Nieuwe taal leren: zo word jij een talenwonder!
Taal is echt mijn ding. Nieuwe talen leren misschien nog wel meer. Mijn moedertaal is Nederlands. Maar ik spreek ook vrijwel vloeiend Engels, mijn Frans is oké en ik versta wat Duits, Spaans, Portugees en Hebreeuws. Die zes jaar Latijn op de middelbare school komen toch nog ergens bij van pas. Ik ben misschien niet zo goed als talenwonder Ivo Niehe, maar ik vind het wel erg leuk om steeds een beetje beter te worden. Wil jij ook een nieuwe taal leren? In deze blog deel ik tips met je om vanaf thuis of onderweg een (nieuwe) taal te leren.
Lees ook: 17 leukste reisspellen om mee te nemen op reis
Tips voor een nieuwe taal leren
1. App voor taallessen 1: Babbel
Een fijne app voor een nieuwe taal leren en ermee te blijven oefenen vind ik de applicatie Babbel. Er bestaan verschillende apps om een taal te leren zoals Duolingo. Maar ik vind Babbel écht een aanrader als je op een serieus niveau met taal aan de slag wilt gaan. Je leert stapsgewijs nieuwe woorden en grammatica. De informatie die je iedere les leert wordt gebruikt in de volgende lessen, zodat je alles blijft herhalen. Een van de grote pluspunten van Babbel vind ik de spreekoefening. Je moet dan zinnen uitspreken en die worden dan goed of fout beoordeeld. Erg handig!
De eerste lessen kun je gratis uitproberen. Je kunt natuurlijk zelf jouw tempo bepalen, maar het grote nadeel van Babbel vind ik dat je maandelijks moet betalen. Hoe langer je er dus over doet, hoe duurder het wordt.. De app is te downloaden voor diverse talen waaronder Spaans, Frans, Indonesisch en Russisch.

2. App voor taallessen 2: Drops
Een andere fijne app voor op de telefoon is Drops. Drops kun je voor meer dan 30 talen gebruiken. Voor veelgebruikte talen zoals Spaans en Frans, maar ook andere minder gebruikelijke talen zoals Japans en Hebreeuws. Aan de hand van plaatjes, uitgeschreven woorden en uitspraak kun je een nieuwe taal leren.
De nieuwe woorden die je leert zijn verdeeld in categorieën zoals sport en eten. Op deze manier leer je in één les dus woorden die met elkaar te maken hebben. Je kunt het dagelijks gratis gebruiken voor 5 minuten. Daarna moet je weer zo’n 9 uur wachten tot je opnieuw mag oefenen. Als je een premiumaccount afsluit kun je wel zo vaak oefenen als je wilt. Het premiumaccount is een paar euro per maand, dus zeker een betaalbare optie als je intensief met een taal aan de slag wilt gaan. En met de gratis versie zorg je er toch voor dat je iedere dag 5 minuten aan een nieuwe taal spendeert.

3. Nieuwe taal leren: films met ondertiteling
Als je een film kijkt ben je op een onbewuste, passieve manier met taal bezig. Ik probeer, als het kan, de ondertiteling van een film of serie in de taal in te stellen die ik wil leren.
Of nog beter: kijk een film waarin de taal die jij wilt leren wordt gesproken. Op Alleen op Reis vind je bijvoorbeeld een lijstje met Spaanstalige Netflix series. Je pikt ongetwijfeld zo tien nieuwe woorden per film op! Bij Netflix kun je zelfs de audio naar jouw wensen instellen. Veel Engelstalige films worden nagesynchroniseerd in andere talen zoals Duits, Spaans en Italiaans. Al is het soms een beetje vreemd om Amerikaanse acteurs met Spaanstalige voice-overs te horen..
Lees ook: films om in de reisstemming te komen
4. Praten met vrienden/mensen met een andere moedertaal
Inmiddels heb ik wat Spaanstalige vrienden en ik heb tegen hen gezegd dat ze zo veel mogelijk Spaans moeten praten/schrijven. Zo zorg ik ervoor dat ik bijna iedere dag met de taal in aanraking kom. Bovendien kunnen zij mij direct verbeteren als ik een grammatica- of spelfout maak. Heb je (nog) geen vrienden die de taal spreken die jij wilt leren? Download dan de app HelloTalk! Via deze gratis app kom jij in contact met mensen die je willen helpen met jouw taalniveau door gesprekken te voeren. Er is een vertaalknop, dus mocht je iets niet begrijpen dan kun je het altijd laten vertalen. Extra leuk is dat je via deze app ook audioberichten naar elkaar kunt sturen, zodat je naar de uitspraak kunt luisteren. Bovendien kun jij ook weer mensen helpen door jouw kennis over een taal door te geven!
5. Geluid opnemen voor zelfreflectie
Hoe klink je eigenlijk als je een andere taal spreekt? Dat vroeg ik mezelf laatst af en ik besloot gewoon om mijn Spaans op te nemen met mijn telefoon. Het voelt op het begin misschien wat onwennig, maar als je wilt reflecteren op jouw uitspraak en jouw taalniveau helpt dit echt!
Lees ook: 10 tips voor handbagage – zo ga je alleen met handbagage op reis
6. Taallessen volgen via YouTube of Skype
Sommige mensen hebben geen zin of tijd om weer in de schoolbanken te duiken. Geloof me, ik herken het. Met online taallessen kun jij op ieder moment alsnog jouw talenkennis bijspijkeren! Op zondagochtend, in jouw pyjama op de bank bijvoorbeeld. Of juist op woensdagavond, na het werken of sporten. Je hebt geen reiskosten en geen reistijd. Ideaal toch? Bij de meeste online taallessen heb je één-op-één-contact, waardoor je niet afhankelijk bent van het niveau van een groep. De meest gebruikelijke manier om met elkaar te oefenen is via Skype.
Online taallessen voor een nieuwe taal leren
Wil je liever geen persoonlijk contact, maar vind je het wel fijn om met beeld te leren? Dan is YouTube een uitstekende plek om taalcursussen te volgen. Een aanrader om bijvoorbeeld Spaans te leren is het YouTube kanaal van De Spaanse Taalclub. In enkele minuten worden dingen zoals werkwoorden vervoegen of het verschil tussen ‘por’ en ‘para’ uitgelegd. Vooral erg handig voor mensen die al wel een woordje Spaans spreken, maar een opfrisser kunnen gebruiken. En voor Hebreeuws kan ik Teacher Mike Hebrew aanraden. Ik heb bij hem persoonlijk een taalcursus gevolgd, maar ook zijn YouTubevideo’s zijn erg fijn. Hij legt een vrij moeilijke taal op een simpele en heldere manier uit.
Dat waren mijn tips voor een nieuwe taal leren en/of om jouw talenkennis op te frissen. Heb jij nog andere tips hoe je een taal kunt leren? Laat het hieronder weten in een reactie!
Die VIDEO :’DDD leuke tips, dankjewel!
Haha ja geweldig joh! De nada 🙂
Toffe tips! Ik ben ook begonnen met een app: duo lingo 😀 Op een gegevens moment stopte ik er weer mee en nu gebruik ik het nooit meer, maar zeker in het begin voor woordjes enzo is het echt superhandig. Net als films en tv-series (Betty la fea al gezien op youtube??? Geweldige Colombiaanse serie!). Inmiddels spreek ik het redelijk, maar nog lang niet perfect. Ik ben niet zo een talenwonder en daar baal ik echt van. Ik kan werken in het Spaans, artikelen schrijven en vergaderen, maar ik weet dat er veel fout is in de grammatica. Jij komt er wel met je motivatie en talenknobbel. Jimmy heeft ook Nederlandse lessen via Skype gedaan en werkte ook goed!
Niet zo bescheiden Sabine, jouw Spaans klinkt hartstikke goed! 🙂 Ja, met name nu ik even terug in Nederland ben is het wel fijn om te blijven oefenen, anders ben ik straks alles weer vergeten haha! Is Betty la fea ongeveer eenzelfde show als de Amerikaanse Ugly Betty? Ik kijk sinds kort ook Jane the Virgin en daar spreken ze ook wel eens Spaans. Zo heb ik bijvoorbeeld geleerd dat ‘abuela’ oma is :p Jimmy is inderdaad een talenwonder zeg, hij is misschien nog wel een beter voorbeeld dan Ivo Niehe! ;p
Jane the Virgin <33333
Haha heerlijke serie hè? 😉
Handig overzicht! Ik probeer nu Spaans te leren via Rosetta Stone, ook een erg fijn computerprogramma!
Ik heb het even opgezocht en het ziet er inderdaad goed uit! Misschien ga ik de proefversie eens proberen. Ik doe mijn lessen echter wel vaak via mijn telefoon; ‘even’ in de bus, tijdens het koken en zelfs in bad haha :p Tof dat je ook Spaans aan het leren bent, succes!
Ha dat net zo’n polyglot als Ivo Niehe willen worden herken ik wel, ben stiekem wel jaloers op hoe vloeiend hij zoveel talen spreekt! Ik vind talen leren ook heel leuk maar het is soms frustrerend dat je nooit echt klaar bent. Een taal is zo rijk en heeft zoveel gezegdes en uitdrukkingen, dat het soms onmogelijk voelt om het helemaal vloeiend te kunnen spreken! Met Russisch ben ik al jaren bezig maar ik durf mijn niveau nog altijd niet vloeiend te noemen. Het Spaans is gelukkig veel toegankelijker en het leren van die taal gaat best vlot als je inderdaad Latijn en/of Frans geleerd hebt.
Ik heb trouwens nog een subtip bij 3: daten met iemand die de taal spreekt die jij wilt leren. 😉
Haha ja je blijft bezig hè.. Zelfs al kun je jezelf verstaanbaar maken, dan blijven er nog al die gezegdes, spreektaal en accenten. Het helpt inderdaad heel veel als je Latijn/Frans op de middelbare hebt gehad. Als ik het in het Spaans even niet wist praatte ik vaak Frans en dan snapten ze me met wat gebarentaal vaak ook wel ;p En daten met iemand die de taal spreekt is volgens mij een van de beste manieren om het te leren. Zeg je dit uit eigen ervaring Leonie haha? Colombianen zijn mooie mensen! 😉
Haha helaas niet, ik ben nooit verder gekomen dan Nederlandstalige dates (saai hè 😉 ). Ik moet toegeven dat er hier inderdaad mooie mensen rondlopen!
Haha nee joh 😉 Maar het blijft een goede tip Leonie! 🙂
Ik gebruik ook de app Duolingo en vind hem echt wel fijn. Maar uiteindelijk gaat het om het praten met Spaanstalige mensen. Je merkt wel echt dat je Spaans vooruit gaat als je het moét spreken.
Ja het spreken blijft een struikelblok voor mij. Ik ben inmiddels bezig met het leren van verschillende tijden en schrijvend gaat dat best goed, maar ja zo veel tijd om na te denken krijg je natuurlijk niet in een alledaags gesprek.. :’) Ik heb ook gemerkt dat je het ontzettend snel leert als je in je eentje reist en het móét spreken omdat niemand je in een andere taal verstaat. Wat dat betreft was Colombia voor mij ideaal om Spaans te leren haha 🙂
Mijn Spaans is absoluut nog niet zo goed dat ik de juiste vormen gebruik. Ik zeg maar gewoon wat ik weet 🙂
Jaa, snap ik!
Haha nee meestal zijn mensen al hartstikke blij dat je de moeite neemt om hun taal te leren! 🙂
Handig artikel, ik zeg al 3 jaar dat ik graag Spaans wil leren! Dan koop ik weer een Spanish Phrasebook en dan klik ik weer één les door de Duolingo cursus heen.. telkens stopt het weer haha. Een Skype cursus zou WEL iets voor me zijn…. de persoonlijke aanpak bij het leren van een taal heb ik wel nodig. Recentelijk nog wel een online TEFL cursus afgerond waarin een aantal van je tips ook genoemd werden. Ik neem ze mee, over een jaar spreek ik vakantie Spaans ;).
Herkenbaar, ik wilde het ook al heel lang leren, maar steeds geen tijd of échte motivatie. Dus met 10 woorden Spaans kwam ik in Colombia aan en toen leerde ik het snel genoeg haha :p Wel tof trouwens dat je een TEFL cursus hebt gedaan! Heb je ook een certificaat?
Ha ik volg Spaans lessen bij Debby! Zitten nu inmiddels bij les 8, super leuk 🙂 Ik herken al best veel dingen in zinnetjes, maar het wordt wel lastig als ik het straks moet spreken en verstaan. Maar die skill komt hopelijk nog! En al die regels, wow!
Hé wat leuk dat je les van Deb hebt! Heb je plannen om richting Spanje/Latijns-Amerika te gaan? 🙂 Vooral spreken is inderdaad erg lastig. Tijdens het schrijven heb je nog even na te denken over uitgangen en grammatica en zo, maar als ik spreek ben ik allang blij als ik de juiste woorden gebruik :’)
Ik ben net zoals sommiggen in de comments ook helemaal fan van Duolingo. En Memrise! Ik vind het fijn om een nieuwe taal gewoon te gebruiken, ipv. grammatica uit mijn hoofd te leren en vervolgens toch over te struikelen.
Ik heb vorige week ook de organisatie `NaTakallam` leren kennen. Syrische vluchtelingen geven Arabische les via Skype, om zo toch een beetje betaald werk te hebben terwijl ze op de vlucht zijn. En Zweeds he ik geleerd door elke middag de Zweedse radio aan te zetten. Als ze het over je favo bands hebben volg je het na een tijdje wel!
Wat een goede organisatie, leuk om over dit soort initiatieven te horen! En bedankt voor de tip, ik heb Memrise gelijk op mijn telefoon gedownload. 🙂 Arabisch, Zweeds… volgens mij spreek je ook aardig wat talen? 😉
Het is met Memrise altijd even zoeken naar een goede pagina (bijvoorbeeld sommigen hebben geen geluidsfragmenten, sommigen zijn net het verkeerde dialect) maar je kan net zoals bij Duo ook een dag-doel instellen wat mij altijd heel erg motiveerd. Ik spreek alleen NL en Engels maar ik versta zo’n 20 talen. Als je mij aan tafel zet met een groep Roemenen, dan volg ik dat na een week wel. Heb alleen de grootste moeite met talen met een tonen-systeem, zoals Chinees en Thai. Die klik moet nog komen.
#2 absoluuuuut! Zo heb ik mezelf Engels geleerd. Dat en het luisteren naar Engelstalige songs! haha. Nu wil ik Spaans echt proberen, dat dan waarschijnlijk met behulp van een app!
Hahaha ja hè! Films, muziek en videospelletjes :p
Ik wil heel graag Twi (een veelvoorkomende taal in Ghana) leren, maar da’s echt retemoeilijk om iets te vinden. Ik heb per toeval een Ghanees gezin in Amsterdam ontmoet (oké die mensen ontmoeten is niet zo moeilijk, maar dit was wel toevallig) en ik zou nog bij hun gaan eten (doen we gewoon hahah) maar ben toch een beetje bang om te vragen of ze me hun taal willen leren, al weet ik bijna zeker dat ze zich heel vereerd zullen vinden… En ik denk erover om bij een community voor “asielzoekers” (nieuwe mensen in nederland? Volgens mij komen hier niet alleen vluchtelingen) te vragen of er misschien Ghanezen zijn die Nederlands willen leren, en dan leren zij mij Twi. Maar dat soort dingen vind ik best wel eng.
Oewh lijkt me erg lastig inderdaad. Ik denk dat ze het alleen maar onwijs leuk vinden als iemand hun taal wil leren! En ik denk dat mensen die op asiel wachten het ook erg leuk vinden om iets van hun cultuur en hun taal over te brengen in dit land, dus ik zou zeker checken of er Ghanezen zijn die je willen helpen! Heel tof dat je dit soort dingen onderneemt/wil ondernemen om een toch best wel onbekende taal te leren 🙂
Handige tips! Vooral jezelf opnemen vind ik een goede.
Bedankt! Ik vond mijn opgenomen stem in het begin wel heel vreemd klinken, maar zo kun je uiteindelijk wel beter op je eigen uitspraak reflecteren! 🙂
Zeer nuttige tips! Ik was gelukkig en woonde in Engeland voor 10 jaren dus ik had geen problemen ermee, maar mijn kind dat 10 is leert nu Engels en ik denk erover na hoe ik hem ermee kan helpen. Ik vind het idee met de ondertiteling echt nuttig omdat je nieuwe woorden tijdens dit proces leert en ook probeert zoveel mogelijk te begrijpen. Nou, ik denk ook dat het goed kan zijn voor kinderen om ergens in de zomer taal samen te leren, in een zomerkamp, bijvoorbeeld. Misschien zullen wij dat proberen 🙂
Wij ervaren bij onze leerlingen dat het actief gebruik maken van taal erg belangrijk is. Communiceren met anderen, schrijven en series volgen zijn daarom naar mijn mening erg belangrijk bij het leren van een nieuwe taal.
Hoi Jessica,
Hartelijk dank voor deze tips! Ik wil graag Spaans leren, maar ik vind het moeilijk om een goed startpunt te vinden. Apps zijn natuurlijk een mooi hulpmiddel. Films lijken me door mijn gebrekkige kennis nog lastig. Of raad je het dan ook aan?
Groet,
Jan
Ik denk dat het nooit kwaad kan om het op verschillende manieren te oefenen. Dus volgens mijn zijn films een prima hulpmiddel in combinatie met andere manieren van leren 😉
Engels leerde ik vanzelf. Engels was cool en je hoorde het ook constant op tv. Nu, jaren later leer ik Spaans. Mijn ervaringen met de app van Babbel zijn heel goed. Het is niet zo’n hele moeilijke taal. Bovendien is het relatief makkelijk om “onderdompeling” in de taal te organiseren. Er zijn vakantielanden genoeg waar Spaans wordt gesproken.
Ja inderdaad, ik heb Engels vooral via films en games geleerd toen ik jong was. Leuk om te horen dat Babbel zo goed bevalt!