5 redenen waarom je in hostels wilt overnachten + tips!

“Hoe is dat nou, slapen in een hostel? Is het erg vies? Heb ik wel aanspraak? Ga ik gemakkelijk een hostel vinden?” Ik krijg bijna wekelijks wel vragen over hostels van kersverse reizigers. En ik snap hen heel goed, want ik liep ooit met precies diezelfde vragen en twijfels rond.

Toegegeven: een paar jaar geleden huiverde ik bij de gedachte om met meerdere wildvreemden op een kamer te slapen. Om geen persoonlijke ruimte te hebben. Om in de rij te staan voor de toilet. Klinkt niet heel aanlokkelijk, toch? Toch voelen hostels inmiddels als mijn natuurlijke habitat als ik op reis ben. Sterker nog: als ik de keuze heb verkies ik een hostel vaak boven een hotel.

5 redenen waarom ik het liefst in hostels overnacht (& veel tips)

Begrijp me niet verkeerd: ik vind het heerlijk om zo nu en dan een kamer met een tweepersoonsbed en een eigen douche te hebben. Vanwege mijn werk heb ik soms ook de mogelijkheid om in prachtige hotels of resorts te overnachten. Heerlijk! Maar na een dag of twee begin ik toch weer naar een hostel te verlangen. Ik deel een aantal redenen met jullie, inclusief tips om het meeste uit jouw verblijf in een hostel te halen!

1. Het is goedkoop

Dit is waarschijnlijk voor de meeste reizigers de hoofdreden om in een hostel te slapen. It’s all about the money. In Azië betaalde ik vaak niet meer dan 5 euro. In Zuid- en Midden-Amerika besteedde ik vaak 10 euro aan een overnachting inclusief ontbijt. Zelfs in Europa kan ik me niet herinneren dat ik meer dan 15 euro voor een hostel – meestal met ontbijt – heb betaald.

TIP

Bekijk of er een ontbijt bij de totaalprijs zit inbegrepen. Veel mensen hebben het idee dat het eten in hostels verschrikkelijk is, maar ik geniet er al jaren van: van simpele pannenkoeken met banaan, yoghurt en rijst met bonen tot en met een uitgebreid ontbijtbuffet waardoor je de hele ochtend kunt bunkeren.

waarom-in-hostels-slapen

2. Je kunt vaak zelf koken

Nog een budget-tip: tijdens een stedentrip drie keer per dag buiten de deur eten is vrij duur. En ook als je een half jaar door bijvoorbeeld Zuid-Oost Azië reist is het soms wel fijn om eigen gerechten in elkaar te flansen. Het bespaart je bovendien niet alleen geld, maar het zorgt er ook voor dat je zo nu en dan op leuke lokale markten te vinden bent. Veel hostels hebben een keuken waar gasten hun eigen maaltijden kunnen bereiden. En bovendien heeft iedereen op reis wel eens zin in een goede Nederlandse pannenkoek of een gebakken eitje, toch?

TIP

In de meeste hostels vind je alles wat je nodig hebt aan pannen, borden en bestek. Toch neem ik altijd voor de zekerheid een spork, een inklapbaar bakje en soms zelfs een klein pannetje mee. Met name schaaltjes om een fruitsalade in te maken mis ik nog wel eens in een hostel.

waarom-in-hostels-slapen

3. Gemakkelijk contact met andere reizigers

Ik vind de sfeer in hostels veel prettiger dan in hotels, met name voor soloreizigers. Als je in een hotel overnacht wandel je na een lange dag slenteren vaak direct door naar jouw slaapkamer. Iedereen is redelijk op zichzelf aangewezen. In een hostel daarentegen blijven veel reizigers in de gemeenschappelijke ruimtes hangen om de tips en reiservaringen uit te wisselen. De drempel om contact met andere mensen te hebben is een stuk lager.

TIP

Vind je het lastig om contact te maken met andere reizigers? In veel hostels worden (gratis) activiteiten georganiseerd zodat mensen elkaar kunnen leren kennen: een wandel- of fietstocht, een gratis diner om lokale gerechten te proeven, een karaokeavond, een kroegentocht. Met name voor soloreizigers is dit ideaal!

waarom-in-hostels-slapen

4. Gezelligheid met het personeel

Het personeel in hostels mengt zich vaak meer met de reizigers dan in een hotel. Natuurlijk zijn de mensen die in een hotel werken gastvrij en vriendelijk, maar er bestaat toch een bepaalde afstand tussen het personeel en de gasten. In hostels werken vaak locals of reizigers die wat langer op één plek willen blijven. Ze drinken graag ’s avonds een biertje met je en delen tips die vaak niet in reisgidsen worden vermeld. Bovendien denkt het personeel in hostels op een creatieve manier mee met budgetreizigers. Ik heb al regelmatig op de bank of in een hangmat geslapen omdat een hostel al was volgeboekt en ik nog één nachtje wilde blijven. Dit is in een hotel niet denkbaar.

TIP

Het klinkt misschien logisch, maar gedraag je een beetje. Het personeel zal het je niet in dank afnemen als jij om 3 uur ’s nachts de badkamer onderkotst, daarna luid zingend naar de slaapzaal gaat en ook nog eens de trap van het stapelbed afbreekt. Zij zijn namelijk degenen die de volgende dag klagende mensen of zelfs de politie bij de balie hebben staan. Het is dus belangrijk om het personeel te vriend te houden, want je zult niet de eerste zijn die er zonder pardon wordt uitgezet. Nog een tip: leer een paar basiszinnen in de lokale taal. Op die manier krijg je extra waardering van de mensen die in het hostel werken. Wie weet levert het jou wel het laatste lekkere broodje bij het ontbijt, een gratis drankje of een bijzondere vriendschap op!

waarom-in-hostels-slapen

5. Creatief omgaan met ruimte en faciliteiten

In een hostel moet iedereen eigenlijk constant rekening met elkaar houden. Net wanneer jij in de keuken wilt gaan kokkerellen staat er een wachtrij tot aan de voordeur. Hetzelfde geldt voor de douches, en tegen de tijd dat jij aan de beurt bent is er geen warm water meer. Na een geweldige avond stappen struikel je in het donker over een hoopje kleren van jouw kamergenoot. Je zult dus creatief moeten omgaan met de ruimte en de faciliteiten die je in het hostel hebt.

TIP

In de loop der tijd ontdek je wat jouw fijnste en meest handige ritme is. Ik douche bijvoorbeeld vaak ’s avonds in plaats van ’s ochtends in de spits. Ik neem een stekkerdoos mee zodat er geen Derde Wereldoorlog uitbreekt vanwege het enige stroompunt in de gemeenschappelijke ruimte.

waarom-in-hostels-slapen

EXTRA TIPS

– Ik gebruik ze zelf niet omdat ik heel gemakkelijk in slaap val, maar (muziek-) oordopjes kunnen jouw nacht redden. Als je met meerdere mensen op een kamer ligt is de kans groot dat er altijd wel iemand is die snurkt of in zijn slaap praat.

– Als het gezicht van jouw kwijlende kamergenoot liever niet het eerste is dat je ’s ochtends wilt zien is het handig om een laken voor jouw bed te hangen. Op die manier heb je toch een beetje privacy en kun je in alle rust wakker worden.

– Inmiddels heeft bijna ieder hostel het, maar het is toch handig om dit vooraf te checken: een eigen kluisje op de slaapzaal. En vergeet ook niet om zelf enkele sloten mee te nemen, zodat je de kluis op slot kunt doen.

– Veel hostels hebben gemixte slaapzalen, maar ik kom zo nu en dan ook aparte vrouwen- en mannenslaapzalen tegen. Ik kan me goed voorstellen dat met name vrouwen het niet fijn vinden om bij een groep mannen op een kamer te liggen. Bovendien heb ik het gevoel dat vrouwen minder snel snurken (al heb ik daar, naast mijn eigen ervaringen in hostels, nog geen hard bewijs voor).

Check de beschikbaarheid, hoe flexibel je ook reist.

– Ik reis heel impulsief en heb er een hekel aan om vooraf vast te leggen hoeveel nachten ik ergens wil blijven. Meestal boek ik de eerste nacht/nachten van tevoren online en verleng ik mijn verblijf ter plekke als ik dat wil. Vind jij het ook fijn om op die manier te reizen? Check altijd op tijd hoe de beschikbaarheid van de bedden voor de komende dagen is. Anders eindig je net als ik zo nu en dan op de bank voor een extra overnachting in dat hostel. Ik boek bijna alles via Booking.com, met name omdat je hier vooraf niets hoeft te betalen. Met jouw creditcardgegevens leg je jouw reservering vast en vervolgens betaal je bijna altijd pas in het hostel het totale bedrag. Bovendien vind ik de website van Booking.com erg gebruiksvriendelijk en zie je in één oogopslag wat verschillende hostels te bieden hebben.

waarom-in-hostels-slapen

Ben jij net zo’n liefhebber van hostels als ik? Misschien heb jij nog wel meer redenen waarom jij het geweldig vindt om in een hostel te overnachten!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Dit betekent dat ik een kleine vergoeding ontvang als jij iets via de webwinkel bestelt. Jij betaalt hier niets extra’s voor. Zie het als een teken van waardering: omdat ik jou iets heb aanbevolen gun jij mij een paar centjes waarmee ik Corners of the World weer kan verbeteren! Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments