Waarom een VPN op reis? 5 voordelen van een VPN-verbinding

Heb je wel eens geteld hoe vaak jouw telefoon of laptop op reis verbinding maakt met een nieuw WiFi netwerk? Dat zijn er waarschijnlijk heel wat. Het is natuurlijk fijn dat het tegenwoordig zo gemakkelijk is om overal online te zijn, maar dat brengt ook een paar nadelen met zich mee. Daarom ga ik het in deze blog hebben over een VPN-verbinding. Zo’n verbinding is namelijk de oplossing voor al die nadelen. Maar wat is een VPN-verbinding precies en waarom zou je er een moeten hebben? Dat vertel ik je in deze blog!

Dinsdag 31 augustus 2021 geef ik een online workshop over passieve inkomsten & money mindset. Er is nog plek als je hier meer over wilt leren! Meer info vind je hier.

Wat is een VPN-verbinding?

VPN staat voor Virtual Private Network. Een VPN-verbinding wordt met een speciaal programma gemaakt, waardoor jij jouw IP-adres kunt aanpassen. Je creëert een soort privénetwerk waardoor je anoniem kunt internetten. Een VPN-verbinding versleutelt jouw gegevens en maakt ze anoniem. De VPN is als het ware een tussenpersoon tussen de server en jouw apparaat. Voor de software om deze VPN te gebruiken heb je een VPN-abonnement nodig. Je kunt deze software gebruiken voor allerlei apparaten zoals telefoons, tablets en computers.

VPN-verbinding-op-reis

Lees ook: 7 tips voor digital nomads

5 redenen waarom een VPN-verbinding belangrijk is op reis

1. Digitale veiligheid

Hackers zijn overal ter wereld actief. Gratis gebruik van WiFi in een koffietent of een hotel is fijn, maar ik vind het wel zo prettig als er een wachtwoord voor het gebruik is. Jammer genoeg hebben veel accommodaties en restaurants een gratis WiFi netwerk zonder wachtwoord. Deze netwerken worden zó gemakkelijk aangevallen door hackers. Een VPN-verbinding voorkomt dat hackers bij jouw gegevens kunnen. Ideaal, al helemaal als je vaak gebruik maakt van gratis openbare netwerken op reis.

2. Overal ter wereld Netflixen, met het aanbod dat jij wilt zien

Op reis komt er ongetwijfeld een dag dat je zin hebt om NIETS te doen. Behalve een fruitsapje op straat scoren en de hele dag relaxen met Netflix misschien. Op reis ben je regelmatig in landen waar Netflix nog niet bestaat. Het maakt niet uit dat jij een Nederlands account hebt: het aanbod van Netflix wordt bepaald door jouw IP-adres. En deze wordt weer bepaald door de plek waar je op dat moment bent. Dus hoe fijn is het als je bijvoorbeeld in Colombia bent en het Nederlandse aanbod kunt kijken?

Ofjuist andersom: als je thuis bent en je wilt eens kijken wat er in andere landen te zien is. Met gratis VPN-diensten krijg je trouwens nog wel eens een melding van Netflix dat je het aanbod niet kunt aanpassen. Als de VPN-service dan wordt gebruikt herkent Netflix dit en kun je niets zien. Betaalde VPN-abonnementen hebben echter wel een service waardoor je dus wel gewoon het aanbod van Netflix kunt aanpassen. Vaak moet je dan gewoon even van server wisselen.

Lees ook: 18x de leukste Netflix tips voor reisliefhebbers

3. Het is mogelijk om veilig te downloaden

Er staan tegenwoordig steeds zwaardere straffen op downloaden. Maar als je een VPN-verbinding gebruikt kan dit niet getraceerd worden, want je bent anoniem. En je kunt er dus ook niet voor gestraft worden.

VPN-verbinding-op-reis

4. Met een VPN-verbinding kun je geld besparen op reis. Véél geld.

Wist je dat de prijzen voor hotels en vluchten kunnen variëren op basis van jouw IP-adres? Zo kan een vliegticket tussen Amsterdam en Singapore een stuk duurder zijn vanaf een Nederlands IP-adres als van een Roemeens of Indonesisch IP-adres. Hetzelfde geldt vaak voor websites voor accommodaties zoals Booking. Als jij dus de beste prijzen voor jouw vluchten, treintickets en accommodaties wilt hebben kun je het beste verschillende IP-adressen gebruiken. En hoe doe je dat? Juist, deze kun je aanpassen met een VPN.

Lees ook: eerste hulp bij backpacken #3 – goedkope vliegtickets vinden

5. Geen internetcensuur met een VPN-verbinding

Met een VPN-verbinding omzeil je de internetcensuur waar je in sommige landen zoals China mee te maken krijgt. Op deze manier kun je wel gewoon gebruik maken van websites zoals Facebook, YouTube en Gmail.

VPN-verbinding-op-reis

Hoeveel kost het: een goedkope VPN-verbinding

Er is software voor een gratis VPN-verbinding, zoals Tunnelbear. Deze hebben echter wel vaak een limiet, waardoor je deze dus niet voor dagelijks gebruik kunt gebruiken. Een goede VPN-verbinding hoeft helemaal niet veel te kosten. Voor een paar euro per maand kun je eindeloos gebruik maken van een VPN.

Waar moet je bij het afsluiten van een VPN-abonnement goed op letten? Het is belangrijk dat een VPN-provider een uitgebreid servernetwerk heeft, met netwerken in verschillende landen. Ik vind het ook wel belangrijk dat een verbinding met de server snel is, want je hebt geen zin en tijd om een kwartier te wachten totdat deze verbinding is gecreëerd. En het hoeft dus helemaal niet duur te zijn: voor een paar euro per maand heb je al een abonnement bij een prima VPN-provider. Het VPN-abonnement van 5 euro VPN is een van de goedkoopste VPN-verbindingen in Nederland.

Zelf maak ik gebruik van ExpressVPN. Deze heeft een erg uitgebreid servetnetwerk, is gebruiksvriendelijk, werkt op meerdere apparaten tegelijkertijd én streamt Netflix uit talrijke landen. Met deze link kun je ExpressVPN gratis 30 dagen uitproberen!

VPN-verbinding-op-reis

Lees ook: reisfotografie – 9 tips om met geweldige foto’s thuis te komen

Maak jij wel eens gebruik van een VPN-verbinding, zowel thuis als op reis? En waarom wel (of waarom juist niet)? Laat het hieronder in een reactie weten!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met een andere partij. Meer informatie over samenwerkingen vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments