Wadi-Rum-Jordanië

Voorbereid op reis naar Jordanië: alles wat je moet weten voor vertrek

Tijdens een rondreis door Jordanië val je van de ene verbazing in de andere. Er zijn zó veel magische plekken te bezoeken. Maar het is wel handig om wat dingen vooraf te weten. In dit artikel vind je alles wat je moet weten voor vertrek, zodat jij voorbereid op reis naar Jordanië gaat! Meer inspiratie vind je in de diverse blogs over Jordanië op Corners of the World, daarnaast vind ik Rondreis.nl ook een fijne inspiratiebron voor een Jordanië reis!

Voorbereid op reis naar Jordanië: alles wat je moet weten voor vertrek

1. Vaccinaties voor Jordanië voor vertrek

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor een rondreis door Jordanië. Als je de week voor Jordanië in een land bent geweest waar gele koorts voor kan komen is deze vaccinatie wel verplicht. Daarnaast worden vaccinaties voor DTP en Hepatitis A aangeraden.

Wadi-Rum-Jordanië

2. Visum voor Jordanië & de grenscontroles tussen Israël en Jordanië

Je kunt een visum bij aankomst krijgen als je naar Aqaba of Amman vliegt. Wie geen Jordan Pass heeft betaalt hier nog wel een flink bedrag voor, afhankelijk van je nationaliteit. De kosten zijn 40 JD (zo’n €50-60 euro).

Grens oversteken tussen Israël en Jordanië

Als je vanaf Israël naar Jordanië wilt reizen is er wat meer voorbereiding nodig. Zo ga jij voorbereid op reis naar Jordanië vanaf Israël:

Wie over land vanuit Israël naar Jordanië reist kan de grens oversteken vanaf Eilat in het zuiden bij de Yitzhak Rabin grenscontrole of vanaf de Jordan River grenscontrole bij Beet She’an in het noorden. Hier kun je een visa on arrival regelen. Wie langer dan 2 dagen in Jordanië is hoeft geen visumkosten te betalen via de Yitzhak Rabin grenscontrole.

Het is ook mogelijk om de grens over te steken via de Allenby Bridge grenscontrole, maar je moet wel van tevoren in Nederland een visum regelen en deze controle is extra streng omdat het in de Westelijke Jordaanoever is. Enkele reizigers die ik tegenkwam waren via deze grenscontrole van Israël naar Jordanië gereisd en hadden later problemen bij het verlaten van Jordanië. Je paspoort dient overigens minimaal nog 6 maanden geldig te zijn als je Jordanië verlaat.

Wanneer je van Jordanië de grens oversteekt naar Israël is er een exit fee van 10 JD. Zorg ervoor dat je dit in contant geld bij je hebt of dat je voldoende geld bij je hebt om te wisselen.

Let op: je kunt met een huurauto vanuit Israël niet de grens oversteken naar Jordanië. Je kunt de auto ofwel bij de grens ofwel in de stad Eilat parkeren.

3. Aanschaffen van de Jordan Pass

Meestal ben ik niet zo’n fan van toeristenpassen, maar ik zou je zeker aanraden om de Jordan Pass aan te schaffen. Niet alleen zijn er heel wat bezienswaardigheden in Jordanië inbegrepen, maar ook je visum bij aankomst. Eigenlijk haal je de kosten van de pas er al uit door naar Jordanië te reizen, het visum te krijgen en Petra te bezoeken! Je krijgt de Jordan Pass per mail toegestuurd. Print deze uit en toon deze bij alle bezienswaardigheden die je bezoekt. Houd er rekening mee dat je de Jordan Pass moet gebruiken binnen 12 maanden na aanschaf. De Jordan Pass voor 1 dag Petra kost 70 JD, voor 2 dagen kost het 75 JD en voor 3 dagen 80 JD.

Lees ook: Jordanië – 21 dingen die je wilt weten over Petra

Wadi-Rum-Jordanië

4. Geldzaken Jordanië

In Jordanië betaal je met de Jordaanse Dinar, oftewel JD. 1 Dinar is ongeveer €1,25 euro (oktober 2017). Het is ook mogelijk om met euro’s, dollars of zelfs Israelische shekel te betalen, maar de koers is dan minder gunstig.

Pinnen met een bankpas gaat niet zo gemakkelijk in Jordanië, maar creditcards van Mastercard en Visa werken in principe overal. Daarnaast worden er in veel restaurants en bij bezienswaardigheden creditcards aangenomen.

5. Stopcontacten Jordanië

In Jordanië hebben ze vaak dezelfde stopcontacten als die we in Nederland en België kennen (type C en F). Er schijnen ook andere type stopcontacten te zijn (type D, G en J), maar ik ben ze zelf eigenlijk nergens tegengekomen. Je hoeft in principe dus geen reisstekker mee te nemen. Mocht er nou toch een ander stopcontact in jouw accommodatie zijn, dan kun je meestal wel een reisstekker ter plekke lenen.

Digital-nomad-Jordanië

6. Drinkwater Jordanië

Het kraanwater in Jordanië is niet drinkbaar. Wel staan er in steeds meer accommodaties watertonnen waar je jouw fles kunt bijvullen. Bovendien heb ik wel regelmatig kraanwater gedronken via een Bobble Filter. Hier kun je meer lezen over duurzame manieren om water te drinken op reis.

Lange-wandeltochten-checklist

7. Beste reistijd voor Jordanië

De beste periode om Jordanië te bezoeken is de lente: van eind maart tot en met begin mei. De natuur is dan op z’n mooist en in volle bloei. Ook de herfst, van eind september tot half november, is een goede periode om Jordanië te bezoeken. De temperatuur is aangenaam om wandelingen te maken, in tegenstelling tot de snikhete zomermaanden.

Lees ook: Jordanië – de magische wereld van Wadi Rum

Wadi-Rum-Jordanië

8. Rondreizen in Jordanië: openbaar vervoer of auto huren?

In Jordanië is het mogelijk om met het openbaar vervoer rond te reizen. Het is erg goedkoop (reken ongeveer 1 JD per uur), maar het is niet altijd even gemakkelijk. Wat mij overigens opviel in de bussen: mannen staan altijd op voor vrouwen, hoe oud deze mannen ook zijn. Veel mensen huren een auto voor hun rondreis door Jordanië. Ik zou je aanraden om de auto via Sunnycars te huren. Bij Sunnycars huur je namelijk een auto inclusief alle verzekeringen en kom je ter plekke niet voor onverwachte kosten te staan. Zo rijd je zorgeloos rond met een auto in Jordanië.

Autorijden is – buiten Amman – veilig en gemakkelijk. Er wordt rechts gereden en het is vrij rustig op de wegen. De meeste borden en plaatsnamen zijn zowel in het Arabisch als in het Engels aangegeven. In dit artikel lees je alles over het rondreizen in Jordanië, inclusief inspiratie voor voorbeeldroutes én een video.

Rondreizen-Jordanië

9. Weekend op vrijdag en zaterdag in Jordanië

Anders dan in Europa is het weekend in Jordanië op vrijdag en zaterdag. Veel winkels zijn op zaterdag gesloten en je zult merken dat het ook op vrijdag erg rustig is op straat. Houd hier met name rekening mee als je met het openbaar vervoer rond wilt reizen in Jordanië. Toeristische bezienswaardigheden zoals Petra zijn de hele week geopend.

10. Jordanië is een Arabisch land

Dit is zeker iets om rekening mee te houden als je voorbereid op reis naar Jordanië wilt gaan. Met name vrouwen zullen zich zeker bekeken voelen als ze in een korte broek of in een jurkje rondlopen. Jordaniërs zullen je er misschien niet op aanspreken, maar het voelt alsnog niet prettig. Probeer je daarom zo degelijk mogelijk te kleden: een lange broek of rok en iets dat je schouders bedekt. Vrouwen, neem een sjaal mee! Deze kun je gebruiken om zowel je schouders als je hoofd te bedekken. De meeste moskeeën in Jordanië zijn niet toegankelijk voor niet-moslims. Een uitzondering is de King Abdullah I Moskee in Amman.

Lees ook: Salt in Jordanië – een heerlijke daguitstap vanuit Amman

Petra-Jordanie

11. Ramadan, de heilige maand in Jordanië

Tijdens de ramadan vasten moslims in Jordanië. Er mag dus niet gegeten, gedronken en gerookt worden. Je zult merken dat het lastiger is om in Jordanië te reizen tijdens de ramadan. Zo kun je voor bepaalde wandelingen geen gidsen vinden en zullen veel restaurants overdag gesloten zijn. De data voor de ramadan variëren jaarlijks.

Wanneer is de ramadan in Jordanië?

De ramadan wordt gehouden in de negende maand van de islamitische kalender. Hierdoor verandert deze periode constant.

In 2022 is de ramadan van 2 april tot en met 1 mei.
In 2023 is de ramadan van 23 maart tot en met 21 april.
In 2024 is de ramadan van 11 maart tot en met 9 april.

12. Veiligheid in Jordanië

Ik snap dat veel mensen zich zorgen maken om de veiligheid in Jordanië. Het ligt immers in het onrustige Midden-Oosten, omringd door onstabiele landen. Ik heb zelf zo’n 3 weken door Jordanië gereisd en heb me hartstikke veilig gevoeld. Er zijn verschillende religies in Jordanië – veel Christenen en moslims – maar iedereen leeft in vrede met elkaar. Ik heb zelfs ’s avonds over straat in de hoofdstad Amman gelopen; iets wat ik niet in iedere grote stad zou doen.

Lees ook: overnachten in Jordanië – mijn favoriete accommodaties

Amman-omgeving-Jordanié

Wil jij een reis naar Jordanië boeken?

Op Corners of the World deel ik veel tips over zelfstandig naar Jordanië reizen. Maar ik kan me ook voorstellen dat er genoeg reizigers zijn die extra hulp bij willen bij het regelen. Of via een georganiseerde (groeps-) reis Jordanië willen ontdekken. Dan heb je vast iets aan de volgende inspiratie & info:

  • TUI biedt Fly & Drive rondreizen in Jordanië aan. Tijdens deze 12-daagse rondreis ontdek je al het moois van Jordanië, inclusief Wadi Rum, Petra, de Dode Zee en Jerash. Je kunt ervoor kiezen om zelf te rijden met een huurauto of om met een privéchauffeur te reizen.
  • Better Places werkt veel met lokale gidsen, bijzondere tours en kleinschalige guesthouses. Bij dit reisbureau maak je samen met de lokale reisexpert een reis op maat, helemaal naar jouw wens. Reisexpert Elena is erg betrokken bij jouw reis; niet alleen vooraf bij het regelen maar ook tijdens de reis checkt ze regelmatig hoe je Jordanië ervaart.
  • Tijdens de 8-daagse Fly & Drive individuele reis van 333Travel ga je niet alleen naar bekende hoogtepunten zoals Wadi Rum en Petra, maar ook naar het bijzondere Dana Nature Reserve.
  • En de 8-daagse groepsreis van Shoestring Travel focust op avontuurlijke groepen, veelal voor een wat jonger publiek. Daarnaast is er tijdens de groepsreizen veel vrije tijd, zodat jij ook zelf op ontdekkingstocht kunt gaan.
  • Jordanië kun je gemakkelijk met het buurland Israël combineren. Sawadee laat in de 15-daagse groepsreis in Jordanië en Israël alle hoogtepunten van deze 2 bijzondere landen zien.

Dit is wat mij betreft alles wat je moet weten om voorbereid op reis naar Jordanië te gaan. Heb jij nog meer tips? Laat het hieronder in een reactie weten!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

29 gedachten over “Voorbereid op reis naar Jordanië: alles wat je moet weten voor vertrek”

  1. Jordanie lijkt me erg mooi, fijn die handige tips! Ik heb al heel wat mooie foto’s voorbij zien komen. Toch houdt de situatie in het Midden Oosten me nu nog even tegen. wie weet ooit..

    1. Ook al is het in principe veilig om naar Jordanië te gaan, ik snap goed dat veel mensen deze regio nu even vermijden. Dat is het lastige ook van het Midden-Oosten, de situatie kan van dag tot dag per plek ineens helemaal omslaan.. 🙁

  2. Grappig, ik had nog nooit van de Jordan Pass gehoord! Het klinkt inderdaad als een goede deal, zeker als je niet via Aqaba het land in komt en dus moet betalen voor je visum.

    1. Ik ook niet, tot ik dus naar Jordanië ging haha (maar toen was het al te laat om er een te kopen ;p). Normaal gesproken ben ik niet zo’n fan van zulke toeristenkaarten, omdat je je dan verplicht voelt om naar alle plekken te gaan om je geld eruit te halen, maar wanneer je naar het land vliegt en Petra en Wadi Rum bezoekt heb je het geld er eigenlijk al uit ;p

  3. Klinkt goed, die Jordan Pass.. is die vrij nieuw? Kan me niet herinneren dat die er was toen wij in 2009 Jordanië bezochten. Ik blijf echt zo mooi vinden trouwens!! Fantastisch licht…

    1. Volgens mij wel, want ik had er ook nog niet eerder van gehoord. Ik zou inderdaad ook nog een keer terug willen gaan, al is het alleen maar voor de zonsondergangen in Wadi Rum <3

  4. Jordanië lijkt mij een prachtig land om te verkennen. Goede tips van de Jordan Pass en het feit dat het weekend op andere dagen valt. Altijd handig om rekening mee te houden. Mocht ik die kant ooit op gaan, dan kom ik bij je terug!

  5. Ik had ook nog nooit van de Jordan Pass gehoord, wel handig. Ik voelde me overigens ook erg veilig in Jordanië en kon ook gewoon´s avonds over straat lopen en dat doe ik echt niet overal.

    1. Ik snap wel dat mensen momenteel niet staan te springen om naar het Midden-Oosten te gaan, al is mijn ervaring dat het momenteel nog steeds gewoon veilig is voor reizigers. En ik heb me in bijna geen enkel land juist zo veilig gevoeld als in Jordanië, de mensen daar doen er alles aan om iedereen een veilig en gerust gevoel te geven! 🙂

      1. Dat is niet de reden dat ik ‘over een tijdje zei’. Ik denk zelf dat hoe meer landen we bezoeken, hoe meer onze interesse verbreed en wellicht wil mijn man dan wel naar Jordanië. Ik heb hoop 😉

  6. Hallo

    Ik wil naar zo een spa resort voor een week
    Maar all in lijkt mij overbodig, hoewel ik me afvraag of buiten het hotel duur is om te eten.
    All in of alleen ontbijt scheelt een klap geld !
    Wat ik lees eet je voor weinig heel erg lekker
    Iemand een goede tip ?

    1. Hey Frank,

      Wat leuk dat je naar Jordanië wilt gaan. Wil je naar een spa resort in Aqaba (bij de Rode Zee in het zuiden van het land) of bij de Dode Zee? Mijn ervaring is dat je in Aqaba prima in de stad zelf wat goedkope eettentjes kunt vinden met lekkere gerechten. Voor flinke maaltijden met bijvoorbeeld falafel of shoarma betaal je een paar euro en als je een beetje goed zoekt betaal je soms slechts 0,40-0,50 eurocent voor een maaltijd. Dus het is zeker mogelijk om goedkoop buiten het hotel te eten. Bij de Dode Zee is het misschien iets moeilijker om iets goedkoops te vinden, omdat dat slechts een weg met een aantal hotels/resorts is en er dus bijna geen lokale restaurants te vinden zijn. Dus dan is het misschien wel verstandig om voor all in te gaan. Alvast veel plezier gewenst met de voorbereiding en laat het me gerust weten als je nog meer vragen hebt!

  7. Hoi,

    Ik wil vanuit Eilat naar Jordanië voor 3 nachten. Hoef ik dan ook geen visumkosten te betalen als ik de Jordanpas heb? En kan ik zo bij de grens erin? Dat is me namelijk nog niet duidelijk

    Gr ily

    1. Je berichtje was in de spambox beland dus ik zie het nu pas Ily, sorry! Als je minimaal 2 nachten in Jordanië verblijft dan hoef je geen visumkosten te betalen bij aankomst. Mogelijk vragen ze wel om een bewijs dat je minimaal 2 nachten in Jordanië overnacht, maar een Booking bevestiging is genoeg. Wel moet je altijd de 10 JD betalen bij vertrek, ongeacht of je de Jordan Pass hebt of niet. Hopelijk helpt dit een beetje, anders vind je de meest gestelde vragen over de Jordan Pass hier terug: https://www.jordanpass.jo/contents/FAQs.aspx. Veel plezier in Jordanië! 🙂

      1. “Als je minimaal 2 nachten in Jordanië verblijft dan hoef je geen visumkosten te betalen bij aankomst.” Geldt dat alleen met de Jordan Pass of in het algemeen? Ik ben dit vaker tegengekomen namelijk.

        1. Ook zonder de Jordan Pass, als je bij Eilat/Aqaba de grens oversteekt. Voor de andere grenzen (en vliegvelden) geldt het geloof ik weer niet maar dat durf ik niet 100% zeker te zeggen omdat ik er geen ervaring mee heb.

          1. Ik bedoel bij Eilat/Aqaba inderdaad:) Ik lees alleen op meerdere plekken dat vanaf 2016 er geen visum meer bij die grenspost verkregen kan worden en dit van tevoren aangeschaft moet worden voor 60 dollar. Weet jij toevallig hoe dit precies zit?

            1. Ik stak de grens vorig jaar in september over bij Eilat/Aqaba en ik kreeg het visum voor Jordanië ter plekke, samen met nog een paar andere reizigers. Dus het zou volgens mij gewoon bij de grens geregeld moeten kunnen worden. 😉

  8. Hee Jessica,

    Superleuk om al je artikelen over Jordanië te lezen! Ik heb Jordanië al heel lang op mijn lijstje staan en ben van plan om begin november samen met mijn zus te gaan. We zitten te denken aan een ruime week. We zitten alleen heel erg te twijfelen of we zelf een auto gaan huren en een route gaan uitstippelen, of dat we een georganiseerde groepsreis gaan doen. Het liefst gaan we zelf, omdat je dan veel meer vrijheid hebt. Maar we kunnen zelf niet zo goed inschatten of het veilig is om als twee vrouwen alleen door Jordanië te reizen. Wat is jouw indruk en wat zou je adviseren?

    1. Hi Meike, wat leuk dat je met je zus naar Jordanië gaat! Rijden in Jordanië is erg gemakkelijk, want de wegen zijn vrijwel helemaal verlaten. Alleen rondom de hoofdstad Amman is het chaotisch. Maar als je een auto huurt kunnen zij met je meegaan om de stad te verlaten en dan kun je daarna zelf rijden 😉 Wat betreft veiligheid: ik heb zo’n 3 weken in m’n eentje door Jordanië gereisd en heb me niet onveilig gevoeld. Ik vond het erg meevallen met de opdringerigheid van Jordaanse mannen en je wordt eigenlijk bijna niet lastig gevallen. Het is wel handig om wat meer bedekkende kleding te dragen (schouders en knieën bedekt), met name op plekken waar weinig toeristen komen zoals lokale markten. Mensen staren je anders aan en dat kan ongemakkelijk voelen. Voor een route van een week zou je kunnen kijken of je de auto kunt ophalen in Aqaba in het zuiden, dan naar Wadi Rum en Petra, misschien een stop bij het Dana Natuurreservaat, er is een kasteel dat je kunt bezoeken onderweg bij Karak, een stop bij de Dode Zee en eventueel Wadi Mujib (door een canyon en rivier wandelen) en dan eindigen in Amman. Of precies de omgekeerde route haha, dat is misschien gemakkelijker voor het verlaten van Amman met de auto. Dit is een route die je goed en op je gemak in een week kunt doen. 😉 Laat het me gerust weten als je nog meer vragen hebt!

      1. Hoi Jessica, nog enorm bedankt voor je reactie op mijn vraag! We hebben inmiddels onze reis uitgestippeld en geboekt en we gaan lekker zelf touren. Volgende week vertrekken we, heel veel zin in! Nog een vraagje: is het verstandig in Jordanië alleen auto te rijden bij daglicht of maakt het niet zoveel uit?
        Na aankomst op de luchthaven in Amman gaan we rijden naar onze eerste overnachtingsstop bij Dana. We komen aan rond half 1 ‘s middags op de luchthaven van Amman. Het liefste rijden we over de Kings Highway naar Dana omdat ik denk dat dat de mooiste route is. Alleen is deze route best lang en denk ik dat we dan niet aankomen voordat het donker wordt rond 17u. Zou dat erg zijn? Anders moeten we weg 15 gaan pakken die veel sneller (maar ook veel saaier is).

        Weet jij verder of weg 65 langs de Dode Zee goed en veilig te rijden is? Ik lees daar nogal wisselende verhalen over!

        Hopelijk kun je helpen met wat adviezen! 🙂

        1. Hoi Meike,

          Leuk dat jullie er al zo veel zin in hebben, jullie gaan een fantastische tijd hebben. 🙂 Het is wel relaxter om bij daglicht te rijden, maar het is volgens mij geen probleem om ook ‘s avonds te rijden hoor. Enige nadeel is dat de wegen volgens mij niet of in ieder geval amper verlicht zijn dus dat je wel wat rustiger moet rijden in het donker. Let er wel even op dat het dorpje Dana (waar jullie accommodatie waarschijnlijk is) een stukje lager ligt dan de hoofdweg en die weg is wel redelijk primitief en met wat bochten. Dus als je bij de hoofdweg afslaat naar Dana kan dat laatste kleine stukje langer duren dan verwacht. Als je de auto ook weer terug naar Amman moet brengen zou je ook voor de ‘saaie’ route naar Dana kunnen kiezen en op de terugweg via de Kings Highway gaan. 😉

          Zelf ben ik vanaf Dana via weg 65 naar Wadi Mujib en de Dode Zee gereisd en ik vond die weg hartstikke prima. Prima onderhouden, al kan ik me niet herinneren of er veel lichten langs de weg stonden. Ik heb ook niet veel tankstations onderweg gezien op die weg dus dat is misschien wel iets om even op te letten (maar dat is eigenlijk een tip in het algemeen in Jordanië ;p). Veel plezier!

  9. Hallo Jessica,
    Ik heb ook mijn reis helemaal uitgestippeld naar Jordanie. Ik ga samen met mijn man en 3 kids (10,8 en 6) we gaan 10 dg in de kerstvakantie. Weet jij mss of het weer rond die tijd nog aangenaam is. We hebben een auto gehuurd en heb tevens de jordanpass aangevraagd nadat ik je tip had gelezen. Kinderen zijn gratis dus die hoeven alleen een visum ala we aankomen in Amman. We blijven 2 nachten in Amman en gaan dan voor 2 dagen naar Jeruzalem. Vandaar gaan we terug naar Amman en blijven daar 1 nacht. We rijden dan naar Petra en overnachten daar. Van daaruit rijden we naar wadi Rum en overnachten dan in een bidoeintent. Vandaaruit gaan we naar Aqaba en blijven er 2 dagen om vervolgens weer terug te gaan naar Amman en verblijven daar weer 2 nachten. Het is onze eerste rondreis met kinderen, dus nog even spannend maar verheug mij enorm. Weet jij mss of het beter is om vroeg te vertrekken naar Petra en Wadi rum of kunnen we het rustigaan doen. Ik zou het jammer vinden om laat in de middag aan te komen en vervolgens alles snel te moeten bekijken. Alvast bedankt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *