Waarom naar Roemenië gaan? Ik geef je 10 redenen!

Roemenië is een van mijn favoriete landen in Europa. Het is een groot land en er is genoeg te doen. Ik heb 3 maanden in Roemenië gewoond en er zijn nog genoeg plekken die ik nog niet eens heb bezocht. Misschien weet je nog niet zo veel over Roemenië, maar daar ga ik met deze blog verandering in brengen. Dus waarom naar Roemenië gaan? Ik geef je 10 redenen!

Corners of the World organiseert van 22 tot en met 28 juni 2020 een avontuurlijke groepsreis naar Roemenië. Wil jij graag mee? Klik hier voor meer informatie!

Waarom naar Roemenië gaan?

1. Geen gedoe: het is gemakkelijk om een reis naar Roemenië te maken

Sinds 2007 behoort Roemenië tot de Europese Unie. En dat maakt het voor Nederlanders/Belgen een stuk gemakkelijker om naar Roemenië te gaan. Geen gedoe met stempels, visa of geregel voor vertrek. Je hoeft niet eens een paspoort mee te nemen: een identiteitskaart is voldoende! Maar als je ook naar Moldavië wilt gaan zou ik je aanraden om jouw paspoort mee te nemen. Je betaalt overigens niet met de euro in Roemenië, maar met Roemeense lei.

Bucegi-herfst-bergtoppen

2. Roemenië is een relatief onbekend land…

Welk beeld heb jij eigenlijk als je aan Roemenië denkt? De kans is groot dat je geen idee hebt wat je in Roemenië kunt verwachten. En dat maakt het een ideale bestemming voor avontuurlijke reizigers!

Lees ook: voorbereid op reis naar Roemenië – alles wat je moet weten voor vertrek

Zonsopkomst-vallei-Iezer-Papusa-bergen

3. …en ook nog eens hartstikke veilig!

Meerdere mensen vroegen mij om voorzichtig te doen toen ik naar Roemenië vertrok. Maar eerlijk gezegd zijn er weinig landen in Europa waar ik me zo veilig en op m’n gemak voel als in Roemenië. Natuurlijk moet je op jouw spullen letten in de hoofdstad, maar buiten Boekarest gaat alles er heel gemoedelijk aan toe. Mensen zijn behulpzaam en in de dorpen is er veel sociale controle. Binnen één dag hebben dorpelingen door als er een buitenstaander aanwezig is. Roemenië is een van de veiligste landen om naartoe te reizen. Geloof je me niet? Check het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken maar.

Nieuwsgierige-schapen

4. Je hebt sommige natuurgebieden in Roemenië HELEMAAL VOOR JEZELF

Een van de fijnste dingen aan Roemenië vind ik dat je vaak de natuur helemaal voor jezelf hebt. In landen zoals Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten mis ik dit een beetje. De natuur is prachtig, maar er zijn ALTIJD mensen in de buurt. In Roemenië kun je gemakkelijk 3 dagen wandelen en hooguit 2 andere wandelaars tegenkomen. Het vergt daardoor wel wat meer voorbereiding (want je komt onderweg weinig mensen die je hulp kunnen bieden als er iets gebeurt), maar het maakt het ook een stuk avontuurlijker. Geen massatoerisme, heerlijk.

Jessica-op-berg-Piatra-Craiului

5. Roemenië heeft de grootste populatie aan bruine beren in Europa

Wist je dat Roemenië de grootste populatie bruine beren heeft in Europa? De Karpaten zijn een ideaal leefgebied voor de bruine beer en dat gebergte loopt grotendeels door Roemenië. Als je in Roemenië de natuur in gaat moet je je er dus bewust van zijn dat je beren tegen kunt komen. Zorg ervoor dat je hoorbaar bent en regelmatig geluid maakt. Beren mijden mensen liever, dus geef ze de kans om je te horen en te mijden. Wees extra alert in natuurgebieden met veel wilde bessen, daar zijn beren gek op.

Als je beren met een wildlife ranger wilt spotten kun je het beste naar Brasov gaan. Rondom deze stad zijn er enkele beschermde natuurgebieden waar je zonder ranger niet mag komen. Hier staan enkele spothutten waar je de beren kunt zien. Jaren geleden kwamen sommige bergen zelfs uit de bergen naar Brasov toe. Er waren te veel beren in de bergen, dus kwamen ze graaien in de vuilnisbakken om eten te zoeken. Mensen kwamen naar de vuilnisbakken om de beren te zien en probeerden ze zelfs te voeren of te aaien.

Lees ook: wat te doen in Brasov en omgeving? Zéér veel tips! + VIDEO

Beer-drinkt-water-bij-klein-meertje

Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Om dit probleem aan te pakken hebben wildlife rangers voederplaatsen in de bergen – het leefgebied van de beren – gecreëerd. Beren kunnen eigenlijk al hun voedsel in de natuur vinden: bessen, zaden, wortels, bloemen, gras en iets zoets zoals honing. De beren eten soms ook het graan in landbouwgebieden, wat de boeren natuurlijk niet leuk vinden. Bij deze voederplekken in de bergen plaatsen de rangers voedsel dat ze niet in de natuur kunnen vinden, zoals suikermaïs. Op die manier wordt het minder aantrekkelijk voor de beren om naar de stad en daar eten te zoeken.

