Voorbereid op reis naar Costa Rica – alles wat je wilt weten voor vertrek

Een goede voorbereiding kan jouw reis of vakantie naar Costa Rica een stuk soepeler laten verlopen. Maar waar moet je van tevoren allemaal aan denken en wat moet er geregeld worden als je naar Costa Rica gaat? In deze blog vind je alles wat je moet weten voor vertrek, zodat jij voorbereid op reis naar Costa Rica gaat. En wil je meer inspiratie vinden voor jouw rondreis in Costa Rica? Op Rondreis.nl vind je veel artikelen over toffe bestemmingen en bezienswaardigheden in Costa Rica!

Voorbereiding-Costa-Rica
Voorbereiding-Costa-Rica

1. Vaccinaties voor vertrek voor Costa Rica

Wie naar Costa Rica reist is niet verplicht om bepaalde vaccinaties te hebben. Wel moet je een vaccinatie voor gele koorts hebben als je de week daarvoor in een ‘gele koorts land’ bent geweest. Dit is verplicht. Daarnaast worden de vaccinaties voor Hepatitis A en DTP aanbevolen als je naar Costa Rica gaat.

Voorbereiding-Costa-Rica

Lees ook: Manuel Antonio in Costa Rica – wel of niet de moeite waard?

2. Visum voor Costa Rica

Als Nederlandse toerist kun je bij aankomst een toeristenvisum voor 90 dagen krijgen. Houd er rekening mee dat jouw paspoort nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn als je naar Costa Rica reist. Dit toeristenvisum is gratis en kost je dus niets.

Houd er rekening mee dat je wel een exit fee betaalt als je Costa Rica verlaat. Verlaat je Costa Rica vanaf het vliegveld? Dan is er een vertrekbelasting van $29 dollar. Deze prijs is echter bijna altijd inbegrepen in jouw vliegticket en hoef je dus vaak niet zelf te betalen.

Verlaat je Costa Rica over land, richting Nicaragua of Panama? Dan betaal je $7 dollar belasting om het land te verlaten. Deze kun je overigens niet met contant geld betalen, maar moet je afrekenen met een creditcard. Als je de vertrekbelasting liever direct al wilt regelen kun je dit doen bij een Bancrédito kantoor. Er zijn verschillende kantoren in Costa Rica, op de website vind je een overzicht waar je deze kunt vinden.

Voorbereiding-Costa-Rica

3. Moet je een vertrekbewijs laten zien als je naar Costa Rica gaat?

Hier lopen de antwoorden uiteen. Persoonlijk ben ik niet gecontroleerd en hoefde ik geen bewijs van vertrek te laten zien. Ik reisde vanaf Panama naar Costa Rica en zou doorreizen naar Nicaragua, dus ik had wel een reisschema dat ik kon laten zien als ze erom zouden vragen. Maar ik heb ook van andere reizigers gehoord dat ze ter plekke bij de grenscontrole een vliegticket moesten boeken (die ze daarna weer kosteloos annuleerden binnen 24 uur) om de grens over te mogen. Het schijnt dat reizigers die Costa Rica over land binnenkomen er wel minder om gevraagd worden dan mensen die per vliegtuig komen. Maar nogmaals: het is echt afhankelijk van degene die tegenover je zit bij de douane.

Bij veel vliegmaatschappijen kun je binnen 24 uur kosteloos annuleren. Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen kun je een vliegticket boeken en die na de grenscontrole direct annuleren. Een busticket waarmee je kunt aantonen dat je Costa Rica gaat verlaten voldoet meestal ook – mocht je verder reizen naar Nicaragua of Panama.

4. Grensovergangen in Costa Rica

Veel backpackers combineren meerdere landen in Midden-Amerika tijdens hun reis. Veel variatie is er niet mogelijk: vanaf Costa Rica kun je ofwel naar Panama ofwel naar Nicaragua over land. Wil je ergens anders heen, dan zul je moeten vliegen.

Als je vanaf Panama naar Costa Rica komt is het hoogstwaarschijnlijk vanaf Bocas del Toro. Vanaf deze eilanden reis je eerst naar het grensdorp Guabito. De grens bestaat uit een rivier, dus om van Panama naar Costa Rica te reizen moet je over een brug naar het grensdorp Sixaola lopen.

Als je vanaf Nicaragua naar Costa Rica komt is het hoogstwaarschijnlijk vanaf San Juan del Sur of Ometepe, in het zuidwesten van het land. Je reist eerst naar de grenspost Peñas Blancas. Houd er rekening mee dat je een bedrag moet betalen om door Peñas Blancas te reizen. De bedragen variëren van $7 tot 9 dollar. Het is waarschijnlijk afhankelijk van de tijd dat je arriveert. Hoe vroeger, hoe beter – en dus voordeliger.

Houd er rekening mee dat de grensplaatsen niet echt bedoeld zijn om te overnachten en er dus geen accommodaties zijn. Probeer daarom zo vroeg mogelijk de grens over te steken om alles zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Voorbereiding-Costa-Rica

5. Geldzaken in Costa Rica

In Costa Rica wordt betaald met de munteenheid Cólon, vernoemd naar Columbus. Hoe leuk is het als je briefgeld hebt waar een luiaard op is afgebeeld? €1 euro is ongeveer 690 Costa Ricaanse Cólon. In veel toeristische plekken kun je bovendien ook betalen met dollars. Bij de meeste banken in Costa Rica kun je bij het pinnen kiezen of je dollars of Cólon wilt ontvangen. Al is het meestal voordeliger om met Cólon te betalen. De bank waar ik de beste ervaringen mee had is BAC (of BAC ATM). Bij deze bank kun je namelijk meer geld opnemen in één keer dan bij de ‘kleinere’ banken. En dat scheelt weer extra transactiekosten.

Op veel plekken kun je ook met een creditcard betalen, met name in de toeristische gedeelten. Als je naar een minder-toeristisch gebied gaat zou ik zorgen dat je voldoende contant geld bij je hebt.

Voorbereiding-Costa-Rica

6. Stopcontacten in Costa Rica

In Costa Rica worden stopcontacten type A en B gebruikt (rechthoekige ingangen). In Nederland gebruiken we type C en F (ronde ingangen). Je hebt dus een reisstekker nodig om jouw apparatuur in Costa Rica op te kunnen laden.

Houd er ook rekening mee dat er een verschil in netspanning is: in Nederland is deze 230 volt, in Costa Rica 120. Dit betekent niet per se dat jouw apparatuur beschadigd raakt, maar goed is het ook niet. Bovendien duurt het langer voordat alles is opgeladen. Om jouw apparatuur te beschermen kun je het beste ook een spanningsomvormer meenemen.

Voorbereiding-Costa-Rica

7. Beste reistijd voor Costa Rica

De beste reistijd voor Costa Rica schijnt december tot en met februari te zijn. Maar Costa Rica heeft diverse verschillende klimaten, waardoor je eigenlijk het hele jaar wel door Costa Rica kunt reizen. Ergens zul je sowieso een keer regen hebben. Bovendien zijn januari en februari ook erg drukke (en dus dure) maanden omdat veel Amerikanen in deze periode naar Costa Rica op vakantie gaan.

Aan de Caribische kust (Puerto Viejo, Tortuguero) is het bijna het hele jaar door zonnig, afgewisseld met een regenbui. De regenbuien zijn vaak heftig, maar kort. In de vulkanische gebieden (San José, Arenal) is het over het hele jaar door redelijk vochtig. Ook in de regenwouden (omgeving Monteverde) is het bijna altijd regenachtig en mistig. Het is daarom goed om ook een regenjas mee te nemen naar Costa Rica.

Anouk woont al jaren in Costa Rica en heeft een uitgebreid artikel over de beste reistijd voor Costa Rica per maand!

Voorbereiding-Costa-Rica
Voorbereiding-Costa-Rica

Beste reistijd om dieren te spotten in Costa Rica?

Daarnaast moet je ook bedenken welke dieren je graag wilt zien als je in Costa Rica bent. Veel van de dieren die je graag in Costa Rica wilt zien – zoals luiaards, gekleurde kikkers, kaaimannen, toekans en apen – kun je het hele jaar door zien.

Voorbereiding-Costa-Rica
Voorbereiding-Costa-Rica
Voorbereiding-Costa-Rica

Ook de walvissen aan de Pacifische kust zijn bijna het hele jaar te zien: de walvissen die vanuit het noorden komen zijn er tussen december en april, de walvissen uit het zuiden zijn hier tussen juli en november.

Wil je schildpadden zien? Tussen maart en eind oktober kom je verschillende soorten schildpadden tegen aan de Caribische kust. Tussen juli en november komen er ook schildpadden naar de Pacifische kust om eieren te leggen. Tussen november en februari kom je bijna geen schildpadden tegen.

Voorbereiding-Costa-Rica

Lees ook: vrijwilligersproject met schildpadden in Costa Rica

8. Drinkwater in Costa Rica

Op veel plekken in Costa Rica is het water uit de kraan prima te drinken. Wel heeft het water meestal een chloorsmaak. Gelukkig hebben veel hotels een filterinstallatie waardoor er prima drinkwater uit de kraan komt. Als je het niet zeker weet kun je het altijd even navragen bij jouw hotel/hostel. Ook steeds meer accommodaties maken gebruik van watertonnen, waar reizigers hun eigen waterflessen kunnen bijvullen. Flessen water in de supermarkt zijn helaas vrij duur in Costa Rica. Soms betaal je wel €2 euro voor een grote fles water.

Lees ook: Duurzaam Reizen #1 – water drinken op reis

Voorbereiding-Costa-Rica

9. Eten en drinken in Costa Rica

Ik was enigszins verbaasd hoe duur het eten en drinken in Costa Rica is. Ik had namelijk verwacht dat accommodatie mijn grootste kostenpost zou zijn, maar zelfs met de meest simpele maaltijden en bijna altijd zelf koken gaf ik in Costa Rica het meeste uit aan eten. Wil je een keer een afhaalpizza? Hoppa, dat is dan 15 dollar alstublieft. En dan is de pizza nog niet eens erg lekker. Houd er dus rekening mee dat je voor een avondmaal in een normaal restaurant vaak 20-25 euro per persoon kwijt bent.

Een van de meest typerende maaltijden in Costa Rica is gallo pinto, oftewel rijst met zwarte bonen. Meestal worden er nog wat andere ingrediënten zoals paprika, ui en kruiden toegevoegd. Het wordt vaak als ontbijt geserveerd, maar je kunt het eigenlijk de hele dag door eten. Het fruit in Costa Rica is erg lekker, dus ik maakte ook veel fruitsalades (met noten) voor mezelf. En noodles met wat verse groenten zijn ook overal verkrijgbaar.

Let er in restaurants altijd op of de prijzen op de menukaart inclusief de belastingen en service fees zijn. Wil je goedkoop en lokaal eten? Vraag dan bij jouw accommodatie na waar je een soda kunt vinden. Soda’s zijn de lokale eethuizen in Costa Rica. Het is vaak wel handig als je een woordje Spaans begrijpt om de menukaart te vertalen.

Voorbereiding-Costa-Rica

10. Veiligheid in Costa Rica

Ik heb ongeveer een maand alleen als vrouw in Costa Rica gereisd en ik heb me nooit onveilig gevoeld. De Costa Ricanen – ook wel Tico’s en Tica’s genoemd – zijn erg vriendelijk, vrolijk en behulpzaam. Wanneer mannen interesse in je tonen laat je ze snel weten dat je niet geïnteresseerd bent of dat je al getrouwd bent.

Costa Rica is politiek gezien erg stabiel. En ik kan denk ik wel zeggen dat het welzijn van veel inwoners in Costa Rica beter is dan in bijvoorbeeld Nicaragua of Guatemala. Maar de veiligheid in een land kan natuurlijk snel veranderen. Ook natuurrampen zoals vulkaanuitbarstingen kunnen voorkomen in Costa Rica. Daarom is het verstandig om voor vertrek het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor Costa Rica te checken.

Voorbereiding-Costa-Rica

Enkel in San José voelde ik me niet helemaal prettig, met name ’s avonds. Ik zou zeker niet ’s avonds geld gaan pinnen of met waardevolle spullen op zak lopen. In de hoofdstad zijn namelijk redelijk wat zakkenrollers en dieven actief. Bovendien is mijn ervaring dat je geen enkele taxichauffeur in San José kunt vertrouwen. Wees duidelijk waar je naartoe gaat (met name omdat er meerdere busstations in San José zijn) en laat de chauffeur zien dat je de route volgt op Google Maps. Zo weten ze dat jij het zo door hebt als ze je proberen op te lichten door eerst 10 extra rondjes te rijden.

Lees ook: 8 levenslessen die ik heb geleerd dankzij (duurzaam) reizen

11. Taal in Costa Rica

De officiële taal in Costa Rica is Spaans. Het is zeker aan te raden om van tevoren wat Spaanse woordjes en zinnetjes te leren. Dit maakt het contact met de lokale bevolking een stuk gemakkelijker en leuker. Maar ook menukaarten in niet-toeristische gebieden zijn soms alleen in het Spaans – en dan is het wel zo prettig dat je weet wat je eet.

Maar ik was ook verrast door veel Tico’s die erg goed Engels spreken, zelfs in niet-toeristische gebieden. Dus wees niet al te bang als je Spaans niet helemaal oké is: met Engels red je je ook prima in Costa Rica.

Lees ook: 5 tips om een vreemde taal te leren

Voorbereiding-Costa-Rica

12. Rondreizen in Costa Rica: met het openbaar vervoer of de auto?

Reizen in Costa Rica met het openbaar vervoer

Je kunt in Costa Rica prima met het openbaar vervoer reizen. Ik verplaatste me een maand lang met de bus en dit is voor soloreizigers een prima optie. De bus in Costa Rica is namelijk verrassend genoeg redelijk goedkoop. Voor de meeste busritten was ik €4-10 euro kwijt. Een nadeel van de bus is wel dat je van tevoren alvast de vertrektijden moet opzoeken. Sommige bussen rijden namelijk maar 1-2 keer per dag en vertrekken soms zéér vroeg in de ochtend (denk aan 6 uur ’s ochtends).

Voorbereiding-Costa-Rica
Voorbereiding-Costa-Rica

Reizen in Costa Rica met een huurauto

Als je met 2 personen bent en/of liever wat flexibeler wilt reizen is het huren van een auto een goed idee. Er zijn een paar bestemmingen waar je bijna niet met het openbaar vervoer kunt komen, zoals Tenorio Nationaal Park. De wegen in Costa Rica zijn echter niet met die in Europa te vergelijken. Ik zou je daarom aanraden om een SUV te huren. Op bepaalde wegen, bijvoorbeeld op weg naar Monteverde, Rincón de la Vieja Nationaal Park of Corcovado Nationaal Park, kun je namelijk écht niet rijden met een normale huurauto. Soms zijn de wegen zo modderig of moet je zelfs door een waterpoel rijden. Ook in de bergachtige delen is het fijner om met een SUV te rijden.

Bij Sunnycars kun je een optie “4 wheel drive” aanzetten om het zoeken makkelijk te maken. Als je via Sunnycars huurt hoef je je bovendien op reis nergens druk om te maken. De auto is namelijk all-in verzekerd. Geen verborgen koste die je ter plekke nog moet betalen of gezeur als er iets met de auto onderweg gebeurt.

Vervelende verrassing: Opgepompte bedragen betalen voor je brandstof

Voorbereiding-Costa-Rica
Voorbereiding-Costa-Rica

Lees ook: backpacken in Costa Rica – inspiratie voor een rondreis

Wat wil jij nog meer weten als je op reis naar Costa Rica gaat? Laat jouw vragen of tips hieronder achter via een reactie!

Reacties via Facebook account

comments