7 tips voor een goedkope zomervakantie

Nu er weer meer gereisd kan worden, lijken ook de prijzen in de reisindustrie omhoog te zijn geschoten. Niet gek natuurlijk, want accommodaties, tours en reisbureaus moeten hun verlies inhalen. Maar dat betekent niet dat de tips voor een goedkope zomervakantie niet goed van pas komen. Om toch te kunnen genieten van een fijne vakantie vind je in dit artikel tips voor een goedkope zomervakantie. Ben jij benieuwd hoe jouw zomervakantie 2022 eruit kan zien? Lees dan snel verder!

jessica-online-ondernemer-vrijheid-digital-nomad

Tips voor een goedkope zomervakantie

1. Maak gebruik van de vroegboekkorting

Een vroegboekkorting krijg je wanneer je ver van tevoren jouw vakantie boekt. Voor de zomervakantie betekent dit doorgaans als je boekt voor het begin van het kalenderjaar. Je wordt beloond door extra vroeg jouw zomervakantie te boeken. Er zijn een paar dingen die je in gedachten kunt houden als je gebruik wilt maken van de vroegboekkorting. Er is gebleken dat vrijdag een goede dag is om een vakantie met vroegboekkorting te boeken.

reisinspiratie-fishermans-trail-portugal

2. Goedkope zomervakantie door last minute korting

Het tegenovergestelde van vroegboekkorting is de last minute korting. Weet jij nog niet maanden van tevoren waar jij naartoe wilt gaan en wil je op het laatste moment beslissen? Dan kun je gebruik maken van de last minute korting. Accommodaties belonen mensen die op het laatste moment besluiten om een vakantie te boeken. Immers is een hotelkamer met korting verhuren beter dan een lege kamer.

reisinspiratie-sinaiberg-egypte

3. Loyaliteit wordt beloond: de Genius-korting via Booking

Wanneer je regelmatig via Booking accommodaties boekt bouw je automatisch korting op. Ik ben inmiddels een Genius 3 Member, waardoor ik regelmatig 10-20% korting op mijn boekingen ontvang. Daarnaast krijg je als Genius Member soms ook extra’s, zoals gratis ontbijt, laat uitchecken of een gratis upgrade van de kamer.

cadeaus-voor-reizigers-jess-amerika

4. Vrijwilligerswerk in ruil voor gratis accommodatie

Een van de grootste kosten voor een vakantie is de accommodatie. Ben je avontuurlijk ingesteld? Er zijn heel wat mogelijkheden om vrijwilligerswerk te doen in ruil voor gratis accommodatie. Soms zit er zelfs gratis eten in het vrijwilligerswerk inbegrepen. Het vrijwilligerswerk kan variëren van receptiewerk in een hostel en helpen in een dierenasiel tot het helpen opbouwen van glampings en off grid communities.

Bekende websites om vrijwilligerswerk in het buitenland te zoeken zijn Workaway en Worldpackers. Ook zijn er genoeg Facebookgroepen waar je vrijwilligerswerk kunt vinden, waaronder Workaway Europe, Volunteer Abroad For Free, Abroad Volunteer Life en Wwoof & Workaway Free Alternative.

Lees ook: reisinspiratie – 25 plekken voor avontuurlijke reizigers

wadi-rum-jordanie-reisinspiratie

5. Pas op iemand’s huis, planten en huisdieren in ruil voor gratis verblijf

Een ander alternatief voor een gratis verblijf is house sitting, oftewel oppassen op een huis. Veel mensen willen hun huis niet leeg achterlaten als ze op reis of vakantie gaan. Ook zijn er genoeg mensen die planten of huisdieren hebben die tijdens een vakantie verzorgd moeten worden. Als house sitter mag je gratis in een huis of appartement verblijven, in ruil voor het verzorgen van het huis, planten en eventuele huisdieren. Als je goed bent met dieren en planten is dit zeker een leuke optie. Housesitting is een goede website om dit te regelen, maar je kunt ook in Facebookgroepen kijken of mensen jouw hulp nodig hebben. Zij een oppas voor hun huis, jij een goedkope zomervakantie.

jessica-portugal-digital-nomad

6. House swapping: ruil jouw huis tijdelijk in voor een huis in het buitenland

House swapping, ook wel home exchange genoemd, is simpel gezegd een woningruil. Je zult versteld staan hoe veel Nederlanders er in het buitenland wonen. Al kun je het natuurlijk ook op internationaal niveau aanbieden. Er zijn genoeg mensen die hun huis tijdelijk met die van jou willen ruilen, vooral als ze weer even naar Nederland willen komen om familie op te zoeken. Op die manier bespaar je allebei kosten voor accommodatie op een nieuwe bestemming. Het is wel belangrijk dat je de mensen vertrouwt met wie je zo’n huizenruil afspreekt, dus zorg dat je elkaar een keer (video)belt en duidelijke afspraken/regels maakt.   

7. Maak gebruik van vergelijkingswebsites voor de beste deals

Je kunt zeker geld besparen door research te doen en alles los van elkaar te boeken. Accommodatie, transfers, vervoer en tours. Maar dat kost ook veel tijd. Heb je geen zin of tijd om dit allemaal zelf uit te zoeken, maar wil je wel een goedkope zomervakantie vinden? Maak dan gebruik van vergelijkingswebsites zoals Travelhunter. Deze websites doen het zoekwerk vóór jou en stellen de optimale mogelijkheden samen voor een goedkope vakantie.

Lees ook: werken in het buitenland – dit zijn de handigste websites om te zoeken

Dit waren een paar tips om een goedkope zomervakantie te vinden. Wat is jouw geheime tip om een leuke én goedkope vakantie te boeken? Laat het mij en andere reizigers weten via de reacties hieronder!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met een andere partij. Meer informatie over samenwerkingen vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments