Tips voor een vakantie met een (grote) groep

Het merendeel van de tijd ben ik alleen op reis of sluit er zo nu en dan iemand aan. Alleen reizen is voor mij namelijk vrijheid om te gaan en te staan waar ik maar wil; je hoeft met niemand rekening te houden. Maar ik ben ook regelmatig met groepen op vakantie geweest. Ik vond het geweldig om met vrienden of medestudenten eropuit te trekken. Al vraagt het natuurlijk wel om een andere voorbereiding van een reis. In deze blog geef ik je tips voor een vakantie met een grote groep zoals een studentenreis, een vrienden-/familievakantie of misschien wel met een groep digital nomads op een (werk-)trip.

1. Waar ga je overnachten: hotel of vakantiehuis?

Ik heb met beide soorten accommodaties ervaring wanneer ik een vakantie met een grote groep aan het plannen was. Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen: vakantiehuizen met grote groepen zijn zó veel gemakkelijker en gezelliger.

Zo zat ik een keer met een vriendengroep van zeven mensen in een hotel, verdeeld over twee kamers die eigenlijk te klein waren voor zo’n groep. Weinig ruimte om je spullen te stallen en gedoe over wie op welke kamer ging slapen. Niemand wil natuurlijk bij ‘de snurker’ liggen. We hadden gelukkig relaxte buren en we waren niet bijzonder luidruchtig. Maar niemand in een hotel vindt het fijn als een grote vriendengroep op het balkon een kaartspelletje speelt, praat en een biertje drinkt. Het hotel vond het volgens mij ook niet zo leuk dat we die biertjes bij de plaatselijke supermarkt kochten. En wanneer we in het zwembad wilden duiken werd deze direct overgenomen door bejaarden die ochtendgymnastiek in het water wilden doen of spelende kinderen. Al met al was het een geslaagde vakantie, maar met een grote groep in een hotel overnachten was allesbehalve handig.

Tips-vakantie-grote-groep

Tip: kies een accommodatie die bij jouw groep past

Daarna heb ik enkel in vakantiehuizen overnacht met grote groepen. Vakantiehuizen geven je het gevoel dat die plek écht even van jou is voor een week (of langer). Je kunt boodschappen doen, je kunt de rommel laten liggen tot het moment dat jij het wilt opruimen en je hebt veel meer ruimte. Vaak zijn er genoeg slaapplekken zodat (bijna) iedereen een eigen slaapkamer heeft. Bovendien is het fijn dat de meeste vakantiehuizen een tuin en soms zelfs een eigen zwembad hebben, zodat je ook buiten kunt chillen. Een vakantiehuis geeft ook meer het gevoel van samenhorigheid dan een verdeling over verschillende kamers in een hotel.

Vakantiehuizen hoeven overigens ook helemaal niet duur te zijn als je met een grote groep op vakantie gaat. Veel vakantiehuizen kosten zo’n €1000-1200 per week, maar dan biedt het wel ruimte tot 10 personen. Meer dan €200 euro per week hoef je per persoon niet kwijt te zijn en dat betaal je ook al snel voor een hotel. Mocht je een vakantie met een grote groep mensen organiseren in Zuid-Frankrijk, dan kan ik je aanraden om de villa’s en vakantiehuizen van Azurselect te bekijken. Wat een prachtige vakantiehuizen hebben zij in het aanbod!

Tips-vakantie-grote-groep

2.  Check van tevoren wat iedereen graag wilt doen

Bekijk aan het begin van de vakantie wat iedereen zeker gedaan of gezien wilt hebben. Zo heeft iedereen een idee wat de anderen graag tijdens deze vakantie willen doen en zo kom je minder voor verrassingen te staan. Zo kun je tijdens de vakantie de avond van tevoren of tijdens het ontbijt beslissen wie welke kant op gaat die dag.

Tips-vakantie-grote-groep

3. Geef elkaar ook de vrijheid om te doen wat hij/zij wil

Je bent op vakantie en iedereen heeft ongetwijfeld iets op zijn of haar bucket list staan. De een wil graag zijn boek uitlezen op het strand en lekker niets doen, terwijl de ander juist met de auto avontuurlijk op pad wil in de omgeving. Ik zag het regelmatig tijdens een vakantie met een grote groep misgaan dat er het gevoel heerst dat iedereen ALLES SAMEN moet doen. Maar het feit dat je samen op vakantie bent betekent toch niet dat je iedere minuut van de dag met elkaar moet doorbrengen? Het is helemaal niet erg om af en toe op te splitsen en elkaar later die dag weer te zien. Heb je tenminste ook weer iets om over bij te praten.

Tips-vakantie-grote-groep

4. Een takenverdeling is wel zo eerlijk

Ook al ben je op vakantie, er moeten vaak nog steeds taken worden uitgevoerd. Wie gaat er een keertje koken en wie wast er af? Ga je met de auto op pad en wie gaat er dan rijden? Wie gaat de boodschappen doen? En er moet zo nu en dan ook worden opgeruimd. Zorg ervoor dat het voor iedereen duidelijk is dat er taken zijn en probeer deze een beetje gelijk te verdelen zodat er niet slechts 2 mensen alles uitvoeren en de rest niets doet. Wil je echt optimaal van jouw vakantie genieten? Bij sommige vakantiehuizen en vakantieparken is het mogelijk om een aantal taken uit handen te geven tegen betaling, zoals het doen van de boodschappen of het opruimen in huis.

Tips-vakantie-grote-groep

5. Maak een geldpot voor gezamenlijke kosten

Ik vind het zelf altijd fijn als er een gezamenlijke pot is waar je bijvoorbeeld de boodschappen mee doet en de benzinekosten mee betaalt. Als iedereen daar bijvoorbeeld €50 of €100 euro in doet heb je al heel wat gezamenlijke kosten gedekt. Als iemand dan een keer een avond wil gaan stappen of zelfstandig een excursie wilt doen kan dat vervolgens uit eigen portemonnee worden betaald.

Een andere optie is om alles bij te houden via een app of site zoals Wiebetaaltwat. Ik ben hier zelf niet zo’n fan van omdat het heel veel bijwerken is, maar ik weet dat veel Nederlanders dit juist een relaxte vakantie bezorgt. Je vult het in, maakt je er vervolgens niet druk over en kijkt aan het einde van de vakantie wie wat nog verschuldigd is.

Tips-vakantie-grote-groep

6. Zorg voor een paar leuke groepsfoto’s!

Waarschijnlijk neemt iedereen wel zo nu en dan een selfie en worden er ook wel samen een paar foto’s gemaakt. Maar veel groepen vergeten vaak om een foto van de complete groep te maken. Dit zijn foto’s die je jaren later nog steeds een glimlach op je gezicht bezorgen, dus vergeet niet om hier een (of 2) keer aan te denken!

Tips-vakantie-grote-groep

Lees ook: jezelf fotograferen op reis – hoe doe je dat? + video

7. Neem een muziekbox mee

Een muziekbox komt altijd van pas en zorgt voor sfeer. Neem er het liefst een met Bluetooth, zodat iedereen zijn telefoon kan aansluiten en muziek kan afspelen.

Tips-vakantie-grote-groep

8. Me-time is ook nodig tijdens een vakantie met een grote groep

Deze tip sluit een beetje aan op punt 3: het is niet erg om jezelf af en toe af te zonderen en wat quality time met jezelf door te brengen. Als je met een grote groep op vakantie gaat is dat meestal erg leuk. Maar het kan soms ook overweldigend zijn en energie slurpen. Het kan dan vaak al helpen om een uurtje alleen te gaan wandelen of jezelf eventjes af te zonderen met een boek.

Tips-vakantie-grote-groep

9. Communicatie is key

Ben je het ergens niet mee eens of heb je ergens geen zin in? Laat het de rest van de groep weten. De meeste mensen kunnen geen gedachten lezen, dus ze hebben vaak helemaal niet door dat je ergens mee zit. Ben jij bijvoorbeeld altijd degene die de afwas doet? Stel dan voor of iemand anders het vandaag wilt doen. Als je deze frustraties niet uitspreekt zullen ze anders ongetwijfeld leiden tot een ruzie.

Tips-vakantie-grote-groep

10. Maak een Whatsapp of Facebook chat aan

Aanvullend op punt 9: maak een chat aan via Whatsapp of Facebook. Op die manier is de communicatie binnen de groep zo veel gemakkelijker, voor en tijdens de reis.

Dit waren mijn tips voor het regelen van een vakantie met een grote groep. Ik ben benieuwd wat jullie ervaringen zijn met vakanties met veel mensen? En natuurlijk of je nog leuke tips kunt toevoegen. Laat het me hieronder in een reactie weten!

Dit artikel is geschreven met behulp van Azurselect. Alle meningen, tips en ervaringen die ik hier deel zijn uiteraard die van mijzelf. Meer informatie vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments