Waarom veel mensen fulltime willen reizen (en waarom ik dat niet wil)

Weet jij wie je bent? Wat je met de rest van je leven wilt doen en wat belangrijk voor je is?

Het is een vraag waar veel mensen mee worstelen. Ik moest deze week lachen om een oud satirisch artikel dat ik tegenkwam op de Speld, over kinderen die eerst op wereldreis gaan om zichzelf te vinden voordat ze naar de basisschool gaan. Veel mensen – en met name twintigers – hebben momenteel het gevoel dat ze op zoek moeten naar zichzelf. We hebben zo oneindig veel keuzes en mogelijkheden dat we niet gemakkelijk kunnen besluiten wat het beste bij ons past. Want wat nou als we iets kiezen, terwijl een andere mogelijkheid beter was geweest?

Ik had dat gevoel een aantal jaar geleden ook: ik was klaar met mijn opleiding en ging een aantal maanden naar Azië. Als ik thuis zou komen had ik wel bedacht wat ik met de rest van m’n leven zou willen doen, toch? Om een lang verhaal kort te maken: dat probeer ik nog steeds dagelijks uit te vogelen. En in de tussentijd doe ik waar ik op dat moment gelukkig van word.

Lees ook: dromen vangen en eigen wegen volgen – de betekenis van mijn tatoeage

jezelf-fotograferen-op-reis

De eindeloze zoektocht naar jezelf

Vraag jezelf eens af: hoeveel mensen die je kent hebben het leven precies uitgevogeld? Reizen kan je veel nieuwe inzichten geven, maar ik denk dat het een illusie is dat je het antwoord op jouw levensvraag binnen een paar maanden in het buitenland gaat vinden. Want zijn we eigenlijk niet ons hele leven op zoek naar de reden en de drijfveren van ons bestaan?

Mensen en situaties veranderen, dus het antwoord op die vraag verandert continu mee. Hoe ik een aantal jaar geleden in het leven stond is anders dan het heden en zal ongetwijfeld ook weer verschillen van mijn toekomst. Je gaat het antwoord niet à la minute aan de andere kant van de wereld vinden. Simpelweg omdat er niet één antwoord op die vraag is, voor de rest van je leven.

Siquijor-Filipijnenjaaroverzicht-2016-corners-of-the-world

Reizen is geweldig, maar waarom moet het fulltime?

Inderdaad: reizen leert je om een ruimdenkend mens te worden, om je open te stellen voor al het moois wat er op de wereld te ontdekken is. Je leert niet alleen meer over alles om je heen, maar ook over jezelf. Je kunt meer en je durft meer dan dat je zelf vaak denkt. Wanneer mensen de stap durven te zetten om voor de eerste keer (voor een langere tijd) naar het buitenland te gaan kan ik dat alleen maar aanmoedigen. TOP! Je zult meer over jezelf leren dan dat je waarschijnlijk in je vertrouwde omgeving doet, maar het stopt niet die zoektocht naar jezelf. Integendeel: het roept waarschijnlijk alleen maar meer vragen op.

Sevilla-fietstocht

Daarnaast: om fulltime te reizen is geld nodig, welk budget je dan ook voor ogen hebt. Je moet jezelf immers kunnen onderhouden.

Sommige mensen sparen hard om er een tijdje tussenuit te gaan, om vervolgens weer ‘opgeladen’ naar Nederland terug te keren. Andere mensen zorgen dat ze onderweg kunnen blijven werken – de zogenoemde digital nomads. Zij kunnen kiezen waar ze willen werken. Maar dat betekent ook dat ze er soms voor kiezen om niet constant on the road te zijn. Zo kies ik er zelf regelmatig voor om JUIST in Nederland te werken, in plaats van ergens anders. Er zijn ook nog mensen die niet fulltime reizen omdat ze van reizen houden, maar omdat ze van iets vandaan vluchten. Tot slot is er een groep mensen die denkt dat bloggen een leuke en gemakkelijke manier is om geld te verdienen tijdens het reizen, maar dat is een illusie – geloof me. Het is zeker mogelijk, maar het is alles behalve gemakkelijk en het vergt veel tijd, energie, geduld en doorzettingsvermogen. Maar daar zal ik een andere keer op ingaan. Vraag jezelf vooral af: wat is jouw reden om fulltime te (gaan) reizen?

Ronda-SpanjeMalta-Gozo-viewpoint

Waarom ik géén fulltime reiziger wil zijn

Ik heb de afgelopen jaren redelijk veel tijd in het buitenland doorgebracht. Ik heb er veel van geleerd en ik heb mooie ervaringen opgedaan die niemand me kan afnemen. Maar al dat reizen heeft me ook uitgeput, zowel fysiek als mentaal. Al die nieuwe indrukken en ontmoetingen die je constant verwerkt. Het verplaatsen van plek naar plek naar plek. Na een tijdje is alles wat eigenlijk speciaal zou moeten zijn gewoon geworden: van een adembenemende zonsondergang op het strand tot een vreemdeling die je verrast met een intrigerend gesprek. De magie van het reizen en het ontdekken vermindert simpelweg na een tijdje.

Ik houd van de ontdekkingsreiziger in mij en ik ben erg dankbaar dat ik dankzij mijn werk en mijn levensstijl als digital nomad veel mogelijkheden heb gehad om de wereld te ontdekken. Maar hoe meer ik reis, hoe meer ik ook besef hoe belangrijk mijn familie, vrienden en dierbaren voor mij zijn. Hoe fijn een veilige thuishaven is.

Lees ook: 7 tips voor digital nomads

Terugblik-maart-2017 Malta-Gozo-Azure-Window

Tweestrijd tussen het bekende en het onbekende

Die tweestrijd in mij – het ontdekken van het onbekende en de veiligheid van het bekende – zal waarschijnlijk nooit helemaal ophouden. En dat is ook dé reden waarom ik nooit fulltime zal willen reizen. Ik zal altijd weer op avontuur gaan en ik zal vervolgens altijd weer op zoek gaan naar die vertrouwde plek waar ik me helemaal thuis voel. Dat is mijn thuis in Nederland, maar er zijn nog een aantal plekken in andere landen waar dat is. En er komen er de komende jaren ongetwijfeld nog wel een aantal bij.

Wie weet wil ik ooit kinderen. Op dit moment heb ik die wens niet, maar wat niet is kan nog komen. Wie weet wil ik ooit stoppen met mijn huidige werk. Tegen de tijd dat dat gebeurt moet ik uitvogelen wat ik dan wil gaan doen, want het antwoord heb ik momenteel toch nog niet. Ergens vind ik het behoorlijk rot dat die zoektocht naar jezelf eindeloos doorgaat. En dat reizen niet het ultieme antwoord kan geven op die vraag. Maar het zorgt er ook voor dat het leven constant interessant blijft, toch?

Lees ook: niet alles is mooi en leuk – de reisdecepties

maandoverzicht-juli-2016

Dat waren mijn gedachtespinsels, bedankt voor het lezen van dit uitgebreide verhaal. Ik ben erg benieuwd hoe andere mensen hierover denken, met name mensen die al langere tijd aan het reizen zijn. Er zijn geen foute antwoorden en alle meningen zijn welkom!

Reacties via Facebook account

comments