[:nl]30 tips om het vakantiegevoel vast te houden[:]

[:nl]De zomervakantie is inmiddels voorbij, maar natuurlijk probeer je zo lang mogelijk dat vakantiegevoel vast te houden. Bij deze daag ik je uit om de komende maand zo veel mogelijk te doen om dat fijne vakantiegevoel vast te houden, met behulp van deze 30 tips.

1. Hang een hangmat op

Hangmatten staan sowieso gelijk aan het relaxte vakantiegevoel. Zelf heb ik een vrolijk gekleurde hangmat uit Suriname, maar je kunt hangmatten tegenwoordig ook hier in Nederland aanschaffen. Let op: als je de hangmat in huis wilt gebruiken is het handig om er ook een standaard bij aan te schaffen.

vakantiegevoel

2. Haal de tropen in huis

Misschien heeft niet iedereen ruimte in huis voor een immense palmboom, maar het is altijd mogelijk om jouw casa een exotisch tintje te geven. Ga bijvoorbeeld voor een leuke cactus, een prachtige paradijsvogelbloem of een vleesetende plant (ben je ook gelijk van die muggen af die de vorige winter hebben overleefd).

vakantiegevoel

3. Duik de toko in

Voor veel mensen is de exotische menukaart een leuk onderdeel van het reizen: zo veel smaken, geuren en kleuren! Zoek een paar buitenlandse recepten bij elkaar en duik vervolgens de toko in om alle ingrediënten in te slaan. En zelfs de slechtste keukenprinses (ik refereer niet naar mezelf…) kan bijvoorbeeld sushi of een burrito klaarmaken.

vakantiegevoel

4. Buitenlandse snacks

Het is ook heerlijk om tussen de buitenlandse snacks te snuffelen! Mijn favorieten zijn onder andere de Surinaamse baka bana met pindasaus, bananenchips en Indonesische spekkoek.

5. Leer een vreemde taal

Niet alleen heel leuk, maar ook nog eens heel handig! Eerder gaf ik jullie al een aantal tips om een nieuwe taal te leren. Kun je het tijdens jouw volgende reis gelijk in de praktijk brengen.

vakantiegevoel

6. Toerist in eigen land

Ga op jouw vrije dag even flink de toerist in eigen land uithangen. Want ook in Nederland zijn er genoeg fijne plekken die jij ongetwijfeld nog niet hebt ontdekt. Met een foto zoals deze van de Hoge Veluwe waan je je toch bijna even in Afrika?

vakantiegevoel

7. Computer in vakantie-modus

Stel een sfeervolle vakantiefoto in als bureauachtergrond en screensaver van jouw computer.

8. En ook de telefoon kan niet achterblijven..

En als je dan toch bezig bent kun je net zo goed de achtergrond van jouw telefoon ook even veranderen in een tropisch paradijsje!

9. Vliegtickets in de gaten houden

Want zeg nou zelf: als je een goede deal tegenkomt naar jouw droombestemming kan je die niet laten lopen, toch? Eerder schreef ik al een blogover goedkope vliegtickets vinden die jij ongetwijfeld interessant vindt!

10. Hetzelfde geldt voor bus- en treintickets

Je kunt heel veel leuke plekken dicht bij huis bezoeken. Tijdens een bus- of treinreis kun je bovendien onderweg lekker genieten van het uitzicht. En bussen zoals Flixbus hebben tegenwoordig zelfs Wi-Fi aan boord, zodat jij onderweg jouw favoriete serie kunt kijken!

11. Stel een vakantie-muzieklijst samen

Er zijn van die nummers waardoor je direct aan een moment op reis terugdenkt. Lekker wegdromen bij fijne muziek en mooie herinneringen is niet een hele vervelende bezigheid als je het mij vraagt!

12. Of leer een instrument spelen

Als ik thuis gitaar speel beeld ik me wel eens in dat ik bij een kampvuur op een strand op een paradijselijk eiland zit. Niks geks mee, toch?

vakantiegevoel

13. Houd contact met mensen die je op reis ontmoet

Of beter nog: houd een reünie om die leuke verhalen met elkaar te delen!

14. Trek een zomerse outfit aan

Ook al is het maar voor even. Voelt lekker, toch? Dat zonnetje moet je er waarschijnlijk maar even bij fantaseren.

15. Hang die reisinspiratie aan de muur…

Kale muren zijn niet heel inspiratievol. Waarom hang je niet een van jouw favoriete foto’s aan de muur? Op Posters.nl vind je onwijs veel poster voorbeelden van steden en landschappen. Wat is er nou fijner dan in slaap vallen met uitzicht op de skyline van New York of Parijs? Ook erg leuk: raam posters, waarbij het net lijkt alsof je bijvoorbeeld uitzicht op een paradijselijk strand hebt!

16. …of ga voor een wereldkaart

Extra leuk: gebruik punaises om jouw bezochte bestemmingen aan te geven!

17. Reis DIY

Kelly van de blog Dutchie on the Road heeft leuke Do It Yourself projecten online staan voor reislustige creatievelingen. Zoals deze letters die gedecoreerd zijn met reisfoto’s of deze onderzetters met wereldkaartbedrukking.

vakantiegevoel-dutchie-on-the-road
Photo credits Kelly Baetsen

18. Maak een vakantie bucket list

Want een mens moet kunnen blijven dromen hè? Door een lijst te maken van alle plekken die jij nog wilt bezoeken kom je automatisch in de reissfeer.

19. Onder de zonnebank

Je begint alweer bijna dat bruine kleurtje te verliezen waar je zo hard voor hebt gewerkt. Een keer onder de zonnebank en het lijkt alsof jij net terug van een zonbestemming komt!

20. Bezoek een vakantie-/reisevenement

De Vakantiebeurs in Utrecht is natuurlijk hét jaarlijkse evenement wat betreft reizen in Nederland, maar wist je dat er het hele jaar door dingen worden georganiseerd? Diverse reisbureaus houden regelmatig open dagen om mensen te inspireren en te helpen met vragen, maar ook tijdschriften houden bijeenkomsten zoals het Traveler Café van National Geographic Traveler of de evenementen van Salt Magazine. Er zijn zelfs reislustige mensen die zelf iets organiseren: erg inspiratievol en bovendien leuk om andere reizigers te leren kennen! Als je tussen de evenementen of reizigersgroepen op Facebook snuffelt kom je altijd wel iets tegen.

21. Snuffel rond in een outdoor- en reiswinkel

Iedere keer als ik bijvoorbeeld de outdoor winkel Bever binnenloop heb ik het gevoel dat ik op het punt sta om op reis te gaan en immense bergen te beklimmen.

22. Doe mee met (online) wedstrijden om een reis te winnen

Wie weet win je wel een reis en zit jij binnenkort met je billen op het strand van Thailand! Het zorgt er in ieder geval voor dat die reiskriebels nog even niet verdwijnen.

23. Souvenirs in the spotlight

Je hebt ongetwijfeld wel wat tastbare herinneringen van jouw vakanties en reizen in huis toch? Geef ze een mooi plekje in huis!

vakantiegevoel

24. Films met een reisthema

Er zijn onwijs veel films waardoor ik in de reisstemming kom. Enkele van mijn favoriete films zijn:

Bucket List (2007), met Morgan Freeman en Jack Nicholson. Over twee mannen die terminaal ziek zijn, maar nog wel alles uit het leven willen halen.
Due Date (2010), met Zach Galifianakis en Robert Downey Jr. Heerlijke komedie waarin twee mannen die elkaars uiterste zijn de Verenigde Staten per auto doorkruizen.
Slumdog Millionaire (2008). Prachtige film over het leven van een jongen uit de sloppenwijken van het Indiase Mumbai die uiteindelijk bij een televisieprogramma terecht komt.
Cidade de Deus, oftewel City of God (2002). Mooie film! Over het Braziliaanse Rio de Janeiro in de jaren ’60, over jongens die hun dromen achterna gingen maar ook over een drugsoorlog die de stad in zijn grip hield.
Argo (2012), met onder meer Ben Affleck. Een CIA agent gaat undercover in Iran om enkele Amerikaanse gijzelaars het land uit te smokkelen.
Hoe duur was de suiker? (2013), met Gaite Jansen en Yootha Wong-Loi-Sing. Een Nederlandstalige film over Suriname en de slavernij in de achttiende eeuw.

Lees ook: films om in de reisstemming te komen #1

25. Online reisvideo’s

Maar online is er ook genoeg inspiratie te vinden op het gebied van reisvideo’s! Hebben jullie bijvoorbeeld al eens een kijkje genomen op het Youtube-kanaal van Corners of the World?

26. Probeer nieuwe dingen uit

Reizen gaat vaak over het verkennen van grenzen en het uitproberen van nieuwe dingen. Maar waarom zou je dat niet ook thuis kunnen doen?

27. Blader in reistijdschriften..

In dit artikel heb ik er een aantal voor je op een rijtje gezet, betaald én gratis!

vakantiegevoel

28. ..maar reisboeken zijn ook een goed idee

Een aantal van mijn favorieten zijn:

Reis! van Sara Kee. Een heerlijk boek met persoonlijke reisverhalen van een soloreizigster die de hele wereld ontdekt.
Het Bitterzoete Paradijs van Iris Hannema. Een van mijn favoriete schrijfsters is Iris dankzij haar sarcasme, gevoel voor humor en de bijzondere avonturen waarin ze belandt. En zelfs als ze in het meest saaie dorp van het land belandt weet ze dit nog leuk en inspirerend te vertellen. In Het Bitterzoete Paradijs maakt ze een reis via de vele eilanden in de Stille Oceaan.
Het eiland onder de zee van Isabel Allende. Een verhaal over de slavernij in de Cariben, met name Haïti en Cuba worden uitbundig beschreven.
Reisfotografie van Laura Vink. Eerder deelde ik al een interview met deze vrolijke reisfotografe. Haar boek is niet alleen onwijs handig om meer over fotograferen op reis te leren, maar ook heel inspirerend met al de prachtige foto’s en de leuke verhalen die Laura erin heeft verwerkt.

vakantiegevoel

29. Boodschappen doen op de markt

In het buitenland vind ik het heerlijk om over markten te struinen en daar mijn eten bij elkaar te zoeken. Dus waarom doe ik dat thuis eigenlijk niet wat vaker?

vakantiegevoel

30. En als al het bovenstaande toch niet werkt…

Plan je alvast een nieuwe trip! Want ook de voorpret van een reis is heel erg fijn.

Heb jij nog andere ideeën om het reisgevoel zo lang mogelijk vast te houden? Laat ze hieronder in een reactie weten!

HDit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met een bedrijf. Alle tips en meningen die ik hier deel zijn uiteraard van mijzelf. Daarnaast vind je affiliate links op deze pagina. Klik hier voor meer informatie over affiliate.[:]

Reacties via Facebook account

comments