Grotten-Jessica-Bukk-Nationaal-Park-Hongarije

Wandelen in Bükk Nationaal Park: van Szilvásvárad naar Lillafüred

Bükk Nationaal Park is het groene hart van Hongarije met heuvelachtige bossen met beuken (bukk is het Hongaarse woord voor beuk), rivieren, watervallen, grotten en meren. Het park heeft een mooi netwerk aan wandelroutes. Wil jij wandelen in Bükk Nationaal Park in Hongarije? In dit artikel deel ik een wandeling die jou van Szilvásvárad naar Lillafüred brengt. De totale wandeling is zo’n 28 kilometer duurt 8 uur, inclusief pauzes. Je kunt de wandeling eventueel inkorten door te stoppen in Omassa (na zo’n 6 uur) en dan de bus naar Lillafüred te pakken.

Wandelen in Bükk Nationaal Park

1. Startpunt: de stad Eger

Ik startte deze wandeling in de stad Eger, aan de westelijke kant van Bükk Nationaal Park. Vanaf Boedapest ben je met zowel de trein als de auto in ongeveer 2 uur in Eger. Pastelkleurige huizen en kerken sieren het centrum, waar het kasteel van Eger bovenuit torent. In Eger vind je ook een museum dat is toegewijd aan The Beatles. De leukste koffiezaakjes (zoals KOKA) en restaurants vind je in de straat Dobó István utca.     

Het centrum van Eger heb je in een paar uur wel gezien. Later op de dag kun je naar de Vallei van de Mooie Vrouwen, oftewel Szépasszonyvolgy. Het is overigens niet echt een vallei, maar eerder een plein. Eger is een van de belangrijkste wijnregio’s in Hongarije, dus als wijnliefhebber mag je deze plek niet overslaan. Eger staat vooral bekend om Egri Bikaver: “de Stierenwijn”. Deze rode wijn heeft deze naam gekregen nadat de Ottomanen in de 16e eeuw overtuigd waren dat de Hongaarse soldaten zo sterk waren omdat ze wijn met stierenbloed zouden drinken.

De Vallei van de Mooie Vrouwen ligt net buiten Eger en heeft tientallen wijnkelders met sfeervolle restaurants waar je (goedkoop) regionale wijnen kunt proeven. Ik vond het wel bijzonder om te zien dat mensen met eigen flessen en zelfs jerrycans hiernaartoe komen om een voorraad wijn in te slaan.

Lees ook: Boedapest tips – wat kun jij doen in de Hongaarse hoofdstad?

Kathedraal-Eger-Hongarije
Kransen-Eger-Hongarije
Gele-kerk-met-zon-Eger-Hongarije
Plein-Eger-Hongarije
Beeld-musicus-Eger-Hongarije
Kerk-plein-Eger-Hongarije
Beeld-Ottomanen-vechten-Eger-Hongarije
Vallei-van-de-mooie-vrouwen-Eger-Hongarije
Vallei-van-de-mooie-vrouwen-Eger-Hongarije
Wijnregio-Eger-Hongarije
Vallei-van-de-mooie-vrouwen-Eger-Hongarije

2. Bus naar Szilvásvárad (45 minuten)

Vlak bij de Kathedraal van Eger vind je het busstation. Vanaf hier vertrekt de bus naar Szilvásvárad. De bus rijdt regelmatig en doet er ongeveer 45 minuten over. Een ticket is 560 forint (€1,50 euro) en kun je met contant geld bij de buschauffeur kopen.

3. Van Szilvásvárad door de Szalajka Vallei naar Felso-tó (1 uur)

Wanneer je in Szilvásvárad arriveert loop je richting de Szalajka Vallei (Szalajka-völgy). In ongeveer 1 uur wandel je naar het eindpunt van deze vallei: het meer Felso-tó. De wandeling hiernaartoe gaat over een vlak en verhard pad, dus dit is een wandeling die iedereen kan maken. Onderweg kom je meren, watervallen (zoals fátyol-vízesés) en riviertjes tegen. Ook passeer je regelmatig kraampjes waar je iets te eten en drinken kunt kopen.

Als je nog iets wilt inslaan voor de wandeling moet je het hier doen, want hierna heb je daar voorlopig geen mogelijkheid meer voor.

Je volgt de groene markering voor dit deel van de wandeling in Bükk Nationaal Park. Al hoef je eigenlijk niet echt op de markering te letten, want je blijft gewoon het hoofdpad volgen.

Kleine-waterval-Bukk-Nationaal-Park-Hongarije
Meer-Bukk-nationaal-park-hongarije
Fish-pound-Bukk-Nationaal-Park-Hongarije
Hert-Bukk-Nationaal-Park-Hongarije
Wandelpad-vallei-Bukk-Nationaal-Park-Hongarije

4. Van Felso-tó naar de bergtop Istállós-ko (1,5 – 2 uur)

Vanaf het meer start je met klimmen. Naar de Istállós-koi Grot is het ongeveer 15 minuten omhoog lopen. Deze grot ligt een beetje van de route af, maar de kleine omweg is de moeite waard.

