6 redenen waarom Flores op jouw bucketlist moet staan

Eerder schreef ik al over 5 redenen waarom Suriname op de bucketlist moet staan. Indonesië heeft een plekje in mijn hart veroverd. Het land telt zo ontzettend veel eilanden die stuk voor stuk blijven verrassen. Juist die veelzijdigheid heeft een enorme aantrekkingskracht op me. De natuur is fenomenaal – met name na een goede regenbui- en Indonesië is voor mij de perfecte combinatie van optimaal relaxen en avontuurlijke dingen ondernemen.

Ik ben meerdere keren naar Bali geweest. Bali is een uitstekende uitvalsbasis om een reis naar andere Indonesische eilanden te starten. Ik maakte onder andere een avontuurlijke scootertrip over Lombok, Sumbawa en eindigde uiteindelijk op het eiland Flores. De reden dat ik naar Flores wilde gaan? De Kelimutu vulkaan met de kleurrijke meren. En als we dan toch onderweg zijn kunnen we gelijk wat komodovaranen spotten en gezellig doen met wat locals onderweg. En onderweg kwam ik nog veel meer bijzondere plekken op Flores tegen!

Extra info, juli 2019: het eiland Komodo zal in 2020 gesloten worden voor bezoekers. Dit zodat de populatie komodovaranen kan groeien en de dieren rust krijgen. Andere plekken in Komodo Nationaal Park zijn wel gewoon geopend voor bezoekers. Je kunt dus blijven snorkelen, de stranden van de andere eilanden bezoeken en komodo’s spotten op bijvoorbeeld Rinca.

Waarom zou je naar het het eiland Flores in Indonesië moeten gaan

1. Flores is nog niet door het massatoerisme ontdekt

De grote massa heeft dit Indonesische eiland nog niet ontdekt, maar dat duurt denk ik niet lang meer. Veel toeristen vliegen vanaf Bali naar Labuan Bajo op Flores. Vanaf deze havenstad – of beter gezegd ‘dit havendorp’ – maken zij een trip naar het Komodo Nationaal Park, om vervolgens terug te vliegen waar ze vandaan kwamen. Jammer, want het eiland Flores heeft zoveel meer te bieden.

Maar een groot voordeel hiervan is dus dat je de stranden, de weg door de bergen, de warungs en de heetwaterbronnen bijna alleen maar met Indonesiërs deelt. En soms met een verdwaalde toerist. Als je Indonesisch moet spreken om wat eten te bestellen of om een lekke band te laten plakken weet je dat je weg van de massa bent.

TIP: leer een paar woordjes Indonesisch als je naar Flores gaat. De mensen waarderen het zeer. Het is bovendien op sommige momenten – naast handgebaren – je enige manier van communicatie. Indonesisch is vrij gemakkelijk te leren, omdat veel woorden te herleiden zijn naar het Nederlands.

Lees ook: Flores in Indonesië – hoogtepunten van dit prachtige eiland

Flores bucketlist

2. De mysterieuze Kelimutu vulkaan op Flores bezoeken

Om vijf uur ’s ochtends zitten we al op de scooter om naar boven te rijden. We hebben in het dorpje Moni overnacht, aan de voet van de Kelimutu vulkaan. Als we boven zijn komt de zon langzaam op en kleurt de lucht verschillende tinten paars en rood. Als ik niet oplet blijf ik met een open mond naar dit prachtige panorama staren. De opkomende zon fonkelt in de reflectie van het water.

De drie kratermeren van Kelimutu zijn fascinerend. Deze veranderen namelijk eens in de zoveel tijd van kleur. Toen ik er was waren de meren turquoise, roodbruin en donkerblauw. Maar de kleuren kunnen variëren van lichtblauw tot zelfs gitzwart. Niemand weet hoe en waarom dit gebeurt. Het blijft een mysterie. En ik houd van mysteries.

Flores bucketlist
Flores bucketlist

3. Het landschap van Flores in Indonesië is adembenemend…

Flores bestaat voor een groot deel uit bergen, die zijn ontstaan door een aantal vulkanen. Als je dacht dat Bali mooie rijstvelden heeft, moet je zeker een bezoek brengen aan Flores. De weg kronkelt door het landschap, bocht na bocht wordt je meegenomen langs de mooiste vergezichten.

4. Je kunt op Flores eeuwenoude dorpen bezoeken

Op het eiland vind je bovendien een aantal eeuwenoude dorpen, waar je honderden jaren terug in de tijd stapt (als je de dorpstelevisie even wegdenkt). Ik heb verhalen gehoord van complete “traditionele” dorpen die voor toeristen worden opgezet, maar dit is op Flores niet het geval.

Ik ben zelf naar Bena geweest, een wat bekender dorp. Niet ieder dorp staat namelijk open voor bezoekers. De mensen in Bena verwelkomden ons hartelijk met een grote glimlach, hun tanden zwart van de pruimtabak. Bij aankomst moet je jezelf wel laten registreren, zodat de inwoners weten wat voor mensen er in hun dorp binnenkomen. In de aankomende Pretty Picture Time meer foto’s van dit dorp!

Lees ook: Pretty Picture Time – traditionele dorpen op Flores, Indonesië

Flores bucketlist

5. …net als de onderwaterwereld

De onderwaterwereld rondom Flores is prachtig. Of beter gezegd: de onderwaterwereld van Komodo National Park. Behalve de eilanden voor de kust behoort namelijk ook het stuk zee tot het nationaal park. Het is dan ook niet vreemd dat er diverse duikscholen in het dorp Labuan Bajo te vinden zijn. Let er wel op dat de stroming vrij sterk is, waardoor dit een minder geschikte plek is voor beginnende duikers.

Maar wees gerust: met snorkelen zie je ook al ontzettend veel. Schildpadden, tropische vissen en met veel geluk zelfs manta’s. Het schijnt ook een gewilde plek voor het spotten van haaien te zijn. Ik hoop dat ze dan alleen rifhaaien bedoelen, want die zijn tof. Ik ben geen expert op het gebied van haaien, maar je komt toch niet graag een tijgerhaai tijdens een duik tegen.

Flores bucketlist

6. De komodovaranen in Komodo Nationaal Park opzoeken

Volgens mij ook weer een punt dat op de bucketlist van veel mensen staat: komodovaranen ontmoeten. Deze prehistorische dieren vind je in Komodo National Park, aan de westkust van Flores. Vanaf het dorp Labuan Bajo kun je met de boot naar de eilanden Komodo en Rinca. Hier loop je met een gids over het eiland, altijd. De komodovaraan is namelijk gevaarlijk en giftig.
Als ik de gids moet geloven kunnen deze dieren zowel op het land als in het water leven. Griezelig idee..

Eigenlijk zijn komodovaranen schrikbarend grote hagedissen die gif kunnen spugen. En bovendien verrassend snel kunnen zijn. Een volwassen dier kan wel drie meter lang worden. Je zou denken dat de baby’s minder angstaanjagend zijn, maar die schijnen dan weer in bomen te kunnen klimmen. Tijdens mijn wandelingen over Rinca en Komodo keek ik dan ook niet alleen naar de grond, maar ook behoorlijk vaak naar de toppen van de bomen. Ze zouden maar als een stel gestoorde Angry Birds vanuit die boom op je springen.

Beste periode om de komodo’s te spotten in Komodo Nationaal Park in Indonesië

Probeer niet al te teleurgesteld te zijn als je geen varanen tijdens jullie wandeling tegenkomt; het blijft immers een natuurpark waar de dieren vrij leven en rondlopen. De gidsen hebben echter veel kennis over deze beesten en zullen er alles aan doen om er een op te sporen. TIP: tussen mei en augustus heb je minder kans om de komodovaraan tegen te komen. Het is dan namelijk paringstijd. Maar laat je daar niet door tegenhouden hoor! Ik was er begin juli en ik heb enkele beesten gespot.

Lees ook: tips voor een veilige bootreis tussen Flores en Lombok, Indonesië

Flores7

En, ben je al enthousiast geworden over Flores? Of ben je er zelf al eens geweest en wil je vertellen waarom Flores zo’n toffe bestemming is? Laat het hieronder in de reacties weten!

Reacties via Facebook account

comments