soloreizigers-cuba

5 tips voor alleen reizen op Cuba

Voordat ik naar Cuba vertrok zeiden veel mensen dat het een lastig land is voor soloreizigers. In de meeste landen ontmoet je andere reizigers namelijk in een hostel, tijdens een free walking tour of een andere toegankelijke manier. In Cuba heb je dit soort mogelijkheden vaak niet. Maar wees niet bang! Ik ben een maand in Cuba geweest en heb me geen moment alleen gevoeld. Eerlijk gezegd was ik zelfs blij met wat me-time zo nu en dan. Mocht je alleen naar Cuba vertrekken, dan heb je vast iets aan deze tips. Dus bij deze 5 tips voor alleen reizen op Cuba!

Lees ook: voorbereid op reis naar Cuba – alles wat je moet weten voor vertrek

soloreizigers-cuba

Tips voor alleen reizen op Cuba

1. Casa particulares met meerdere kamers

Overnacht in een casa particular met meerdere kamers. Steeds meer Cubanen hebben verschillende kamers voor reizigers tot hun beschikking. Er bestaat dus een kans dat er andere backpackers in de andere kamer(s) zitten. Hostels bestaan (nog) niet echt in Cuba, maar op sommige plekken is het mogelijk om een bed in een gedeelde kamer te boeken. Niet alleen goedkoper voor de soloreiziger, maar ook een stuk gezelliger!

Lees ook: overnachten in Cuba – mijn favoriete accommodaties

soloreizigers-cuba
soloreizigers-cuba

2. Bezoek Wi-Fi plekken in de steden van Cuba

Steeds meer steden in Cuba hebben Wi-Fi mogelijkheden, vaak op een groot plein of in de buurt van een ETECSA kantoor. Op deze Wi-Fi pleinen zijn altijd wel reizigers te vinden die het thuisfront van hun avonturen op de hoogte willen stellen.

soloreizigers-cuba

3. De “toeristenbussen” in Cuba

Buitenlanders zijn voor het openbaar vervoer vaak gewezen op collectivo’s (gedeelde taxi’s) of de Viazulbussen. Deze bussen worden vrijwel alleen maar gebruikt door reizigers, dus grote kans dat je hier iemand tegenkomt met wie je een praatje kunt maken en/of eventueel een kamer kunt delen op de volgende bestemming.

soloreizigers-cuba

4. Ongebaande paden? Nee joh!

Met name in het westen van Cuba bezoeken mensen vaak dezelfde steden: Havana, Viñales, Cienfuegos, Trinidad en Varadero staan bij bijna iedereen wel op het programma. Je zult ongetwijfeld sommige reizigers vaker tegenkomen. Mocht je iemand vaker tegenkomen, dan is het gemakkelijker om een gesprek te beginnen, toch? Je kunt namelijk vragen hoe ze de eerdere bestemmingen vonden en wat ze nog op de planning hebben staan.

soloreizigers-cuba

5. Andere reizigers simpelweg aanspreken

En tenslotte: wees niet bang om mensen aan te spreken. Geloof me: ik vond dit een jaar of vijf geleden ook een stuk lastiger dan tegenwoordig. Sommige mensen kunnen dit van nature heel gemakkelijk, bij andere mensen vergt het wat oefening. Maar zolang het oprecht is werkt het vaak wel! Zo werd ik bij Plaza Mayor in Trinidad ‘lastiggevallen’ door Cubanen die cocktails verkochten. Na een paar minuten ging ik naast een jongen zitten zodat de verkopers zich niet meer zozeer op mij zouden richten. We raakten in gesprek en hebben uiteindelijk een hartstikke leuke tijd gehad. Bovendien kende hij via via ook weer mensen en zo heb je al snel een groepje om een gezellige avond mee te hebben. Waarschijnlijk was ik niet zo snel in mijn eentje naar een salsabar gegaan of op de fiets gesprongen om de heuvels rondom de stad te verkennen.

Nog meer tips voor soloreizigers en alleen reizen op Cuba?

Op zoek naar nog meer tips hoe je je als soloreiziger op jouw reis kunt voorbereiden? Chantal van Alleen op Reis schreef een handig artikel met tips voor iedereen die alleen gaat reizen.

soloreizigers-cuba
soloreizigers-cuba

Video: tips om alleen te reizen op Cuba

Lees ook: rondreis in Cuba – voorbeelden van reisroutes + video

Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen – of in ieder geval geruststellen – met deze tips. Cuba is zeker de moeite waard om te verkennen en het zou jammer zijn als je je hiervan laat weerhouden omdat je bang bent dat je dagen achter elkaar alleen in Cuba doorbrengt. Heb je nog meer tips? Laat ze vooral hieronder in een reactie weten! Nog inspiratie nodig voor bestemmingen op Cuba? Lees dan de artikelen over bijvoorbeeld het kleurrijke Trinidad, snorkelparadijs Santa Lucia of het fijne Baracoa!

