Alles wat je moet weten over een visum voor Egypte

Heb jij een rondreis in Egypte op de planning staan? Leuk! Egypte is een van de meest fascinerende en fotogenieke landen waar ik de afgelopen jaren ben geweest. Mysteries ontrafelen bij de piramides, koningsgraven in Luxor bezoeken, zwemmen in de Nijl in Aswan en relaxen in het hippie-achtige Dahab. Iedere plek heeft zijn charme en bijzondere bezienswaardigheden. Maar wist je dat je ook een visum nodig hebt om Egypte binnen te komen? In deze blog behandel ik de meest gestelde vragen over het regelen van een visum voor Egypte.

Lees ook: voorbereid op reis naar Egypte – alles wat je moet weten voor vertrek

Corners-jaaroverzicht2018-Egypte

Wat moet je weten over een visum voor Egypte?

1. Er zijn 2 verschillende visa voor Egypte

1 visum is voor reizen die alleen naar het gebied van Sinaï gaan: denk aan vakanties naar Sharm el Sheikh en Dahab. Dit gratis Sinai-only visum is 14 dagen geldig, zolang je in de aangegeven gebieden blijft. Je mag met dit visum bijvoorbeeld geen uitstap maken naar Caïro of de piramides, maar officieel ook niet naar andere plekken in Sinaï buiten de badplaatsen, zoals de Sinaïberg en Ras Mohammed Nationaal Park.

Het andere visum is voor heel Egypte geldig. Met dit visum mag je overal in Egypte komen en deze is 30 dagen geldig. Dit toeristenvisum kost $25 dollar (zo’n €23 euro).

2. Kan ik mijn visum voor Egypte al voor vertrek regelen?

Zeker. Ik vind het zelfs verstandiger om het visum voor Egypte al voor vertrek te regelen. Het scheelt namelijk veel gedoe bij aankomst op het vliegveld of bij de grensovergang. Houd er rekening mee dat het regelen van een visum voor Egypte een paar dagen kan duren. Daarom wordt aangeraden om er minimaal een week van tevoren mee te starten. Mijn visum werd binnen 2 dagen goedgekeurd, maar andere vrienden van me moesten zo’n 4 à 5 dagen wachten.

Voorbereiding-Egypte

Zelf een visum voor Egypte regelen

Je kunt zelf een visum voor Egypte regelen, via deze website. Een e-visum via de overheidswebsite kost $25 dollar en moet je afrekenen met een creditcard. De website is in het Engels en op zich zijn alle vragen gemakkelijk in te vullen. Je krijgt het e-visum voor Egypte vervolgens via de mail toegestuurd. Zorg er wel voor dat alles goed is gespeld bij het invullen van de gegevens. Een paar vrienden van mij moesten het maar liefst 3 keer opnieuw invullen omdat ze hun achternamen of tussennamen niet goed hadden ingevuld. De website is verder erg traag en rommelig. Voor een overheidswebsite vind ik het best amateuristisch eerlijk gezegd. Maar goed. Als je jouw visum voor Egypte wilt regelen is dit de goedkoopste manier.

Een visum voor Egypte laten regelen

Je kunt een visum voor Egypte ook door een visumbureau laten regelen. Dit is iets duurder, maar het neemt ook alle zorgen en problemen weg waar je anders zelf mee moet dealen. Je kunt een visum voor Egypte bijvoorbeeld via Visumbuitenland regelen. Een single entry toeristenvisum voor Egypte kost dan €34,95 euro. Er zijn verschillende voordelen als je een visum voor Egypte door een visumbureau laat regelen. Allereerst kun je lekker gemakkelijk betalen met iDeal of PayPal, terwijl je alleen met een creditcard kunt betalen als je het zelf regelt. Daarnaast is het aanvraagformulier voor het visum in het Nederlands en dus een stuk sneller in te vullen. Tot slot zorgen zij dat de problemen tijdens het aanvraagproces worden opgelost.

3. Kun je een visum bij aankomst op het vliegveld krijgen?

Het is mogelijk om bij aankomst op het vliegveld een visum te regelen: een visa on arrival. Op het vliegveld is er een speciaal loket – vaak aangeduid met Bank Counter – waar je naartoe wordt gestuurd om jouw visum voor Egypte te regelen. Houd er rekening mee dat je dit visum in dollars of euro’s moet betalen: het is niet mogelijk om met Egyptische ponden te betalen.

Een nadeel is dat het bij deze loketten op het vliegveld erg druk kan zijn en je met wat pech uren staat te wachten. Daarnaast weet je niet 100% zeker of je daadwerkelijk een visum krijgt en Egypte wordt binnengelaten. Er zijn echter weinig toeristen die worden afgekeurd en Egypte niet binnen mogen. Als je een geldig verblijfadres kunt aantonen zit het meestal wel goed. Als je ook nog eens kunt aantonen wanneer je weer uit Egypte vertrekt zijn ze al helemaal blij.

Lees ook: tips om goedkope vliegtickets te boeken

4. Ik ga vanuit Israël over land naar Egypte. Hoe regel ik mijn visum?

Als je vanaf Eilat in Israël de grens oversteekt naar Taba in Egypte kun je bij de grens een gratis Sinai-only visum krijgen voor 14 dagen. Het is niet mogelijk om het Egypte toeristenvisum voor 30 dagen te krijgen bij de grens; deze moet je vooraf aanvragen. Het is wel mogelijk om een Sinai-only visum ter plekke te verlengen in Sharm el Sheikh. Dit kost echter wel zo’n 2 dagen, dus als je al weet dat je langer wilt blijven en/of meer plekken in Egypte wilt zien zou ik het gewoon online een e-visum regelen.

Belangrijk: bij het verlaten van Israël naar Egypte over land betaal je 108 shekel (zo’n €25 euro) als exit fee.

Lees ook: voorbereid op reis naar Israël – alles wat je moet weten voor vertrek

Corners-jaaroverzicht2018-Israel

5. Hoe lang is een visum voor Egypte geldig?

Een Sinai-only visum is voor 14 dagen geldig. Een visum voor heel Egypte is voor 30 dagen geldig.

6. Hoe zit het met single & multiple entry visa voor Egypte?

Het toeristenvisum kun je onderverdelen in een singly entry en een multiple entry visum. De meeste mensen hebben voldoende aan een singly entry visum voor Egypte: deze kost $25 dollar. Wil je Egypte tijdens jouw reis tussendoor verlaten – om bijvoorbeeld ook naar Israël of Jordanië te reizen – en daarna weer terugkeren naar Egypte? Dan kun je een multiple entry visum nemen. Deze kost $60 dollar. Beide visa zijn 30 dagen geldig. Voor het multiple entry visum geldt dat je 30 dagen in Egypte mag zijn in een periode van 90 dagen.

7. Mag ik met een toeristenvisum ook werken in Egypte?

Als je een zakenreis naar Egypte maakt heb je een werkvisum nodig. Maar als je net als ik locatie-onafhankelijk werkt (als digital nomad) dan heb je voldoende aan een toeristenvisum. Je hebt immers geen lokale baan en betaalt geen belastingen in Egypte. Je werkt waarschijnlijk op je computer en de werkplek is daarbij niet echt van belang. Een toeristenvisum is voor een digital nomad daarom voldoende.

Als je vrijwilligerswerk gaat doen kun je meestal ook via een toeristenvisum het land binnenkomen. Let er wel op dat je niets over het vrijwilligerswerk bij de douane zegt, anders zit je met wat pech uren in een verhoorkamertje. Of weigeren ze je in Egypte, omdat ze eigenlijk willen dat je een werkvisum aanvraagt.

Aswan-Egypte

8. Waar moet je rekening mee houden bij het regelen van een visum voor Egypte?

– Zorg ervoor dat jouw paspoort nog minimaal 6 maanden geldig is als je naar Egypte reist.

– Als je jouw visum voor Egypte voor vertrek hebt geregeld: vergeet deze niet uit te printen en mee te nemen!

– Check ook altijd even het reisadvies voor Egypte van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Ik heb vooral alleen gereisd door Egypte en dat ging prima, maar het is altijd verstandig om het laatste nieuws in de gaten te houden. Al moet je je hier ook niet door laten tegenhouden: toen ik vertrok was bijna het hele land oranje gekleurd terwijl ik me al die weken veilig heb gevoeld.

Lees ook: 11 redenen om Egypte op jouw bucket list te zetten

9. Is het toeristenvisum voor Egypte nou 30 dagen of 90 dagen geldig?

Er bestaat wat verwarring over de geldigheidsduur van het toeristenvisum voor Egypte. Het toeristenvisum is 30 dagen geldig. Dat betekent dus dat je vanaf jouw aankomst in Egypte 30 dagen in het land mag blijven. Die tijdsduur van 90 dagen (3 maanden) verwijst echter naar de datum tot wanneer je Egypte in mag reizen. Vanaf het moment dat je het visum aanschaft heb je dus nog 3 maanden de tijd om naar Egypte te reizen.

Voorbeeld: jij schaft jouw visum voor Egypte 1 maart aan, dan moet je binnen 3 maanden (= vóór 1 juni) naar Egypte reizen. En vanaf het moment dat je in Egypte arriveert is jouw visum dan 30 dagen geldig.

Visum-voor-Egypte

10. Kan ik mijn visum voor Egypte ter plekke verlengen?

Een toeristenvisum voor Egypte is in principe 30 dagen geldig, vanaf de dag dat je arriveert in Egypte. Na die 30 dagen heb je nog 14 dagen ‘bedenktijd’. In die periode moet je dus besluiten of je het land gaat verlaten of tijdelijk in Egypte gaat wonen. Je hebt dus eigenlijk 44 dagen met een visum voor Egypte. Wil je wel langer blijven? Dan moet je bij het immigratiekantoor in een grotere stad zijn. Ik heb dit zelf nagevraagd bij het immigratiekantoor in Aswan en ben zelf 44 dagen in Egypte gebleven. Ze deden overigens wel even moeilijk bij vertrek over mijn visum, maar omdat het wettelijk gezien klopt konden ze me verder geen boete of aantekening geven.

Lees ook: rondreizen in Egypte – verschillende routes + video

Zijn al je vragen over een visum voor Egypte beantwoord of is er nog iets onduidelijk? Laat het vooral hieronder weten in een reactie of stuur me een mailtje!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met een andere partij. Meer informatie over samenwerkingen vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments