Vliegperikelen: vertraagde vluchten en verloren bagage + tips!

Vliegen maakt het mogelijk om zo veel moois van de wereld te zien, maar het kan soms ook een hels avontuur zijn. Vandaag deel ik een aantal van mijn vliegperikelen met jullie, die vliegen toch net wat minder relaxed maken. Want wat zijn eigenlijk je rechten bij een vertraagde vlucht? Wat doe je als je 10 uur lang met een huilende baby aan boord zit? Of wat als jouw bagage naar een ander werelddeel is vervoerd? Natuurlijk deel ik niet alleen mijn ervaringen, maar ook veel tips zodat jouw vlucht zo fijn mogelijk verloopt!

1. Huilende baby’s in het vliegtuig

Ik ben inmiddels de tel kwijtgeraakt van het aantal vluchten dat ik in mijn leven heb genomen. Maar een van de vluchten die me is bijgebleven is de vlucht van Nederland naar China, met de ex-vriend van mijn moeder en zijn dochter. We hadden comfortabele stoelen op de voorste rij en we waren helemaal happy, maar wie komen daar opeens naast ons zitten? Een Chinese familie met een jong kind én een baby. Dat vraagt simpelweg om ellende.

Met name baby’s hebben veel last van het drukverschil in de lucht en met wat pech huilen ze de HELE vlucht. De vriend van mijn moeder nam al snel een slaappil en was weg, maar ik kon niet slapen en bovendien waren ook nog eens mijn geluidsoortjes kapot gegaan. En dit zou nog zeker 10 uur zo doorgaan. Ik kon die baby wel wurgen…

Tips?

Mijn koptelefoon is mijn redding in dit soort situaties. Deze sluit mijn oren volledig af en werkt voor mij véél beter dan oordopjes. Die vallen bij mij meestal uit of ik hoor alsnog alles om me heen. Ik ga gewoon een filmpje kijken of muziek luisteren en dan ben ik die huilbaby zo vergeten.

Als je écht niet kunt slapen kun je slaap- of kalmeringspillen meenemen en er eentje tijdens de vlucht nemen. Ik ben normaal gesproken totaal geen fan van dingen oplossen met pillen, maar ik heb het een aantal keer voor lange busreizen gebruikt en eerlijk gezegd sliep ik toen als een baby. En als je de slaappil liever niet zelf wilt gebruiken kun je het altijd nog in het drinken van de huilende baby aan boord gooien. Just kidding. Let wel op dat je de meeste slaappillen alleen op recept van de dokter kunt ophalen.

En tot slot moet je je ook een beetje inleven in die familie van de huilbaby. Ze voelen zich waarschijnlijk de hele vlucht al opgelaten, zijn gestrest omdat hun kind pijn heeft en slapen zelf ook geen seconde. Geef ze dus zo nu en dan een glimlach om hen ook wat meer op hun gemak te stellen.

Terugblik-april-2017-Sudio-koptelefoon

2. Vertraagde en geannuleerde vluchten: jouw rechten

Meerdere keren heb ik een vertraagde vlucht gehad, met de meest uiteenlopende redenen. De bliksem was ingeslagen in het vliegtuig en dus mocht deze niet meer vliegen. Stakingen. Windstormen. Kapotte onderdelen van het vliegtuig. Vermiste passagiers die niet op kwamen dagen. Te mistig om op te stijgen. En hoewel ik me vaak prima kan vermaken tijdens een vertraging (ik klap mijn laptop open en ga werk afronden of een filmpje kijken) is dit natuurlijk erg vervelend.

Tips?

Bij vertraagde vluchten is het soms mogelijk om een vergoeding te krijgen. Dit is afhankelijk van de reden waarom de vlucht is vertraagd. Zo krijg je bijvoorbeeld geen vergoeding bij vertragingen die worden veroorzaakt door natuurrampen. Een van de laatste vertraagde vluchten die ik heb gehad ging naar Barcelona. Aangezien we zo’n 4,5 uur vertraging hadden kregen we niet alleen een coupon ter plekke om eten en drinken te kopen, maar naderhand kun je ook een claim indienen. Dit kun je zelf doen, maar mijn ervaring is dat dit bij vliegmaatschappijen zoals Ryanair soms erg lang kan duren. Gelukkig kun je dit ook uitbesteden. Ik heb het destijds via EUclaim.nl ingediend. Het werkt met het no cure, no pay principe: als zij niks voor je kunnen betekenen betaal je ook niets. Wanneer ze de claim succesvol hebben afgehandeld ontvangen zij een deel van het te ontvangen bedrag. Ik vind dit persoonlijk ideaal, want het is extra geld waar je weinig tot niets voor hoeft te doen.

Veel mensen weten helemaal niet dat ze een vergoeding bij vertraagde en geannuleerde vluchten krijgen. Ik zou je sterk aanraden om deze vluchten in te voeren bij EUclaim.nl en alsnog jouw vergoeding op te eisen waar je recht op hebt. Je kunt namelijk een claim indienen voor vertraagde vluchten tot 2 jaar terug. Vul de vluchtgegevens op de website in en je ziet direct of je recht hebt op een vergoeding. Je kunt soms wel tot een paar honderd euro per claim terug krijgen, afhankelijk van de vliegafstand en de problemen van de vlucht!

nadelen-leven-als-digital-nomad

3. Wat doe je met die lange benen?

Ik heb geluk dat ik vrij klein (1.70 meter) ben. Mijn ex-vriend is – zoals veel Nederlanders – echter vrij lang en had altijd problemen om comfortabel te reizen met zijn lange benen. En als je met zo’n reislustig iemand als ik samen bent zit je toch redelijk vaak in het vliegtuig…

Tips?

Trek allereerst comfortabele en loszittende kleding aan. Op die manier kun je wat gemakkelijker je benen strekken en van houding verwisselen. Niets is zo vervelend als een spijkerbroek die te strak zit en bij je knieën knelt.

Daarnaast is het ook prettig om van tevoren al jouw stoel uit te zoeken. De beste plek voor mensen met lange benen is aan het gangpad. Dit kun je tijdens het online inchecken zelf kiezen. Mocht dit niet lukken, dan kun je vaak ter plekke in het vliegtuig ook nog wel met iemand wisselen.

En anders: betaal wat extra zodat je bij de nooduitgangen kunt zitten en meer beenruimte hebt. Met name voor langere vluchten kan dit veel verschil maken.

4. Op tijd op het vliegveld zijn

Het kost mij vaak de grootste moeite om ergens op tijd te zijn. Soms ben ik gewoon een slechte planner (lees: te optimistisch wat betreft tijd). Maar soms komt het ook door omstandigheden waar ik niet zo heel veel aan kan doen. Zo miste ik een keer bijna mijn vlucht van Israël naar Nederland omdat 1. De trein naar het vliegveld niet reed en ik moest improviseren om er alsnog te komen en 2. De paspoort- en bagagecontrole ein-de-loos lang duurde. Natuurlijk had ik dit van tevoren kunnen bedenken: het is Israël en dan is 2 uur van tevoren op het vliegveld aanwezig zijn niet voldoende tijd vanwege de strenge controles.

Tips?

Zoek van tevoren uit hoe je bij het vliegveld komt en houd minimaal een half uur extra speling aan. Als er dan een keer een trein of een bus niet rijdt hoef je nog niet meteen te stressen. Je kunt beter te vroeg zijn en op je gemak een kop koffie drinken dan stressend over het vliegveld rennen omdat je bijna je vlucht mist. Ik maak meestal screenshots van de verschillende bus-/trein-/metrotijden zodat ik deze zelfs heb als ik geen internet heb om het op te zoeken.

Daarnaast is het handig om een taxi-app zoals Uber, Lyft of Gett op je telefoon te installeren. Meld je ook alvast aan, dan hoef je dat niet meer op zo’n stressmomentje te doen. Mocht alles qua vervoer misgaan dan kun je in ieder geval een taxi regelen naar het vliegveld. Via deze apps betaal je bovendien gemakkelijk met de creditcard: je hebt namelijk meestal geen contant geld voor de taxirit meer als je naar het vliegveld vertrekt.

Lees ook: eerste hulp bij backpacken #3 – goedkope vliegtickets boeken

vliegperikelen-vliegveld

5. Overnachten op het vliegveld… Of toch niet?

Ik val overal gemakkelijk in slaap, ook op vliegvelden. Bovendien heb ik regelmatig een ochtendvlucht: ik vind het fijner dat ik nog iets aan de rest van de dag heb en deze zijn bovendien vaak goedkoper. Normaal gesproken betekent dit dat ik de laatste bus/metro/trein richting het vliegveld neem en daar een paar uurtjes slaap voordat ik richting het vliegtuig loop. Maar nu zijn er ook een aantal vliegvelden waar dat dus niet mag. Een van die vliegvelden is Eindhoven Airport: voor mij qua locatie een favoriet. Echter sluiten rond middernacht de deuren van het vliegveld. Heb je een ochtendvlucht? Dan moet je buiten wachten tot de deuren rond 4 uur ’s ochtends weer open gaan. Niet heel erg chill in de winter.

Tips?

De website Sleeping in Airports is zeer handig om dit soort dingen van tevoren uit te zoeken. Niet alleen staan de openingstijden van het vliegveld hier vermeld, maar worden er ook plekken gedeeld waar je goed kunt slapen.

Wil je wat meer comfort voor vertrek? Bijna alle vliegvelden hebben een aantal hotels en accommodaties op een steenworp afstand van het vliegveld vandaan. Deze zijn vaak wel prijzig, maar dan heb je tenminste wel een goede nachtrust én ben je bovendien zo op het vliegveld. Een goedkopere optie is een nachttaxi. Houd er wel rekening mee dat de meeste taxi’s een verhoogd nachttarief hebben ten opzichte van een taxi die je overdag neemt.

nadelen-leven-als-digital-nomad

6. Let op de afmetingen van jouw handbagage

Het is heerlijk om alleen met handbagage te reizen. Zo hoef je je geen zorgen te maken over verloren bagage en je bent bovendien een stuk flexibeler als je alleen met handbagage reist. Maar tegenwoordig zijn de regels voor handbagage wel een stuk strikter geworden.. Zo moest ik eens €50 euro afrekenen omdat mijn koffer net iets te bol stond en dus nét niet meer voldeed aan de afmetingen voor de handbagage. Mijn handbagage meenemen kostte me uiteindelijk meer dan de vlucht…

Tips?

Check de afmetingen en het aantal kilo voor handbagage voor jouw vliegmaatschappij. Er is namelijk tegenwoordig niet één afmeting (al zou dit wel een stuk handiger zijn). Meestal staat dit op jouw vliegticket vermeld in het informatieblok over bagage. Via deze website heb je ook een handig overzicht van alle afmetingen per vliegmaatschappij.

7. Wat nou als jouw bagage kwijt is geraakt?

Ik nam ooit een wandelstok mee vanuit Suriname naar Nederland. Deze mocht niet mee als handbagage, dus moest ik deze inchecken als speciale ruimbagage. Eenmaal in Nederland stond ik bij de bagageband te wachten, maar kreeg ik de mededeling dat de wandelstok ergens tussen de bagage van een ander vliegtuig was beland. En dus op een ander continent ergens op de bagageband lag. Ook mijn zusje moest twee dagen wachten op haar backpack toen ze mij kwam opzoeken in Midden-Amerika. Niet echt een fijn begin van een reis natuurlijk…

Tips?

Het is allereerst belangrijk dat je direct op het vliegveld aangeeft dat jouw bagage kwijt is geraakt. Je moet dan vaak een formulier invullen, met onder andere een adres waar zij jouw verloren bagage naartoe kunnen sturen. Verlaat het vliegveld dus niet voordat je dit hebt afgehandeld. Er is altijd een speciale balie voor verloren bagage in de buurt van de bagagebanden. Door de bagagesticker kunnen ze achterhalen waar jouw bagage is. Deze sticker wordt meestal op jouw paspoort geplakt, maar soms ook los gegeven. Raak deze dus niet kwijt!

Vervolgens heb je vaak recht op een vergoeding. Je moet immers wat noodzakelijke spullen aanschaffen zoals toiletartikelen, ondergoed en wat kleding. Bij sommige vliegmaatschappijen kun je achteraf een claim indienen om deze kosten vergoed te krijgen, andere maatschappijen geven je ter plekke geld mee zodat je deze spullen kunt kopen. Bewaar altijd de bonnetjes van de spullen die je koopt vanwege de verloren bagage. Mijn zusje kon dit bijvoorbeeld met vouchers op het vliegveld doen. Omdat mijn wandelstok speciale bagage was kreeg ik slechts een voucher van KLM, geen vergoeding. Je kunt overigens een claim indienen bij de vliegmaatschappij, maar als je een goede reisverzekering hebt kan het soms lonen om de claim bij hen in te dienen. Altijd dus even checken wat er uitgekeerd wordt.

bagage-kwijt-vliegperikelen

Dit zijn mijn vliegperikelen! Ik ben wel benieuwd waar jullie tegenaan lopen als je gaat vliegen. Deel jouw problemen rondom vliegen hieronder in een reactie, ik ben benieuwd!

Dit artikel is geschreven met behulp van EUclaim.nl. Alle meningen en ervaringen die ik hier deel zijn uiteraard die van mijzelf. Meer informatie over samenwerkingen vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments