[:nl]Terugblik – November 2015[:en]Recap – november 2015[:]

[:nl]Aan het einde van iedere maand blik ik altijd even terug. Een terugblik op mijn reizen, mijn dagelijks leven en natuurlijk ook op Corners of the World. Ik deel bovendien ook een paar happy moments met jullie waar ik bij stil wil staan.

De maand november is voorbij gevlogen! De afgelopen maand was ik een beetje all over the place in Midden-Amerika. Omdat ik eigenlijk nog meer een slow-traveler ben dan ik van tevoren had ingeschat heb ik wat plaatsen moeten overslaan, juist om wat langer op één plek te kunnen blijven. Zo heb ik het halen van mijn duikbrevet in Honduras, vulkaanboarden in Nicaragua en surfen in El Salvador overgeslagen. Bovendien zou ik mijn zusje eind november in San Salvador ontmoeten voor een gezellige maand rondreizen door Guatemala en Belize. Maar waar ben ik dan wel allemaal geweest?

terugblik-november-2015

Reizen & dagelijks leven

In de terugblik van oktober vertelde ik jullie al dat ik naar een vrijwilligersproject voor zeeschildpadden aan de Caribische kust ging. Hebben jullie mijn ervaring met dit bijzondere project al gelezen? Hierna reisde ik van San Jose naar Uvita aan de Pacifische kust. Ik wilde hier graag walvissen spotten, maar laat november nou net de enige maand zijn dat de walvissen hier niet rondzwemmen.. Better luck next time! Het was in ieder geval geweldig om weer met een surfplank in het water te liggen. De golven hier waren perfect om lekker veel te oefenen. Manuel Antonio was een heerlijke plek om ontzettend veel dieren te spotten, met of zonder gids. Hoewel het erg toeristisch is, is het zeker een aanrader!

terugblik-november-2015
terugblik-november-2015
terugblik-november-2015
terugblik-november-2015

Hierna waren er een paar werkdagen ingepland in La Fortuna en Monteverde. Voor een video moest ik onder meer in enkele hotels en een spa filmen. Pretty awesome, right? De hotels waren een verademing na weken in slaapzalen overnachten. Toch begon het na drie dagen wel weer te kriebelen om terug naar mijn ‘natuurlijke omgeving’ te gaan.

terugblik-november-2015
Niet verkeerd om voor je werk naar warmwaterbronnen te mogen gaan!

Nicaragua heb ik jammer genoeg bijna geheel overgeslagen. Ik heb één nacht overnacht in San Juan del Sur (waarbij de nacht voornamelijk uit beer pong en drinken bestond) en een aantal nachten in een relaxt hostel aan het strand, Surfing Turtle Léon. Als je niet, zoals ik, duizend keer gestoken wordt door muggen is het een paradijs op aarde!

terugblik-november-2015

Hierna was het tijd voor the worst bus drive ever. Ik zou met een shuttlebus van Léon (Nicaragua) via Honduras naar San Salvador (El Salvador) reizen. Negen uur, drie landen, twee grensovergangen, één chauffeur. Dat zijn al de ingrediënten voor een dramacocktail, toch? We vertrokken in het holst van de nacht. Al na één uur zag ik de chauffeur af en toe met één oog dicht rijden. “No estas cansado?”, vraag ik bezorgd. Maar de chauffeur zegt dat het allemaal goed gaat.

Nou, niet dus.

Ik dommel een beetje in, maar een half uur later vliegt ons busje half over de kop. In eerste instantie dacht ik dat we een dier hadden geraakt, maar het blijkt later dat de chauffeur in slaap was gevallen waardoor de bus in de greppel terecht was gekomen. Gelukkig is niemand gewond, maar de bus is kapot. We kunnen slechts 30 kilometer per uur rijden, anders rammelt de bus van ellende uit elkaar. De chauffeur belt zeker ieder kwartier met zijn baas, maar hij krijgt geen toestemming om het busje te laten maken. Dus tuffen we leuk door met 30 kilometer per uur.

De busrit van 9 uur werd uiteindelijk meer dan 20 uur. De busmaatschappij was wel zo vriendelijk om mij en mijn zusje (die niet eens in de bus zat) een gratis overnachting in een privékamer te geven. Aangezien mijn zusje even veel pech had (haar backpack was op een verkeerde vlucht geplaatst) was de privékamer een verademing om even tot rust te komen en gezellig bij te kletsen. We hadden elkaar tenslotte al drie maanden niet meer gezien!

terugblik-november-2015

Samen met mijn zusje reis ik tot en met kerst door Guatemala en Belize. We doen een vrij logische ronde. We zijn in Antigua begonnen. Daarna zijn we doorgereisd naar het oosten van Guatemala, naar Rio Dulce (erg mooi!) en Livingston. We hebben de keuze gemaakt om in Belize enkel Caye Caulker te bezoeken, om wat langer op één plek te blijven.

Enerzijds heb ik me dus vrij veel verplaatst voor mijn doen, anderzijds heb ik juist geprobeerd om wat langer op één plek te blijven om de rust te bewaren.

terugblik-november-2015
terugblik-november-2015

Corners of the World

Het was deze maand wat rustiger op Corners of the World. Dat ligt meer aan de tijd dan aan het gebrek aan inspiratie. Als een dag toch eens 48 uur had… Er moest veel werk worden afgerond, waardoor de concepten voor verhalen voor Corners slechts onsamenhangende notities bleven.

Aangezien ik de komende maand met mijn zusje reis probeer ik zo veel mogelijk werk naar januari te verplaatsen. Dit geldt ook voor Corners of the World. Ik zal nog wel wat leuke/maffe/informerende verhalen plaatsen, maar bijvoorbeeld het vertalen van de geplaatste blogs staat nu even op een laag pitje. Na de feestdagen is daar weer genoeg tijd en energie voor!

Verder ben ik heel benieuwd wat jullie van Corners of the World vinden. Wat zouden jullie graag anders zien? En waar zijn jullie hartstikke tevreden over? Wat vinden jullie bijvoorbeeld van het design van de site? De lengte van de artikelen? De kwaliteit van de verhalen? De foto’s? Lezen jullie liever meer informatieve artikelen of juist meer persoonlijke ervaringen? Ik ben hartstikke benieuwd naar jullie reacties! Opbouwende kritiek is namelijk altijd welkom en zorgt ervoor dat ik de site kan blijven verbeteren.

terugblik-november-2015

Happy moments

– Voor de eerste keer in mijn leven verfde ik mijn haar zelf! Mijn natuurlijke haarkleur is ‘saai’ bruin en licht heel snel op door de zon. Na bijna drie maanden vond ik het dus wel weer tijd voor een verfbeurt. Aangezien ik al jaren niet meer naar de kapper ga en mijn moeder altijd mijn haar kleurt was ik enigszins nerveus. Maar ik begreep de Spaanse instructies en alles is helemaal prima verlopen!

– Hoewel ik Costa Rica in eerste instantie wilde skippen ben ik blij dat ik dat niet heb gedaan. Wat een ontzettend mooi land!

terugblik-november-2015
terugblik-november-2015

– Ik vind het heerlijk dat steeds meer mensen mij berichtjes sturen met vragen over reizen en bepaalde landen. Ik ben Corners of the World immers gestart om mensen op het gebied van reizen te informeren en te helpen, dus ik beantwoord jullie berichtjes en mails met veel plezier!

– Hoe schattig is dit briefgeld? Daar krijg je toch meteen een glimlach van op je gezicht?

terugblik-november-2015

– Maar nog leuker was het spotten van luiaards in Costa Rica! Al zou deze luiaard niet mee moeten doen met een schoonheidsverkiezing…

terugblik-november-2015
terugblik-november-2015

– In Nicaragua kwam ik het meest schattige oude koppel ever tegen. Ze woonden de ene helft van het jaar in Canada, de andere helft van het jaar in El Salvador. Ik bracht slechts een paar dagen met hen door, maar werd iedere keer vrolijk van onze gesprekken. De lachrimpels rondom hun ogen vertelden me dat ze genoten van iedere dag. En hoewel ze op leeftijd waren vonden ze het nog steeds fantastisch om andere plekken te ontdekken. Ik vond het vooral geweldig dat ze gewoon in simpele hostels en strandhutjes overnachtten. “We don’t have a lot of money to spend on chique hotels. But even if we would have the money, we wouldn’t go there. It’s all about the experiences and the people you meet.” Wijze woorden.

– Anita van Weekendtoerist.nl selecteerde mijn Instagramaccount als een van haar favorieten. Bedankt Anita! Als jij ook mijn Instagram wilt volgen, klik hier!

Dat was november! Hoe is het weer inmiddels in Nederland? Zijn jullie al druk bezig met cadeautjes inpakken voor Sinterklaasavond? Kerstbomen optuigen? Vuurwerk inslaan? Of misschien had je de afgelopen maand ook wel een leuke reis op de planning? Laat het me hieronder in een reactie weten en in ruil daarvoor stuur ik wat zonnestralen jullie kant op![:en]At the end of every month I always look back. Looking back on my travels, on my daily life, on Corners of the World. I also share a few happy moments with you that are worth mentioning.

The time passed by so quickly! I had to skip some places to meet my sister in San Salvador, because we had planned to travel a month together in Guatemala and Belize. I skipped diving in Honduras, volcano boarding in Nicaragua and surfing in El Salvador for example.

terugblik-november-2015

Travel & daily life

At the beginning of November I volunteered at a sea turtle project. Have you already read my experiences with this amazing project? Afterwards I traveled to Uvita on the Pacific coast. I wanted to join whale watching, but November is the ONLY month there aren’t any whales in the area.. Better luck next time! It was still one of the nicest places I’ve been for surfing. The waves in the morning were perfect to exercise a lot. Manuel Antonio was a wonderful place to spot a lot of animals, for example some sloths and monkeys. It may be very touristy, but it’s still an awesome place!

terugblik-november-2015
terugblik-november-2015
terugblik-november-2015
terugblik-november-2015

After Manuel Antonio it was time for me to shoot some videos in La Fortuna and Monteverde. I had the opportunity to sleep in some nice hotels and go to a spa for my work. Pretty awesome, right? It was really nice to have a whole room for myself, but after three days I was longing for some people around me, in my own ‘environment’.

terugblik-november-2015

I skipped a lot of places I wanted to visit in Nicaragua. Actually, I only went to San Juan del Sur for just one night (playing beer pong and drink a lot of cocktails) and I’ve spent some nights in a relaxed hostel at the beach, Surfing Turtle Léon. It’s a little paradise, except for the thousand mosquitos that really, really liked me.

terugblik-november-2015

Worst bus drive ever…

Then it was time to meet my sister in San Salvador. Time for the worst bus drive ever. The shuttle normally takes about nine hours to go from Léon (Nicaragua) via Honduras to San Salvador (El Salvador). Three countries, two border crossings, one driver. That’s just the right recipe for a drama cocktail, right? We left in the middle of the night and the driver already closed one eye in the first hour. “No estas cansado?’, I ask the driver. He said everything is okay. Everything was NOT okay. I tried to sleep, but suddenly the car is shaking and we end up next to the road. At first I thought we had hit an animal, but it turns out he fell asleep. Although he wouldn’t say that ofcourse (he said to his boss another car was involved). Luckily nobody was injured, but the bus was broken. We could only drive 30 kilometers per hour. Nine hours became more than twenty hours. After a horrible drive me and my sister (who wasn’t even in the bus) got a free night in a private room. Because my sister lost her backpack, it was a relief to have a room just for the two of us.

terugblik-november-2015

For four more weeks we will travel through Guatemala and Belize, until Christmas. We started in Antigua, then went to the eastern part of Guatemala (Rio Dulce & Livingston). We made a choice to only visit Caye Caulker in Belize, to stay a little bit longer at one place.

terugblik-november-2015
terugblik-november-2015

Corners of the World

It was a little bit quiet on the blog. Mostly because lack of time, not lack of inspiration. If a day would have 48 hours.. I moved a lot of work, including the translation of previous blogs, to January. But I will still post fun, crazy and informative stories.

I’m also really curious what you think of Corners of the World. What would you like to see different? What do you think about the design? The subjects? The length of the articles? The quality of the stories? The photos? Do you want more informative articles or more personal stories? Just let me know in a comment! It will only help me to improve this site.

terugblik-november-2015

Happy moments

– For the first time in my life I colored my hair all by myself. Normally my mum helps me with this, but after three months I really needed a new color. I was a little bit nervous, but I understood the instructions in Spanish and everything turned out totally fine!

– I’m really happy I didn’t skip Costa Rica. What a beautiful country!

terugblik-november-2015
terugblik-november-2015

– It’s make me so happy that more and more people find their way to Corners of the World and send me messages with questions about traveling and certain countries. I started this blog in the first place to help other travelers, to give information and share amazing stories. I’m really happy that I can help and inspire other people!

– How cute is this billet? It puts a smile on my face every time I use this money from Costa Rica.

terugblik-november-2015

– But it was even more fun spotting sloths in Costa Rica! Although some sloths are more cute than others…

terugblik-november-2015
terugblik-november-2015

– In Nicaragua I’ve met the most adorable old couple. They lived half of the year in Canada, half of the year in El Salvador. They were traveling through Nicaragua and stayed in hostels and small guesthouses. I really enjoyed our conversations. They were full of joy and we laughed a lot about stories we shared. They were older than the usual traveler I meet, but I think it’s fantastic they still want to discover new places. “We don’t have a lot of money to spend on fancy hotels. But even if we would have the money, we wouldn’t go there. It’s all about the experiences and the people you meet.” Hallelujah!

– Travel blogger Anita of Reisvlinder.nl selected my Instagram profile as one of her favorites. Thanks Anita! If you also want to follow my Instagram, click here.

I hope you all have a lovely last month of 2015! [:]

Reacties via Facebook account

comments