bagage-kwijt-vliegperikelen

10 tips voor handbagage inpakken: zo ga je alleen met handbagage op reis!

Het lijkt voor sommige mensen onmogelijk: alleen met handbagage reizen. Toch is het heerlijk als je op bestemming aankomt en niet op een grote koffer of backpack hoeft te wachten. En nog maar te zwijgen over het meeslepen van al die spullen. Alleen met handbagage op reis wordt daarom steeds populairder, met name voor stedentrips en trips binnen Europa. In deze blog deel ik tips voor het inpakken van de handbagage, zodat je de ruimte die je in jouw handbagage hebt zo effectief mogelijk gebruikt.

Check trouwens wel altijd even wat de regels voor de handbagage zijn van de vliegmaatschappij. Deze regels verschillen namelijk per vliegmaatschappij. Sommige maatschappijen vinden het oké als je bijvoorbeeld een klein tasje (zoals een cameratas) meeneemt, terwijl andere maatschappijen erg strikt zijn en ALLES in diezelfde tas of koffer willen zien.

bagage-kwijt-vliegperikelen

Met deze tips ga jij alleen met handbagage op reis!

1. Koffer of rugzak als handbagage op reis?

Dit is natuurlijk een persoonlijke keuze en soms kan het ook afhankelijk zijn van de reis die je gaat maken. Ik reisde eerst altijd graag met een koffer, maar nu de regels voor handbagage steeds strenger zijn neem ik liever een rugzak mee. Mijn ervaring is dat een rugzak nooit in het bagageruim hoeft, terwijl er over koffers nog wel eens moeilijk wordt gedaan. Mijn Osprey Quasar rugzak is 28 liter en ideaal voor weekendjes weg en stedentrips. Ik heb al tientallen (steden-) trips met deze rugzak gemaakt en hij heeft me nog nooit teleurgesteld. Mijn rugzak bestaat uit twee vakken. In het voorste vak bewaar ik mijn kleding, in het achterste vak mijn apparatuur en toilettas.

Jammer genoeg wordt de Osprey Quasar 28L niet meer verkocht. Goede alternatieven voor deze rugzak zijn onder andere de Fjallraven Skule 28L en The North Face Fall Line 28L.

Lange-wandeltochten-checklist
Wintersport-sneeuwschoenwandelen

2. Vul de schoenen op met sokken/panty’s

Ik neem meestal een paar sneakers en een paar nette schoenen/laarzen mee. Een paar schoenen stop ik in de rugzak en deze vul ik met mijn sokken en panty’s. Scheelt toch weer ruimte.

3. Rol de kleding op om ruimte te besparen

De kleding die ik meeneem rol ik op, zodat ze zo min mogelijk ruimte in beslag nemen. Bovendien kun je de kleding zo gemakkelijker in jouw handbagage proppen.

4. Denk van tevoren na over jouw kleding én de vliegoutfit

Je kunt –jammer genoeg – niet jouw hele garderobe meenemen op reis. Daarom is het verstandig om thuis al combinaties met jouw kleding te maken. Misschien staat dat blauwe shirtje met palmbomen erop ontzettend leuk, maar is het niet zo gemakkelijk met de rest van jouw kleding te combineren. Voor de vrouwen: jurkjes en jumpsuits zijn ideaal omdat deze minder ruimte in beslag nemen dan een broek met een shirt.

Wil je ruimte besparen in jouw tas? Trek dan verschillende lagen kleding aan. Meestal heb ik een shirt of jurkje én een vest/trui aan. Daarnaast houd ik mijn jas meestal in mijn handen en desnoods trek ik die ook nog even aan. Na het punt waar je bent ingecheckt kun je hem dan ook weer uit doen.

5. Meer accessoires, minder kleding

Opnieuw voornamelijk voor de vrouwen: als je weinig ruimte hebt maar toch graag veel verschillende looks wilt hebben op reis zou ik accessoires aanraden. Denk aan leuke sjaaltjes, hoeden of haarbanden. Accessoires nemen veel minder ruimte in beslag dan kleding en hierdoor kun je toch variëren.

Lees ook: eerste hulp bij backpacken #6 – wat gaat er mee op reis?

6. Een eigen waterfles is ideaal voor op reis

Je mag geen gevulde waterflessen meenemen door de douane. Maar je mag dus wel een lege fles meenemen. Deze kun je na de controle gewoon bij de toiletten of bij een waterpunt vullen. Scheelt je toch weer een paar euro als je water aan boord moet kopen én het is duurzamer dan al het gebruik van al die losse waterflesjes op reis. Veel rugzakken hebben een apart zijvak waar je de waterfles in kunt bewaren.

Lange-wandeltochten-checklist

Lees ook: duurzaam reizen #1 – water drinken op reis

7. Neem een katoenen tas mee, komt altijd van pas

Een katoenen tas komt altijd van pas: om de spullen onder te verdelen of om bijvoorbeeld boodschappen op reis te doen. En het neemt geen ruimte in beslag; ik prop deze meestal in het vak waar ik mijn waterfles bewaar.

handige-reisspullen-katoenen-tas

8. Vloeistoffen in kleine reisflessen

Let erop dat alle vloeistoffen in een afsluitbaar zakje moeten zitten. Deze kun je zelf aanschaffen, maar anders krijg je deze vaak wel op het vliegveld. Vloeistoffen mogen niet meer dan 100 milliliter zijn, dus schaf een aantal reisflessen aan voor jouw toiletspullen zoals shampoo en conditioner. Deze opvouwbare reisflessen nemen na gebruik zelfs nóg minder ruimte in beslag, ideaal! Zelf vind ik de shampoo en conditioner van Lush erg fijn, omdat deze niet vloeibaar zijn en dus sowieso in de handbagage mee mogen. Producten zoals tandpasta kun je vaak ook in een reisvariant aanschaffen, zodat ze zo min mogelijk ruimte in beslag nemen.

Tips-handbagage-inpakken
Duurzaam-reizen-duurzame-producten-toilettas

9. Houd de vloeistoffen en apparatuur apart voor de controle

Dit scheelt zoveel stress bij het douanepunt! Als ik vlieg stop ik alle spullen die bij de douane apart gehouden moeten worden in de katoenen tas. Laptop, cameraspullen en vloeistoffen bijvoorbeeld. Zo hoef ik bij de controle alleen de katoenen tas te legen en niet mijn halve tas overhoop te halen en alles uit te sorteren. Na de controle kun je dan alles op je gemak weer in de tas stoppen zoals jij het wilt.

10. Op het vliegveld tóch net wat extra ruimte nodig voor souvenirs?

Heb je toch net iets te weinig ruimte in je handbagage? Naast de handbagage mag je de aankopen op het vliegveld ook meenemen. Vaak krijg je bij een aankoop op het vliegveld een speciaal zakje om het in te bewaren. Het kan dus handig zijn om bijvoorbeeld een fles lokale wijn of die leuke asbak pas op het vliegveld aan te schaffen. En anders kijk je degene bij de kassa even lief aan of je een zakje mag hebben. Als je daar jouw gekochte souvenirs (die je dus niet op het vliegveld hebt gekocht) in doet zullen ze er waarschijnlijk bij het inchecken niets van zeggen.  

Ik ben wel benieuwd: hebben jullie nog meer tips voor mensen die alleen met handbagage willen reizen? Laat het hieronder achter in een reactie!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *