5x vervelende situaties op reis: er gaan ook wel eens dingen mis…

Heb jij er wel eens over nagedacht hoe jij mogelijk dood zult gaan? Het klinkt misschien luguber, maar ik vind het wel intrigerend om andermans antwoorden te horen op deze vraag. Het zegt namelijk iets over de manier hoe mensen in het leven staan. Worden ze het liefst oud en overlijden ze thuis achter de geraniums, terwijl ze van hun favoriete thee genieten? Of gebeurt het terwijl ze uit een vliegtuig springen en hun parachute niet opengaat?

Zelf denk ik vaak dat mijn dood door iets onwaarschijnlijks zal gebeuren. Ik word gewurgd door een gorilla in de jungle of struikel over een boomstronk en val daardoor van een klif af. Of ik word knock-out geslagen door een surfboard in zee of ik val uit een rijdende auto terwijl ik met mijn camera uit het raam hang. Het heeft waarschijnlijk een hoog onhandigheidsgehalte en ik doe waarschijnlijk – of beter gezegd hopelijk – iets wat mij op dat moment gelukkig maakt.

Lees ook: 28 levenslessen die ik heb geleerd dankzij mijn reizen

Met deze blog wil ik je daarom aan het denken zetten over een onderwerp dat taboe is: jouw dood. Want wat gebeurt er nadat je bent overleden? Heb jij wel eens nagedacht over de kosten van een gemiddelde begrafenis? Ik heb er jammer genoeg voldoende ervaring mee om te weten dat daar duizenden euro’s kosten bij komen kijken. En daar wil je jouw nabestaanden liever niet voor laten opdraaien, toch? Jongeren zijn er vaak niet mee bezig, maar je kunt er maar beter zo vroeg mogelijk op voorbereid zijn. Mijn ouders hebben sinds mijn kinderjaren al een uitvaartverzekering voor mij afgesloten, waar ik ze erg dankbaar voor ben. Als er momenteel iets met mij gebeurt is er in ieder geval een geldpotje waar (een deel van) de begrafeniskosten van betaald kunnen worden. Het is dus verstandig om vroeg te beginnen met een uitvaartverzekering afsluiten.

Lees ook: niet alles is mooi en leuk – de reisdecepties

Er gaan ook wel eens dingen mis op reis

“Leedvermaak is het beste vermaak” wordt er soms wel eens gezegd. Dus bij deze 5 situaties die voor mij minder leuk waren op reis. En die ook iets minder goed hadden kunnen aflopen.

1. Voedselvergiftiging in China

Tijdens mijn allereerste backpackreis ging ik in een paar maanden tijd van Moskou (Rusland) naar Bangkok (Thailand) zonder het vliegtuig te nemen. Een geweldige reis waar ik onder meer een maand in China doorbracht. China is een fascinerend land, maar horror wat betreft het eten. Al helemaal voor een vegetariër. Je moet je namelijk bij ALLES afvragen wat het is. Tijdens mijn laatste week in China liep ik voedselvergiftiging op. Als ik niet aan het kotsen was, was ik wel aan het schijten. En andersom.

Binnen een paar dagen tijd verloor ik meerdere kilo’s (ik ben al niet de zwaarste) en ik kon nauwelijks op mijn benen staan. Bovendien hield ik niets binnen. We hebben er zelfs over nagedacht om de reis eerder te stoppen. Maar ja, ik had eerlijk gezegd geen idee hoe ik naar de supermarkt kon lopen. Laat staan om helemaal terug naar huis te vliegen. Gelukkig had ik een lief vriendje die me goed verzorgde en na een week ging het gelukkig weer een stuk beter. Maar wat ik had gedaan als ik alleen was geweest? Geen idee. Waarschijnlijk lag ik dan ergens uitgedroogd in een hostel in China te creperen. 

vervelende-situaties-op-reis

2. Lawines in Hallstatt in Oostenrijk

De wandelingen waarbij ik ben verdwaald of bijna-ongelukken heb gehad zijn inmiddels niet meer op twee handen te tellen… Maar een van de meest spannende wandelingen is toch wel die in de omgeving van Hallstatt in Oostenrijk. Het is winter en de omgeving van het fotogenieke Hallstatt ligt in minstens 30 centimeter sneeuw gehuld. Toch vertellen ze me bij het toeristencentrum dat ik prima een wandeling kan gaan maken.

En zo begin ik dus te wandelen. Na een tijdje merk ik dat mijn telefoon geen signaal meer heeft. De wandelroutes zijn grotendeels dicht gesneeuwd en ik ben ervan overtuigd dat ik verdwaald ben. Wanneer er dan ook nog eens een donderend geluid te horen is…. Meerdere lawines! Sneeuw rolt van de bergen af en ik begin me toch behoorlijk ongemakkelijk te voelen in deze kloof, al helemaal in m’n eentje. Zo snel als dat ik kan haast ik me terug naar het beginpunt. Maar bij de gedachte aan die lawines krijg ik alweer rillingen!

Lees ook: Hallstatt in de winter – lawines & fotogenieke huisjes

Hallstatt-Oostenrijk-wandeling-januari-2018

3. Scooterongeluk in de Filipijnen

Volgens mij heb je niet de ‘real deal Azië ervaring’ gehad als je geen scooterongeluk hebt gehad op dit continent. Veel ongelukken gebeuren op drukke bestemmingen met chaotisch verkeer zoals Bali en Thailand. Mijn ervaring is iets anders. Op het eiland Coron in de Filipijnen gingen we met een groepje het eiland verkennen met de scooter. We wilden per se naar een afgelegen strand, al was dat strand wel alleen maar te bereiken via een modderweg van 5 kilometer lang. Dat gaat natuurlijk niet goed met een scooter. Mijn reisgenootje en ik reden niet eens hard, maar op een gegeven moment schoof de scooter toch onder ons door. De huid op mijn been was eraf geschraapt (ik heb er nog steeds de littekens van), maar gelukkig was het ongeluk niet dodelijk.

vervelende-situaties-op-reis
vervelende-situaties-op-reis

4. Bliksem in Death Valley in de Verenigde Staten

Tijdens de road trip die ik met mijn zusje maakte in het westen van Amerika reden we ook door Death Valley. Een bijzondere plek waar de temperaturen hoog oplopen. Onweersbuien schijnen hier ook vrij normaal te zijn, zeggen de mensen die in de omgeving wonen. En dat hebben we geweten. Het ene moment staan we nog leuk in een spookstad te fotograferen, het volgende moment rijden we op een open vlakte tussen de bliksemflitsen. We hebben de bliksem meerdere keren in de grond zien slaan, niet ver van de auto vandaan… Brrrr!

Lees ook: terug in de tijd – vakantiefoto’s van vroeger

Death-Valley
Death-Valley-ghosttown
Death-valley-ghosttown

5. Busongeluk in Honduras

In Midden-Amerika rijden ze als gekken. Maar als ze dan ook nog eens een paar nachten niet geslapen hebben ben je eigenlijk wel verzekerd van een verkeersongeluk. Ik had een bus geboekt van Nicaragua naar El Salvador, om daar mijn zusje te ontmoeten. Omdat ik de enige reiziger in het busje was die een beetje Spaans sprak mocht ik voorin zitten. Na een paar uur dut ik een beetje in, wanneer we de grens tussen Nicaragua en Honduras zijn overgestoken.

Maar ik ben blijkbaar niet de enige die moe is. Binnen enkele seconden vliegt ons busje van de weg en wordt iedereen wakker geschud. De chauffeur viel in slaap, al ontkent hij dit zelf. We vliegen tegen een paaltje aan en het busje komt direct tot stilstand. Gelukkig is niemand zwaargewond en ik heb slechts een paar blauwe plekken en schrammen. Maar ik ken genoeg verhalen van verkeersongelukken in het buitenland die minder goed aflopen…

vervelende-situaties-op-reis
vervelende-situaties-op-reis2
Volgens mij trapte de chauffeur niet veel later na deze foto tegen het busje omdat de reisorganisatie geen hulp wilde sturen. #lekkergeregeld

Ik ben overigens niet de enige reisblogger die vervelende situaties op reis heeft meegemaakt. Zo kwam Lieke van Little Wanderbook thuis met dengue en verbrandde Milou van Explorista FLINK tijdens het surfen.

Een uitvaartverzekering, heb je die nodig als je op reis gaat?

Je wilt er eigenlijk liever niet over nadenken, maar een ongeluk zit in een klein hoekje en er kan op reis altijd iets misgaan. Een reisverzekering afsluiten hoort bij veel mensen wel bij de voorbereidingen van hun reis. Maar hoe zit het met een uitvaartverzekering? De meeste uitvaartverzekeringen kosten zo’n €10 euro per maand. Op Overstappen.nl kun je uitvaartverzekeringen vergelijken, zodat je er eentje vindt die bij jouw wensen past. Let daarbij bijvoorbeeld op de looptijd van de uitvaartverzekering (tot wanneer je moet betalen). Wanneer je kinderen hebt is het ook handig om te kijken of kinderen tot een bepaalde leeftijd gratis zijn meeverzekerd.

Lees ook: dromen vangen en eigen wegen volgen – de betekenis van mijn tatoeage

Reacties via Facebook account

comments