De beste situatie zou natuurlijk zijn dat het ingrijpen van de wildlife rangers helemaal niet nodig is, maar dat is momenteel niet mogelijk. Op deze manier houden ze in ieder geval de mensen in de stad én de beren veilig.

Beer-chillend-op-boomstam-Brasov

6. Uitdagende hikes in de Roemeense bergen, maar geen hoogteziekte

Ik heb veel wandelingen gemaakt, overal ter wereld, en wat mij betreft is Roemenië een van de meest avontuurlijke bestemmingen voor wandelaars. Sommige natuurgebieden zijn (nog) zó ongerept. Er zijn tientallen nationale parken en nog veel meer berggebieden waar je prachtige wandelingen kunt maken. Sommige hikes zijn zeer uitdagend, maar ook voor de minder ervaren wandelaar zijn er mooie wandelingen. En het fijnste? De hoogste bergtoppen zijn zo’n 2500 meter hoog. Je kunt dus avontuurlijke wandelingen maken in Roemenië zonder hoogteziekte te krijgen.

Jessica-rode-trui-op-bergrug

7. Roemenië is een goede bestemming voor de kastelenliefhebber

Roemenië heeft veel citadellen en kastelen om te bezoeken. Mijn favoriet is Kasteel Peles, maar ook het Corvin Kasteel en het Bran Kasteel zijn bijzonder om te bezoeken. Daarnaast heeft Transsylvanië nog iets bijzonder: de weerkerken. 6 van deze kerken staan zelfs op de werelderfgoedlijst van UNESCO, waaronder de weerkerk van Biertan en de weerkerk van Prejmer. Vroeger konden burgers die niet binnen stadsmuren woonden hier veiligheid vinden tijdens plunderingen en aanvallen van bijvoorbeeld het Ottomaanse Rijk. Bijzonder om te zien!

Lees ook: mooiste kastelen in Roemenië (+ weerkerken in Transsylvanië)

Kasteel-Peles-met-groen-gras
Weerkerk-Biertan-uitzicht-tijdens-wandeling

8. Interessante geschiedenis: van communistische dictatuur naar het huidige Roemenië

Roemenië zoals we het nu kennen bestaat nog helemaal niet zo lang. Na de Tweede Wereldoorlog werd Roemenië communistisch. Het idee was mooi: gelijkheid voor iedereen, banen en eten voor iedereen. Maar in de praktijk werkt het vaak niet zo. Nicolae Ceaușescu en zijn vrouw grepen de macht en zo werd het land tot 1989 geregeerd door deze dictator.

Vooral de oudere generatie vindt het lastig om over deze communistische periode te praten. Sommige mensen hebben nostalgische gevoelens, want in de beginperiode was er inderdaad genoeg werk en eten voor iedereen. Maar andere mensen herinneren zich ook de latere jaren, waar men uren in de rij voor de supermarkt stond en mogelijk alsnog met lege handen naar huis ging. Mensen werden opgepakt als ze een grapje maakten of negatief uitten over de Ceaușescu familie/het regime. Ik vind Boekarest geen geweldige stad, maar dit is wel een van de beste plekken om meer over het communisme in Roemenië te leren.

Lees ook: wat te doen in Boekarest? (toffe dingen in een saai uitziende stad)

Historische-foto-met-Ceaușescu-balkon-op-achtergrond

9. Roemenië is erg goedkoop

Het is niet het allergoedkoopste land waar ik ooit ben geweest, maar je kunt in Roemenië prima rondreizen met een klein budget. Treinreizen van 3 uur kosten €5-10 euro. Lekker uiteten in een restaurant kan al voor €10 euro per persoon. Overnachten kan vaak al voor zo’n €10 euro per persoon in een hostel of zo’n €30 euro voor een tweepersoonskamer. En op een paar kastelen na zijn de meeste entreeprijzen voor bezienswaardigheden €2-3 euro.

Angels-Wings-Corvin-Castle-Jessica

10. In Roemenië kun je ook prima vegetarisch eten

Ik dacht dat het voor mij als vegetariër best lastig zou zijn om lekker te eten. Maar niets is minder waar! Roemenen houden inderdaad van een goed stuk vlees, maar er zijn ook veel vegetarische maaltijden in Roemenië. Sterker nog: veel restaurants hebben een speciaal vegetarisch menu, menu de poste. Als mensen vanwege religieuze redenen die dag geen vlees mogen eten kunnen ze die menukaart gebruiken. Maar als vegetariër kun je die net zo goed gebruiken!

Lees ook: mijn favoriete vegetarische gerechten in Roemenië

sarmale-gevulde-koolbladeren-roemenie-met-mamaliga

Dit zijn mijn redenen om naar Roemenië te gaan en het land op jouw bucket list te zetten. Heb jij nog een goede reden waarom mensen naar Roemenië moeten gaan? Deel hem hieronder in de reacties!

Reacties via Facebook account

comments