Tips voor een bezoek aan Peleş Kasteel: mijn favoriete kasteel in Roemenië

Ik ben gek op kastelen. En aangezien Roemenië vol staat met kastelen bezoek ik hier zeker wekelijks een mooi kasteel. Maar de mooiste is absoluut het Peleş Kasteel. Ik heb nog geen ander kasteel bezocht dat ZO VEEL versieringen en details heeft als dit kasteel in Roemenië. In deze blog deel ik mijn tips voor een bezoek aan Peleş Kasteel, zodat jij de beste ervaring hebt met dit prachtige kasteel!

In juni 2020 organiseert Corners of the World een avontuurlijke groepsreis naar Roemenië. Wil jij graag mee? Klik hier voor meer informatie!

Peles-kasteel-tussen-de-struiken-door
Peles-kasteel-houten-details-en-bomen
Standbeeld-van-leeuw-met-schild-in-tuin-Peles
Schild-op-buitenmuur-Peles
Toren-blauwe-lucht-Peles

Even een korte geschiedenisles over het Peleş Kasteel..

Peleş Kasteel staat in Sinaia, een dorp op de weg van Boekarest naar Brasov. De Roemeense naam van het kasteel is Castelul Peleş. Sinaia ligt aan de voet van de bergen van Bucegi. Het kasteel is eigenlijk nog helemaal niet zo oud. Het werd gebouwd tussen 1875 en 1914 als zomerpaleis van de koninklijke familie (koning Carol I). Carol had een Duitse afkomst, dus het is helemaal niet zo gek dat er zo veel Duitse invloeden in het kasteel te zien zijn. Toen Roemenië na de Tweede Wereldoorlog communistisch werd sloot het kasteel en deed het dienst als museum. Maar na het communisme woonde de oud-koning Michaël I weer in het Peleş Kasteel, tot zijn overlijden in 2017. Best bijzonder: tot die tijd kon je dus gewoon de oud-koning van Roemenië tegen het lijf lopen als je het kasteel bezocht!

Het bouwwerk kent allerlei bouwstijlen en is een feestje voor liefhebbers van architectuur. Het meest spraakmakende in het kasteel is het houtwerk. Er zijn maar liefst 14 soorten hout gebruikt en verwerkt in het Peleş Kasteel. Het neorenaissance en de barok zijn hier echt terug te zien. In deze stijlen komen veel klassieke kenmerken zoals zuilen terug, maar ook de weelderigheid en de vele details. Door de overdaad zijn bezoekers altijd onder de indruk van het Peleş Kasteel. Dat was een paar eeuwen geleden zo en dat is nu nog steeds zo. Ook zijn enkele kamers ingericht in Moorse (Noord-Afrikaanse) en Turkse stijl. Er zijn meer dan 160 kamers in het Peleş Kasteel, al zijn deze niet allemaal geopend voor bezoekers.

houten-hertenkop-aan-muur-Peles
Houten-details-peles-kasteel
Lamp-versieringen-buitenkant-Peles-kasteel
Muurschildering-man-met-kruik-Peles

Een bezoek aan het Peleş Kasteel

Extra leuk aan dit kasteel vind ik dat je niet alleen de prachtige kamers kunt bewonderen, maar dat er ook nog veel interieur en de decoratie bewaard is gebleven. Zo krijg je echt een goede indruk van het leven van de koninklijke familie hier. Wist je dat het Peleş Kasteel bijvoorbeeld het allereerste kasteel in Europa was met elektriciteit? Het kasteel schijnt ook gebruikt te zijn in de Netflix-film A Christmas Prince. De film speelt zich af in een niet-bestaand land, maar het kasteel is dus wel echt!

Voor een bezoek aan het Peleş Kasteel zou ik 1,5 – 2 uur rekenen als je alleen de benedenverdieping bezoekt en 3 uur als je het hele kasteel bezoekt. Rondom het kasteel kijk je namelijk ook je ogen uit en soms moet je wachten totdat je met een tour mee mag. Een parkeerticket is overigens voor de hele dag geldig, dus daar hoef je je niet door op te laten jagen.

Schilderij-van-kasteel-in-Peles
Peles-kasteel-toren
Houten-details-in-peles-kasteel-verwerkt

Praktische informatie over Peleş Kasteel in Roemenië

Openingstijden van Peleş Kasteel

Veel bezienswaardigheden in Roemenië zijn op maandag gesloten. Zo ook het Peleş Kasteel. In de wintermaanden is het kasteel zelfs op maandag én dinsdag gesloten. Op woensdag beginnen de tours pas vanaf 11.00 uur, de overige dagen vanaf 9.15 uur ’s ochtends.

Let dus goed op de openingstijden bij het plannen van jouw rondreis in Roemenië en zoek deze van tevoren op. De website van het Peleş Kasteel is momenteel alleen in het Roemeens, maar gelukkig spreekt veel informatie voor zich. Onder “PROGRAM ȘI TAXE” vind je de openingstijden en huidige toegangsprijzen.

Kasteel-Peles-roemenie-van-zijkant-met-blauwe-lucht

Een tour door het Peleş Kasteel

Je hebt keuze tussen 2 verschillende tours. De eerste tour laat alleen de begane grond zien en kost 30 lei voor volwassenen. Deze tour duurt ongeveer 45 minuten tot 1 uur, afhankelijk van de drukte. Tijdens de tour zie je verschillende kamers zoals de bibliotheek, de eetzaal, vergaderzalen en de wapenruimte met pistolen, zwaarden en schilden uit allerlei landen.

Kunst-in-raam-Peles-kasteel
Prachtig-plafond-glas-details-Peles
Armory-wapens-schilden-pistolen

Bij de tweede tour bezoek je zowel de begane grond als de eerste verdieping. Op de eerste verdieping vind je vooral de slaap- en badkamers van de koninklijke familie. Als je de tijd hebt zou ik aanraden om beide verdiepingen te bezoeken. De eerste verdieping wordt ook minder bezocht, dus hier heb je iets meer bewegingsruimte – erg prettig op drukke dagen. Houd er rekening mee dat je tijdens deze tour zo’n 1,5 uur in het kasteel bent.

Wanneer je voor het kasteel staat vind je aan de linkerkant de kassa en de tours voor internationale / Engelstalige tours. Aan de rechterkant kun je aansluiten bij de Roemeense tours (maar dat wil je waarschijnlijk niet). Je kunt door het kasteel lopen met de gids, maar je mag ook op eigen gelegenheid rondlopen. Al is het wel leuk om met de gids mee te lopen, aangezien die van alles over de kamers en de geschiedenis kan vertellen. En de gids zit toch al bij de entreeprijs inbegrepen.

Kleurrijke-muurbeschildering-buitenkant-Peles-kasteel

Entreeprijs voor Peleş Kasteel

30 lei voor volwassenen voor de tour op de begane grond

60 lei voor volwassenen voor de tour op de begane grond + eerste verdieping

Belangrijk! Je kunt bij het Peleş Kasteel alleen met contant geld betalen. Er staat wel een ATM op de weg naar het kasteel, maar je kunt het maar beter van tevoren meenemen. Anders moet je 2 keer in de rij aansluiten.

Wil je foto’s maken in het Peleş Kasteel? Dan moet je eigenlijk een fototicket kopen voor 35 lei. Zelf had ik dit niet eens in de gaten, totdat iemand me in het kasteel erop aansprak (ik mocht de foto’s wel gewoon houden). Al maakten veel mensen ook foto’s met hun telefoon en dat was vaak wel oké. Maar als je met een grote fotocamera naar binnen wilt gaan is het misschien beter om dat fototicket bij de kassa aan te schaffen.

Ingezoomd-peles-kasteel-van-zijkant-met-blauwe-lucht

Een bezoek aan het Pelisor Kasteel

Op hetzelfde terrein van het Peleş Kasteel staat nóg een kasteel: het Pelisor Kasteel. Als je tijd hebt kun je ook dit kasteel van binnen bewonderen. De entreeprijs voor volwassenen is 20 lei. Zelf heb ik dit niet gedaan vanwege tijd, maar ik denk dat ook deze er van binnen erg mooi uit ziet. En in de zomermaanden is het waarschijnlijk rustiger in dit kasteel dan in het Peleş Kasteel.

Pelisor-kasteel-van-voorkant
Houten-details-Pelisor-Kasteel
Pelisor-Kasteel-Sinaia-van-zijkant

Hoe kom je bij het Peleş Kasteel?

Met de auto naar het Peleş Kasteel

Brasov is een goede uitvalsbasis om het Peleş Kasteel te bezoeken. Sinaia, waar het Peleş Kasteel staat, ligt ten zuiden van Brasov. Je rijdt hier in 1 uur naartoe, als er geen file staat. In het weekend en op drukke zomerdagen kun je soms wel 2 uur in de file staan op deze route!

Lees ook: wat te doen in Brasov en omgeving? Zéér veel tips! + VIDEO

Vanaf Boekarest ben je langer onderweg: bijna 2,5 uur. Het is een mooie tussenstop als je van Boekarest naar Brasov (of andersom) rijdt. Parkeren bij het kasteel kost 20 lei en kun je alleen met contant geld betalen. Al zijn er ook wel wat parkeerplaatsen in Sinaia waar je gratis kunt staan. Ik zou je aanraden om de huurauto via Sunnycars te huren. Bij Sunnycars is de auto all-in verzekerd en kom je ter plekke niet voor verrassingen en onverwachte kosten te staan. Zo ga je een stuk relaxter op pad.

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

Met de trein naar het Peleş Kasteel

Je kunt ook met de trein naar Sinaia komen om het Peleş Kasteel te bezoeken. Regelmatig vertrekken er treinen vanaf Brasov en vanaf Bucharest (Gara de Nord). Vanaf het treinstation in Sinaia is het nog ongeveer 30 minuten wandelen naar het kasteel. Houd er rekening mee dat het eerste stuk omhoog gaat. Je kunt natuurlijk ook een taxi vanaf het treinstation nemen; binnen 10 minuten sta je dan bij het kasteel. Ik betaalde 16,90 lei (€3,60 euro) voor een treinticket van Brasov naar Sinaia.

Kleurrijke-mannetjes-met-hakbijl-op-muur
Uitzicht-Peles-kasteel-vanaf-tuin

Lees ook: 20 mooiste kastelen en paleizen in Europa voor jouw bucketlist

Ben jij net zo’n kastelenliefhebber en ben je ook zo enthousiast om het Peleş Kasteel te bezoeken? Laat jouw enthousiasme hieronder achter in de reacties!

In dit artikel vind je een affiliatelink. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments