Verplaatsen in Londen + tips om geld te besparen!

Na heel wat bezoekjes aan Londen weet ik inmiddels hoe ik me snel en goedkoop kan verplaatsen in Londen. Je kunt natuurlijk te voet Londen verkennen, maar ook met de fiets, metro, bus, taxi en boot reizen. In deze blog deel ik al mijn tips om je gemakkelijk te verplaatsen in Londen én om geld te besparen!

Verplaatsen in Londen, hoe doe je dat?

1. Wandelend door Londen

Dit is natuurlijk de meest duurzame én goedkoopste manier om je te verplaatsen in Londen. Helaas is Londen geen stad waar je 3 dagen lang de bezienswaardigheden lopend kunt bezoeken. De afstanden zijn vaak groter dan dat je verwacht. En ik neem aan dat je geen 20 kilometer per dag wilt lopen, toch?

Ik zou je aanraden om per dag 2 wijken te bezoeken als je veel wilt wandelen. De wijken kun je vaak prima lopend verkennen, maar het verplaatsen naar een andere wijk zou ik dan op een andere manier doen (zie hieronder).

Verplaatsen-in-Londen-wandelend

2. Fietsen in Londen

Londenaren houden – net als Nederlanders – van fietsen! Veel mensen gaan op de fiets naar kantoor, door weer en wind. Door Londen fietsend te verkennen kun je als toerist veel zien. Bij veel accommodaties kun je een fiets huren en er zijn natuurlijk ook bike rentals door heel de stad aanwezig.

Houd er alleen wel rekening mee dat je links moet rijden en dat sommige delen in Londen weinig tot geen fietspaden hebben. Dat kan soms best wennen zijn.

Als je dat niet prettig vindt zou ik je aanraden om een fietstour te boeken. Op deze manier verplaats je je net iets veiliger met de fiets door Londen. Bovendien zijn er allerlei tours die zich focussen op bepaalde aspecten in Londen. Denk aan de highlights in Londen, maar ook street art in Londen, fietstochten in het donker en de hidden gems in Londen. Fijne websites om een fietstour in Londen te boeken zijn Get Your Guide en Baja Bikes.

 

Fietsen in Londen: Santander

Wanneer je wel zelf wilt fietsen kan ik je aanraden om met de Santander Bikes te verplaatsen in Londen. Je betaalt £2 pond per 24 uur om gebruik te maken van dit huursysteem. Dat bedrag betaal je dus sowieso. Maar als je het slim aanpakt is dat het enige dat je de hele dag voor de fiets betaalt. De eerste 30 minuten van iedere rit zijn namelijk gratis! Als je dus zorgt dat je de fiets binnen een half uur steeds weer inlevert betaal je voor die rit niets. Na 30 minuten betaal je £2 pond per 30 minuten dat je extra rijdt. Je mag een fiets zo vaak huren als je wilt binnen die 24 uur. Er zijn zo’n 750 fietsenstallingen, dus je vindt bij iedere bezienswaardigheid altijd wel een plek om de fiets weer te stallen.

Fietsen-in-Londen-bord
Santander-fietsen-Londen

Fietsen in Londen: Lime

Een andere manier om een fiets te huren is Lime. De groene fietsen zijn een vrij nieuw verschijnsel in het straatbeeld van Londen. Ze zijn pas sinds december 2018 in de stad aanwezig. Het fijne is dat de fietsen van Lime e-bikes zijn. Erg fijn als je dus op eigen houtje met een elektrische fiets Londen wilt verkennen. En een extra pluspunt is dat je hem overal kunt parkeren waar je wilt. Iemand anders haalt de fiets vanaf daar weer op om te gebruiken.

Het huren van een Lime fiets is ideaal voor korte afstanden. Ik zou deze optie alleen niet aanraden als je vaker gebruik wilt maken van de fiets. Je betaalt namelijk £1 pond per keer dat je de fiets activeert. Daarnaast betaal je 15 pence per minuut dat je de fiets gebruikt. Als je bijvoorbeeld een half uur gebruik maakt van de fiets betaal je zo’n €5 euro.

Je activeert de fietsen door een Q-code op de fiets in te scannen via de app. Download de Lime app dus voordat je op pad gaat.

Lime-ebikes-Londen

Tip om geld te besparen als je met de fiets in Londen reist

Heb jij een N26 creditcard? Lime heeft regelmatig acties met N26, waarmee je bijvoorbeeld 50% korting op jouw ritprijs krijgt! Je kunt de N26 prepaid creditcard gratis aanschaffen en je hebt hem al binnen een paar dagen in huis.

3. Metro in Londen

De snelste en meest efficiënte manier om je te verplaatsen in Londen is de metro. Vooral de lange afstanden zijn met de metro zó fijn! Wist je dat de metro in Londen het oudste ondergrondse treinstelsel ter wereld is? Het metronetwerk bestaat al sinds 1863 en brengt dagelijks meer dan 3 miljoen mensen van A naar B.

De metro in Londen wordt “Underground” aangeduid, maar Londenaren noemen de metro meestal “the Tube”. De metrolijnen in Londen hebben geen nummers, maar herken je door de kleur. Hier kun je de uitgebreide metrokaart van Londen met alle metrolijnen bekijken. In de metro kun je gratis metrokaarten meenemen. Zo’n plattegrond is erg fijn om bij je te hebben, vooral als je moet overstappen.

Voorbijgaande-metro-Londen

De metro in Londen rijdt bijna altijd. Eerste Kerstdag (25 december) is een uitzondering. Daarnaast rijden de meeste metro’s niet ’s nachts (tussen 00.00 – 05.00). Al bestaat er tegenwoordig The Night Tube: enkele metrolijnen die op vrijdag en zaterdag 24 uur te gebruiken zijn. In dit artikel over The Night Tube vind je meer informatie en updates, dus check die even voordat je naar Londen gaat.

Let op: de prijs van jouw metrorit wordt bepaald door zones. De meeste bezienswaardigheden in Londen vallen binnen zone 1. Maar logischerwijs betaal je meer als je naar zone 2 – 6 reist.

Underground-Metro-Londen

Tips om geld te besparen als je met de metro in Londen reist

Tip 1: schaf een Oyster Card aan. Deze blauwe kaart bespaart je veel geld als je vaak met de metro reist. Voorbeeldje: als je binnen zone 1 – 4 reist kost de rit met een Oyster Card £2,80 pond. Een regulier ticket kost £4,90 – £5,90 pond, afhankelijk van de zones. De prijzen kunnen ook variëren vanwege spitstijden. Je moet de Oyster Card wel van tevoren opwaarderen, maar het tegoed vervalt nooit. Je betaalt £5 pond als deposit; die krijg je dus weer terug als je de kaart inlevert. Je kunt de Oyster Card na jouw stedentrip weer inleveren (al bewaar ik de kaart altijd voor mijn volgende bezoek aan Londen). Je kunt de kaart op de meeste vliegvelden en metrostations kopen. Ik zou dus niet de moeite nemen om de Oyster Card vóór jouw bezoek online aan te schaffen.

Tip 2: gebruik een contactloze creditcard. Deze kun je voortaan gebruiken om in- en uit te checken voor de metro. Het fijne is dat je dezelfde ritprijs betaalt als met de Oyster Card (£2,80 pond in zone 1-4), maar dat je de kaart niet hoeft aan te schaffen.

Oyster-card-Londen
Metro-bord-Londen

4. Taxi’s in Londen

Verplaatsen in Londen: zwarte taxi’s

En dan bedoel ik niet dat dit illegale taxi’s zijn. De taxi’s in Londen zijn namelijk van oorsprong allemaal zwart. Maar tegenwoordig zie je ze in allerlei kleuren rondrijden, vaak ook met reclame op de wagen. Deze taxi’s rijden met een meter aan. Voor korte afstanden kan dit dus een prima opties zijn, maar voor lange afstanden zou ik geen taxi nemen. Ga er bij de zwarte taxi’s vanuit dat je ongeveer £10 pond betaalt voor een kwartier rijden.

Zwarte-taxi-Londen

Verplaatsen in Londen: Uber

Een bekende taxi is natuurlijk Uber. Uber werkt ook in Londen. Wat mij betreft is het een fijne manier om je ’s avonds van A naar B te verplaatsen. Als in: vooral na het stappen terug naar jouw accommodatie. Via de app kun je aangeven waar je opgehaald en afgezet wilt worden. Nadeel is wel dat je internet nodig hebt om de rit aan te vragen. Maar het is een stuk betaalbaarder dan de reguliere taxi’s en bovendien vind ik de Uber chauffeurs vaak erg vriendelijk. Je kunt de kortingscode “h6e17kp7ue” gebruiken voor korting op jouw eerste ritten.

5. Bus in Londen

De bus is niet de meest efficiënte manier om je in Londen te verplaatsen, maar wel een van de leukste. Als je in Londen bent wil je namelijk wel een rit in een van de iconische dubbeldekkers maken, toch? Een ander groot voordeel is dat sommige bussen 24 uur per dag rijden. Zo kun je dus ’s nachts ook goedkoop verplaatsen in Londen. Bij de buschauffeur kun je voor een busrit betalen. Verplaatsen met de bus is betaalbaar: £1,50 pond om 1 uur met de bus te reizen. Je mag dus ook tussendoor van bus wisselen! In de bussen kun je ook de Oyster Card of een contactloze kaart gebruiken om te betalen.

Tip om geld te besparen als je met de bus reist

De bussen hebben een maximum van £4,50 pond per dag. Als je dus meer dan 3 ritten met de bus maakt hoef je niet meer te betalen! Een stuk goedkoper dan de dure hop-on-hop-off bussen om de stad te verkennen.

Dubbeldekker-bus-Londen

6. Boot / River Bus in Londen

Londen heeft meer dan 20 pieren, dus de boot is zeker een manier om je in Londen te verplaatsen. Ik zou deze optie vooral kiezen als je de stad ook eens vanaf het water wilt zien. Voor de bootreizen kun je ook met een Oyster Card betalen. De prijs is afhankelijk van jouw rit, maar is meestal zo’n £5 pond.

Londen-boot-verplaatsen-river-bus

Van Londen centrum naar het vliegveld

Londen heeft veel mogelijkheden wat betreft vliegvelden. Londen City ligt in de stad zelf en is daardoor de beste keuze als je niet ver wilt reizen vanaf het centrum. Maar dan heb je ook nog de volgende vliegvelden:

  • Londen Gatwick, ten zuiden van Londen
  • Heathrow, in het westelijke deel van Londen
  • Londen Luton, ten noordwesten van Londen
  • Stansted, ten noordoosten van Londen
  • Londen Southend, ten oosten van Londen

Dit artikel is bedoeld om jezelf op een betaalbare manier te verplaatsen binnen Londen. Wil je naar een van de vliegvelden van Londen reizen? Dan heeft Milou van Explorista een fijn en uitgebreid artikel over de vliegvelden in en rondom Londen!

Lees ook: 10 beste tips om goedkope vliegtickets te vinden

Verkeer-Londen-straat

Zoals je kunt zien zijn er allerlei manieren om je te verplaatsen in Londen en veel van de stad te zien. Ik zou je aanraden om een combinatie van bovenstaande manieren te proberen als je naar Londen gaat. Heb jij nog meer tips om snel en betaalbaar te reizen binnen Londen? Laat jouw tip dan hieronder achter in een reactie!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments