7 tips voor digital nomads

Online werken en ultieme vrijheid hebben om zelf te bepalen waar jouw werkplaats is. Overal ter wereld. Mijn leven als digital nomad klinkt voor veel mensen als muziek in de oren. Vandaag geef ik je een aantal tips waardoor je zelf ook aan de slag kunt gaan om digital nomad te worden!

Dinsdag 31 augustus 2021 geef ik een online workshop over passieve inkomsten & money mindset. Er is nog plek als je hier meer over wilt leren! Meer info vind je hier.

Lees ook: starten als digital nomad – hoe doe je dat?

digital-nomads-tips-inspirerende-quote

Digital nomad is geen beroep

Allereerst is het handig om te weten dat “digital nomad” GEEN beroep is; het is niet iets waar je een opleiding voor kunt volgen. De term “digital nomad” wordt gebruikt voor iemand die werk heeft dat op een computer – meestal online – uitgevoerd kan worden. Denk aan het schrijven van teksten, het bewerken van foto’s, het opbouwen van websites, het ontwerpen van logo’s, het beheren van social media zoals Facebook en Instagram, online coaching, het verkopen van producten via internet enzovoorts.

Mijn werk bestaat hoofdzakelijk uit het schrijven van artikelen en het monteren van video’s, al heb ik ook klussen die betrekking hebben op fotografie en websitebeheer. Het videomateriaal moet ik wel op een specifieke plek opnemen, maar waar ik vervolgens ga monteren maakt eigenlijk niet uit. Mijn kantoor kan bijvoorbeeld het vliegveld van Bangkok, een leuk koffietentje in Madrid of het strand van Costa Rica zijn. Omdat ik enkel mijn laptop (en internet) nodig heb om te kunnen werken is mijn werk locatie-onafhankelijk. En daarom ben ik een zogenoemde digital nomad.

Lees ook: 5x handige websites voor digital nomads

Digital-nomad-Jessica-Italie

Wil jij ook een leven als digital nomad?

Zit jij ook te denken aan een leven als digital nomad, waarbij jij locatie-onafhankelijk kunt werken? Dan zijn deze tips zeker iets voor jou. Al zijn deze tips ook zeker nuttig voor mensen die al tot de club der digital nomads behoren.

digital-nomad-panama

7 tips voor digital nomads

1. Visualiseer wat jij te bieden hebt

Je moet natuurlijk niet arrogant overkomen, maar je mag jezelf best in de schijnwerpers zetten. De wereld moet immers wel weten wat jij te bieden hebt, toch? Visualiseer dus wat jij voor anderen kunt betekenen. Je kunt wel van de daken schreeuwen dat jij mooie teksten kunt schrijven of een geweldige website kunt bouwen, maar heb je daar ook voorbeelden van? Een eigen website of online portfolio is hier ideaal voor, want zo hebben geïnteresseerden in één oogopslag door wat jij voor hen kunt betekenen.

Lees ook: werken als digital nomad – wat kun je doen om geld te verdienen?

2. Zorg voor een goed online profiel

Weet je eigenlijk wel wat mensen online tegenkomen als ze jouw naam intypen bij Google? Dronken foto’s van jouw studententijd of een online liefdesverklaring die je schreef toen je 15 jaar was hoeven waarschijnlijk niet bovenaan de zoekresultaten te staan als iemand jouw naam opzoekt. Denk er dus over na om eventueel wat dingen te verwijderen. Werk ook informatie in profielen bij op bijvoorbeeld LinkedIn, Facebook en Twitter.

digital-nomad-tips-fotografie

3. Leer flexibel plannen

Ik ben zelf eerlijk gezegd geen held als het aankomt op tijdsmanagement. Meestal plan ik daarom voor mezelf een deadline vóór de daadwerkelijke deadline. Mocht er dan onverwachts iets gebeuren – je wordt ziek of het internet werkt niet – dan kun je het alsnog op tijd inleveren. Extra tip: houd rekening met het tijdsverschil wanneer je op een ander continent bent dan jouw opdrachtgever.

Lees ook: 16x de meest gestelde vragen over mijn leven als digital nomad

digital-nomad-tips-paspoort-stempels

4. Stel een contactenlijst op

Een contactenlijst is erg fijn wanneer je nieuwe ideeën wilt pitchen, zowel bij voormalige als nieuwe opdrachtgevers. Wanneer je hier een middag voor gaat zitten ben je uiteindelijk minder tijd kwijt dan alsmaar opnieuw die informatie moeten opzoeken. In mijn contactenlijst verzamel ik de naam van ieder bedrijf, de contactpersoon aan wie ik het idee kan pitchen, mailadres en/of telefoonnummer, enkele bijzonderheden over het bedrijf en de tarieven van het werk.

5. Wi-Fi is jouw beste vriend

Zonder stroom en internet raken digital nomads al snel gestrest, want het merendeel van het werk gebeurt online. En het werk dat niet online hoeft te gebeuren – zoals teksten schrijven – moet uiteindelijk toch via internet doorgestuurd worden naar de opdrachtgever. Werk je net als ik vaak onderweg en heb je geen vaste werkplaats? Zoek van tevoren op hoe het met het internet op jouw bestemming zit, bijvoorbeeld via de website Nomadlist of via Facebookgroepen voor digital nomads. En let bijvoorbeeld bij de beoordelingen van accommodaties extra op reacties over de internetsnelheid. Ook zoek ik van tevoren vaak op of er genoeg restaurants in de buurt zijn met goede Wi-Fi en of er co-werkplekken in de buurt zijn.

Lees ook: 6 nadelen van een leven als digital nomad + oplossingen!

digital-nomad-tips
‘s Ochtends werken, ‘s middags lekker snorkelen tussen de schildpadden!

6. Blijf leren

Ik ben van mening dat mensen nooit klaar zijn met leren. Daarom probeer ik ieder jaar een aantal nieuwe vaardigheden onder de knie te krijgen. Want als jij jezelf verrijkt kan ook jouw bedrijf groeien. Zo heb ik inmiddels jaren ervaring met het filmen en monteren van video’s, maar wil ik ook graag de komende tijd meer met drones gaan doen. Met die vaardigheid kan ik ook weer meer aanbieden aan mijn opdrachtgevers.

Lees ook: 8 leuke cadeaus voor digital nomads

7. Netwerken!

Onderschat het niet: veel zelfstandigen krijgen nieuwe klussen regelmatig via hun netwerk. Maar hoe bouw je dat netwerk dan op? Per stad of regio worden er regelmatig netwerkborrels gehouden en ook beurzen voor jouw werkveld zijn een goede plek om te netwerken. Ook op Facebook worden regelmatig netwerkborrels gedeeld in de evenementenkalender. Houd bijvoorbeeld de borrels van Zakenmeisje en Ambitieuze Meisjes in de gaten. Een informele online manier om met andere digital nomads in contact te komen is Twitter. Zo heb ik ook digital nomad Suzanne van Artikel 2.55 leren kennen.

In 2016 heb ik een Facebookgroep opgericht om andere Nederlandstalige digital nomads te leren kennen. Voorheen was de naam Dutch Digital Nomads, maar tegenwoordig heet de groep Wereldse Ondernemers. Je kunt gratis lid worden om nieuwe mensen te leren kennen en informatie uit te wisselen!

digital-nomad-tips-reislustige-freelancer
reislustige-freelancer-maart-2017

De Reislustige Freelancer

Omdat Suzanne en ik regelmatig vragen beantwoorden over het leven als digital nomad en locatie-onafhankelijk werken hebben wij een nieuw evenement in het leven geroepen: de Reislustige Freelancer. Tijdens deze evenementen hopen we anderen te inspireren en te helpen om een leven als digital nomad te realiseren. Waar droom jij van en wat houdt jou op dit moment tegen om die droom te verwezenlijken? Wat zijn de twijfels die we kunnen bespreken en het liefst zelfs weg kunnen nemen? Het evenement is trouwens ook een goede mogelijkheid om te netwerken met andere ambitieuze mensen die eigen baas (willen) zijn!

reislustige-freelancer-maart-2017

WIL JIJ OOK EEN REISLUSTIGE FREELANCER WORDEN?

In december 2016 hielden Suzanne en ik het eerste evenement van de Reislustige Freelancer. Vanuit heel Nederland kwamen er mensen naar Maliebaan45 in Utrecht om ons en elkaar te leren kennen, vragen te stellen en na te denken over een leven als digital nomad. Al snel volgden het tweede en derde evenement (op 28 februari en 2 maart 2017). En inmiddels hebben we zowel ‘offline’ evenementen in Utrecht als online evenementen via een webinar gehouden.

Wil je bij het volgende evenement van De Reislustige Freelancer zijn? Houd dan de Facebookpagina in de gaten. Hopelijk tot dan! Mocht je nu vragen hebben, stel ze dan gerust hieronder in een reactie.

Reacties via Facebook account

comments