Eerste Hulp Bij Backpacken #4: de eerste voorbereidingen van een reis
Jouw spaarpot raakt steeds meer gevuld en ook de backpack is inmiddels in huis. Misschien heb je al wel een goedkoop vliegticket geboekt. Maar er zijn nog wel een aantal dingen die je moet regelen voordat je daadwerkelijk vertrekt. Ik zet ze voor je op een rijtje!
De eerste voorbereidingen van een reis
1. Bekijk wat de beste reistijd voor jouw bestemming is
Bedenk voor jezelf wat je van jouw reis en bestemming verwacht. Iedere maand heeft zijn voor- en nadelen. In het hoogseizoen is het drukker en op sommige plekken zelfs duurder, maar er zijn logischerwijs ook betere weersomstandigheden en vaak worden er leuke evenementen gehouden. In het laagseizoen hoef je niet over de hoofden van andere reizigers heen te kijken bij de populaire bezienswaardigheden, maar het weer kan soms roet in jouw plannen gooien.
Op de website van Columbus Magazine kun je opzoeken wat de beste reisperiode voor een land is. En dit kan zelfs per regio verschillen. Zo was ik in de maand november in Costa Rica. Aan de Caribische kust was het iedere dag droog en zonnig, terwijl aan de Pacifische kust juist met bakken uit de lucht viel. Iets om over na te denken!
2. Visum van tevoren aanvragen of visum on arrival?
Als Europeaan hoef je voor veel landen niet van tevoren een visum aan te vragen. Je hebt dus voldoende aan een visum on arrival. Als je bij de grens of op het vliegveld van jouw bestemming arriveert koop je simpelweg een toeristenvisum voor een paar dollar. Zoek altijd van tevoren uit hoeveel het toeristenvisum kost, want in sommige landen zijn ze behoorlijk corrupt. Als je de prijs niet weet word je opgelicht waar je bij staat. Ook is het verstandig om extra pasfoto’s mee te nemen, omdat je bij sommige grensovergangen een pasfoto bij jouw aanvraag moet toevoegen.
Voor bepaalde landen is dit echter niet mogelijk en moet je jouw visum thuis, of in ieder geval voordat je jouw bestemming bereikt, regelen. Je kunt zelf naar de dichtstbijzijnde ambassade gaan (in Nederland en België vind je bijna alle ambassades), maar je kunt het ook uitbesteden aan een visumbureau. Je bent iets meer geld kwijt, maar soms is het voordeliger dan zelf op en neer naar de ambassade te reizen. Enkele landen waar je geen visum on arrival bij de grens voor kunt krijgen zijn Rusland, Afghanistan, China, Bhutan, Noord-Korea en Vietnam. Ook als je naar Cuba gaat moet je thuis al een toeristenkaart hebben geregeld, anders word je niet in het vliegtuig toegelaten.



3. ESTA reistoestemming
Vlieg je naar of via de Verenigde Staten? Dan heb je een ESTA reistoestemming nodig. Vraag deze minimaal een paar dagen voor vertrek aan. Mocht deze dan geweigerd worden, dan kun je nog actie ondernemen. Let op: je moet dus ook een ESTA-aanvraag doen als je via een vliegveld in de Verenigde Staten naar een andere eindbestemming vliegt. Jouw ESTA-reistoestemming is 2 jaar geldig en kun je in die tijd zo vaak gebruiken als je wilt. Als jouw paspoort in die 2 jaar verloopt moet je ook een nieuwe ESTA-aanvraag doen.
4. Geldigheid van jouw paspoort
Voor veel landen moet jouw paspoort nog minimaal zes maanden geldig zijn. De aanvraag van een nieuw paspoort duurt meestal een paar dagen (tenzij je voor de versnelde, duurdere, optie kiest), dus het is verstandig om dit op tijd te regelen.

5. Verzekerd op reis: reis- en annuleringsverzekering
Een reisverzekering is niet verplicht, maar het is wel erg handig als je vaker of voor een langere tijd in het buitenland bent. Problemen met jouw bagage, reddingsoperaties, gestolen spullen: het wordt allemaal door de reisverzekering vergoed. Lees wel even de voorwaarden voor. Veel doorlopende reisverzekeringen zijn niet het hele jaar geldig, maar vaak maar voor 180 dagen. Ga jij langer dan een half jaar op reis? Dan kun je een aanvullende verzekering nemen. Ook is het verstandig om een aanvullende verzekering te nemen als je veel dure spullen zoals een camera, laptop of zelfs wandelschoenen hebt. Let op: er zijn enkele landen, waaronder Cuba, waar je moet kunnen aantonen dat je verzekerd bent.
Tijdens een van mijn reizen kreeg ik de dag van tevoren gigantische hoofdpijn. ’s Nachts voelde het alsof duizend naalden zich in mijn hoofd boorden en uiteindelijk ben ik een uur voordat ik moest inchecken met mijn moeder naar het ziekenhuis gegaan. Ik bleek een hersenvliesontsteking te hebben en mocht niet van de dokter vliegen. Ik had destijds geen annuleringsverzekering en gelukkig snapte de vliegmaatschappij mijn situatie, maar laten we zeggen dat ze na een week van telefoontjes en e-mails inmiddels wel wisten wie Jessica was. Ik heb hierna direct een doorlopende annuleringsverzekering afgesloten. Het is een optionele verzekering, maar je baalt ontzettend als je vanwege wat dan ook niet kunt vertrekken en je voor niets een vliegticket hebt aangeschaft. En dat is immers toch vaak een van de grootste kostenposten van een reis.
LET OP!
Als jij in het buitenland woont of werkt gelden er andere regels voor jouw verzekering. Dat heb ik zelf ondervonden. Mijn telefoon ging in het buitenland kapot, maar omdat ik als freelancer ook werkzaam ben in het buitenland wilde mijn reisverzekering niets vergoeden. Na wat research kwam ik uiteindelijk uit bij de verzekeringen van FBTO. Voor minder dan 10 euro per maand ben ik zowel privé als zakelijk verzekerd, overal ter wereld.
6. Gezond op reis: vaccinaties
Welke prikken heb je allemaal nodig voor jouw bestemming(en)? Op onder meer de website van Vaccinatie op Reis kun je uitzoeken welke vaccinaties je nodig hebt. De meeste vaccinaties zijn niet verplicht, maar worden wel sterk aangeraden. Alle inentingen die jij krijgt worden opgeschreven in het gele boekje. Met name als je in een land met gele koorts bent geweest zullen ze hier bij aankomst om vragen. Begin op tijd met het aanvragen van de vaccinaties, want voor sommige prikken zoals de rabiësprik en de prik voor hepatitis AB moet je meerdere keren terugkomen. Zoek ook even van tevoren uit of jouw vaccinaties (100%) vergoed worden door jouw zorgverzekering.
7. Wel of geen creditcard?
In Nederland is het niet gebruikelijk om een creditcard te gebruiken, in veel andere landen wel. Al is het maar om geld af te halen bij een buitenlandse pinautomaat. Want niet in ieder land kun je met jouw pinpas geld opnemen. Bovendien heb je bij veel reserveringen of boekingen voor hotels en vluchten een creditcard nodig. Met een Visa of MasterCard creditcard zit je op bijna iedere plek wel goed. Uit eigen ervaring weet ik dat in Midden- en Zuid-Amerika de creditcards van MasterCard niet altijd werken, Visa is over het algemeen overal te gebruiken.
Tip: voor mensen die een creditcard amper gebruiken is een prepaid creditcard een interessante optie. Ik heb zelf – naast een MasterCard creditcard – een prepaid Mastercard kaart van N26. Deze kun je namelijk gemakkelijk via iDeal opwaarderen en werkt overal. Bovendien moet je voor veel Visa creditcards een verklaring tekenen wat betreft je inkomen, dat hoeft bij deze prepaid kaart niet.
Hopelijk heb je iets aan deze tips als je binnenkort voor het eerst op reis gaat! Heb je nog vragen? Stel ze gerust hieronder in een reactie.
Goed artikel! Handig om alles nog even op een rijtje te hebben. Voor Ghana moet je ook een visum aanvragen in Nederland, als ik naar de ambassade ga zit ik altijd super te stressen of ik alles wel mee heb (ook al heb ik het nu al vier keer gedaan), maar het is gewoon zo vervelend dat als er wel iets mist je weer helemaal naar huis moet en een nieuwe afspraak moet maken.