Reacties via Facebook account

comments

24 gedachten over “5 tips voor alleen reizen op Cuba”

  1. Haha, het is zeker een aanrader om NU te gaan. Over een jaar of 5 is het ongetwijfeld meer ontwikkeld en verandert het straatbeeld zeker weten. Voor wat meer inspiratie kun je nog kijken bij de andere Cuba verhalen 😉

 1. Tegenwoordig reizen we met z’n vieren, maar ooit begon ik ook als soloreiziger… net als jij vond ik die me-time op z’n tijd helemaal geen probleem, maar zo moet het zeker lukken om mensen te ontmoeten als je dat wilt. Handige tips voor wie alleen reist.

  1. Bedankt Yvonne, wat leuk dat je zelf ook alleen op pad bent geweest! Ik vind het geen probleem om alleen te zijn, maar gezelschap is toch ook wel fijn 🙂 Maar jij hebt inmiddels ook een heel leuk reisgezelschap 😉

  1. Haha ja, helemaal waar. Ik zeg altijd: als je niet blij bent met je eigen gezelschap, waarom zouden anderen het dan leuk moeten vinden om met jou rond te hangen? 😉

 2. Goede tips! Ik vind alleen ook fijn, maar bijna nooit ben je écht alleen 🙂 Op Cuba lijken mij die kamers ook echt heel handig, zou ik zeker naar op zoek gaan 🙂

  1. Nee inderdaad, als je een reisgenootje zoekt is er bijna altijd wel iemand in de buurt met wie je het goed kunt vinden 😉 En die kamers zijn zeker handig, ik heb heel vaak met andere reizigers gewoon een 2- of 3-persoonskamer gedeeld!

 3. Sanne | Chitaltravels

  Leuke en praktische tips! Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog nooit alleen heb gereisd, maar ook als ik met mijn vriend reis, vind ik het leuk om andere reizigers te ontmoeten. Dus ook dan zijn deze tips handig!

 4. Ik ben niet echt een solo reiziger want ik reis meestal met m’n vriend of familie maar dit zijn zeker fijne tips, die je ook tijdens het niet solo reizen kunt toepassen. Ik vind het wel tof dat je in je eentje naar Cuba bent gegaan, dat zal ik zelf niet zo snel doen 😉

  1. Dank je Stéphanie, wat lief om te horen 🙂 En de tips gelden natuurlijk ook voor mensen die niet alleen reizen hihi 😉

 5. Leuk! Ik reis ook veel alleen, zowel vroeger verder weg met backpack als nu korter en dichterbij omdat ik even niet lang weg kan (helaas). Naar Cuba ging ik destijds met een vriend. Eigenlijk maar goed ook, want zelf had ik Cuba anders niet uitgekozen, maar ik heb er zeker geen spijt van. Tot nu toe heb ik op mijn eigen blog alleen over een eilandje vlakbij gepost (op andere sites wel iets meer), maar ik wil er nog steeds eens meer van delen. Een fotogeniek land!

  1. Ja hè, Cuba was een heel fijn land om te fotograferen! En ik herken het: soms schrijf ik voor mijn werk al zo veel over bezochte landen dat ik even geen inspiratie vind om er hier op Corners over te schrijven. Komt vanzelf wel, al kan het soms ook om 4 uur ‘s nachts zijn haha.

 6. Ik reis eigenlijk altijd samen met mijn vriend en anders met een vriendin(nen). Eigenlijk altijd met een reismaatje. Maar heb me voorgenomen dat ik ook ooit een keer alleen een reis wil maken, lijkt me wel goed voor me (voor iedereen) eigenlijk om dat een keer meegemaakt te hebben. Leuke tips trouwens!

  1. Ja als je het juiste reismaatje hebt is het natuurlijk ook heerlijk om samen te reizen. Maar het is inderdaad een aanrader om een keer alleen op stap te gaan, al is het maar een weekendje naar een stad in Europa. Zeker doen! 🙂

  1. Bedankt Marcella! En wie weet zijn de tips ook wel handig voor mensen die wel samen reizen, maar het nog steeds leuk vinden om andere reizigers tegen te komen 🙂

 7. Wat een leuke tips, je tips gelden ook perfect voor de niet solo-reizigers zoals koppels. Deze komen dus ook goed van pas voor ons 🙂
  En het is helemaal waar dat je héél leuke avonturen kan beleven en vrienden maken door een simpel gesprek aan te knopen met één van de locals. Tof!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *