5 tips voor alleen reizen op Cuba

Voordat ik naar Cuba vertrok zeiden veel mensen dat het een lastig land is voor soloreizigers. In de meeste landen ontmoet je andere reizigers namelijk in een hostel, tijdens een free walking tour of een andere toegankelijke manier. In Cuba heb je dit soort mogelijkheden vaak niet. Maar wees niet bang! Ik ben een maand in Cuba geweest en heb me geen moment alleen gevoeld. Eerlijk gezegd was ik zelfs blij met wat me-time zo nu en dan. Mocht je alleen naar Cuba vertrekken, dan heb je vast iets aan deze tips. Dus bij deze 5 tips voor alleen reizen op Cuba!

Lees ook: voorbereid op reis naar Cuba – alles wat je moet weten voor vertrek

soloreizigers-cuba

Tips voor alleen reizen op Cuba

1. Casa particulares met meerdere kamers

Overnacht in een casa particular met meerdere kamers. Steeds meer Cubanen hebben verschillende kamers voor reizigers tot hun beschikking. Er bestaat dus een kans dat er andere backpackers in de andere kamer(s) zitten. Hostels bestaan (nog) niet echt in Cuba, maar op sommige plekken is het mogelijk om een bed in een gedeelde kamer te boeken. Niet alleen goedkoper voor de soloreiziger, maar ook een stuk gezelliger!

Lees ook: overnachten in Cuba – mijn favoriete accommodaties

soloreizigers-cuba
soloreizigers-cuba

2. Bezoek Wi-Fi plekken in de steden van Cuba

Steeds meer steden in Cuba hebben Wi-Fi mogelijkheden, vaak op een groot plein of in de buurt van een ETECSA kantoor. Op deze Wi-Fi pleinen zijn altijd wel reizigers te vinden die het thuisfront van hun avonturen op de hoogte willen stellen.

soloreizigers-cuba

3. De “toeristenbussen” in Cuba

Buitenlanders zijn voor het openbaar vervoer vaak gewezen op collectivo’s (gedeelde taxi’s) of de Viazulbussen. Deze bussen worden vrijwel alleen maar gebruikt door reizigers, dus grote kans dat je hier iemand tegenkomt met wie je een praatje kunt maken en/of eventueel een kamer kunt delen op de volgende bestemming.

soloreizigers-cuba

4. Ongebaande paden? Nee joh!

Met name in het westen van Cuba bezoeken mensen vaak dezelfde steden: Havana, Viñales, Cienfuegos, Trinidad en Varadero staan bij bijna iedereen wel op het programma. Je zult ongetwijfeld sommige reizigers vaker tegenkomen. Mocht je iemand vaker tegenkomen, dan is het gemakkelijker om een gesprek te beginnen, toch? Je kunt namelijk vragen hoe ze de eerdere bestemmingen vonden en wat ze nog op de planning hebben staan.

Lees ook: 12 foto’s die Cuba op jouw bucket list zetten

soloreizigers-cuba

5. Andere reizigers simpelweg aanspreken

En tenslotte: wees niet bang om mensen aan te spreken. Geloof me: ik vond dit een jaar of vijf geleden ook een stuk lastiger dan tegenwoordig. Sommige mensen kunnen dit van nature heel gemakkelijk, bij andere mensen vergt het wat oefening. Maar zolang het oprecht is werkt het vaak wel! Zo werd ik bij Plaza Mayor in Trinidad ‘lastiggevallen’ door Cubanen die cocktails verkochten. Na een paar minuten ging ik naast een jongen zitten zodat de verkopers zich niet meer zozeer op mij zouden richten. We raakten in gesprek en hebben uiteindelijk een hartstikke leuke tijd gehad. Bovendien kende hij via via ook weer mensen en zo heb je al snel een groepje om een gezellige avond mee te hebben. Waarschijnlijk was ik niet zo snel in mijn eentje naar een salsabar gegaan of op de fiets gesprongen om de heuvels rondom de stad te verkennen.

Nog meer tips voor soloreizigers en alleen reizen op Cuba?

Op zoek naar nog meer tips hoe je je als soloreiziger op jouw reis kunt voorbereiden? Chantal van Alleen op Reis schreef een handig artikel met tips voor iedereen die alleen gaat reizen.

soloreizigers-cuba
soloreizigers-cuba

Video: tips om alleen te reizen op Cuba

Lees ook: rondreis in Cuba – voorbeelden van reisroutes + video

Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen – of in ieder geval geruststellen – met deze tips. Cuba is zeker de moeite waard om te verkennen en het zou jammer zijn als je je hiervan laat weerhouden omdat je bang bent dat je dagen achter elkaar alleen in Cuba doorbrengt. Heb je nog meer tips? Laat ze vooral hieronder in een reactie weten! Nog inspiratie nodig voor bestemmingen op Cuba? Lees dan de artikelen over bijvoorbeeld het kleurrijke Trinidad, snorkelparadijs Santa Lucia of het fijne Baracoa!

Reacties via Facebook account

comments