Waarom Israël bezoeken? Ik geef je 11 redenen!

Ik had van tevoren niet zo’n duidelijk beeld van Israël en ik wist dus eigenlijk niet wat ik moest verwachten toen ik naar dit land vertrok. Maar inmiddels heb ik ontdekt wat voor een bijzonder land het is. Er hangt iets mysterieus in de lucht, iets onbeschrijflijks. Invloeden van Noord-Afrika, het Midden-Oosten, Europa en Rusland komen hier op één plek samen. Niemand die ik heb ontmoet kan precies uitleggen waarom Israël hun hart heeft overwonnen, maar dat veel van hen nog eens terug willen komen is zeker. Zelf heb ik hier zelfs 1 jaar gewoond en ik kom jaarlijks terug naar deze bijzondere plek. Nog wat overtuiging nodig? Waarom Israël bezoeken? In deze blog geef ik je 11 redenen om een reis naar Israël op jouw bucketlist te zetten!

Lees ook: kosten Israël – wat ben je kwijt voor een biertje en een bed? + bespaartips!

Waarom Israël een geweldige bestemming is voor op jouw bucketlist

1. De wereldberoemde Klaagmuur

Waarom Israël bezoeken? Laat ik beginnen met de wereldberoemde Klaagmuur die je hier kunt bezoeken. De Klaagmuur, ook wel de Westmuur genoemd, is een van de beroemdste muren ter wereld. Deze muur staat in het oude centrum van Jeruzalem. Zelfs als je niet religieus bent maakt deze plek en alles wat er om je heen gebeurt indruk op je. De muur is voor iedereen toegankelijk, dus meng je tussen de mensen en raak deze bijzondere muur aan. Er zitten briefjes met gebeden in de gaten in de muur gepropt. Geen idee waarom, maar wanneer je vanaf de muur terug wil lopen moet je dit achterstevoren doen. Of dat is in ieder geval wat iedereen doet.

Redenen-Israel-bezoeken
Redenen-Israel-bezoeken

2. Verschillende religies in de oude stad van Jeruzalem

De oude stad van Jeruzalem is slechts één vierkante kilometer groot, maar je kunt je hier gemakkelijk dagen vermaken. De oude stad bestaat uit vier wijken: de Arabische wijk, de Jodenwijk, de Christelijke wijk en de Armeense wijk. De Armeense wijk is zeer beperkt te bezoeken, maar in de andere drie wijken kun je uren ronddwalen en je geen enkel moment vervelen. Maak een praatje met de mensen, bewonder de kleurrijke winkels en sla zo nu en dan eens een zijstraatje in om de rust op te zoeken.

Lees ook: 38x wat te doen in Jeruzalem en omgeving + video

Redenen-Israel-bezoeken
Redenen-Israel-bezoeken
Redenen-Israel-bezoeken
Redenen-Israel-bezoeken

3. Het bewonderen van de zonsopkomst bij Masada

Niets is zo fijn dan wakker worden voor de rest van de wereld dat doet. En vervolgens te genieten van een mooie zonsopkomst. Je moet er even wat moeite voor doen, maar dan heb je ook wat: de zonsopkomst vanaf de top van Masada.

De ruïnes van Masada liggen op de top van een gigantische rots die uitkijkt over de Dode Zee en de bergen van Jordanië. Vroeg in de ochtend (als in: begin met wandelen om 5 uur) maak je een pittige klim omhoog. De weg is slechts 2 kilometer lang, maar deze gaat wel zo’n 400 meter omhoog. De wandeling duurt ongeveer 40-60 minuten, afhankelijk van je conditie. Wanneer je boven op adem bent gekomen kun je plaatsnemen om de zon op te zien komen en te zien hoe de Dode Zee fonkelt.

Redenen-Israel-bezoeken
Redenen-Israel-bezoeken
Redenen-Israel-bezoeken
Redenen-Israel-bezoeken

4. Unieke ervaring: drijven in de Dode Zee

Het staat bij veel mensen op de bucket list: drijven in de Dode Zee. En het is inderdaad een bijzondere ervaring. Door het hoge zoutgehalte blijf je gemakkelijk drijven. De mineralen in het water en in de modder zijn bovendien goed voor je huid, die aan het einde van de dag voelt als een babyhuidje. De Dode Zee is trouwens aan het krimpen en het is zelfs mogelijk dat dit meer op een dag is verdwenen… Ga er dus snel naartoe, nu het nog kan!

Lees ook: Israël – tips om de Dode Zee en omgeving te bezoeken

Redenen-Israel-bezoeken
Redenen-Israel-bezoeken
Redenen-Israel-bezoeken

5. Het strand van Tel Aviv

Bijna nergens voel ik me zo op m’n gemak als aan zee. Tel Aviv ligt aan in het westen van Israël, aan de Middellandse Zee. Het kilometerslange strand is een goede plek om te zwemmen, zonnebaden en te surfen.

Lees ook: rondreis in Israël (en Palestina & Jordanië) + video

Redenen-Israel-bezoeken
Redenen-Israel-bezoeken

6. Om nog maar te zwijgen over het weer…

De temperatuur kan in de zomermaanden iets te hoog oplopen, maar over het algemeen heeft Israël het hele jaar door een heerlijk klimaat. Dit zorgt ervoor dat Israël een ideale plek is om de Nederlandse winter te ontvluchten en van de zon te genieten.

Redenen-Israel-bezoeken

7. Het eten in Israël

Waarom Israël een van mijn favoriete bestemmingen is? Dat komt deels door het eten. Lange tijd gaf ik niets om eten, maar de foodie in mij is wakker geworden in Israël hoor – wat een heerlijk eten hebben ze hier! Niet gek trouwens, want de Joodse gemeenschap heeft van over de hele wereld gerechten meegenomen en gemixt in de Israëlische keuken. Mijn favorieten zijn falafel, shakshuka en het dessert malabi. Extra fijn: er zijn onwijs veel vegetarische en vegan restaurants in Tel Aviv te vinden!

Lees ook: Israëlisch eten – 17x lekker eten & drinken in Israël

Redenen-Israel-bezoeken

8. Yes, het is veilig in Israël

Mensen vragen mij regelmatig of het wel veilig is om naar Israël te gaan. Jaren geleden was het hier inderdaad onrustig, maar inmiddels is het een stuk rustiger in dit deel van het Midden-Oosten. De bomaanslagen en zelfmoordacties hebben plaatsgemaakt voor onderlinge ruzies in bepaalde steden en wijken, maar eigenlijk krijg je daar als buitenstaander weinig tot niets van mee.

Het is zelfs mogelijk om de Westelijke Jordaanoever – en ja, ook de Palestijnse gebieden – zelfstandig te bezoeken. Natuurlijk blijft het Israël en kan de sfeer ineens omslaan van de ene op de andere dag. Maar je zou je niet moeten laten tegenhouden om Israël te bezoeken vanwege zorgen om de veiligheid.

Kijk wel altijd even naar het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken hoe de situatie NU in Israël en het Midden-Oosten is.

Redenen-Israel-bezoeken
Redenen-Israel-bezoeken

9. De Negev en Makhtesh Ramon: indrukwekkende hidden gem

Ik noemde het eerder al het kindje van de Grand Canyon en Death Valley: Makhtesh Ramon in Israël. Wat was deze plek overweldigend mooi, groots en bijzonder. Kijk zelf maar.

Redenen-Israel-bezoeken
Redenen-Israel-bezoeken

10. De prachtige Bahá’i Gardens in Haifa

In de stad Haifa is eerlijk gezegd niet zo heel veel te zien, maar als je de mogelijkheid hebt zou ik hier toch zeker een uurtje voor uittrekken. De bijzondere Bahá’i Gardens zijn hier namelijk te bewonderen.

Redenen-Israel-bezoeken

11. Vanaf Israël kun je gemakkelijk een uitstap maken naar Jordanië en Egypte

Wanneer je naar Israël reist kun je jouw reis makkelijk uitbreiden met een bezoek aan Jordanië of Egypte.

Ik heb al veel indrukwekkende plekken gezien, maar in Jordanië werd ik alsnog omver geblazen door de ruïnes van Petra en de adembenemende zonsondergangen in Wadi Rum. Vanuit Israël kun je gemakkelijk een paar dagen de grens oversteken om deze plekken te bezoeken. Zeker de moeite waard!

Lees ook: Jordanië – de magische wereld van Wadi Rum

Ook vanaf het zuiden van Israël steek je gemakkelijk de grens over naar Sinaï, het oostelijke deel van Egypte. Aanrader, want het is een magische en zeer fotogenieke plek!

Lees ook: rondreis in Egypte – verschillende routes + VIDEO

Redenen-Israel-bezoeken
Redenen-Israel-bezoeken
Redenen-Israel-bezoeken

Wil jij een reis naar Israël boeken?

Op Corners of the World deel ik veel tips over zelfstandig naar Israël reizen. Maar ik kan me ook voorstellen dat er genoeg reizigers zijn die extra hulp bij willen bij het regelen. Of via een georganiseerde (groeps-) reis Israël willen ontdekken. Dan heb je vast iets aan de volgende inspiratie & info:

Ik heb in deze blog allerlei redenen gedeeld waarom Israël op jouw bucketlist moet staan. Heb ik je al overgehaald om Israël te bezoeken? Ik heb 1 jaar in Israël gewoond en kom er regelmatig terug, dus stel gerust vragen als je plannen hebt om dit prachtige land te bezoeken.

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments