Voorbereid op reis naar Moldavië: alles wat je moet weten voor vertrek

Moldavië is een van de minst bezochte landen in Europa. Ben jij die avontuurlijke reiziger die graag in Moldavië wilt reizen? Dan is deze blog voor jou! In deze blog deel ik alles wat je moet weten voor vertrek, zodat jij voorbereid op reis naar Moldavië gaat!

Lees ook: kosten Moldavië – wat ben je kwijt voor een wijntje & een bed?

Voorbereid op reis naar Moldavië

1. Vaccinaties voor Moldavië

Voor Moldavië zijn er geen verplichte vaccinaties. Wel worden de vaccinaties voor DTP en Hepatitis A aangeraden, vooral als je langere tijd naar Moldavië gaat. Het TBE-virus komt ook voor in Moldavië. Dit is een virus dat wordt overgedragen door tekenbeten. Check jezelf daarom goed op teken nadat je de natuur in bent geweest of nadat je met honden hebt geknuffeld.

Geel-klooster-Moldavie

2. Visum voor Moldavië

Nederlanders en Belgen hoeven geen visum voor Moldavië aan te vragen. Binnen 180 dagen (6 maanden) mag je 90 dagen gratis in Moldavië blijven. Het paspoort moet nog wel 3 maanden na vertrek geldig zijn. Belangrijk: je moet dus wel een paspoort meenemen; een Nederlandse identiteitskaart is niet voldoende. Het is handig voor mensen die geen EU-burger zijn dat Moldavië niet bij de Schengenlanden hoort. Dit maakt het makkelijk om in Europa te blijven, wanneer je na 90 dagen buiten de Schengenzone moet reizen.

Let goed op als je van Oekraïne naar Moldavië reist en via de regio Transnistrië reist. Het is dan namelijk een stuk lastiger met de stempels in Moldavië.

Je hebt geen internationaal rijbewijs nodig om een auto te huren en te mogen rijden in Moldavië.

Tank-in-Transnistrië-Moldavie

3. Stopcontacten in Moldavië

In Moldavië heb je geen wereldstekker of adapter nodig. Ze gebruiken hier namelijk dezelfde stopcontacten als in Nederland en België: stopcontacten van type C en F.

Natuurreservaat-reflectie-in-water-Moldavie

4. Geldzaken in Moldavië

Moldavië ligt in Europa, maar de euro wordt bijna nergens gebruikt. In Moldavië betaal je namelijk met de Moldavische leu, afgekort als MDL. Het meervoud is lei. €1 euro is gelijk aan 19,4 lei (oktober 2019).

In de hoofdstad Chisinau kon ik in veel restaurants en winkels betalen met mijn Rabobank bankpas. Voor de zekerheid heb ik ook altijd mijn Visa prepaid creditcard van N26 bij me. Daarnaast is het verstandig om genoeg contant geld te pinnen voor Moldavië als je Chisinau verlaat. De meeste dorpen hebben geen ATM of bank waar je geld kunt pinnen, dus met wat pech moet je 50 kilometer rijden om een bankautomaat te vinden. Tijdens mijn rondreis heb ik alleen kunnen pinnen in Chisinau, Orhei (de stad, niet in de dorpen bij Orheiul Vechi) en Chiscareni. In bijna al de accommodaties en restaurants buiten Chisinau kun je alleen met contant geld betalen. Zorg dus voor genoeg contant geld als je in Moldavië reist!

Lees ook: 11 leuke bezienswaardigheden in Chisinau, Moldavië

Als je naar Transnistrië gaat moet je jouw Moldavische lei inwisselen voor Transnistrische roebel bij een wisselkantoor. Voor zover ik weet werkten bankpassen niet in Transnistrië. €1 euro is ongeveer 15 Transnistrische roebel.

Zorg er ook voor dat je jouw Moldavische lei IN Moldavië inwisselt. Ik had nog 500 euro aan Moldavische leu en gelukkig kon ik die ergens in Boekarest (Roemenië) inwisselen maar de meeste wisselkantoren accepteerden het niet.

Moldavische-lei-geld
Prijskaartje-tussen-bloemkool-op-markt
Markt-in-Chisinau-moldavie

5. Water drinken in Moldavië

Het kraanwater in Moldavië is niet veilig om te drinken. Hoewel ik wel kraanwater heb gedronken in Chisinau gebruikte ik het meestal voor thee (dus dan kookt het) of filterde ik het water eerst. De leidingen zijn bijna overal slecht, dus zelfs als het veilig is heeft het water vaak een rare smaak. Wil je toch kraanwater gebruiken? Dan zou ik je aanraden om het water te filteren met een Bobble waterfilter, de Lifestraw of een Grayl waterfles.

Wist je dat de meeste mensen op het platteland geen eigen wateraansluiting hebben? Op een paar guesthouses en rijke families na moet iedereen nog water halen bij de waterputten in het dorp. Dit water is wel te drinken en hier kun je dus ook jouw waterflessen bijvullen. Op deze manier hoef je niet constant plastic flessen te kopen. Scheelt in de kosten en is beter voor het milieu. Je moet er alleen wel even voor werken, want zo’n emmer naar boven halen kost wel wat kracht.

Lees ook: duurzaam reizen #1 – water drinken op reis

Schattige-waterput-als-theekop-Moldavie
Simpele-waterput-in-Moldavie

6. Veiligheid in Moldavië

Moldavië is het armste land van Europa. Toen ik naar Moldavië ging vroegen mensen daarom vaak aan mij of ik niet bang was voor veel criminaliteit. Zo heb ik Moldavië gelukkig helemaal niet ervaren. Natuurlijk moet je op je spullen letten in de hoofdstad Chisinau, maar dat doe ik in iedere grote stad. Zakkenrollers zijn wel actief in Chisinau, maar volgens mij nooit echt agressief. Wel nam ik ’s avonds laat altijd een taxi, zodat ik niet alleen over straat hoefde te lopen. Ik kan me voorstellen dat dat de momenten zijn dat dieven het actiefst in Chisinau zijn.

Het reisadvies voor Moldavië is eigenlijk hartstikke prima. Tijdens mijn reis in Moldavië was bijna het hele land groen, oftewel geen bijzondere veiligheidsrisico’s. Transnistrië is geelgekleurd, maar daar heb ik me ook geen moment onveilig gevoeld. Maar ik kan me voorstellen dat hier soms demonstraties zijn of dat er onrust is omdat deze regio zichzelf als een onafhankelijk land ziet. Omdat de Moldavische autoriteiten hier geen invloed hebben snap ik dat ze dit gebied niet groen kleuren.

Lees ook: Transnistrië – een bezoek aan een land dat niet bestaat

Religieuze-mensen-op-straat-Moldavie

7. Verplaatsen in Moldavië

Met het openbaar vervoer reizen in Moldavië

Zelf kwam ik met de nachttrein van Boekarest naar Chisinau. Wat mij betreft een leuke start om Moldavië te ontdekken. In de hoofdstad Chisinau rijden bussen, maar het is eigenlijk een heel gedoe om uit te zoeken hoe deze rijden. De stadsbussen zou ik daarom vermijden en voor de korte afstanden gewoon een taxi gebruiken. De taxi is een goedkope, veilige en efficiënte manier om je te verplaatsen in Chisinau. De meeste bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar vandaan, dus overdag kun je prima lopend de stad verkennen.

Om bezienswaardigheden buiten Chisinau en andere steden te bezoeken kun je de bussen gebruiken. Er zijn grote bussen en minibussen: een marshrutka. In deze minibussen passen meestal zo’n 15 mensen en deze vertrekken wanneer de bus vol is. De meeste bussen naar andere plekken zoals Tiraspol (hoofdstad van Transnistrië), Trebujeni (waar het oude klooster van Orheiul Vechi is) en verschillende wijngaarden vertrekken vanaf het centrale busstation. Op Google Maps vind je dit busstation als Enter Centru (Gara Centrala). Het busstation vind je op de kruising van de straten Strada Mitropolit Varlaam en Strada Tighina. Ook de bus naar Boekarest in Roemenië vertrekt vanaf hier. Houd er rekening mee dat er nog meer busstations in Chisinau zijn, dus dat je van tevoren altijd moet checken vanwaar je de bus moet nemen.

Lees ook: de 8 mooiste kloosters in Moldavië

verschillende-bussen-busstation-chisinau

Met een huurauto reizen in Moldavië

De meeste plekken die ik wilde bezoeken waren amper of zelfs helemaal niet te bereiken met het openbaar vervoer, dus huurde ik voor 4 dagen een auto. Normaal gesproken huur ik een auto via Sunnycars, maar dat is niet mogelijk in Moldavië. Een huurauto in Moldavië vinden was niet heel makkelijk, maar ik kreeg er een geregeld bij iRent. De eigenaar Alex is hartstikke aardig en het contact verliep soepel. Een creditcard was niet eens nodig, je laat alleen een deposit van €100 euro achter. Ik betaalde zo’n €23 euro per dag voor een huurauto. Stuur ze even een mailtje als je een auto in Moldavië wilt huren.

Tractor-op-simpele-weg-Moldavië
Jessica-achter-stuur-Moldavië

8. Beste reistijd voor Moldavië

De beste reistijd voor Moldavië is absoluut augustus, september en oktober. Vanaf september begint het oogstseizoen voor de wijngaarden, dus je kunt zien hoe wijn in Moldavië wordt gemaakt. Wijnen kun je overigens het hele jaar door proeven, dus daar hoef je geen rekening mee te houden. Het weer is bovendien nog lekker en de herfstkleuren maken het land prachtig. Een evenement dat je als wijnliefhebber niet mag missen is het jaarlijkse wijnfestival (eerste week van oktober).