Ja begrijpelijk Jennifer! Wel gaaf dat je al zo vaak naar Ghana bent geweest zeg 🙂
Handig artikel! Ik ziet nu een beetje met die ESTA, moet dat eens goed uitzoeken. Ik had de ESTA toen ik naar New York ging, maar in augustus vlieg ik via San Francisco naar Hongkong. Ik dacht dat ik dan een nieuwe moet aanvragen (aangezien de van New York specifiek is gericht op New York), maar misschien is dat dus niet nodig. Ga dat nog even goed uitzoeken.
Ik wist niet dat je een ESTA speciaal voor New York kunt aanvragen? Het zou wel erg fijn zijn als je jouw huidige ESTA gewoon kunt gebruiken, maar je wilt niet op het vliegveld voor verrassingen komen te staan!
Handige tips Jessica. Ik heb zelf een MasterCard (credicard) dus ik hoop dat ik niet al te veel problemen ervaar in Midden-Amerika. Misschien nog handig om te vermelden dat als je vaccinaties bij de GGD haalt, dan komen daar nog extra kosten bij. Dus als je voor Hepatitus A/B gaat, dan moet je inderdaad meerdere keren langskomen. Maar bij elk bezoek betaal je nog een extra bedrag (voor het zetten zelf) a 13,50 euro.
Inderdaad goed om te weten! Ik heb mijn vaccinaties niet via de GGD gedaan en bijna allemaal vergoed gekregen door mijn verzekering, dus deze informatie is voor mij nieuw 😮 Stom eigenlijk, want ze weten dat je niet alle prikken in één keer kunt krijgen. Ik denk trouwens dat je in de rest van Midden-Amerika niet veel problemen met MasterCard zult krijgen 😉 Enkel in Guatemala had ik problemen met MasterCard en dan had ik het wel fijn gevonden om een Visa kaart te hebben. Maar verder heb ik overal kunnen pinnen (Panama, Costa Rica, Nicaragua, El Salvador, Belize)! 😉
Superhandige tips! Ik heb dus een mastercard, iets om over na te denken. Vaccinaties vind ik ook altijd een verhaal apart. Heb al een paar keer gehad dat de ene organisatie zei “ja die moet je doen” en de ander zei “mwah kan maar hoeft niet hoor”. Lekker handig 😉
MasterCard heeft het bij mij in Azië en een groot deel van Latijns-Amerika wel altijd gewerkt 😉 Maar in Guatemala wel wat problemen gehad, dus die Visa prepaidkaart zit nu ook standaard in mijn tas haha. Werkt best goed! Een aantal jaar terug heb ik bijna alle vaccinaties gehad (ik kreeg ze toch via de verzekering vergoed), waardoor ik nu eigenlijk niet meer terug hoef te komen. Het geeft wel een veilig gevoel om ze te hebben. Maar de rabiësprik vind ik bijvoorbeeld alleen nodig als je naar een gebied gaat waar het moeilijk is om binnen 24 uur in een ziekenhuis te komen en/of naar een land waarvan bekend is dat ze weinig vaccinaties in de ziekenhuizen beschikbaar hebben. Het blijft een gepuzzel soms wat je moet doen haha :p
Handige tips! Waarvoor wij de creditcard vooral gebruikt hebben is voor het boeken van vluchten en reserveren van kamers op voorhand, niet zozeer om mee te betalen, dat lukte eigenlijk altijd wel met pin (of contant wat we eerder gepind hadden)
Ja ik gebruik de creditcard ook vooral voor het reserveren via Booking.com, maar in Midden-Amerika heb ik al een paar keer meegemaakt dat m’n gewone bankpas niet werkte om geld op te nemen.
Goeie tips! Ik ben wel eens op zoek naar een site die weergeeft welke bestemmingen het beste passen bij bepaalde maanden. Zo zoek ik bijvoorbeeld een (verjaardags)tripje in november, maar een site die alle bestemmingen (met mooi weer!) voor die maand aangeeft is dan wel fijn. Ik zie ene gat in de markt 😉
Jaaaa zoiets zou eigenlijk toch wel moeten bestaan? Ik kijk vaak op de website van Columbus wat de beste reistijd is om naar een bepaald land te gaan. Maar dan zoek je dus andersom (zoeken op land en daarna krijg je resultaten over het weer). Ik ga het eens in de gaten houden… Als ik iets vind laat ik het je weten! 🙂