Ik ben een schrijver pur sang, maar video heeft wat mij betreft toch ook echt iets magisch. Ik vind reisvideo’s maken héérlijk! Het is een goede manier om een reis opnieuw te beleven én jouw beleving aan anderen te laten zien. Het is daarom tof dat ik steeds vaker zie dat mensen geïnteresseerd zijn in het maken van video’s.
Video’s maken klinkt voor sommige mensen zeer technisch en moeilijk, maar ik ben ervan overtuigd dat iedereen met een beetje motivatie en kennis goede, leuke reisvideo’s kan maken. Ik kan honderden tips voor het maken van reisvideo’s met jullie delen, maar laten we vandaag beginnen met 10 tips. Hopelijk krijg je met deze tips (nog) meer zin om aan de slag te gaan met reisvideo’s!
Dankzij de Travel Content Triathlon leer je in 3 online workshops meer over reisfotografie, creatieve verhalen schrijven en video’s maken op reis. Wil jij met jaloersmakende content thuiskomen en creatief bezig zijn op reis? De replays van de workshops zijn NU beschikbaar en kun je wanneer en zo vaak als dat je wilt terugkijken!

Lees ook: reisfotografie – 9 tips om met geweldige foto’s thuis te komen
Tips voor de voorbereiding van het maken van reisvideo’s
1. Research over jouw bestemming
Het is altijd slim om van tevoren research over jouw bestemming te doen. Op die manier weet je wat je onderweg kunt verwachten en wat je mogelijk dus vast kunt leggen. Bekijk andere reisvideo’s om te zien wat voor plekken het goed doen op beeld. Of zoek op verschillende hashtags op Instagram die iets met jouw bestemming te maken hebben. Lees veel reisblogs en vraag eventueel aan de blogger hoe ze ergens zijn gekomen om te filmen of te fotograferen. Je kunt ook lokale fotografen leren kennen via Instagram. Zij kennen vaak de beste plekken in hun omgeving en vinden het bovendien vaak erg leuk om met andere creatieve reizigers in contact te komen.
Ook reisprogramma’s zoals 3 Op Reis en Reizen Waes kunnen je een goed idee geven van een bestemming en wat er zoal te zien en te filmen is. Voor vertrek maak ik altijd een shotlist: een lijst met beelden die ik in ieder geval in mijn reisvideo’s terug wil laten zien, die bijvoorbeeld kenmerkend zijn voor de bestemming of die het goed doen op beeld. Het klinkt suf, maar als je even aan de slag gaat met zo’n lijstje zul je onderweg veel gerichter filmen en niet zo snel ‘vergeten’ om iets te filmen.
Daarnaast is het slim om het klimaat ter plekke en de beste reistijd te checken. Je hebt het weer natuurlijk niet in de hand, maar op die manier weet je of je je moet voorbereiden op regen of zon. Bekijk ook wat er zoal gevierd wordt in de periode dat jij er bent. Misschien zijn er wel leuke feestdagen waarbij je aanwezig kunt zijn. Houd er wel rekening mee dat het dagelijks leven vaak stil ligt tijdens feestdagen en dat openingstijden van bezienswaardigheden anders kunnen zijn.

2. Neem genoeg SD-kaarten mee
Videomateriaal neemt veel geheugen in beslag. Neem daarom genoeg SD-kaarten mee. Het liefst zo groot mogelijk, bijvoorbeeld 64GB of zelfs 128GB. Op de achterkant van mijn SD-kaarten plak ik een sticker met de naam van mijn bedrijf en een nummer. Op die manier kan ik tijdens een reis bijhouden op welke SD-kaart welke bestanden ongeveer staan. Zo kun je jouw trip en videomateriaal beter en gemakkelijker organiseren. Houd het videomateriaal zo lang mogelijk op de SD-kaarten, vooral als je het nog nergens anders hebt opgeslagen. Een extra back-up kan nooit kwaad.
3. En vergeet de camerabatterijen niet
Met één camerabatterij houd je het met wat geluk net een dag vol. Ik neem er zelf minimaal 3 mee. Als ik bijvoorbeeld tijdens een evenement van 5 uur film en fotografeer (inclusief interviews), dan zijn mijn 3 batterijen aan het einde van de dag leeg. Zo snel gaat dat met video. Daarnaast wordt de duur van een camerabatterij ook beïnvloedt door de weersomstandigheden. Met extreme weersomstandigheden kunnen batterijen sneller leeg gaan dan normaal. In Egypte was al mijn apparatuur constant oververhit en de batterijen waren constant leeg. Het helpt om de batterijen dan tijdelijk uit de camera te halen als je deze niet gebruikt.
Daarnaast is het verstandig om vaak de schaduw of de airconditioning op te zoeken. Wanneer het extreem koud is kun je de batterijen het beste dicht op je lijf bewaren, bijvoorbeeld in een binnenzak van de jas of in een klein tasje dat je rondom je nek onder een trui kunt dragen.