Lees ook: wijn in Moldavië – bezoek deze bijzondere wijnmakerijen

De winters in Moldavië zijn erg koud, dus de maanden november, december, januari en februari zou ik vermijden. De zomermaanden kunnen warm zijn, maar blijft de hitte vooral in de hoofdstad hangen. In de rest van het land valt het op zich wel mee. En je hoeft zelfs in de zomermaanden niet bang te zijn dat het druk is, want zo toeristisch is Moldavië nog niet. De lentemaanden april en mei kunnen wel lekker zijn qua temperatuur. Bovendien staat de natuur dan in bloei, dus dat is ook mooi meegenomen.

Paddenstoel-van-bovenaf-Moldavie
Zonsondergang-mooie-kleuren-silhouet-takken
Klooster-met-herfstkleuren-moldavië

9. Taal in Moldavië

De officiële taal in Moldavië is Moldavisch, al is dit in feite gewoon Roemeens. Taalkundigen zien dit als dezelfde taal en daarom wordt er vaak gesproken van Roemeens als de officiële taal in Moldavië. De meeste mensen in Moldavië spreken ook Russisch, vanwege de invloed van de Russen door de eeuwen heen. In Transnistrië wordt bijna alleen maar Russisch gesproken. En dan is er nog de autonome regio Gagaoezië, waar ze ook een eigen taal spreken.

In Chisinau spreken mensen vaak wel (simpel) Engels, maar buiten de hoofdstad hoef je eigenlijk geen Engels te verwachten. Het is daarom verstandig om wat woordjes Roemeens of Russisch te leren.

Een paar Roemeense woorden die handig zijn om te kennen:

Ja: da

Nee: nu

Bedankt: mersi / multumesc

Pardon/excuseer: scuza

Eet smakelijk: pofta buna

Waar is…?: unde este…?

Bank: bancomat

Wc: toileta

Hotel: hotelul

Spreek je Engels?: vorbesti englesa?

Ik begrijp het niet: nu intelek

Hoeveel kost het?: cat costa?

Open: deschis

Gesloten: închis

10. Vegetarisch eten in Moldavië

Ik vond het verrassend makkelijk om lekker te eten als vegetariër in Moldavië. De vrouwen van de guesthouses op het platteland maakten ZULK lekker eten en het is geen probleem om het eten vegetarisch klaar te maken. Als je niet weet hoe je dit moet vragen zou ik dit wel van tevoren leren, al kun je ook Google Translate gebruiken.

Een paar lekkere gerechten die je als vegetariër kunt eten in Moldavië zijn:

Mămăligă met zure room. Dit is de Moldavische variant van polenta, oftewel maismeelpap.

Mamaliga-polenta-moldavie-op-plankje

Soepen zijn erg belangrijk in de maaltijden van de Moldaviërs. Een paar vegetarische soepen zijn groentesoep (duh), bonensoep en borscht; soep gemaakt van rode bieten.

Groentesoep-Moldavië

Coltunasi zijn Moldavische dumplings. De vegetarische dumplings zijn vaak gevuld met fruit, kaas of aardappelen.

– Moldavië is erg trots op hun gerecht plăcintă. Dit is een soort gefrituurde taart. Iedere familie in Moldavië maakt plăcintă weer anders, dus daarom zul je verschillende varianten proeven tijdens jouw reis. Meestal wordt er kaas, fruit of aardappelen gebruikt voor de vulling.

Placinta-vegetarisch-eten-Moldavie

– Tot slot kunnen we mijn favoriete gerecht niet overslaan: sarmale. Dit zijn gevulde kool- of wijnbladeren met en vulling van rijst, kruiden en gehakte groenten. Sarmale wordt normaal gesproken bij speciale gelegenheden gemaakt in Moldavië, maar tegenwoordig wordt in ieder traditioneel restaurant en bij veel guesthouses geserveerd. De beste sarmale die ik ooit op heb was bij het guesthouse Hanul lui Hanganu in Lalova.

11. Moldavië in Roemenië versus Moldavië het land

Wanneer je in Roemenië bent en zegt dat je naar Moldavië gaat kan er nog wel eens verwarring ontstaan. De regio in het noordoosten van Roemenië heet namelijk OOK Moldavië. Je lost dit gemakkelijk op door te zeggen dat je naar de Republiek van Moldavië gaat.

Curchi-klooster-Moldavie-herfstkleuren

Dit was alles wat ik met je kan delen als voorbereiding voor jouw reis naar Moldavië. Heb je nog meer vragen over reizen in Moldavië? Laat het me weten via een mail of in de reacties!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments