[:nl]Waarom naar Roemenië gaan? Ik geef je 10 redenen![:en] Why should you travel to Romania? I give you 10 reasons![:]

[:nl]

Roemenië is een van mijn favoriete landen in Europa. Het is een groot land en er is genoeg te doen. Ik heb 3 maanden in Roemenië gewoond en er zijn nog genoeg plekken die ik nog niet eens heb bezocht. Misschien weet je nog niet zo veel over Roemenië, maar daar ga ik met deze blog verandering in brengen. Dus waarom naar Roemenië gaan? Ik geef je 10 redenen!

Corners of the World organiseert van 22 tot en met 28 juni 2020 een avontuurlijke groepsreis naar Roemenië. Wil jij graag mee? Klik hier voor meer informatie!

Waarom naar Roemenië gaan?

1. Geen gedoe: het is gemakkelijk om een reis naar Roemenië te maken

Sinds 2007 behoort Roemenië tot de Europese Unie. En dat maakt het voor Nederlanders/Belgen een stuk gemakkelijker om naar Roemenië te gaan. Geen gedoe met stempels, visa of geregel voor vertrek. Je hoeft niet eens een paspoort mee te nemen: een identiteitskaart is voldoende! Maar als je ook naar Moldavië wilt gaan zou ik je aanraden om jouw paspoort mee te nemen. Je betaalt overigens niet met de euro in Roemenië, maar met Roemeense lei.

Bucegi-herfst-bergtoppen

2. Roemenië is een relatief onbekend land…

Welk beeld heb jij eigenlijk als je aan Roemenië denkt? De kans is groot dat je geen idee hebt wat je in Roemenië kunt verwachten. En dat maakt het een ideale bestemming voor avontuurlijke reizigers!

Lees ook: voorbereid op reis naar Roemenië – alles wat je moet weten voor vertrek

Zonsopkomst-vallei-Iezer-Papusa-bergen

3. …en ook nog eens hartstikke veilig!

Meerdere mensen vroegen mij om voorzichtig te doen toen ik naar Roemenië vertrok. Maar eerlijk gezegd zijn er weinig landen in Europa waar ik me zo veilig en op m’n gemak voel als in Roemenië. Natuurlijk moet je op jouw spullen letten in de hoofdstad, maar buiten Boekarest gaat alles er heel gemoedelijk aan toe. Mensen zijn behulpzaam en in de dorpen is er veel sociale controle. Binnen één dag hebben dorpelingen door als er een buitenstaander aanwezig is. Roemenië is een van de veiligste landen om naartoe te reizen. Geloof je me niet? Check het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken maar.

Nieuwsgierige-schapen

4. Je hebt sommige natuurgebieden in Roemenië HELEMAAL VOOR JEZELF

Een van de fijnste dingen aan Roemenië vind ik dat je vaak de natuur helemaal voor jezelf hebt. In landen zoals Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten mis ik dit een beetje. De natuur is prachtig, maar er zijn ALTIJD mensen in de buurt. In Roemenië kun je gemakkelijk 3 dagen wandelen en hooguit 2 andere wandelaars tegenkomen. Het vergt daardoor wel wat meer voorbereiding (want je komt onderweg weinig mensen die je hulp kunnen bieden als er iets gebeurt), maar het maakt het ook een stuk avontuurlijker. Geen massatoerisme, heerlijk.

Jessica-op-berg-Piatra-Craiului

5. Roemenië heeft de grootste populatie aan bruine beren in Europa

Wist je dat Roemenië de grootste populatie bruine beren heeft in Europa? De Karpaten zijn een ideaal leefgebied voor de bruine beer en dat gebergte loopt grotendeels door Roemenië. Als je in Roemenië de natuur in gaat moet je je er dus bewust van zijn dat je beren tegen kunt komen. Zorg ervoor dat je hoorbaar bent en regelmatig geluid maakt. Beren mijden mensen liever, dus geef ze de kans om je te horen en te mijden. Wees extra alert in natuurgebieden met veel wilde bessen, daar zijn beren gek op.

Als je beren met een wildlife ranger wilt spotten kun je het beste naar Brasov gaan. Rondom deze stad zijn er enkele beschermde natuurgebieden waar je zonder ranger niet mag komen. Hier staan enkele spothutten waar je de beren kunt zien. Jaren geleden kwamen sommige bergen zelfs uit de bergen naar Brasov toe. Er waren te veel beren in de bergen, dus kwamen ze graaien in de vuilnisbakken om eten te zoeken. Mensen kwamen naar de vuilnisbakken om de beren te zien en probeerden ze zelfs te voeren of te aaien.

Lees ook: wat te doen in Brasov en omgeving? Zéér veel tips! + VIDEO

Beer-drinkt-water-bij-klein-meertje

Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Om dit probleem aan te pakken hebben wildlife rangers voederplaatsen in de bergen – het leefgebied van de beren – gecreëerd. Beren kunnen eigenlijk al hun voedsel in de natuur vinden: bessen, zaden, wortels, bloemen, gras en iets zoets zoals honing. De beren eten soms ook het graan in landbouwgebieden, wat de boeren natuurlijk niet leuk vinden. Bij deze voederplekken in de bergen plaatsen de rangers voedsel dat ze niet in de natuur kunnen vinden, zoals suikermaïs. Op die manier wordt het minder aantrekkelijk voor de beren om naar de stad en daar eten te zoeken.

De beste situatie zou natuurlijk zijn dat het ingrijpen van de wildlife rangers helemaal niet nodig is, maar dat is momenteel niet mogelijk. Op deze manier houden ze in ieder geval de mensen in de stad én de beren veilig.

Beer-chillend-op-boomstam-Brasov

6. Uitdagende hikes in de Roemeense bergen, maar geen hoogteziekte

Ik heb veel wandelingen gemaakt, overal ter wereld, en wat mij betreft is Roemenië een van de meest avontuurlijke bestemmingen voor wandelaars. Sommige natuurgebieden zijn (nog) zó ongerept. Er zijn tientallen nationale parken en nog veel meer berggebieden waar je prachtige wandelingen kunt maken. Sommige hikes zijn zeer uitdagend, maar ook voor de minder ervaren wandelaar zijn er mooie wandelingen. En het fijnste? De hoogste bergtoppen zijn zo’n 2500 meter hoog. Je kunt dus avontuurlijke wandelingen maken in Roemenië zonder hoogteziekte te krijgen.

Jessica-rode-trui-op-bergrug

7. Roemenië is een goede bestemming voor de kastelenliefhebber

Roemenië heeft veel citadellen en kastelen om te bezoeken. Mijn favoriet is Kasteel Peles, maar ook het Corvin Kasteel en het Bran Kasteel zijn bijzonder om te bezoeken. Daarnaast heeft Transsylvanië nog iets bijzonder: de weerkerken. 6 van deze kerken staan zelfs op de werelderfgoedlijst van UNESCO, waaronder de weerkerk van Biertan en de weerkerk van Prejmer. Vroeger konden burgers die niet binnen stadsmuren woonden hier veiligheid vinden tijdens plunderingen en aanvallen van bijvoorbeeld het Ottomaanse Rijk. Bijzonder om te zien!

Lees ook: mooiste kastelen in Roemenië (+ weerkerken in Transsylvanië)

Kasteel-Peles-met-groen-gras
Weerkerk-Biertan-uitzicht-tijdens-wandeling

8. Interessante geschiedenis: van communistische dictatuur naar het huidige Roemenië

Roemenië zoals we het nu kennen bestaat nog helemaal niet zo lang. Na de Tweede Wereldoorlog werd Roemenië communistisch. Het idee was mooi: gelijkheid voor iedereen, banen en eten voor iedereen. Maar in de praktijk werkt het vaak niet zo. Nicolae Ceaușescu en zijn vrouw grepen de macht en zo werd het land tot 1989 geregeerd door deze dictator.

Vooral de oudere generatie vindt het lastig om over deze communistische periode te praten. Sommige mensen hebben nostalgische gevoelens, want in de beginperiode was er inderdaad genoeg werk en eten voor iedereen. Maar andere mensen herinneren zich ook de latere jaren, waar men uren in de rij voor de supermarkt stond en mogelijk alsnog met lege handen naar huis ging. Mensen werden opgepakt als ze een grapje maakten of negatief uitten over de Ceaușescu familie/het regime. Ik vind Boekarest geen geweldige stad, maar dit is wel een van de beste plekken om meer over het communisme in Roemenië te leren.

Lees ook: wat te doen in Boekarest? (toffe dingen in een saai uitziende stad)

Historische-foto-met-Ceaușescu-balkon-op-achtergrond

9. Roemenië is erg goedkoop

Het is niet het allergoedkoopste land waar ik ooit ben geweest, maar je kunt in Roemenië prima rondreizen met een klein budget. Treinreizen van 3 uur kosten €5-10 euro. Lekker uiteten in een restaurant kan al voor €10 euro per persoon. Overnachten kan vaak al voor zo’n €10 euro per persoon in een hostel of zo’n €30 euro voor een tweepersoonskamer. En op een paar kastelen na zijn de meeste entreeprijzen voor bezienswaardigheden €2-3 euro.

Angels-Wings-Corvin-Castle-Jessica

10. In Roemenië kun je ook prima vegetarisch eten

Ik dacht dat het voor mij als vegetariër best lastig zou zijn om lekker te eten. Maar niets is minder waar! Roemenen houden inderdaad van een goed stuk vlees, maar er zijn ook veel vegetarische maaltijden in Roemenië. Sterker nog: veel restaurants hebben een speciaal vegetarisch menu, menu de poste. Als mensen vanwege religieuze redenen die dag geen vlees mogen eten kunnen ze die menukaart gebruiken. Maar als vegetariër kun je die net zo goed gebruiken!

Lees ook: mijn favoriete vegetarische gerechten in Roemenië

sarmale-gevulde-koolbladeren-roemenie-met-mamaliga

Dit zijn mijn redenen om naar Roemenië te gaan en het land op jouw bucket list te zetten. Heb jij nog een goede reden waarom mensen naar Roemenië moeten gaan? Deel hem hieronder in de reacties! [:]

[:en]

Romania is one of my favorite countries in Europe. It’s an immense country and there are plenty of things to do. I have lived in Romania for 3 months and there are still many places where I wanna go. Maybe you don’t know exactly what to expect of Romania, but I will change that with this article. So why should you travel to Romania? I give you 10 reasons!

Why travel to Romania?

1. It’s quite easy to travel to Romania

Since 2007 Romania is part of the European Union. So for European citizens (like Dutch and Belgium travelers) it’s super easy to travel to Romania. You don’t need to arrange a visa beforehand or think about how many days you can spend in the country. You can stay here all year round if you want! It’s not even obligated to bring a passport, an identity card is good as well. But if you wanna combine your trip to Romania with Moldova I would recommend to bring your passport, since you need it to travel to Moldova.

For non-European citizens like from the States and Australia it’s also quite easy to travel to Romania. Romania is not yet part of the Schengen area (like most Western European countries), so this is a great country if you already spend 3 months in the Schengen area but you don’t want to leave the continent of Europe.

Keep in mind that you pay with Romanian lei in Romania, not with euros.

Uitzicht-vanaf-kasteel-op-Bucegi

2. Romania is not that well known as a travel destination…

If you think about Romania, what do you actually think about? Vampires? Communism? Poor people in underdeveloped villages? Probably you have no idea what to expect when you travel to Romania. At least I didn’t really know what to expect before I went to Romania. So it’s a perfect destination for adventurous travelers who love to be surprised!

Zonsopkomst-vallei-Iezer-Papusa-bergen

3. ….but it’s super safe!

Some people told me to be careful when I wanted to travel to Romania. But to be honest: there are not many places in Europe where I felt as safe as in Romania. Of course you have to pay attention to your bag in the capital, but outside of Bucharest it’s pretty chill. People are friendly and especially in smaller villages there is social control. People will look after you. Romania is one of the safest countries in Europe and if you don’t believe me you should check the travel advice of the Ministery of Foreign Affairs (for Dutch people Romania is all green, which is the best score).

Nieuwsgierige-schapen

4. Some of the national and nature parks in Romania you have ALL TO YOURSELF

No joke. One of the things I love most about Romania is that you can spend days in nature without meeting anyone else. In countries like the Netherlands, Germany and the United States the nature is great, but you’re always surrounded by people. Even in places where you think you have nature all to yourself. In Romania I could easily walk for 3 days in the mountains and only meet 2 other hikers. Because of the lack of people you do have to prepare a bit better, because you won’t meet a lot of other hikers who can help you if there’s an accident. But it’s also a lot more adventurous. There is no mass tourism in Romania yet and that’s amazing.

Jessica-op-berg-Piatra-Craiului

5. Romania has the biggest population of brown bears in Europe

Did you know most brown bears in Europe live in Romania? The Carpatian Mountains are the ideal place for brown bears to live and find food. These mountains go through different countries in Eastern Europe, but mainly through Romania. If you’re hiking in Romania you should definitely be aware of this fact: there is a possibility that you will encounter brown bears. The chance is really small, but this means that you have to prepare for that, physically and mentally. Most important is that you make enough noise, so the bears are aware of you. Bears prefer to avoid humans, so give them the chance to hear you and go a different direction. Be extra alert in areas with a lot of berries, since bears love those.

If you do want to spot brown bears in Romania I would suggest to do this with a wildlife ranger in the area of Brasov. Around this city there are multiple protected areas where you’re not even allowed to walk by yourself. The fine if they catch you is real and big. In these areas brown bears live and you can spot them by staying in special huts. Years ago Brasov had a huge problem with bears coming from the mountains to the edge of the city. There were too many bears in the surroundings, so some of them were searching for food, for example in trash bins. People came to these spots to see the bears, even try to feed and pet them. Some people can be quite stupid…

Also read: what to do in Brasov and surroundings? Lots of tips! + VIDEO

Beer-drinkt-water-bij-klein-meertje

Anyway, of course that was a problem that needed to be solved. Both for protecting people and protecting the bears. Wildlife rangers now have feeding spots placed in the mountains, their natural habitat. Because bears can find most food already in nature: nuts, roots, seeds, grass, flowers and sweet stuff like honey. Some bears like to go to farm and get some corn. Of course the farmers are not happy about this, so the wildlife rangers now place sweet corn in those feeding spots. This way the bears find something that they can’t find in nature (this is why they tended to go to “human spots”) and it’s still healthy and natural for the bears.

Of course the best solution would be if the wildlife rangers don’t have to do anything and the bears would stay in the mountains. But since there are only more and more bears in the mountains this is probably not a short-term solution. At least humans and bears are more safe this way.

Beer-chillend-op-boomstam-Brasov

6. Adventurous hikes in the Romanian mountains, but no chance of altitude sickness

I have made a lot of hikes in different parts of the world, but Romania is a great place for adventurous souls that are worried about altitude sickness. You can really go into the wilderness here. The hiking roads are often not paved or maintained, sometimes the roads are covered with fallen trees or rocks. You have no idea what to expect, but chances are high you will meet some wildlife. I’ve seen foxes, deers, tracks of bears & bear poop, lots of impressive birds, owls and mountain goats for example. A lot of hikes are more suitable for experienced hikers, but there are also some trails for beginners. Most mountain tops are about 2500 meters, some even less. So you won’t experience any altitude sickness, since people don’t really experience that under 2500 meters.

Jessica-rode-trui-op-bergrug

7. Romania is a great destination if you love castles and fortresses

Romania has a lot of citadels, fortresses and castles that you can visit. My favorite one is Castle Peles, but also Castle Corvin and Castle Bran are pretty cool to check out. In the area of Transylvania you will find another cool thing: fortified churches. 6 of these are even on the world heritage list of UNESCO. Some of them are the fortified church of Prejmer and the fortified church of Biertan. Back in the days people that weren’t living in a city (with city walls) could find shelter in these fortified churches during attacks. It’s pretty impressive to see!

Also read: most beautiful castles in Romania (+ fortified churches in Transylvania)

Kasteel-Peles-met-groen-gras
Weerkerk-Biertan-uitzicht-tijdens-wandeling

8. Interesting history: from communism and the dictator Ceaușescu to the republic of Romania

Romania how we know it nowadays is actually pretty new and exists since 1989. After World War II Romania became a communist country, like a lot of Eastern European countries. The idea was nice: equality for everyone, jobs and food for everyone. But in real life it often doesn’t work like this. After a couple of years Nicolae Ceaușescu and his wife became the dictators of Romania and they ruled the country until 1989. After ruling for 24 years they got the death penalty.

Young people will talk with you about communism and how they experienced their childhood, but especially for the older generations it’s hard to talk about this part of their life. Some people are nostalgic, because in the first years people had jobs and food and life was okay. But the last years it was not so good anymore. People were standing in line for hours to exchange some coupons for bread and milk, but often would return home emptyhanded. People would be arrested if they disagree or made jokes about Ceaușescu. I don’t think Bucharest is the greatest place in Romania to visit, but it’s definitely a good place if you’re interested in learning more about communism in Romania.

Also read: what to do in Bucharest? (cool things in a boring looking city)

Historische-foto-met-Ceaușescu-balkon-op-achtergrond

9. Romania is a cheap destination

Romania is not the cheapest country I have ever been in my life, but in Europe it’s definitely one of the cheapest destinations. If you’re travelling on a budget Romania is a great place to be. Travelling by train for 3 hours will cost you €5-10 euros. Having a nice dinner in a restaurant will be €10 euros, a really fancy one maybe €15 euros. Sleeping in a dorm will be about €8-10 euros and about €30 euros for a 2-persons room. And although the entrance fee for the castles is about €10 euros, most sights will only cost you €2-3 euros to visit.

Angels-Wings-Corvin-Castle-Jessica

10. Romania is also a good destination for vegetarians

I’m a vegetarian and I thought beforehand that it would be difficult to have dinners in Romania. Romanians for sure love their meet, but there are also a lot of vegetarian options. Even better: most restaurants have a special vegetarian menu. If people don’t want to eat meat that day because of religious reasons they can ask for this menu: meniu de poste. But as a vegetarian you can of course also ask for this special menu.

Also read: my favorite vegetarian food in Romania

sarmale-gevulde-koolbladeren-roemenie-met-mamaliga

As you can see: I love Romania. These were my reasons to convince you to travel to Romania and explore this beautiful country. Is Romania already on your bucket list? Or maybe you have already been here? Tell me all about it in the comments!

Reacties via Facebook account

comments