Istállós-ko is met 959 meter officieel het hoogste punt in Bükk Nationaal Park. Vanaf de grot ga je ongeveer 1,5 uur omhoog wandelen. Dit is dan ook het lastigste stuk van de hele wandeling door Bükk Nationaal Park. Een gele driehoek is de markering van deze trail. Ik had zelf verwacht dat je op de top een mooi uitzicht over de omgeving zou hebben. Jammer genoeg is deze bergkam in Bükk meer een plateau met hoge bomen dan een bergrug met mooie uitzichten. Dit zorgt er wel weer voor dat de rest van de wandeling in Bükk Nationaal Park redelijk vlak en makkelijk is.

Waterval-Bukk-nationaal-park-Hongarije
Wandelpad-naar-grotten-Bukk-Nationaal-Park-Hongarije
Grotten-Jessica-Bukk-Nationaal-Park-Hongarije
Wandelen-Bukk-Nationaal-Park-Hongarije
Uitzicht-heuvels-Bukk-Nationaal-Park-Hongarije

5. Van bergtop Istállós-ko naar Bánkút (1,5 uur)

Vanaf het hoogste punt van Bükk loop je in ongeveer 1,5 uur naar het dorpje Bánkút. Of beter gezegd: dit is een skiresort dat bij het dorp Nagyvisnyó hoort. Voor dit deel van de wandeling in Bükk Nationaal Park volg ik de markering met de gele plus. Onderweg kom je de onofficiële hoogste top van Bükk tegen: Szilvási-ko op 961 meter hoogte. Op dit stuk van de wandeling loop je door een glooiend landschap; je hebt bijna niet meer het gevoel dat je op een bergrug loopt.

Istallosko-top-Bukk-Nationaal-Park-Hongarije
Bergtop-Bukk-Nationaal-Park-herfst-Hongarije
Plateau-Bukk-Nationaal-park-Hongarije-wandelen
Markering-wandelroutes-op-boom-Bukk-Nationaal-Park-Hongarije
Blaadjes-met-vorst-Hongarije-Bukk
Bukk-Nationaal-Park-Hongarije-wandelen

6. Van Bánkút naar Omassa (1 uur)

Van Bánkút naar Omassa is het nog 4,7 kilometer wandelen. Ik vond dit deel van de wandeling in Bükk wat saai en eentonig. De wandelroute loopt parallel aan een piste en is licht hellend. Ómassa is een klein, langwerpig dorp waar nog geen 200 mensen wonen. Bij de bushalte vind je een restaurant waar je iets kunt eten of drinken.

Bordjes-wandelroutes-Bukk-Nationaal-Park-Hongarije
Ski-pistes-Bukk-Nationaal-park-Bankut

7. Van Omassa naar Lillafüred (1,5 – 2 uur)

De laatste 7,5 kilometer wandel je van Omassa naar het plaatsje Lillafüred. Wanneer je geen zin meer hebt om na 21 kilometer te wandelen kun je vanaf Omassa ook de bus naar Lillafüred pakken. Deze gaat eens per uur en een ticket kost 500 forint bij de buschauffeur (contant betalen). Ik nam de bus bijvoorbeeld omdat er in november niet meer voldoende daglicht was om door te wandelen naar Lillafüred.

Lillafüred is een klein, romantisch bergplaatsje aan een meer waar je met bootjes kunt varen. In en rondom het dorp vind je een paar watervallen en grotten. Hier heb je ook de mogelijkheid om in een kasteel in renaissancestijl te overnachten: Hotel Palota. Goedkoop is het niet (vanaf €140 euro per nacht), maar het is wel een bijzondere ervaring. Je kunt bovendien relaxen in de spa & wellness met onder andere een zwembad en sauna.

Na de wandeling in Bükk Nationaal Park kun je in Lillafüred overnachten of de bus naar Miskolc nemen. Vanaf Miskolc pak je een trein terug naar Eger of ga je naar een volgende plek in de regio, bijvoorbeeld Tokaj.

Watervallen-Lillafured-Hongarije-Bukk
Waterval-Lillafured-Bukk-Hongarije
Kasteel-Lillafured-Bukk-Nationaal-Park-Hongarije
Grotten-Lillafured-Hongarije
Kasteel-Lillafured-Bukk-Nationaal-Park-Hongarije
Kasteel-Lillafured-Bukk-Nationaal-Park-Hongarije

Ik hoop dat ik je met dit artikel heb geholpen om te gaan wandelen in Bükk Nationaal Park in Hongarije. Er zijn natuurlijk nog veel meer wandelpaden in dit park, zodat je andere routes kunt volgen. Zelf gebruik ik de app Mapy.cz tijdens het wandelen, zodat ik gedetailleerde kaarten heb van de wandelroutes op mijn telefoon. Als je deze van tevoren download kun je ze zelfs offline gebruiken. Veel plezier!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *