[:nl]Tips voor beginnende (reis-) bloggers

[:nl]Inmiddels bestaat Corners of the World bijna 1 jaar, hoera! Binnenkort blik ik terug op mijn eerste jaar als reisblogger, maar eerst even wat anders. Onder mijn lezers bevinden zich ongetwijfeld mensen die twijfelen om zelf een reisblog te beginnen. Ik wil mezelf niet als dé deskundige wat betreft reisbloggen opstellen, maar ik denk dat ik na 1 jaar wel behoorlijk wat heb geleerd over bloggen. In dit artikel deel ik enkele wijsheden wat betreft reisbloggen, aan de hand van mijn kennis en eigen ervaringen.

tips-voor-beginnende-reisbloggers

1. Ga voor jezelf na wat je met jouw blog wilt bereiken

Wil je voornamelijk het thuisfront tijdens een reis op de hoogte houden? Dan hoef je je niet druk te maken om het zoeken van nieuwe, onbekende volgers. Je kunt jouw blog ook gebruiken als middel om andere reislustige mensen te leren kennen. Niet alleen jouw lezers, maar ook andere reisbloggers houden ervan om hun reiservaringen en beste tips te delen.

Bijna iedereen wil tegenwoordig geld verdienen met een (reis-) blog, maar bedenk wel dat er eerst heel veel tijd, energie en vaak ook geld in een blog worden gestopt voordat je ook maar €1 verdient. Hetzelfde geldt voor persreizen. Wil je er voor de volle 100% voor gaan? Dan zijn bovenstaande zaken zeker mogelijk, maar besef wel dat je veel vrije tijd opgeeft om dit te realiseren.

Lees ook: bloggen – hoe krijg je meer bezoekers? 33 tips!

tips-voor-beginnende-reisbloggers

2. Zet eerst een aantal artikelen online voordat je jouw reisblog massaal met iedereen gaat delen

Ik was zó enthousiast dat Corners of the World eindelijk bestond dat ik de link en de Facebookpagina direct met iedereen deelde. Maar op dat moment stond er bijna niets op de blog en was het eigenlijk voor niemand interessant. Leer dus van mijn fout en zet eerst een aantal artikelen online voordat je jouw reisblog massaal met iedereen gaat delen.

3. Lees je in in de geschreven en ongeschreven regels van het bloggen

Wat moet je doen als je andermans foto wilt gebruiken? Wat is het verschil tussen een do-follow en een no-follow link? Moet je verplicht iets vermelden als je schrijft over een product dat je gratis hebt ontvangen? Op Facebook vind je een aantal interessante groepen waar je jouw twijfels en vragen met andere bloggers kunt delen, zoals Blogger Community Nederland, Bloggerscafé en Reisbloggers Nederland. Ook Blogaholic.nl gebruik ik regelmatig om informatie op te zoeken over bloggen. Een handig boek is het Wetboek voor Bloggers. Het boek is geschreven door Charlotte, een advocaat die lastige juridische zaken in simpele jip-en-janneketaal uitlegt.

4. Neem jouw blog serieus vanaf het moment dat je het eerste artikel publiceert

Na de eerste maand had Corners of the World zo’n 500 unieke bezoekers. Mensen die al een aantal jaar bloggen zullen hier niet meer versteld van staan, maar als je die 500 mensen in een zaal zet… Ik vond het toch behoorlijk indrukwekkend. Steeds meer bedrijven komen erachter dat bloggers behoorlijk wat invloed hebben, ook de kleine en beginnende bloggers. Bij jouw eerste samenwerking zul je ongetwijfeld stuiteren van enthousiasme (just like me), maar je wilt natuurlijk ook graag professioneel overkomen. Zeg dat je het erg leuk vindt dat diegene interesse heeft in een samenwerking met jou, maar dat je wel met een aantal ‘regels’ werkt.

De volgende dingen vermeld ik meestal in mijn reactie:

1. Wel of geen vergoeding? Op Blogaholic.nl staat een interessant artikel over de vergoeding van een gesponsord artikel. Ook als je ‘maar’ 1000 bezoekers hebt kun je geld vragen voor een gesponsord artikel. Het kost jou tenslotte tijd en energie om dat artikel te schrijven voor een bedrijf. Soms kiezen bloggers er overigens ook voor om geen vergoeding te vragen, bijvoorbeeld bij (een winactie met) een relatief duur product, een persreis of bij een pas opgestart bedrijf.

2. Wat gebeurt er met de links? Google wordt steeds strenger over de linkjes die bloggers in hun artikelen plaatsen. Lees het artikel op Blogaholic.nl over do-follow en no-follow links. Om een lang verhaal kort te maken: bij een samenwerking moet je volgens Google een no-follow link naar de website van de samenwerkende partner gebruiken. Dit kun je aanpassen in de HTML of met de plugin NoFollowr.

3. Disclaimer? Ik vermeld onderaan het artikel altijd of het artikel gesponsord is, in de disclaimer. Sommige bedrijven willen dit namelijk niet, maar aangezien dit verplicht is volgens de Nederlandse Reclame Code hebben bedrijven volgens mij niet zo veel te willen wat betreft dit punt. Toch vermeld ik dit wel in mijn mail, om daar niet achteraf problemen over te krijgen met een bedrijf.

4. Zit er een deadline aan het artikel? Meestal zal het bedrijf geen specifieke datum in gedachten hebben, maar het is altijd fijn om te weten wat er van jou wordt verwacht en hoeveel tijd jij voor het schrijven van een artikel hebt.

tips-voor-beginnende-bloggers

5. Bepaal op welke social media kanalen jij aanwezig wilt zijn

Facebook is bij veel bloggers het meest populaire social media kanaal. Maar er is meer! Maak jij hele mooie foto’s? Dan is Instagram het ideale kanaal voor jou om dat talent te delen. Wil jij op een gemakkelijke manier met lezers communiceren? Twitter is een laagdrempelige manier om discussies te voeren, vragen te stellen en contact te onderhouden met mede-bloggers. Via Snapchat kun je jouw volgers een kijkje achter de schermen geven.

Wie (ook) in het Engels blogt zou ik aanraden om ook tijd te investeren in Pinterest. Dit social media kanaal levert mij de afgelopen tijd best veel nieuwe, internationale bezoekers op. Je hoeft natuurlijk niet altijd overal aanwezig te zijn. Zoek een goede balans en houd nieuwe mogelijkheden in de gaten om jouw blog te promoten.

tips-voor-beginnende-bloggers

6. Leer van andere blogs, maar vergelijk jezelf niet met anderen

Bekijk wat jij zelf prettig/mooi/fijn vindt en verwerk het in jouw eigen blog. Let er wel op dat je niet alles ‘steelt’ van andere bloggers. Je wilt namelijk niet bekend komen te staan als de inspiratieloze blogger die alles van anderen jat. Ontwikkel een eigen identiteit als blogger. Ga geen dingen forceren.

Vind jij het ongemakkelijk om met jouw gezicht continu in een video te verschijnen? Niet doen! Wil jij dagelijks bloggen of juist maar één keer per week iets plaatsen? Jij bepaalt wanneer er iets wordt gepubliceerd. Ben je bang om persoonlijke dingen te delen met jouw lezers? Doe het pas op een moment dat het goed voelt. Je zou energie moeten krijgen van jouw blog, geen kopzorgen.

tips-voor-beginnende-bloggers

7. Wil je professioneel gaan bloggen? Houd er dan rekening mee dat je vaak eerst geld in jouw blog zult moeten investeren voordat je geld gaat verdienen

Een kort overzicht wat ik het afgelopen jaar heb uitgegeven aan Corners of the World:

1. Een hostingpakket via Antagonist kost jaarlijks €73,-.

2. De eerste maanden gebruikte ik Hostnet voor de hosting, maar helaas was mijn website erg traag bij deze host. Laat ik maar niet teveel uitweiden over de €120,- voor de verhuizing van Hostnet naar Antagonist.

3. Een SSL-certificaat zodat mensen hun gegevens veilig kunnen delen op de website kost me jaarlijks €20,-.

4. Ik wilde meer mogelijkheden met mijn design van de website, dus ik besloot om een thema te kopen. Daar ging weer €38,- van mijn bankrekening.

5. Je wilt wel professioneel overkomen als je naar een meeting of een evenement gaat. Visitekaartjes zijn dan min of meer noodzakelijk: €23,-.

Als je een beetje serieus aan de slag gaat ben je het eerste jaar dus gemakkelijk 100-200 euro kwijt aan jouw blog. En daar zitten de kosten voor workshops en cursussen, evenementen bezoeken en spullen zoals een camera aanschaffen nog niet eens bij inbegrepen.

Lees ook: 10x geld verdienen als blogger – hoe doe je dat?

Bedankt dat je dit relatief lange artikel hebt gelezen en hopelijk heb ik je een beetje op weg kunnen helpen!

Reacties via Facebook account

comments