5 tips om een vreemde taal te leren

Taal is echt mijn ding. Nieuwe talen leren misschien nog wel meer. Mijn moedertaal is Nederlands, maar ik spreek vrijwel vloeiend Engels, mijn Frans is oké, ik versta wat Duits, Spaans en Hebreeuws. Die zes jaar Latijn op de middelbare school komen toch nog ergens bij van pas. Ik ben misschien niet zo goed als talenwonder Ivo Niehe, maar ik vind het wel erg leuk om steeds een beetje beter te worden. Maar hoe kun je nou aan de slag met het leren van een vreemde taal? Waar begin je? Ik geef jullie 5 tips om vanaf thuis een (nieuwe) taal te leren!

1. Apps voor taallessen

Een fijne app om een taal te leren en ermee te blijven oefenen vind ik de applicatie Babbel. Er bestaan verschillende apps om een taal te leren zoals Duolingo. Maar ik vind Babbel écht een aanrader als je op een serieus niveau met taal aan de slag wilt gaan. Je leert stapsgewijs nieuwe woorden en grammatica. De informatie die je iedere les leert wordt gebruikt in de volgende lessen, zodat je alles blijft herhalen. Een van de grote pluspunten van Babbel vind ik de spreekoefening. Je moet dan zinnen uitspreken en die worden dan goed of fout beoordeeld. Erg handig!

De eerste lessen kun je gratis uitproberen. Je kunt natuurlijk zelf jouw tempo bepalen, maar het grote nadeel van Babbel vind ik dat je maandelijks moet betalen. Hoe langer je er dus over doet, hoe duurder het wordt.. De app is te downloaden voor diverse talen waaronder Spaans, Frans, Indonesisch en Russisch.

nieuwe-taal-leren

2. Films met ondertiteling

Als je een film kijkt ben je op een onbewuste, passieve manier met taal bezig. Ik probeer, als het kan, de ondertiteling van een film of serie in het Spaans in te stellen. Of nog beter: kijk een film waarin de taal die jij wilt leren wordt gesproken. Op Alleen op Reis vind je bijvoorbeeld een lijstje met Spaanstalige Netflix series. Je pikt ongetwijfeld zo tien nieuwe woorden per film op! Bij Netflix bijvoorbeeld kun je de audio soms naar jouw wensen instellen. Al is het soms een beetje vreemd om Amerikaanse acteurs met Spaanstalige voice-overs te horen..

3. Praten met vrienden/mensen met een andere moedertaal

Inmiddels heb ik wat Spaanstalige vrienden en ik heb tegen hen gezegd dat ze zo veel mogelijk Spaans moeten praten/schrijven. Zo zorg ik ervoor dat ik bijna iedere dag met de taal in aanraking kom. Bovendien kunnen zij mij direct verbeteren als ik een grammatica- of spelfout maak. Heb je (nog) geen vrienden die de taal spreken die jij wilt leren? Download dan de app HelloTalk! Via deze gratis app kom jij in contact met mensen die je willen helpen met jouw taalniveau door gesprekken te voeren. Er is een vertaalknop, dus mocht je iets niet begrijpen dan kun je het altijd laten vertalen. Extra leuk is dat je via deze app ook audioberichten naar elkaar kunt sturen, zodat je naar de uitspraak kunt luisteren. Bovendien kun jij ook weer mensen helpen door jouw kennis over een taal door te geven!

4. Geluid opnemen voor zelfreflectie

Hoe klink je eigenlijk als je een andere taal spreekt? Dat vroeg ik mezelf laatst af en ik besloot gewoon om mijn Spaans op te nemen met mijn telefoon. Het voelt op het begin misschien wat onwennig, maar als je wilt reflecteren op jouw uitspraak en jouw taalniveau helpt dit echt!

5. Taallessen volgen via Skype

Sommige mensen hebben geen zin of tijd om weer in de schoolbanken te duiken. Geloof me, ik herken het. Met online taallessen kun jij op ieder moment alsnog jouw talenkennis bijspijkeren! Op zondagochtend, in jouw pyjama op de bank bijvoorbeeld. Of juist op woensdagavond, na het werken of sporten. Je hebt geen reiskosten en geen reistijd. Ideaal toch? Bij de meeste online taallessen heb je één-op-één-contact, waardoor je niet afhankelijk bent van het niveau van een groep.

Een aanrader om bijvoorbeeld Spaans te leren is het YouTube kanaal van De Spaanse Taalclub. In enkele minuten worden dingen zoals werkwoorden vervoegen of het verschil tussen ‘por’ en ‘para’ uitgelegd. Vooral erg handig voor mensen die al wel een woordje Spaans spreken, maar een opfrisser kunnen gebruiken.

Dat waren mijn 5 tips om jouw talenkennis op te frissen en te verbeteren! Hebben jullie toevallig zelf nog andere tips hoe je een taal kunt leren? Laat het hieronder weten in een reactie!

Reacties via Facebook account

comments