Voorbereid op reis in 2021: PCR-test met reiscertificaat, reisadvies & meer

Laatste update: 12 juni 2021 

Reizen is sinds 2020 compleet anders geworden. Het is niet onmogelijk, want treinen, bussen en vliegtuigen gaan nog wel naar andere bestemmingen. Maar het is absoluut moeilijker gemaakt. Je moet aan allerlei dingen denken en je moet een flexibele houding tijdens jouw reis houden. Wil jij voorbereid op reis in 2021? Dan zet ik een paar dingen op een rijtje waar je van tevoren aan moet denken. Denk aan flexibele boekingsvoorwaarden, het regelen van een PCR-test met reiscertificaat (met korting!) en het reisadvies voor een bestemming checken.

Lees ook: reisinspiratie – 25 plekken voor avontuurlijke reizigers

Voorbereid op reis in 2021

1. PCR-test met reiscertificaat regelen (met korting!)

Voorbereid op reis in 2021 betekent allereerst dat je moet bekijken of je een PCR-test nodig hebt om het land in te komen. Voor veel landen geldt momenteel dat je een PCR-test met internationaal erkend reiscertificaat nodig hebt als je arriveert. Een PCR-test is een test die aantoont dat jij geen corona hebt op het moment van de test. Daarom moet je deze test vlak voor vertrek doen. Voor de meeste bestemmingen geldt dat je dit maximaal 72 uur van tevoren moet doen.

Let erop dat je géén test bij de GGD doet als je op reis gaat. Bij de GGD kun jij jezelf gratis laten testen, maar je krijgt dan geen reiscertificaat. En zonder reiscertificaat zul je een bus, trein of vliegtuig niet mogen instappen. Er zijn verschillende bedrijven die een PCR-test met reiscertificaat aanbieden. De prijzen variëren en zijn bovendien afhankelijk of je een reguliere test of een spoedtest aanvraagt.

Mijn ervaring met een PCR-test in Nederland regelen

Zelf heb ik ervaring met een PCR-test in Nederland via Spoedtest.nl. Je kunt daar allereerst kiezen voor een PCR Economy voor €89 euro per test. De uitslag van deze test ontvang je de volgende dag vóór 18.00 uur. Daarnaast is er de PCR Spoed voor €129 euro per test. De uitslag van deze test ontvang je zelfs dezelfde dag. Ik ontving mijn resultaten dezelfde dag om 19.00 uur.

Door het hele land zitten vestigingen van Spoedtest.nl. Hierdoor hoef je nooit ver te reizen om een test te doen voordat je op vakantie gaat. Ik kon daardoor in mijn eigen stad terecht en hoefde gelukkig niet ver te reizen om een PCR-test te doen.

Zowel de testen als de medewerkers bij Spoedtest.nl zijn goedgekeurd door het RIVM. Wanneer het de eerste keer is dat je een PCR-test doet leggen ze uit wat ze gaan doen en wat je kan ervaren. Omdat ik al in Portugal een PCR-test had gedaan ging alles lekker snel. Binnen 5 minuten na aankomst stond ik alweer buiten. Houd er rekening mee dat ze wettelijk verplicht zijn om een positieve uitslag aan de GGD door te geven. Maar een positieve test betekent sowieso dat je jouw vakantie moet verzetten.       

Van tevoren maak je een afspraak via de website. Je krijgt vervolgens een QR-code per mail gestuurd. Die QR-code neem je samen met jouw paspoort of identiteitskaart mee naar de testlocatie. Je hoeft de QR-code niet uit te printen, je kunt deze gewoon op jouw telefoon laten zien. De resultaten van jouw PCR-test krijg je naderhand per mail doorgestuurd.  

Spoedtest-pcr-test-reiscertificaat-nederland

Korting op jouw PCR-test met reiscertificaat

Wanneer je een PCR-test met reiscertificaat in Nederland wilt regelen kun je dat bij Spoedtest.nl met korting doen. Met de kortingscode SPOEDTEST10IF krijg jij 10% korting op jouw test(en)!

Let op 1: check of de PCR-test in jouw pakketreis is inbegrepen

Check van tevoren of de kosten van een PCR-test in jouw pakketreis zijn inbegrepen. Sommige reisbureaus nemen deze kosten op zich, andere partijen hebben een gereduceerd tarief voor PCR-testen voor hun klanten. Als je zelf accommodatie en vliegtickets regelt ben je natuurlijk zelf verantwoordelijk voor het regelen van een PCR-test.

Let op 2: wel of geen PCR-test vanuit het buitenland?

Voor sommige landen geldt dat je óók een PCR-test doet als je terugreist naar Nederland. Dit is afhankelijk van het aantal besmettingen in het desbetreffende land en hoe Nederland daarop reageert. Een PCR-test vanuit het buitenland regelen zorgt voor extra zorgen en mogelijk ook extra stress, dus houd daar van tevoren rekening mee. En blijf flexibel. De situatie kan van dag tot dag veranderen, dus het kan zomaar dat de situatie tijdens jouw vakantieweek is veranderd en jij last minute een PCR-test moet regelen.

Toen ik in maart vanuit Portugal naar Nederland vloog moest ik zowel een PCR-test van tevoren als een sneltest op het vliegveld doen. Er zijn ook commerciële partijen in het buitenland waar je een PCR-test kunt doen. Zelf regelde ik een PCR-test in Lissabon bij het Rode Kruis (Cruz Vermelha). Die kostte destijds €60 euro (inclusief reiscertificaat, let hierop!) en ik ontving al binnen 12 uur mijn uitslag per mail. Zoek dus voordat je op reis gaat uit waar jij eventueel een PCR-test kunt doen als je op vakantie bent, mocht de situatie tijdens jouw vakantie veranderen.

2. Reisadvies van jouw bestemming checken

Ieder land heeft andere maatregelen wat betreft corona. Bekijk van tevoren wat de regels ter plekke zijn. Het is namelijk mogelijk dat de regels daar anders zijn dan in Nederland. Bekijk de meest recente updates in het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De belangrijkste vragen die je jezelf moet stellen zijn:

 • Moet ik bij aankomst in het land in verplichte quarantaine? Het draait dan om het land vanwaar je vertrekt. Stel: jij vliegt vanaf een Belgisch vliegveld, dan gelden de regels voor aankomst vanuit België. Vlieg je vanaf Schiphol, dan gelden de regels voor aankomst vanuit Nederland.   
 • Wat is de testplicht in het land van aankomst? Moet je een PCR-test en/of een sneltest vóór aankomst doen? En vanaf welke leeftijd is de test verplicht? Dit regel je dan vooraf in Nederland bij een teststraat (PCR) of op het vliegveld (sneltest).
 • Waar en wanneer draag ik een mondkapje? In sommige landen draag je alleen een mondkapje als je ergens naar binnen gaat. Bijvoorbeeld in een restaurant, supermarkt, winkel of museum. Op de meeste plekken geldt dat je een mondkapje draagt in het openbaar vervoer. En in sommige landen draag je het mondkapje ook buiten, bijvoorbeeld op het strand of tijdens een wandeling. Doe je dit niet, dan riskeer je in bepaalde situaties een boete.
 • Wat is er wel en niet open? Het is allereerst handig om te weten of accommodaties open zijn als vakantieganger. Maar denk ook aan alles wat een vakantie leuk maakt: restaurants, musea, attractieparken, de dierentuinen, bezienswaardigheden enzovoorts.
 • Geldt er een avondklok? In sommige landen geldt er een avondklok of weekendklok, zodat mensen op bepaalde tijden binnen blijven. Dit geldt met name wanneer een bestemming in rap tempo veel besmettingen heeft. In het Engels heet dit curfew.     
Rode-kruis-pcr-test-reiscertificaat-Lissabon
Jessica-met-wegwerp-mondkapje

Enkele bestemmingen die (op het moment van schrijven) de kleurcode groen of geel hebben gekregen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zijn:

 • Saba in het Caribisch gebied (groen)
 • Sint-Eustatius in het Caribisch gebied (groen)
 • Aruba (geel)
 • Curaçao (geel)
 • Duitsland (geel)
 • Een paar Griekse eilanden zoals Lesbos, Santorini, Zakynthos en Kos (geel)
 • Malta (geel)
 • Portugal (geel)
 • Portugese eilandengroepen Madeira en Azoren (geel)
 • Polen (geel)
 • Finland (geel)
 • Hongarije (geel)
 • Italië (geel)
 • Ierland (geel)
 • IJsland (geel)
 • Oostenrijk (geel)
 • Luxemburg (geel)
 • Roemenië (geel)
 • Bulgarije (geel)
 • Slowakije (geel)
 • Tsjechië (geel)
 • Spaanse eilanden zoals Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera (geel)
 • Canarische eilanden zoals Gran Canaria, Tenerife en La Gomera (geel)
 • Rwanda (geel)
 • Thailand (geel)

Lees ook: 17x inspiratie voor een vakantie dicht bij huis

3. Situatie van jouw bestemming terug naar Nederland checken

Het is niet alleen belangrijk om goed voorbereid op reis in 2021 te gaan als je vertrekt. Je wilt natuurlijk ook na de vakantie weer terug naar Nederland zonder gedoe. Check daarom wat de situatie is voor jouw vakantiebestemming als je terug naar Nederland reist. Voor sommige landen gelden er weinig maatregelen bij aankomst in het vakantieland, maar moet je wel van alles regelen om terug naar Nederland te reizen. Bekijk wat de situatie voor jouw vakantiebestemming is als jij terugreist naar Nederland via het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

leeg-vliegveld-Schiphol

4. Flexibele boekingsvoorwaarden checken

Meer dan ooit is het belangrijk om de boekingsvoorwaarden van jouw vakantie te checken. Dit geldt niet alleen voor pakketreizen, maar ook voor losse vluchten en geboekte accommodaties. Bij Booking betaal je bijvoorbeeld iets meer voor flexibele boekingsvoorwaarden. Als je zeker weet dat je op reis gaat kun je voor de goedkopere optie gaan, maar anders wil je liever betalen voor de flexibele boekingsvoorwaarden. Dan kun je jouw vakantie last minute nog annuleren zonder veel geld kwijt te raken (bijvoorbeeld bij een positieve uitslag of nieuwe maatregelen). 

Check de flexibele boekingsvoorwaarden zodat jij weet waar jij recht op hebt bij het annuleren. Kun je het makkelijk verzetten? Krijg je een voucher? En zit er eventueel een extra percentrage op die voucher? Sommige reisbureaus willen liever dat je jouw voucher inzet, waardoor ze je bijvoorbeeld 10% extra geven op de voucher. En tot wanneer mag je kosteloos annuleren? Bij sommige partijen is dat een dag voor vertrek, bij andere enkele weken voordat je op vakantie gaat.  

5. Gezondheidsverklaring invullen voor vertrek

Voor de meeste landen moet je van tevoren een gezondheidsverklaring invullen. Die kun je vaak downloaden op de website van de overheid van het desbetreffende land. Deze informatie vind je ook terug in het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Dit wordt ook wel aangeduid met Public Health Passenger Locator Card

Passenger-locator-invullen-in-vliegtuig

Lees ook: inpaklijst backpacken – wat gaat er allemaal mee op reis?

Ik hoop dat je iets aan dit artikel hebt om voorbereid op reis te gaan! Houd er rekening mee dat je voor sommige landen ook andere `standaard` dingen moet regelen om goed voorbereid op reis in 2021 te gaan. Denk aan een visum, (reis-) verzekeringen en de geldigheid van jouw paspoort.  

Dit artikel is geschreven in samenwerking met een andere partij. Meer informatie over samenwerkingen vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments