Eerste Hulp Bij Backpacken #6 – wat gaat er mee op reis?

Een nieuw artikel in de serie Eerste Hulp Bij Backpacken. Je hebt inmiddels gespaard voor jouw droomreis, een (goedkoop) vliegticket geboekt en de nodige voorbereidingen gedaan. Het is bijna zover! Maar wat gaat er nou eigenlijk allemaal mee op reis? In deze blog deel ik mijn inpaklijst en wat er allemaal in mijn tas wordt ingepakt.

Wat gaat er mee op reis – tips!

Tip 1: houd een inpaklijst bij de hand

Ik houd zelf een lijst bij van alle spullen die ik tijdens een reis bij me heb. Mocht mijn backpack ooit kwijtraken of gestolen worden, dan heeft de verzekering een overzicht van hetgeen dat ik mee op reis heb genomen.

Tip 2: bewaar de aankoopbewijzen goed

Maak van jouw belangrijke en dure spullen een kopie van de kassabon en stuur deze naar jezelf via de mail. Je krijgt misschien niet al jouw spullen vergoed van de verzekering, maar een bewijs van aanschaf kan al veel helpen. En het zorgt er bovendien voor dat je een stuk sneller geholpen wordt.

Tip 3: pak niet té veel in 

Probeer niet te veel in jouw tas te proppen en onthoud dat je bijna alles ter plekke wel kunt kopen. Mocht je dus iets zijn vergeten dan is er nog geen man overboord. Koop je het gewoon daar.

Niet iedereen gebruikt dezelfde inpaklijst

Een inpaklijst is ten eerste afhankelijk van de bestemming. Voor een stedentrip neem je natuurlijk veel minder mee dan voor een verre reis van enkele maanden. En naar een winterse bestemming neem ik natuurlijk geen bikini en korte broeken mee. In dit artikel richt ik me op verre reizen of backpackreizen – vaak naar Azië of Latijns-Amerika – van minimaal 2 weken. Mijn ervaring is dat ik voor reizen van 2 weken eigenlijk hetzelfde meeneem als voor een reis van 4 maanden.

Ten tweede is een inpaklijst natuurlijk persoonsgebonden. Mannen nemen over het algemeen minder kleding mee dan vrouwen. Sommige mensen maken foto’s met hun mobieltje, terwijl anderen (waaronder ik) een verzameling aan apparatuur meenemen. Ik probeer de inpaklijst in dit artikel zo uitgebreid mogelijk te maken, maar houd er rekening mee dat er spullen op de lijst kunnen ontbreken.

Wat gaat er mee op reis?

Tassen

1. De Osprey Farpoint 70L backpack + daypack

Deze is niet alleen erg handig omdat je hem als een koffer kunt openritsen, ook het draaggedeelte is met een rits af te sluiten. Op deze manier heb je dus geen flightbag nodig om jouw backpack af te sluiten, enkel een paar slotjes. Bovendien vind ik het erg fijn dat er een afritsbare daypack bij zit. Deze gebruik ik voor dagtrips en aan het einde van mijn reis voor extra spullen en souvenirs.

2. De Osprey Quasar 28L rugzak

Deze rugzak gebruik ik min of meer als mijn draagbare werkruimte. Deze tas verlaat mijn zijde eigenlijk bijna nooit. Hier bewaar ik mijn belangrijkste spullen in, zoals mijn paspoort, geld, camera en laptop.

3. Kleine handtas – voor vrouwen

Een klein tasje voor wanneer je weinig mee de straat op wilt nemen. Over het algemeen gebruik ik deze vaak voor het uitgaan en zitten alleen mijn telefoon, wat geld, een kopie van mijn paspoort en eventueel de sleutel van mijn accommodatie in dit tasje.

4. Katoenen tas

Katoenen tassen komen altijd van pas. Ze nemen geen ruimte in beslag en zijn erg handig als je bijvoorbeeld boodschappen wilt gaan doen. Ik heb er zelf een van de webshop van Ik Wil Meer Reizen. Extra leuk: je kunt de landen inkleuren waar je al bent geweest!

5. Drybag

Onmisbaar als je in de buurt van water bent, bijvoorbeeld omdat je een boottocht gaat maken. Ik heb zelf een grote drybag van Osprey van 30 liter om mijn laptop en camera in te stoppen en een kleinere drybag van Sea to Summit voor mijn paspoort, telefoon, geld en andere kleine spullen.

6. Pakzakken

Enkele jaren geleden stopte ik al mijn kleding nog in plastic zakken, maar inmiddels ben ik een groot fan van de pakzakken. Je kleding is gemakkelijk te sorteren en blijft voor mijn gevoel net wat langer fris – voor zover je kleding fris kan zijn op reis. Je vindt pakzakken onder andere bij de Ikea, de Bever en bij Ik Wil Meer Reizen.

Kleding & accessoires

1. Ondergoed

Ik heb meestal voor 2 weken aan ondergoed bij me. Daarnaast neem ik zowel normale bh’s als sportbh’s mee op reis.

2. Zwemkleding

3. Sokken

4. Korte broeken

5. Lange broeken

6. Shirts

7. Trui of vest

8. Jurkjes en jumpsuits – voor vrouwen

9. Pyjama

Of in ieder geval iets om in te slapen, vooral wanneer je in slaapzalen overnacht. Niet iedereen zit te wachten op een naakte kamergenoot.

1o. Slippers

Hier breng je toch vaak het merendeel van de dag op door in tropische oorden.

11. Sneakers of wandelschoenen

Vooral voor natuur- en wandelliefhebbers.

12. Enigszins nette, dichte schoenen

Wanneer je gaat stappen of in een wat luxer restaurant gaat eten kun je meestal niet op slippers naar binnen.

13. Hoed of haarband

Bijvoorbeeld om een bad hair day gemakkelijk te behandelen. Ik ben gek op hoeden en haarbanden, dus ik heb er altijd minimaal 3 in mijn tas zitten.

14. Zonnebril

EHBO/Medicatie

1. Paracetamol

2. Primatour

Erg fijn voor iedereen die snel reisziek wordt.

3. Sea Band

Een andere mogelijkheid om reisziekte tegen te gaan. Ik zweer echt bij deze bandjes!

4. Malariapillen

Niet in ieder land nodig, maar wel handig om even van tevoren te checken of het wordt aangeraden.

5. Anticonceptiemiddelen

Doorgaans vaak de pil of een condoom. Altijd verstandig om bij te hebben: is het niet voor jezelf dan maak je er misschien wel een reisgenoot blij mee.

6. Muggenspray

Want muggen zijn little bastards… Overigens koop ik mijn muggenspray vaak ter plekke, omdat deze voor mij vaak beter werken dan de spray die hier in Nederland wordt verkocht.

7. Azaron

Als je dan toch gestoken bent door een mug helpt Azaron tegen de roodheid en de jeuk van de bulten.

8. Pleisters en gaas

Voor als je net zo’n kluns op reis bent als ik.

9. Diarreeremmers en laxeermiddelen

Volgens mij geen uitleg nodig, toch?

10. Andere medicatie

Ik heb bijvoorbeeld snel last van een koortslip wanneer ik ziek word, dus daarom heb ik ook nog Zovirax in mijn EHBO-set.

Hygiëne – Toilettas

1. Borstel en eventueel elastiekjes

2. Shampoo en conditioner

Zelf vind ik de shampoo bars van Lush erg fijn, omdat deze heel weinig ruimte in beslag neemt!

3. Andere haarverzorging

4. Deodorant en eventueel parfum

Er bestaan reisvarianten van zowel deodorant als parfum. Bij speciaalzaken zoals Douglas krijg je trouwens vaak ook kleine samples mee. Deze kleine parfumflesjes zijn ideaal voor weekendjes weg en korte stedentrips, als je maar weinig vloeistoffen mee kunt nemen!

5. Tandenborstel en tandpasta

6. Scheerspullen

7. Zonnebrand

Ik heb op reis altijd een normale fles zonnebrand en een kleine reisvariant bij me, die ik zelfs in mijn broekzak mee kan nemen.

8. Aftersun

Heel erg fijn als je bent verbrand, maar eigenlijk is Aftersun sowieso goed om op te smeren als je een dag in de zon hebt doorgebracht.

9. Ongesteldheid – voor vrouwen

Mogelijkheden zijn tampons, maandverband en (herbruikbare) menstruatiecups zoals de Diva Cup of de Iris Cup.

10. Desinfecteergel

Sommige plekken zijn zó smerig dat je me om deze tip heel dankbaar gaat zijn!

11. Nagelschaartje

En eventueel nagellak.

12. Pincet

13. Make-up

Neem niet te veel mee, want de meeste vrouwen gebruiken weinig tot geen make-up op reis. Binnen een uur plakt je gezicht toch alweer van het zweet en is al die moeite voor niets geweest. Maar voor een avondje uit of een bijzondere gelegenheid heb ik een oogpotlood, labello en wat mascara. Daarnaast heb ik een dagcrème met factor 50, omdat zonnebrand al snel in mijn ogen gaat prikken.

wat-gaat-er-mee-op-reis

Apparatuur

1. Laptop of tablet + oplader

Ik heb zelf een HP Pavilion 14 inch laptop bij me, omdat ik in het buitenland ook werk en deze gemakkelijk in mijn tas past. Als ik echter niet als digital nomad zou werken zou ik waarschijnlijk geen laptop meenemen. Een goed alternatief vind ik dan een tablet, bijvoorbeeld de Huawei T3 tablet. Op die manier kun je alsnog jouw foto’s back-uppen, een film kijken en Skypen met het thuisfront.

Extra tip: om jouw laptop veilig mee op reis te nemen is het handig om een laptophoes te gebruiken. Zo bescherm je de laptop tegen schokken en vuil. Caselogic heeft fijne en sterke laptophoezen voor verschillende maten laptops.

Caselogic-laptophoes
Terugblik-maart-2017

2. Telefoon + oplader

Er zijn maar weinig reizigers die hun telefoon niet mee op reis nemen. Je bent gemakkelijk bereikbaar, kunt onderweg dingen opzoeken en je hebt altijd een camera bij de hand om foto’s te maken. Ik heb zelf een telefoon van Huawei met een dual sim. Zo heb ik altijd mijn Nederlandse nummer en een buitenlands nummer bij de hand. Zorg ervoor dat je jouw telefoon simlockvrij is. Op die manier kun je ook een lokale simkaart gebruiken. Daarnaast heeft mijn telefoon 64gb geheugen zodat ik nooit problemen heb met ruimtegebrek. Wel zo fijn als je veel apps erop hebt staan of veel foto’s/video’s maakt.

3. Camera + oplader + extra batterijen + SD-kaarten

Ik heb zelf een Sony A7 systeemcamera met verschillende lenzen. De 50mm lens is ideaal voor portretten en straatfotografie. Daarnaast is de 24-240mm perfect voor landschapsfotografie, straatfotografie en foto’s waar ik de zoomfunctie voor wil gebruiken.

Wil je liever een kleinere camera meenemen op reis? Dan kan ik de Sony Cybershot DSC-WX500 aanraden. Deze past zelfs in een broekzak en ondanks de kleine omvang zijn de beelden van prima kwaliteit. Bovendien kun je het beeldscherm kantelen, wat ideaal is als je foto’s van jezelf wilt maken met een timersfunctie.

Tot slot heb ik ook een GoPro Hero 5 Black. Deze camera is klein, waterproof en heeft veel leuke accessoires om op originele manieren te filmen en te fotograferen.

Wil je een drone mee op reis nemen? Dan is de DJI Mavic Air door zijn compacte formaat en uitstekende kwaliteit een goede keuze. Lees je van tevoren wel even in over de regels van drones. Deze regels verschillen namelijk in ieder land.

Vergeet niet om genoeg SD-kaarten met voldoende ruimte mee te nemen. Je kunt er maar beter te veel bij je hebben. Ook extra batterijen voor de camera zijn handig, met name als je veel filmt. De batterijen zijn namelijk zo leeg.

Lees ook: jezelf fotograferen op reis – hoe doe je dat? + video

4. Polaroid camera

Voor mij een hele leuke manier om wat terug te kunnen geven aan mensen die ik tijdens mijn reizen tegenkom.

5. Statief

Deze van Hama is erg handig: hij is erg licht en past zelfs in mijn daypack.

6. USB-stick of harde schijf

Een ideale manier om jouw foto’s te back-uppen als je geen laptop of tablet bij je hebt. In veel hostels staat namelijk een computer waar je jouw foto’s vanaf een SD-kaart op een USB-stick of harde schijf kunt plaatsen.

7. Powerbank

Zodat je nooit zonder stroom zit. Zelf heb ik een powerbank die ook met zonne-energie oplaadt van WakaWaka en een sterke powerbank van 20.000 MaH.

8. Koptelefoon of muziekoortjes

Ik heb een erg fijne draadloze koptelefoon van Sudio, die werkt met Bluetooth. Zo zit ik in ieder geval niet met vervelende draden in de knoop.

9. Iets voor internetbankieren

Zelf heb ik een RaboScanner voor Rabobank, zodat ik ook in het buitenland betalingen kan doen.

Overigen

1. Sneldrooghanddoek

Deze zijn vaak binnen een uur droog en zijn een stuk dunner dan normale handdoeken.

2. Strandhanddoek

Je hebt immers iets nodig om op te zonnebaden, toch? Ik heb zelf een handdoek van Bohemida. Hij ziet er niet alleen heel leuk uit, hij is ook nog eens groot genoeg voor 2 personen én hij neemt weinig ruimte in beslag. Met de kortingscode “CORNERSOFTHEWORLD20” krijg je trouwens 20% korting op jouw bestelling (vanaf €34,50 euro)!

3. Hoofdlamp of zaklamp

Omdat het altijd handig is om wat licht bij de hand te hebben. Mocht je ’s avonds op zoek gaan naar dieren? Dan is het handig om een lamp met rood licht te gebruiken, zoals deze.

4. Zakmes

5. Oordoppen

6. Duikbril en snorkel

Als je net zo’n waterliefhebber bent als ik kun je deze net zo goed zelf meenemen. Hoef je deze niet iedere keer te huren en kun je snorkelen waar je maar wilt!

7. Sloten

In hostels vind je tegenwoordig altijd kluisjes, maar het is wel zo handig als je deze ook kunt afsluiten. Maar daarnaast gebruik ik deze sloten ook om mijn tas af te sluiten als ik bijvoorbeeld over een drukke markt loop of als ik in de bus zit en per ongeluk in slaap val. Wil je hem voor jouw koffer of backpack gebruiken? Dan is het belangrijk om een TSA-slot te nemen. De beveiliging van het vliegveld kan deze namelijk wel openen en dat is verplicht.

8. Sporks en inklapbare bakjes

Ik word niet altijd heel vrolijk van het keukengerei op reis. Daarom heb ik altijd een paar sporks en inklapbare bakjes bij de hand.

9. Wereldstekker

Check van tevoren altijd even wat voor stopcontacten ze op jouw bestemming hebben.

10. Spelletje

Meestal neem ik sowieso een stok kaarten en wat dobbelstenen mee, maar vaak zit er ook een extra reisspelletje in mijn tas. Voor inspiratie zou ik zeker dit artikel over leuke spellen op reis lezen.

11. Reishangmat

Ik weet dat veel mensen het slapen in een hangmat verschrikkelijk vinden, maar ik ben echt fan!

12. Duurzame manieren om te drinken

Ik heb een hekel aan plastic flessen. Ze nemen altijd veel ruimte in beslag en zijn bovendien slecht voor het milieu. Ik heb daarom op reis een drinkzak van Camelbak bij me. Deze is ideaal voor lange wandeltochten. Daarnaast neem ik vaak een Bobble fles mee, die een speciaal filter in de dop heeft om water te zuiveren. Op die manier kan ik het water uit de kraan drinken in de meeste landen. Ook de Aqualicious flessen zijn erg handig, omdat je deze na gebruik op kunt vouwen. Tot slot ben ik fan van de duurzame Dopper flessen.

13. Travel sheet

Deze neem ik zelf niet mee op reis, maar ik weet dat veel mensen het erg fijn vinden om een eigen travel sheet mee te nemen.

Geld en papieren

1. Paspoort

2. Visum

3. Portemonnee en/of moneybelt

Ik bewaar mijn geld op meerdere plekken, zodat ik altijd wat achter de hand heb als ik mijn portemonnee kwijt raak of wordt gestolen.

4. Gele boekje

Hier staan al jouw vaccinaties in vermeld.

5. ANWB Internationaal rijbewijs

Als je van plan bent om een auto of scooter te huren in het buitenland.

6. Pasfoto’s

Deze gebruik ik meestal voor het aanvragen van een visum bij aankomst.

7. Notitieboekje

8. Pennen

9. Creditcards

Ik zou zelf niet meer naar het buitenland vertrekken zonder creditcard. Het is in veel landen een goede betaalmogelijkheid. Daarnaast kun je sommige boekingen voor accommodaties en vluchten enkel maken met een creditcard. Zelf heb ik een Mastercard creditcard via de Rabobank en een prepaid Visa creditcard van Pay2d. Een creditcard hoeft overigens niet duur te zijn. Er zijn verschillende handige websites om een creditcard te vinden die bij jou en jouw uitgaven past. Op Finler.nl en Creditchecker.nl kun je eenvoudig verschillende creditcards vergelijken, een goedkope creditcard uitzoeken en direct aanvragen.

10. Dollars

Dollars komen overal ter wereld van pas. Ik gebruik dollars voornamelijk om mijn visa te betalen. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk briefjes van 1,5 en 10 dollar hebt zodat je jouw visum gepast kunt betalen. Meestal geven ze namelijk geen wisselgeld terug – zelfs niet als de persoon voor jou zojuist met dat wisselgeld heeft “betaald”.

11. Kopieën van jouw belangrijke papieren

Ik geef liever een kopie van bijvoorbeeld mijn paspoort of rijbewijs af dan het origineel. Daarnaast vind ik het ook altijd fijn om een fysiek bewijs te hebben van mijn vluchten, zodat ik geen problemen krijg bij aankomst. Zorg ervoor dat je deze kopieën ook altijd op de mail hebt staan, voor extra zekerheid.

Het is een behoorlijke lijst, maar nu weet je wat ik meeneem op reis. Ik hoop dat jullie iets aan deze inpaklijst hebben. Voor nu wil ik je vooral een hele fijne reis wensen!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments