[:nl]Stedentrip Venetië voor ieder budget (veel gratis) + video[:en]Venice for every budget (lots of free things)+ video [:]

[:nl]Venetië staat volgens mij bij iedereen wel op de bucketlist. Veel mensen denken dat een stedentrip naar deze Italiaanse stad ontzettend duur is, maar je kunt het zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt! In deze blog deel ik tips voor Venetië in Italië, waardoor je zelf jouw stedentrip kunt samenstellen en het voor ieder budget mogelijk is om deze stad te verkennen.

Vliegen naar Venetië

Budget:

Met budgetmaatschappijen als Ryanair vlieg je soms ontzettend goedkoop naar Venetië-Treviso. Dit vliegveld ligt ongeveer dertig kilometer ten noorden van Venetië, bij de stad Treviso. Ik had zelf een retourticket voor 30 euro, maar dat kwam wel omdat ik deze enkele maanden van tevoren al had geboekt. Als je pas enkele weken van tevoren besluit om te gaan ben je vaak 50-100 euro voor een retour kwijt. Vanaf het vliegveld Venetië-Treviso heb je twee opties. De bustickets kun je kopen bij een loket bij de uitgang van het vliegveld.

Bus van Venetië-Treviso vliegveld naar Venetië

Je kunt met de ‘toeristenbus’ vanaf Venetië-Treviso naar Piazzale Roma, in het centrum van Venetië. Enkele reis kost 12 euro, retour 22 euro. Het ticket voor de terugreis moet binnen een week gebruikt worden. Koop een busticket naar het treinstation in Treviso (1,30 euro – januari 2016). Als je het vliegveld verlaat zie je aan de rechterkant een busstation. Neem bus 6. Na ongeveer tien minuten kom je aan bij het treinstation. Koop een treinticket naar Venezia Santa-Lucia (3,35 euro). De treinrit duurt ongeveer 40 minuten. Zorg ervoor dat je NIET uitstapt bij Venezia Mestre; dit is namelijk de laatste stop op het vasteland voordat de trein de brug oversteekt naar Venetië.

Meer te besteden:

Het vliegveld Marco Polo ligt op het vasteland, slechts enkele kilometers van Venetië vandaan. Omdat je dichter bij de stad landt zijn vluchten naar dit vliegveld vaak iets duurder. Maar je bent dan ook zo in de stad! Je kunt vanaf dit vliegveld de (water-)bus nemen naar de stad.

Houd Skyscanner in de gaten voor de meest gunstige prijzen naar Venetië. Bekijk ook verschillende vliegvelden om de beste prijs te vinden. Of stel een prijsalarm in voor de data dat jij naar Venetië wilt vliegen.

Koffie drinken in Venetië

Het merendeel van je budget voor Venetië gaat ongetwijfeld op aan eten en drinken. Want wat is dat duur zeg! Italianen weten heel goed wat ze met koffie moeten doen. Helaas ook met de prijskaartjes.

Budget:

In de wijk tussen de Rialtobrug en de bootopstapplaats Fondamente Nove is een doolhof aan straatjes. Hier vind je schattige, kleine cafés waar je voor een normale prijs van een goede kop koffie kunt genieten. Ik betaalde vaak 2 euro voor een cappuccino en bovendien worden hier geen servicekosten bovenop gerekend (zoals in veel restaurants in Venetië wel wordt gedaan).

Meer te besteden:

Aan het prachtige San Marcoplein ligt Caffè Florian, waar je je in het Venetië van de achttiende eeuw waant. Het is het oudste koffiehuis ter wereld en het trok beroemde namen als Charles Dickens, Goethe en Casanova aan. Vandaag de dag lopen de obers nog steeds in kostuum en brengen ze jouw koffie op een zilveren dienblad naar de tafel. Het is een leuke ervaring, maar dit is voor weinig mensen het ‘dagelijkse koffietentje’: je betaalt hier 12,50 euro voor een cappuccino (januari 2016).

venetie-ieder-budget

Wat te doen in Venetië?

Gratis:

1. Rondstruinen door de stad. Venetië lijkt een groot openluchtmuseum!

venetie-ieder-budget
venetie-ieder-budget
venetie-ieder-budget
venetie-ieder-budget
venetie-ieder-budget
venetie-ieder-budget
venetie-ieder-budget
venetie-ieder-budget
venetie-ieder-budget

2. San Marco basiliek. Ik ben geen kerken-fan, maar ik moet bekennen dat het plafond van deze basiliek prachtig is. Er mogen in de San Marco basiliek geen foto’s worden gemaakt, dus wie me niet gelooft zal toch echt zelf een kijkje moeten gaan nemen.

3. Bezoek een atelier van een Venetiaanse maskermaker. Er zijn niet veel maskermakers in Venetië over, maar degenen die het vak nog wel bedrijven vertellen er maar al te graag wat over! Gratis en voor niets. Ze vertellen niet alleen gepassioneerd over de geschiedenis van de maskers, maar ook over Venetië.

venetie-ieder-budget
venetie-ieder-budget

Meer te besteden:

1. Dogepaleis (18 euro entree). Ik vond de entreeprijs persoonlijk erg hoog, maar mijn moeder wilde dit gebouw heel graag van binnen zien. Het is beslist mooi. Maar na een uur had ik het gevoel dat ik een ‘overdaad aan pracht en praal’ tegemoet was gelopen. Iedere kamer moet imposant zijn en indrukwekkende plafondschilderingen hebben. Als je het Dogepaleis bezoekt, vergeet dan niet de Brug der Zuchten over te steken en een kijkje te nemen in de gevangeniscellen.

venetie-ieder-budget
venetie-ieder-budget
venetie-ieder-budget

2. Ik vind een bezoek aan de andere eilanden in de lagune van Venetië echt een aanrader! Ieder eiland heeft een eigen sfeer, een eigen karakter. Een rit met de waterbus kost 7,50 euro, maar wie meerdere eilanden wil bezoeken kan beter een dagkaart voor 20 euro kopen.

Lees ook: dagtrip vanuit Venetië, Italië – de eilanden rondom Venetië

venetie-ieder-budget

Carnaval in Venetië

Wie mijn eerdere blog over het carnaval in Venetië heeft gemist kan het hier teruglezen. Een stedentrip combineren met het carnaval is zeker een aanrader! Probeer ervoor te zorgen dat je ook een of twee dagen buiten het carnaval in de stad bent. Tijdens het carnaval is het namelijk onmogelijk om op je gemak door de stad rond te wandelen en bezienswaardigheden te bezoeken.

Budget:

Aan de boulevard en op het San Marcoplein lopen honderden mensen in kostuum rond. De een is nog mooier verkleed dan de ander. Met wat geluk kom je ook mensen in kostuum tegen als je langs de grachten en door de smalle straatjes loopt. En het is allemaal gratis te bezichtigen!

Meer te besteden:

Bezoek een van de feesten in de palazzo’s, de paleizen in Venetië. De entreeprijzen van de feesten variëren ontzettend: de duurste zijn wel 800 euro, maar er zijn mooie partijen waar je naartoe kunt gaan voor 100-150 euro. Maar dan ben je er nog niet… Je komt namelijk niet binnen zonder kostuum. Het is mogelijk om kostuums en maskers te huren, maar ook daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan. Hoewel het een dure optie is lijkt het me wel onwijs gaaf om het een keer mee te maken, want je waant je op die feesten ongetwijfeld in andere tijden!

Lees ook: Pretty Picture Time #9 – Carnaval in Venetië

venetie-ieder-budget
venetie-ieder-budget

Verplaatsen door Venetië

Budget:

Lopend is natuurlijk de goedkoopste manier om je door Venetië te verplaatsen, maar als je toch ook iets vanaf het water wilt zien is een rit met de vaporetto een aanrader. Dit is een waterbus die jou over de Canal Grande en door de lagune van Venetië verplaatst. Een ticket is 75 minuten geldig en kost 7,50 euro. Ongeacht waar je uitstapt.

TIP: ik denk dat Venetië niet blij is met deze tip, maar zwartreizen is erg gemakkelijk als je met de vaporetto reist. Er zijn namelijk haltes waar geen poortjes bij de entree staan en waar je dus niet met jouw ticket hoeft in te checken. Enkele haltes zijn Fondamente Nove, Giglio en Ferrovia. In één week tijd heeft niemand op de boot om mijn ticket gevraagd, maar ik hield wel vaak in mijn achterhoofd dat ik een boete van 60 euro ontvang als ik word gepakt.

Lees ook: stedentrip Bologna – tips én 13 gratis bezienswaardigheden

venetie-ieder-budget
Venetië voor ieder budget24

Meer te besteden:

Bij de gondels in Venetië denk ik eerder aan botsauto’s op de kermis dan aan een stille tocht door de grachten. Mij lijkt een tocht met de gondel alles behalve romantisch, maar wie ben ik om te oordelen? De meeste gondels nemen twee verliefde mensen mee, al staan er in veel boten ook extra krukjes zodat er meer mensen mee kunnen gaan (bijvoorbeeld families of vriendengroepen). Ik heb hier zelf weinig research naar gedaan, maar de prijzen die ik voorbij heb zien komen waren zo’n 80 euro per boottocht, ongeacht het aantal personen.

 

venetie-ieder-budget
venetie-ieder-budget
venetie-ieder-budget

Reisvideo van Venetië in Italië

En, lijkt Venetië jullie een leuke bestemming? Of ben je er al eens geweest en heb je nog meer tips? Laat het hieronder weten in een reactie!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier

[:en]Without a doubt: Venice is beautiful. But is it also affordable? A lot of people think Venice is incredibly expensive. But you are in charge of your own money, so you can make it as cheap or expensive as you want! I think I would stick with a budget of €50 euros per person per day, not including your plane ticket.

Fly to Venice

Budget way

With budget airlines like Ryanair you will probably fly to Venice-Treviso. This airport is located 30 kilometers north of Venice, near the city of Treviso. I bought myself a return ticket for 30 euros (from the Netherlands to Italy and back), but keep in mind I booked my flight several months beforehand. If you only book a few weeks in advance you will probably pay €50-100 euros for a return ticket. If you arrive at Venice-Treviso airport you have two options. The bus tickets you can buy at the ticket box at the exit of the airport.

  1. The ‘tourist bus’ from Venice-Treviso goes to Piazzale Roma, in the centre of Venice. A single ticket costs €12 euros, a return ticket €22 euros. You have to use the return ticket within a week.
  2. Buy a bus ticket to the train station in the city of Treviso (€1,30 euros). If you leave the airport you will see a bus station on the right side. Take bus 6. After about 10 minutes you will arrive at the train station. Buy a train ticket to Venezia Santa Lucia (€3,35 euros). The train ride will take about 40 minutes. Make sure you DO NOT get off at Venezia Mestre; this is the last stop on the mainland before the train crosses the bridge to Venice. So even when it’s called Venezia you’re still not in Venice!

Luxury way

Marco Polo Airport is on the mainland, just a few kilometers from Venice. Because this airport is more nearby than Venice-Treviso most of the times it’s also more expensive. But you will be much sooner in the city as well! You can take the (water) bus to the city.

Coffee in Venice

The majority of your budget for Venice will go to food and drinks. Without a doubt. Italians know how to make their coffee. Unfortunately the price tags are most of the times less attractive.

Budget way

In the area between the Rialto Bridge and the departure point for the water bus Fondamente Nove there is a maze of streets. Here you will find cute, little cafes where you can enjoy a good cup of coffee for a normal price. I often paid €1,50-2 euros for a cappuccino and, moreover, there was no service charge on top (you will find the service charge in a lot of restaurants in Venice, so pay attention to that!)

Luxury way

Caffè Florian is situated at the beautiful San Marco Piazza, where you will spend your afternoon in one of the oldest coffee houses in the world. Famous names like Charles Dickens, Goethe and Casanova enjoyed this place and I guess so will you. Nowadays the waiters still walk in costume and bring your coffee on a silver authentic plate. It’s a fun experience, but this is definitely NOT the place for your daily coffee shot. For example: you pay €12,50 euros for a cappuccino (January 2016).

venetie-ieder-budget

Things to do in Venice

Enjoying the city for free

– Take a walk through the city. On the map Venice looks small, but if you’re walking you will experience there’s a lot to see and it’s bigger than you expected. Venice is like a big open-air museum!

venetie-ieder-budget
venetie-ieder-budget
venetie-ieder-budget
venetie-ieder-budget
venetie-ieder-budget
venetie-ieder-budget
venetie-ieder-budget
venetie-ieder-budget
venetie-ieder-budget

– St. Mark’s Basilica. I’m not a big fan of churches, but I have to confess this one is unbelievably pretty, especially the golden ceiling with a lot of paintings. You’re not allowed to take pictures in the cathedral, so you have to check it out yourself.

– Visit a workshop of a Venetian mask maker. Nowadays there are not that many mask makers in Venice, but the ones that are still in the city will happily tell you all about their craft. For free. They can tell really passionate, not only about their work and the masks, but also about Venice.

venetie-ieder-budget
venetie-ieder-budget

If you want to spend those euros

– Doge’s Palace (€18 euros entrance fee). I think it’s pretty expensive to visit this one, but my mum really wanted to go inside. It is definitely amazing, but after an hour every rooms looks a bit the same. It’s a bit too much maybe, because each room is impressive and big and awesome. If you’re visiting the Doge’s Palace don’t forget to cross the Bridge of Sighs and take a look in the prison.

venetie-ieder-budget
venetie-ieder-budget
venetie-ieder-budget

– I’ve already wrote a blot about this one, but I would definitely recommend to visit the other islands in the lagoon of Venice! Each island has its own atmosphere, its own character. A single ticket for the water bus costs €7,50 euros, but if you want to visit more islands in one day you can better buy a day pass for €20 euros.

venetie-ieder-budget

Carnival in Venice

In case you missed my blog about the carnival in Venice, you can check some beautiful pics in this article. If you have the opportunity I definitely recommend to visit Venice during carnival. Try to come a day or two before or after the carnival, because during this event it’s really hard to walk through the city and enjoy its beauty.

Budget way

On the promenade and the San Marco Piazza you will see hundreds of people in costume. With some luck you can also see some people in costume near bridges, in the narrow streets and on boats. And it’s all for free!

Luxury way

You can visit one of the parties in the palaces, or as the Italian say: the palazzos of Venice. The entrance fee can be really depressing: the most expensive ones are €800 euros, but you can also go to parties with an entrance fee of €100-150 euros. But that’s not it. You also need a costume, because without it you cannot enter the party. I think the best option is to rent a costume and a mask, but it’s of course also possible to buy one. Although it’s expensive, I think it will be an amazing way to experience the carnival in Venice!

venetie-ieder-budget
venetie-ieder-budget

Transport in Venice

Budget way

Obviously walking is the cheapest way to move around in Venice. If you want to see something from the water you can take a ride with the vaporetto. This water bus has for example some stops at the Canal Grande and at some islands in the lagoon. A ticket is valid for 75 minutes and costs €7,50 euros, regardless where you want to get off.

TIP: I don’t think Venice will like me a lot because of this tip, but there is a way to take a ride with the vaporetto for free. There are some stops where you don’t need to check in with your ticket. Some examples of stops without check in are Fondamente Nove, Giglio and Ferrovia. I was in Venice for one week and nobody checked my ticket on the boat. But there is a chance they will do it. So if you don’t have a ticket and you get caught you have to pay a fine of €60 euros.

venetie-ieder-budget
Venetië voor ieder budget24

Luxury way

The gondolas in Venice are famous all over the world. But I really don’t like them. They look like bumper cars. Most of the times you’re not alone in the canals, but you’re in line with at least 10 other gondolas. There goes the magical experience. A trip with a gondola seems anything but romantic, but who am I to judge? So here’s some information: most gondolas have seats for two people, but there are some extra stools for more passengers (in case you’re with family or friends). The prices varies, but most of the gondolas costs €80 euros, regardless of the number of persons.

venetie-ieder-budget
venetie-ieder-budget
venetie-ieder-budget

Travel movie: Venice in Italy

Do you already love Venice? I hope I could help you with this information. If not, feel free to send me a message or e-mail! If you want some more inspiration, you can always watch the video about Venice: the city and the carnival.[:]

Reacties via Facebook account

comments