Veiligheid Jamaica: hoe veilig is het om naar Jamaica te reizen?

In deze blog deel ik mijn ervaring met de veiligheid op Jamaica. Jamaica staat bekend als een gevaarlijke bestemming, maar klopt dat beeld dat veel mensen hebben wel?

“Kennissen van een collega waren vorige maand nog op Jamaica en zij durfden het resort echt niet te verlaten hoor. Veel te gevaarlijk.” Altijd fijn, zulke bemoedigende woorden voor vertrek. Vooral als de vlucht naar de bestemming al geboekt is. Er is geen weg meer terug.

Ik probeer me altijd zo min mogelijk door andermans meningen over een bestemming te laten beïnvloeden. Het zijn immers momentopnames. Of de uitspraken zijn niet eens gebaseerd op eigen ervaringen, maar op de ervaringen van ‘een kennis van een vriend van mijn beste vriendin haar oma’. En ik ben koppig genoeg om alsnog te gaan om de plek zelf te ontdekken en mijn eigen mening erover te vormen.

Maar toch… Als iedereen je voor gek blijft verklaren omdat jij graag naar een ‘gevaarlijk’ land wilt vertrekken ga je toch een beetje twijfelen. Aan jezelf en aan jouw keuzes. Een jaar geleden vertrok ik alleen naar Colombia en ook dat vonden veel mensen geen verstandig idee. Wat bleek? Ik heb daar een geweldige tijd gehad. Dat prachtige land was precies wat ik op dat moment nodig had.

veiligheid-jamaica

Jamaica, de bad boy van de Cariben

Ken je dat gevoel dat je je tot iets aangetrokken voelt, ook al kun je de reden niet achterhalen? Tot op de dag van vandaag heb ik eigenlijk nog steeds geen idee waarom ik zo graag naar Jamaica wilde. Was het juist dat gevaarlijke aspect dat het voor mij interessant maakte? Werd ik aangetrokken tot de bad boy van de Cariben? Maar de bad boy bleek een vat vol verrassingen te zijn. Inmiddels staat Jamaica in de lijst van mijn favoriete bestemmingen. In drie weken tijd heb ik zo veel mooie plekken gezien, zo veel leuke mensen ontmoet en zo ontzettend veel genoten. En bovenal: ik heb me alles behalve onveilig gevoeld.

Jamaica is prachtig. Jamaica voelde als thuiskomen. Ik heb gedanst op reggaemuziek totdat de zon de hemel oranje kleurde en een nieuwe dag aankondigde. Ik bleef me keer op keer verbazen over de vele watervallen die het eiland rijk is. Over de groene heuvelen, die na iedere haarspeldbocht nog groener leken te zijn. Over de magische zonsondergangen waar ik dagelijks op werd getrakteerd. Maar vooral over de prachtige mensen. Jamaicanen zijn behulpzaam. Nieuwsgierig. Grappig. Spontaan. “Everything all right?”, was een vraag die mij veelvuldig werd gesteld. De Jamaicanen willen graag dat jij met enkel goede ervaringen naar huis vertrekt.

veiligheid-jamaica
veiligheid-jamaica

Hoe gevaarlijk – of veilig – is Jamaica?

Natuurlijk kunnen zich gevaarlijke situaties voordoen en niet iedereen die je tijdens het reizen ontmoet heeft de beste bedoelingen. Een vriend werd een van de eerste dagen aangevallen en beroofd in de hoofdstad Kingston, terwijl hij niet meer dan een telefoon in zijn broekzak bij zich had. Het was dus niet een gevalletje had-je-maar-niet-met-je-spullen-te-koop-moeten-lopen. Het was gewoon dikke pech, hij was op het verkeerde moment op de verkeerde plek. Later vroeg ik hem of het invloed heeft gehad op zijn mening over Jamaica. Nog steeds vond hij het eiland prachtig en de mensen lief, maar zeker de eerste dagen was hij best schichtig tegenover de Jamaicanen. En dat is heel begrijpelijk.

Maar houd ook goed in je achterhoofd dat zoiets ook op heel veel andere plekken had kunnen gebeuren. Op een middag belandde ik alleen in een klein kustdorp waar ik ongetwijfeld de meest blanke persoon was die daar rondliep. Alhoewel, er liep ook een albino Jamaicaan rond en dat is toch ook vrij opvallend. Zittend op de stoep wachtte ik op de bus en liet het dagelijks leven aan me voorbijtrekken. Ineens staat er een man niet ver van mij vandaan schel te schreeuwen. In eerste instantie denk ik dat hij gewoon iets probeert te verkopen, maar enkele woorden vallen me ineens op. “White people!”, “black people!”, “racism!”. Het was de dag nadat blanke politieagenten een zwarte man in Amerika hadden doodgeschoten, helaas zorgt rassenhaat ook anno 2016 nog voor genoeg discussies en problemen.

Lees ook: Jamaica rondreis – wat kun je doen tijdens jouw reis?

Wanneer ik omhoog kijk zie ik dat hij tegen mij schreeuwt. Of het in de situatie in Amerika om rassenhaat ging doet er niet eens toe: deze man draagt (juist door dit soort situaties) een diepe haat tegen blanke mensen en toevallig ben ik het dichtstbijzijnde doelwit. Het beeld van een dronken dorpsgek zwaaiend met een kapmes in zijn hand is niet heel aantrekkelijk. Maar voordat ik überhaupt de tijd krijg om na te denken over verdedigingstechnieken staan er twee Jamaicanen naast me die me verzekeren dat deze man me niet lastig zal vallen.

veiligheid-jamaica
veiligheid-jamaica
veiligheid-jamaica

Veiligheid Jamaica

Natuurlijk was dit geen fijne ervaring, maar alle andere fijne ontmoetingen op Jamaica hebben dat moment direct laten vervagen. Ik vind het nog steeds geweldig hoe mijn reisgenootje en ik de eerste avond in Kingston op zoek gingen naar eten en uiteindelijk vrienden werden met een van de bekendste rappers van de stad. Of de ontmoeting met Marcus, een jongen met wie ik een van de meest inspirerende gesprekken over bloggen heb gehad.

Of Kevin, die ik ontmoet in de bus naar Blue Mountains en die er zijn dagtaak van maakt om voor mij een krop sla bij zijn vader op het land te halen. Geld wil hij niet. “Vertel thuis maar hoe mooi mijn land is”, is zijn antwoord. Of de vrouw waarvan ik de naam niet weet, maar wiens prachtige stem ik niet snel zal vergeten. Of al die andere mensen die mijn verblijf op Jamaica zo mooi hebben gemaakt, zonder dat ik ooit zal weten wie zij zijn. Nog niet overtuigd? Lees mijn ode aan Jamaica dan maar!

Reis boeken naar Jamaica

Ik heb een soloreis van 3 weken over het eiland van Jamaica gemaakt. Geen zin om alles zelf te regelen? Geen probleem! Er zijn verschillende reisbureau’s die reizen naar Jamaica organiseren.

  • TUI organiseert met name all inclusive vakanties naar Jamaica. Bekijk welke leuke hotels zij momenteel in de aanbieding hebben.
  • De Vakantiediscounter heeft interessante aanbiedingen voor last minutes naar Jamaica.
  • Better Places organiseert individuele rondreizen op maat op Jamaica, met de focus op kleinschalige guesthouses, lokale ervaringen en bijzondere activiteiten.
  • Riksja Travel organiseert rondreizen op Jamaica, die je zowel individueel als in een groepsreis kunt boeken.

Lees ook: 12 foto’s die Jamaica op jouw bucket list zetten

Je bent nooit 100% verzekerd dat er niets gebeurd op reis. Maar is dat eigenlijk niet de essentie van het leven? Niets is zeker. Wat ik probeer te zeggen is dat het goed is om keuzes te maken met je verstand, maar dat de mooiste keuzes met jouw hart worden gemaakt. Dat mensen zich niet moeten weerhouden om ergens heen te gaan of hun dromen waar te maken omdat ze zich laten tegenhouden door valkuilen en horrorverhalen. Het kan zomaar de reis van je leven worden. Ik ben benieuwd hoe jullie hierover denken!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments