Terug in de tijd: vakantiefoto’s van vroeger

We maken een reisje terug in de tijd vandaag. Enige tijd geleden verzon Saskia van KidsEropUit de ‘vakantiefoto van vroeger-tag’. En via Meisje van de Wereld Linda kwam de tag bij mij terecht. Qua uitzoeken heeft mijn moeder het mij een stuk gemakkelijker gemaakt, aangezien ze de foto’s van mijn eerste jaren al in fotoboeken heeft geplakt. Zo hoefde ik niet door een stapel van duizenden foto’s te spitten. Daar gaan we dan!

Lees ook: dromen vangen en eigen wegen volgen – de betekenis van mijn tatoeage

1. Wat was jouw eerste vakantie?

Waarschijnlijk de vakantie naar de Algarve, in het zuiden van Portugal. Mijn vader heeft jaren voor zijn werk in Portugal gewoond. Jammer genoeg nog voordat ik geboren was, anders had ik misschien nu wel vloeiend Portugees gesproken en was ik een stuk bruiner geweest haha. Toen ik anderhalf jaar oud was zijn mijn ouders met de auto naar Portugal gereden en hebben daar een gigantische villa gehuurd. Als mijn vader op vakantie ging, ging hij in stijl.

Hoewel ik me weinig van deze vakantie kan herinneren, heb ik genoeg verhalen gehoord tijdens gezellige etentjes. Over het immense zwembad. Over de lekkere visrestaurantjes. En over het destijds gevaarlijke Baskenland, waar onze auto tijdens de terugreis naar Nederland werd beschoten door de ETA. Saai was het tijdens onze vakanties in ieder geval nooit.

Lees ook: de imperfecte reisfoto’s

Vakantiefotovroeger11
Vakantiefotovroeger12
Vakantiefotovroeger15
Vakantiefoto's van vroeger
Vakantiefotovroeger16

2. Aan welke vakantie van vroeger heb jij de beste herinneringen?

Mijn reislust werd al in mijn jonge jaren aangewakkerd. In de zomervakantie gingen we naar Spanje, een land dat mijn hart heeft gestolen en waar we jaar na jaar terugkeerden.

Vakantiefoto19
Vakantiefotovroeger13

Daarnaast maakten we, toen mijn zusje en ik wat ouder waren, in de herfst- of meivakantie altijd een stedentrip met mijn moeder. Ook daar heb ik erg leuke herinneringen aan. Op die manier zagen we zo veel diverse kanten van Europa.

Vakantiefotovroeger6
Links: bij de Trevifontein in Rome. Rechts: bij de Londen Bridge.
Vakantiefotovroeger4
Links: bij de Arc de Triomphe in Parijs. Rechts: bij de fonteinen voor de Berliner Dom.
Vakantiefotovroeger7
Op de begraafplaats in de joodse wijk van Praag.

Tot slot gingen we bijna iedere zomer ook nog met mijn vader naar Zeeland. Vaak mochten er vriendinnetjes mee en sliepen we in mondaine hotels of in de meest luxe huisjes van vakantieparken, waar we bijvoorbeeld ontbijtservice en een sauna hadden. Het is moeilijk om een keuze te maken, want ik heb ontzettend veel leuke herinneringen aan al die diverse reisjes!

Vakantiefotovroeger18
Al van jongs af aan waren we vaak in Zeeland te vinden!
Vakantiefotovroeger5
Links: met vriendinnetjes in Middelburg. Rechts: uitwaaien aan de Noordzee.

3. Aan welke vakantie had je vroeger de minst goede herinneringen?

Ik heb in mijn jonge jaren bijna geen slechte ervaringen op vakantie gehad. Ik kan me herinneren dat we tijdens een vakantie in Turkije allemaal voedselvergiftiging hadden opgelopen. Met buikkrampen en opborrelend maagzuur zaten we op de grond van het vliegveld, aangezien we zo’n vier of vijf uur vertraging hadden. Maar dat valt in mijn ogen best mee, met al die jaren op vakantie kan ik me ergere ervaringen voorstellen.

Misschien weet ik er trouwens toch wel een! Toen ik een jaar of 16 was heb ik in Nederland mijn voeten tweedegraads verbrand in de zon… Waarschijnlijk een chemische reactie of zo, want de rest van mijn lichaam was niet eens verbrand. Mijn voetjes waren helemaal paars, ik moest met krukken lopen om er niet te veel op te steunen en er zat een brandblaar op mijn voet ter grootte van een Ipod Nano.

Een paar dagen later zouden we op vakantie naar Zuid-Spanje gaan, dus mijn moeder was not amused. Mijn eigen schoenen kon ik niet aan, dus vaak liep ik met plastic zakken om mijn voeten. Op wonderbaarlijke wijze hebben we slippers van maat 45 gevonden, die niet over de bovenkant van mijn voeten zouden schuren. Twee weken later kon ik eindelijk weer normaal lopen, maar op de foto zie je dat ze nog steeds paars waren. Misschien maar beter dat er destijds geen foto’s van mijn voeten zijn gemaakt, want je wordt er niet bepaald vrolijker van…

Vakantiefotovroeger10

Lees ook: vrouwelijke soloreizigers hebben het niet altijd makkelijk

4. Wat is jouw favoriete vakantiefoto van vroeger?

Ik moet bekennen dat het doorspitten van de foto’s erg leuk was, maar ook enigszins pijnlijk. Bij iedere foto waar mijn vader op staat word ik er namelijk aan herinnerd dat we nooit meer samen weg zullen gaan. De foto’s die mijn moeder tijdens onze allerlaatste vakantie heeft gemaakt zijn me dan ook erg dierbaar. Geen tropische bestemming, maar gewoon een fijne vakantie in Zeeland (augustus 2014, eigenlijk valt dit niet helemaal onder ‘vroeger’ hè?). De laatste van een lange reeks vakanties samen in deze fijne provincie.

Vakantiefotovroeger2

5. Hoe was jouw eerste vakantie zonder ouders?

Geweldig natuurlijk! Ik was al een paar keer weekendjes weg met vrienden geweest en mijn studiereis door Griekenland was ook ontzettend tof. Maar mijn eerste échte vakantie zonder ouders was naar Calella, na mijn eindexamens. Ik denk dat ik meer glazen alcohol heb gedronken dan dat ik uren slaap heb gehad, maar wat heb ik een lol gehad! Ik wilde namelijk niet alleen ’s nachts feesten, maar overdag ook nog leuke dorpjes zien, zwemmen en gave activiteiten doen. Gelukkig kon ik (een deel van) mijn vrienden altijd wel overhalen om mee op avontuur te gaan.

Vakantiefotovroeger9

Lees ook: 5x vervelende situaties op reis – er gaan ook wel eens dingen mis…

Volgens mij hebben veel mensen deze tag al ingevuld, dus ik zal deze keer niemand taggen. Maar als je deze nog niet op jouw blog hebt staan en hem wel graag wilt invullen: be my guest! Vermeld er wel even bij dat de tag is bedacht door KidsEropUit.

Reacties via Facebook account

comments