4. Zorg voor een goede conditie
Het klinkt misschien gek en niet heel belangrijk voor een fotograaf of filmmaker. Iedereen is immers toch sterk genoeg om een camera vast te houden? Maar let op: je maakt vaak lange dagen, sjouwt met veel – zware – apparatuur en met name in de reiswereld is het normaal dat je eerst 10 kilometer moet wandelen voordat je bij dat mooie uitzichtpunt bent. Je moet er wat voor overhebben, maar meestal is het dat allemaal waard. Ik ben van nature al een vrij sportief persoon: zo zit ik regelmatig op de fiets of loop ik ergens naartoe. Maar daarnaast ga ik vaak hardlopen (Runkeeper is een fijne applicatie om je tijden, routes en prestaties bij te houden) of ik doe thuis wat sportoefeningen (met de applicatie Fit in 30 Dagen kun je zelf een programma met oefeningen iedere dag samenstellen).

Tips voor het filmen tijdens het reizen
5. Leef met de zon mee
De mooiste foto’s en reisvideo’s heb je meestal rond zonsopkomst en zonsondergang. Het natuurlijke licht is dan namelijk op z’n mooist. De periode net na de zonsopkomst en net voor zonsondergang wordt the golden hour genoemd. Het is meestal niet daadwerkelijk een heel uur, maar vaak zo’n 30-40 minuten. Zoek daarom de zontijden op en zorg dat je ter plekke paraat staat om te filmen en te fotograferen wanneer de zon op z’n best staat. Op mijn telefoon kan ik zien wanneer de zon exact op- en ondergaat op mijn locatie, maar anders kun je het ook via verschillende apps bijhouden. De app PhotoTime: Golden Hour Calculator is prima om dit te checken.

6. Houd rekening met heel veel wachten
Soms heb je een perfect shot in gedachten: een mooi kleurrijk huis op de achtergrond, een voorbijganger op een bepaalde plek en het liefst moet het licht dan ook nog precies op straat vallen. Maar ja… het kost wel tijd om dat tafereel precies zo vast te kunnen leggen. Je zult dus geduldig moeten zijn en vaak heel veel moeten wachten.
Zo wilde ik graag een shot in de ultra orthodoxe wijk Mea Shearim in Jeruzalem. Bedenk allereerst: je mag daar als vrouw niet met een man over straat lopen, want – tenzij je getrouwd bent – wordt je uit de wijk gestuurd. Daarnaast zijn ultra orthodoxe joden niet zulke fans van technologie, dus ik moest eerst al een keer door de wijk wandelen zonder direct mijn camera erbij te pakken om de omgeving te ‘scannen’. Ik vond uiteindelijk een muur waar ik graag een voorbijganger in wilde hebben in mijn shot. Verstopt achter een prullenbak naast een deuringang zat ik daar dan, om maar zo min mogelijk op te vallen. Maar dat euforische gevoel als je dan eindelijk hebt wat je voor ogen had. Je moet alleen wel even wachten op het juiste moment.
7. Laat altijd iets in beeld bewegen
Video is geen fotografie. Zorg er daarom voor dat er altijd iets in beeld beweegt: of hetgeen dat in beeld wordt gebracht of de camera. De camera van punt A naar B bewegen heet panning. Denk goed na van waar tot waar je wilt bewegen met de camera. De beweging moet namelijk logisch zijn. Kies dus een start- en eindpunt en oefen eerst een paar keer voordat je daadwerkelijk op de opneemknop drukt. Extra leuk: als een persoon of voertuig in beeld beweegt en je mee begeleidt van punt A naar B. Als het niet lukt om iets bewegend in beeld te krijgen zorg dan dat je het shot heel kort gebruikt in de montage van de reisvideo’s.

8. Film altijd langer dan dat je nodig denkt te hebben
Ik monteer wel eens met het videomateriaal van anderen en niets is zo irritant dan wanneer er geen ruimte vooraf en achteraf de videoclip zit. Laat de camera daarom alvast 1 seconde draaien voordat je met jouw shot begint en druk het ook niet direct weg. Dan heb je veel meer ruimte qua mogelijkheden en overgangen in de montage.
Ik monteer overigens met Adobe Premiere Pro (aanrader als je het serieus wilt aanpakken!), maar er zijn ook verschillende gratis montageprogramma’s. Denk aan YouTube Video Editor, Filmora, Windows Movie Maker (Windows) en Imovie (Apple).
9. Mensen vastleggen op reis, hoe doe je dat?
Vroeger vond ik mensen vastleggen op reis best spannend, maar geloof me: hoe meer je het doet, hoe minder ongemakkelijk het is. Het is inmiddels zelfs een van mijn favoriete aspecten van reisfotografie en reisfilm! Mensen kunnen jouw reisvideo’s uniek maken. Bijna iedereen kan naar een bepaald uitzichtpunt gaan en dat vastleggen, maar mensen en hun reacties en emoties zijn altijd anders. Wel is het belangrijk dat je de mensen die je wilt filmen op hun gemak stelt. Dit kun je op verschillende manieren doen.
Het helpt in ieder geval altijd om breed te lachen. Niemand kan chagrijnig zijn in jouw video’s als je er zelf lachend naast staat, toch? Zwaaien helpt ook vaak en het zorgt bovendien voor leuk beeldmateriaal als ze terugzwaaien. Tot slot kan het ook helpen om vooraf een praatje te maken. Dit hoeven niet eens hele diepgaande gesprekken te zijn, maar zo heb je het ijs alvast gebroken. Als een vreemdeling een grote camera uit het niets op jou zou richten zou je waarschijnlijk ook raar vinden, maar als je als een paar woorden met diegene hebt gewisseld is de gunfactor al vergroot. Het is daarom altijd handig om een paar basiswoordjes en -zinnetjes in de lokale taal te leren.
Lees ook: beste tips voor mensen fotograferen op reis

10. Muziekkeuze voor jouw reisvideo‘s
Het is eigenlijk al handig om na te denken over de muziek tijdens jouw reis. De keuze voor de muziek is namelijk erg bepalend voor jouw reisvideo’s. De muziek maakt (of breekt) de sfeer die je wilt neerzetten. Wat voor gevoel wil je overbrengen? Moet het opzwepende, vrolijke muziek zijn of wil je het juist een rustig en mysterieus gevoel geven? Wanneer je tijdens jouw reis muziek hebt gekozen kun je nadenken over shots die goed zouden passen bij bepaalde delen in de muziek. Een goede filmmaker monteert namelijk op de muziek en zoekt shots die ‘meebewegen’ met de muziek bij elkaar.
Let op: je mag niet zomaar alle muziek gebruiken voor jouw reisvideo’s, met name als je ze online uploadt. Ik zou je aanraden om op zoek te gaan naar royalty free music, ook wel creative commons music genoemd. Dit is muziek die jij mag gebruiken zolang jij de credits vermeldt als je de video uploadt, door het bijvoorbeeld in de beschrijving op YouTube erbij te zetten. Een aantal website waar je – vaak gratis – royalty free music kunt vinden zijn Bensound, Freemusicarchive.org, Audiojungle en de audio library van YouTube. Ook via Soundcloud kom je veel muziek tegen die je vaak wel mag gebruiken zolang je de credits vermeldt. Of kijk eens bij de credits van andere Youtubers die leuke muziek gebruiken. Zo vindt je niet alleen een nieuw nummer, maar kun je kijken of die artiest ook nog andere royalty free music heeft.
Lees ook: websites voor rechtenvrije muziek om te gebruiken in jouw video
Corners of the World – around the world in 2 minutes
Heb je nog meer vragen over het maken van reisvideo’s? Laat jouw vraag hieronder achter in de reacties of stuur een mailtje naar info@cornersoftheworld.nl.
Superleuk! Ik hoop dat je veel aanmeldingen krijgt. Ik heb wel veel materiaal maar ik weet nog niet zo goed wat ik ermee aan moet, haha.
Bedankt voor de lieve woorden Manouk! De volgende workshop is 5 januari, mocht je zin hebben om wat meer met de video’s aan de slag te gaan 🙂
Super tips! Vooral het ‘monteren op muziek’ vind ik nog erg lastig! Heb nu wel heel veel materiaal dus daar kan ik als ik terug ben lekker mee aan de slag. In november ben ik nog niet terug, maar een andere keer zou ik je workshop graag bijwonen! 🙂
Leuk om te horen Dewi! Als je eenmaal meer met video aan de slag gaat zul je merken dat het steeds beter gaat 🙂 Omdat de workshop populairder is dan ik dacht houd ik er nog wel een paar in 2019. De eerstvolgende is zaterdag 5 januari! 🙂
Wat een handig artikel Jessica! Ik heb zeker wat aan je tips. Wat mooi ook om te lezen hoe je toch uiteindelijk het juiste shot kreeg in Jeruzalem. Ik denk dat je dat alleen voor elkaar krijgt wanneer je inderdaad een shotlist van te voren maakt. Zelf heb ik nog zoveel beeldmateriaal, maar vind het kiezen van muziek altijd een ding..
Leuk om te horen Marjolein! Ik kan je aanraden om een muziek database voor jezelf te maken en daar een keer een middag voor te gaan zitten. Zo veel mogelijk websites bekijken, de muziek beluisteren en de deuntjes die je leuk vindt op te slaan in specifieke categorieën/instrumenten/sfeer. Op die manier heb je voordat je naar een nieuwe plek vertrekt al een idee wat je misschien qua muziek zou kunnen gebruiken. 🙂 Mocht je zin hebben om meer met video aan de slag te gaan kun je meedoen met een van de workshops in 2019, de eerstvolgende is zaterdag 5 januari!
Ik maak al 8 jaar filmpjes op al m’n reizen (ik heb ook een paar jaar overal m’n voetstappen gefilmd omdat ik daar een leuk idee mee had), maar ik kan nog steeds niet écht monteren. Steeds neem ik me voor me erin te verdiepen en dan komt het er weer niet van. Materiaal heb ik in elk geval genoeg, ha ha. Succes! Wellicht geef ik me een volgende keer op!
Ohhh met die voetstappen kun je inderdaad wel leuke dingen doen als je ze op verschillende plekken hebt gefilmd! En je bent altijd welkom, er komen waarschijnlijk wel weer een paar workshops in 2019 aan 🙂