Waarom naar Suriname reizen? Ik deel 5 redenen

Ik heb meerdere maanden in Suriname gewoond en daar een geweldige tijd gehad. Tijdens mijn werk bij het 10 Minuten Jeugdjournaal heb ik geweldige ervaringen opgedaan, mooie plekken bezocht en inspirerende gesprekken gehad. Maar als je drie maanden in zo’n tropisch land bent wil je natuurlijk ook af en toe ontspannen en wat van het land zien. Waarom moet jij ook minstens één keer in je leven naar Suriname reizen? Ik geef je in deze blog 5 redenen om naar Suriname in Zuid-Amerika te gaan!

Paramaribo-Suriname

Waarom naar Suriname reizen? Ik geef je 5 redenen!

1. Je kunt Nederlands spreken in de tropen

“Suriname is volgens mij toch een best mooi eiland?”

“Hoe is het daar in Azië?”

Het zijn slechts een paar uitspraken die ik heb gehoord toen ik in Suriname woonde. Suriname is GEEN eiland, maar een land in Zuid-Amerika. En wel 3 – 4 keer zo groot als Nederland. Oké, het merendeel van het land bestaat uit tropisch regenwoud, waar slechts een handjevol mensen woont. Maar toch. Nederlandse reizigers maken zich vaak boos dat bijna heel de wereld Nederland niet weet aan te wijzen, maar ze kunnen zelf een voormalige kolonie amper aanwijzen. Iets met een pot en een ketel..

Nederlands spreken in Suriname: een paar woordjes Sranan leren

Sinds 1975 is Suriname onafhankelijk, maar het land is eeuwenlang een kolonie van Nederland geweest. Hierdoor spreken de mensen Nederlands in Suriname. Hoe gaaf is het dat je jouw eigen taal in de tropen kunt spreken met de lokale bewoners? Het Nederlands in Suriname wordt trouwens wel vaak gemixt met woorden Sranan, de taal die vroeger door de slaven op de plantages werd gesproken. Sranan zoals fawaka (hoe gaat het?), a boen (goed) en bakra (Nederlander/iemand met witte huidskleur) zul je regelmatig op straat horen.

Suriname-bucketlist
Suriname-bucketlist
Suriname-bucketlist

2. De veelzijdigheid van de Surinaamse keuken

Ik ben geen foodie: voor mij moet eten vooral gemakkelijk te maken zijn en het moet niet te lang duren om het te bereiden. Maar alleen voor het Surinaamse eten zou ik al terugkeren naar dit prachtige land. Wat een diverse keuken heeft Suriname! Eigenlijk ook best logisch. De menukaart is namelijk beïnvloed door immigranten uit de hele wereld: chinezen, javanen, hindoestanen en creolen hebben allemaal hun stempel op de Surinaamse keuken gedrukt.

Heerlijke gerechten zoals baka bana (gebakken banaan met pindasaus) vind je aan De Waterkant en het beste rotigerecht ooit heb ik ook in Paramaribo op. In de wijk Blauwgrond domineren de Indonesische warungs het straatbeeld. Dawet, het zoete kokosdrankje, is hier een echte aanrader! Ik kan me weinig momenten herinneren dat ik zelf heb gekookt in Paramaribo. Het was vaak goedkoper (en gezelliger) om iets op straat te eten dan om zelf iets te koken.

Suriname-bucketlist
Paramaribo-Suriname

3. Dolfijnen spotten in de Surinamerivier

Waarom naar Suriname reizen? Nou, om bijvoorbeeld dolfijnen te spotten! Als klein kind was ik geobsedeerd door dolfijnen. De obsessie met posters en knuffels is verminderd, maar ik vind dit nog steeds geweldige beesten. Ik heb ze diverse keren ter wereld gespot: bijvoorbeeld in Spanje, in de Mekongrivier in Laos en op de boottocht van Colombia naar Panama). Maar een van de beste plekken om dolfijnen te spotten is voor mij de Surinamerivier.

Paramaribo-Suriname

Dolfijnen in Suriname

Je kunt met een georganiseerde tour dolfijnen in de Surinamerivier spotten. Vaak worden deze tours gecombineerd met een bezoek aan enkele plantages op de oostelijke oever. Ik heb geen ervaring met deze trips, want ik ben meerdere keren met een eigen bootje het water op geweest. Beide keren vertrokken we aan het eind van de middag.

Bij Leonsberg, in het noorden van Paramaribo, kun je zelf een boot met bootsman huren. Voor een dag betaal je zo’n €100 euro. Zoek dus een paar gezellige mensen bij elkaar en je hebt de kosten er zo uit. De vrijheid om zelf te bepalen waar je heen wilt varen is heerlijk. Bezoek plantages, geniet van een zonsondergang en dobber in de buurt van de vissersboten. Daar heb je namelijk een grote kans om de speelse Guiana-dolfijnen te ontmoeten.

Paramaribo-Suriname
Paramaribo-Suriname

4. Surinamers genieten van het leven

Wat een cultuurshock had ik de eerste dagen in Paramaribo! Zelfs als je al wat gereisd hebt is het even wennen in Suriname. Maar na een paar dagen ben ik gaan houden van de leefstijl van de Surinamers. En je gaat zo snel mee in het relaxte ritme. Wonderbaarlijk genoeg betekent dat niet dat er niets wordt afgerond en dat iedereen de hele dag luiert. Ze weten alleen zo goed van het leven en de kleine dingen te genieten. Op de redactie stonden mijn collega’s regelmatig door de kamer te dansen, terwijl de deadline van een uitzending steeds dichterbij kroop. Maar het kwam altijd goed.

Mensen vinden mij soms verrassend optimistisch, dat heb ik deels denk ik aan mijn tijd in Suriname te danken. Ook leuk: het uitgaansleven in Paramaribo is top! In Nederland blijven veel mensen jammer genoeg met een drankje aan de bar staan, maar in Suriname weten ze wel raad met goede muziek en dansmoves.

Paramaribo-Suriname
Suriname-bucketlist
Suriname-bucketlist

5. Waarom naar Suriname reizen? Voor de adembenemende jungle!

Ken je van die plekjes waar je je totaal wilt overgeven aan de natuur? Waar je even helemaal wordt weggerukt uit het dagelijks leven en simpelweg ademloos van de sereniteit wilt genieten? Dan ben je in Suriname op de juiste plek. De stilte in het regenwoud is bijna eng en wordt slechts doorbroken door het geluid van brulapen en toekans. Je gaat hier heerlijk back to basic: hangmatje erbij, badderen in de rivier of bij de waterval en laat die mooie kleding maar thuis.

Paramaribo-Suriname

Wat zijn leuke plekken in de jungle van Suriname om naartoe te gaan?

Mijn absolute favoriet was de meerdaagse trip naar Raleighvallen en de Voltzberg. Helaas hangt er wel een prijskaartje aan zo’n avontuur door de gids, kok, bootsman of soms zelfs de piloot. Afhankelijk van het aantal personen ben je tussen de €250-350 euro kwijt voor deze trip van 4 dagen. Je kunt bijvoorbeeld bij SuForYou deze trip boeken.

Maar er zijn ook prachtige plekken dichter bij Paramaribo. Met een korte fietstocht ben je zo bij Peperpot Nature Park, waar je apen, miereneters en met wat geluk zelfs luiaards kunt spotten!

Er zijn ook plekken waar je met de bus of de auto heen kunt gaan. Een goede dagtrip is Brownsberg. Je kunt deze trip eventueel combineren met het Brokopondomeer. Bij Berg en Dal kun je niet alleen genieten van fenomenale natuur, maar ook avontuurlijk door het regenwoud ziplinen en kanoën. Palulu is een minder bekend resort waar je kunt overnachten, maar geheel onterecht. Voor een paar euro mag je hier je hangmat ophangen. Je vindt hier prachtig natuurschoon, verfrissende riviertjes en je kunt overdag de indianendorpen in de buurt bezoeken.

Lees ook: de prachtige Raleighvallen in Suriname bezoeken

Suriname-bucketlist
Suriname-bucketlist
Suriname-bucketlist
Suriname-bucketlist
Suriname-bucketlist
Suriname-bucketlist

Lees ook: wat te doen in Paramaribo in Suriname?

Ik hoop dat ik de vraag “waarom naar Suriname reizen?” inmiddels voor je heb beantwoord. Ben jij ook enthousiast geworden om naar dit Zuid-Amerikaanse land te gaan. Of heb jij nog een andere reden waarom het zo’n geweldige bestemming is? Laat het hieronder in een reactie weten!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments