden op de anders-dan-anders en budgetwinkeltjes in Amsterdam oud-west. Zeker een leuke wijk om in rond te dwalen. Als je honger hebt moet je zeker even bij de Foodhallen stoppen. Je krijgt ongetwijfeld keuzestress als je hier loopt en honger hebt.

2. Beste friet van Amsterdam: Vlaams Friethuis Vleminckx

Ideaal te combineren wanneer je gaat winkelen in de Kalverstraat! Vlaams Friethuis Vleminckx zit namelijk in de Voetboogstraat: een zijstraat van deze grote winkelstraat. Iedereen die ik door de jaren heen naar deze patatzaak heb meegenomen is het met mij eens: dit zijn de lekkerste frietjes van Amsterdam. Er is een grote keuze aan sauzen, van andalousesaus tot het populaire frietje speciaal. Je kunt hier alleen contant betalen, dus sluit pas in de rij aan als je contant geld bij je hebt. En echt, ik heb hier tot nu toe altijd in de rij gestaan!

3. Fijne lunchplek in het centrum: Pluk

Ik kom eerlijk gezegd niet graag in het drukke en chaotische centrum van Amsterdam, maar voor Pluk maak ik graag een uitzondering. Pluk in de Reestraat is meestal mijn vaste werkplek als ik in Amsterdam ben en een paar uurtjes met mijn laptop wil doorbrengen. Het is een schattig en niet al te groot tentje waar je ook nog eens heerlijk kunt ontbijten of lunchen. Aanrader! Let er wel op dat het hier altijd druk is en dat het niet handig is om hier met grote groepen te komen eten vanwege de beperkte ruimte.

4. Urban jungle bij Benji’s

Als je bij Benji’s aan de Wibautstraat binnenstapt heb je het gevoel alsof je even aan het drukke Amsterdam ontsnapt. Het is hier heel tof ingericht met veel planten en leuke decoratie. Een echte urban jungle. Toen ik de menukaart zag vond ik de prijzen vrij hoog voor een lunch (8-15 euro voor een gerecht). De maaltijden zijn echter erg groot en onwijs lekker: je krijgt waar voor je geld. Samen met het vriendelijke personeel is dit een fijne plek om wat te eten als je in het zuidoosten van Amsterdam bent.

5. Prettige werkplek in Noord-Amsterdam: Pllek

Vanaf het centraal station kun je met de boot oversteken naar de noordelijke kant van Amsterdam. Neem de boot “NDSM-werf” om na een kwartiertje uit te stappen in een industrieel gedeelte van Amsterdam. Je vindt hier onder andere graffiti, de IJ-hallen (waar de vlooienmarkt maandelijks wordt gehouden) en een fijne lunchplek genaamd Pllek. De menukaart bestaat grotendeels uit vegetarische gerechten, ze serveren hier prima koffie en bovendien worden er regelmatig evenementen gehouden. Kijk op de website wat er binnenkort te doen is!

En ben je nog op zoek naar een leuke accommodatie in Amsterdam? Eva van Omnitraveler overnachtte in een brugwachtershuisje via Sweets Hotel!

Lees ook: Kop van Noord-Holland ontdekken – 8 dingen om te doen + VIDEO

Wat vinden jullie van deze tips voor Amsterdam? En wat is jouw lievelingsplek in de Nederlandse hoofdstad? Ik ben benieuwd, laat het me hieronder weten in een reactie!

Reacties via Facebook account

comments