Visum-voor-Rusland

Alles wat je moet weten over een visum voor Rusland

Ga jij op reis naar Rusland? Bijvoorbeeld voor een stedentrip naar Sint-Petersburg of Moskou? Een treinreis door Rusland met de Transmongolië Express? Of misschien ga je wel een weekje wandelen in de ongerepte natuur van Siberië. Allemaal toffe plannen! Maar wist je dat je ook een visum voor Rusland nodig hebt om het land binnen te komen? In deze blog behandel ik de meest gestelde vragen over het regelen van een visum voor Rusland.

Visum-voor-Rusland

Wat moet je weten over een visum voor Rusland?

1. Heb ik een visum voor Rusland nodig als ik naar het land ga?

Ja, je hebt als Nederlander een visum nodig als je naar Rusland gaat. Rusland is vrij strikt qua bezoekers. Of je nou voor zaken of voor een vakantie naar Rusland komt: je hebt een visum nodig om het land binnen te komen. Je kunt dus niet een retourtje naar Rusland boeken en zomaar op het vliegtuig stappen: je hebt een visum nodig. De meeste reizigers zullen een toeristenvisum moeten aanvragen voor een reis naar Rusland. Werk je vanaf je laptop als digital nomad? Ook dan vraag je een toeristenvisum aan in plaats van een werkvisum. Je betaalt namelijk geen belasting in Rusland en ‘kaapt’ ook geen werk weg in het land. Je werkt gewoon vanaf jouw computer; toevallig op dat moment vanuit Rusland.

2. Wat heb ik nodig voor het aanvragen van een visum voor Rusland?

Er zijn een aantal zaken belangrijk voordat je een visum voor Rusland gaat aanvragen.

1. Zorg ervoor dat jouw paspoort nog 6 maanden geldig is nadat je uit Rusland bent vertrokken.

2. Je hebt een pasfoto nodig.

3. Zorg ervoor dat er nog 2 lege pagina’s in jouw paspoort zijn voor het visum van Rusland. In principe neemt het visum maar 1 pagina in beslag, maar ze vereisen 2 pagina’s.

4. Je hebt een Engelstalige verklaring nodig van jouw zorgverzekering.

5. Als jouw zorgverzekering niet wereldwijd dekt zul je waarschijnlijk (ook) een Engelstalige verklaring moeten voorleggen van jouw reisverzekering.

6. Tot slot heb je een uitnodigingsbrief nodig. Deze kun je opvragen bij jouw geboekte accommodatie of de reisorganisatie waar jij jouw reis door Rusland hebt geboekt.  

Het is daarnaast handig om met een paar dingen rekening te houden als je een visum voor Rusland aanvraagt:

1. Geef liever geen beroep zoals journalistiek op. Rusland houdt daar namelijk niet zo veel van en het roept onnodige vragen op. Dus tenzij je voor een journalistieke reportage naar Rusland kun je beter zeggen dat je bijvoorbeeld tekstschrijver of marketeer bent.

2. Hetzelfde geldt voor politieke beroepen. Als je bij de gemeente werkt zul je misschien niet zo veel vragen krijgen, maar als je politiek bent betrokken bij een partij misschien weer wel.

3. Ben je momenteel werkloos? Ook dat vindt Rusland niet leuk om te horen. Het gaat ze in principe niets aan, maar je kunt toch beter jouw laatste baan als beroep opgeven dan aangeven dat je werkloos bent. Een visum kan mogelijk afgekeurd worden als ze denken dat je geen reden hebt om terug naar huis te gaan of als ze bang zijn dat jij jouw reis in Rusland niet kunt betalen.

Visum-voor-Rusland

Zelf een visum voor Rusland aanvragen

Als je zelf een visum voor Rusland wilt aanvragen kun je dit doen bij de Russische ambassade in Den Haag. Er wordt dan een interview afgenomen om te bepalen of jij in aanmerking komt voor een visum voor Rusland. Zorg ervoor dat je de uitnodigingsbrief voor Rusland al bij je hebt, anders mag je twee keer naar de ambassade reizen voor een afspraak.

Tenzij je in de buurt van Den Haag woont zou ik dit niet aanraden. Je moet meerdere keren op en neer reizen en het interview op de ambassade kan soms erg tijdrovend zijn. Ik heb er daarom voor gekozen om het door een visumbureau te laten doen. Het kost iets meer, maar als ik samen met iemand anders de kosten voor de treinreizen naar Den Haag bij elkaar op zou tellen kwamen we niet veel goedkoper uit.

Een visum voor Rusland laten regelen

Als je een visum voor Rusland door een visumbureau zoals E-visums.nl laat regelen betekent het niet dat je niets meer hoeft te doen. Je moet nog wel steeds zelf de formulieren invullen. Maar het is wel fijn dat zij verder alle bureaucratische zaken voor je afhandelen. Ze kijken met je mee en nemen een stappenplan door, zodat je niets vergeten bent en zodat alles klopt voordat zij het visum aanvragen. Ze kunnen ook jouw uitnodigingsbrief voor je regelen, als je deze zelf niet kunt regelen via jouw accommodatie of reisorganisatie waar je een Rusland reis hebt geboekt. Daarnaast kan het soms zelfs goedkoper zijn om het door een visumbureau te laten regelen. Voor mij zijn de kosten om 2 keer op en neer naar Den Haag te reizen er zo uit. Zorg er wel altijd voor dat je jouw paspoort aangetekend opstuurt naar het visumbureau.

Visum-voor-Rusland

3. Kan ik bij aankomst een visa on arrival krijgen voor Rusland?

Nee. Je moet een visum voor Rusland aanvragen voordat je naar Rusland reist. In Nederland kun je dit bij de Russische ambassade in Den Haag doen of het door een visumbureau laten doen. Als je vanuit een ander land naar Rusland reist (bijvoorbeeld tijdens een wereldreis) moet je het navragen bij de dichtstbijzijnde Nederlandse ambassade.

4. Hoe veel dagen van tevoren kan ik het visum voor Rusland het beste aanvragen?

Het aanvragen van een visum voor Rusland vergt wat tijd. Door de bureaucratie duurt het gemiddeld 1-2 weken voordat jouw visum voor Rusland is goedgekeurd. Als er ook nog een vakantie binnen deze periode valt kan het zelfs uitlopen tot 3 weken. En met wat pech zijn er ook nog complicaties of wordt jouw visum zelfs afgewezen. Ik zou je dus aanraden om minimaal 1 maand voor vertrek te beginnen met de aanvraag voor het visum van Rusland.

Let op: je kunt een visum voor Rusland niet eerder aanvragen dan 90 dagen voor aankomst in Rusland. Je kunt een visum voor Rusland dus niet in januari aanvragen als je in juli door Rusland gaat reizen.

Visum-voor-Rusland

5. Hoe lang is een visum voor Rusland geldig?

Een toeristenvisum voor Rusland is 30 dagen geldig. Als je een zakenvisum voor Rusland wilt hebben kun je deze ook aanvragen voor een langere periode (90 dagen).

6. Waarom moet ik aangeven wanneer ik Rusland weer ga verlaten?

Het is erg vervelend als je net als ik flexibel wilt reizen. Maar Rusland wilt graag jouw reisschema weten en houdt niet van spontane veranderingen in jouw plannen. Zorg er daarom voor dat je altijd het land verlaat vóór de datum die je hebt opgegeven. Om problemen te voorkomen kun je een dag of 2 extra rekenen. Dus stel je gaat 10 dagen treinreizen in Rusland, dan geef tel je daar een paar dagen extra bij op. Zo heb je geen problemen bij een vertraagde vlucht of gemiste trein. Als je namelijk langer blijft dan de aangegeven data kun je in hoge kosten en veel oponthoud krijgen.

Visum-voor-Rusland

7. Heb je ook een visum voor Rusland nodig als je alleen op een Russisch vliegveld komt voor een overstap?

Voor Amerika geldt dit bijvoorbeeld wel. Als je een overstap hebt op een Amerikaans vliegveld moet je alsnog een ESTA reisdocument aanvragen.

Maar voor Rusland geldt dit meestal niet. Op de internationale vliegvelden van bijvoorbeeld Moskou en Sint-Petersburg mag je 24 uur blijven. Let er wel op dat je het vliegveld niet verlaat, want je mag als reiziger alleen in de internationale transit area van het vliegveld blijven zonder visum. Je moet overigens wel kunnen aantonen met welke vlucht jij het vliegveld weer verlaat, zodat ze zeker weten dat je binnen 24 uur weer vertrekt.

Wanneer heb je dan wel een visum nodig als je wilt overstappen op een vliegveld in Rusland? Bij de kleinere vliegvelden in Rusland. Bijvoorbeeld in Irkutsk, Sochi en Kaliningad. Maar ik denk dat het merendeel van de reizigers geen overstap heeft op een van deze kleinere vliegvelden in Rusland.  

Visum-voor-Rusland

8. Ik ga naar Sint-Petersburg met een boot vanaf Tallinn / Helsinki / Stockholm. Moet ik dan ook een visum aanvragen?

Als je met een cruiseschip naar Sint-Petersburg reist en alleen in deze stad blijft heb je geen visum voor Rusland nodig. Je mag dan 72 uur Sint-Petersburg verkennen zonder visum. Hier vind je er meer informatie over.

Visum-voor-Rusland

Lees ook: tips voor een goedkope stedentrip naar Moskou in Rusland

Heb jij nog vragen over het aanvragen van een visum voor Rusland? Of heb jij jouw reis naar Rusland misschien al helemaal geregeld en gepland? Laat het me hieronder in een reactie weten!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met een andere partij. Meer informatie over samenwerkingen vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *