Pretty Picture Time: traditionele dorpen op Flores in Indonesië

Zoals sommigen van jullie weten heeft Indonesië een speciaal plekje in mijn hart. Ik zal hier dan ook regelmatig in mijn leven te vinden zijn. Laatst gaf ik jullie al 6 redenen waarom het eiland Flores op jouw bucketlist moet staan. Ik vertelde toen ook over de traditionele dorpen die je op het eiland kunt vinden.

Terug in de tijd in de traditionele dorpen op Flores, Indonesië

Zelf ben ik naar de traditionele dorpen Bena en Luba geweest. Deze dorpen liggen op loopafstand van elkaar vandaan en zijn het beste te bereiken als je in Bajawa bent. Als je de dorpstelevisie wegdenkt ga je honderden jaren terug in de tijd. De traditionele dorpen deden mij een beetje denken aan het Zuid-Amerikaanse Machu Picchu, maar dan levendiger. Houten hutjes met rieten daken bepalen het straatbeeld. Het dorp bestaat uit verschillende verdiepingen, waardoor je vooraan het dorp een uitgebreid overzicht hebt over alle huisjes.

Lees ook: tips voor een veilige bootreis tussen Flores en Lombok, Indonesië

Vanaf het hoogste punt van het dorp kijk ik in het dal. Ik zie lege akkers. In het dorp zitten de vrouwen in groepjes op de veranda. Vandaag mag er niet gewerkt worden, het is immers zondag en het dorp heeft een mix van het katholicisme en het animisme als geloof. Jammer, anders hadden we kunnen zien hoe deze vrouwen prachtige sarongs weven. Wanneer we langslopen glimlachen ze breed. Hun gebitten zijn zwart gekleurd van de pruimtabak. Ik probeer aan hen te vragen waar de offertafels voor dienen en wanneer deze gebruikt worden, maar er volgt een antwoord waar ik weinig van snap.

Koningaap - Indonesie

Belanda!

Een paar jongens cirkelen om ons heen als nieuwsgierige aasgieren. Wanneer we vertellen dat we uit “Belanda” komen springen ze wild om ons heen. “Robben!” “Von Persey!” klinkt het enthousiast. De huizen van Bena zijn versierd met stierenkoppen en over de balustrade liggen kleurrijke sarongs. Op de grond liggen bonen te drogen in de zon. Cacaobonen en koffiebonen, weet een kromlopend oud mannetje ons te vertellen.

Traditionele dorpen Bena en Luba op Flores bezoeken

De foto’s hieronder zijn allemaal gemaakt in Bena. Bij aankomst moet je jezelf laten registreren, zodat de inwoners weten wie er wanneer in hun dorp is geweest. Ditzelfde geldt voor Luba, een dorpje niet ver hiervandaan. We lopen de glibberige modderweg af naar Luba en merken dat de sfeer hier heel anders is. In Bena verwachten ze volgens mij nog wel eens een paar toeristen per dag, in Luba had ik dat gevoel niet.

Zoekend vinden we eindelijk de plek waar we ons kunnen registreren. Wanneer we het centrale plein oplopen kijken een paar inwoners ons nieuwsgierig aan vanuit hun deuropening. Een mager jongetje glimlacht en laat even zijn aandacht los van de tol waarmee hij waarschijnlijk al uren speelt. Een vreemd gevoel overvalt me. Daar staan wij dan; het voelt als aapjes kijken, terwijl het voor deze mensen vandaag een dag als ieder ander is. Toch vond ik het bijzonder om ook naar dit dorp geweest te zijn, waar je nog meer de authentieke sfeer kon proeven.

Bena Flores
Bena Flores
Bena Flores
Bena Flores
Bena Flores
Bena Flores
Bena Flores
Bena Flores
Bena Flores

En, zouden jullie ooit de traditionele dorpen op Flores zoals Bena en Luba willen bezoeken? In deze blog vind je nog meer hoogtepunten van het eiland Flores in Indonesië.

Reacties via Facebook account

comments