Terugblik – Juni 2016

Deze maand bracht ik grotendeels door in Cuba, het paradijs zonder (veel) internet. Als digital nomad misschien niet de beste plek om naartoe te reizen, maar ik genoot stiekem wel van de internetloze dagen. But I’m back!

Cuba is een fascinerend land, waar ik iedere dag zo veel nieuwe indrukken heb opgedaan. Ik heb bijzondere mensen ontmoet, intrigerende levensverhalen gehoord en me vergaapt aan de prachtige omgevingen. Maar ik zal niet ontkennen dat ik me soms ook als een mak lammetje voelde, constant omringd door loerende wolven. Ik ben door het land als reiziger harder geworden, denk ik. Cubanen weten namelijk als geen ander hoe ze gebruik moeten maken van het opkomende toerisme en de bijbehorende geldstroom. Je kunt niet alles geloven wat ze zeggen en dat maakt het lastig om de bedoelingen van mensen in te schatten. Jullie konden in een eerder verhaal al lezen dat ik twijfelde over de oprechte intenties van sommige Cubanen. Hoe had ik – behoorlijk sceptisch, soms hikkend tegen paranoia aan – bijvoorbeeld per ongeluk op een date in Havana kunnen belanden? Cuba heeft me veel denkstof gegeven en jullie kunnen ongetwijfeld de komende tijd nog meer verhalen over het land verwachten!

maandoverzicht-juni-2016
Photo credits: Ayelen

maandoverzicht-juni-2016maandoverzicht-juni-2016maandoverzicht-juni-2016maandoverzicht-juni-2016

Welke plekken bezocht ik deze maand?

1. Cuba (Havana, Viñales, Cienfuegos, Playa Larga, Trinidad, Santa Lucia, Camagüey, Santiago de Cuba, Baracoa)

2. Jamaica (Kingston, Port Antonio)

Favoriete artikelen?

Sorry, ik loop wat achter met het lezen van andere blogs dus momenteel geen favorieten van andere sites. Volgende maand weer! Mijn persoonlijke favoriet van Corners of the World was het verhaal over de date in Havana. En wat een leuke en lieve reacties kreeg ik van jullie over mijn schrijfstijl, bedankt! Jullie favoriet was trouwens ook duidelijk: het artikel over goedkope vliegtickets scoren.

maandoverzicht-juni-2016
Fotocredits: Ayelen Antich

maandoverzicht-juni-2016maandoverzicht-juni-2016maandoverzicht-juni-2016

Tips en aanraders?

1. Op Cuba heb ik het boek ‘Het eiland onder de zee’ van Isabel Allende gelezen. Deze roman gaat over een slavin die op een plantage op het huidige Haïti leeft. Een verhaal gaat over het harde leven op de suikerplantage, het doen en laten van de plantage-eigenaren en onmogelijke liefdes. Ik vond het boek extra ‘leuk’ omdat een deel van het verhaal zich ook afspeelt in het Cubaanse Havana. Het verhaal begint enigszins traag, maar als je er even voor gaat zitten wil je het boek waarschijnlijk in één keer uitlezen.

2. ‘Reis! Alleen over de wereld’ van Sara Kee is ook een heerlijk boek om te lezen. De reisverhalen zijn erg vlot en beeldend geschreven. Ik vind het een erg fijne schrijfstijl en sommige situaties zijn zo herkenbaar! Toevallig gaat ook een van de eerste hoofdstukken van dit boek over het reizen in Cuba. Op bijna iedere pagina had ik wel een o ja!-momentje. Een aanrader, met name voor soloreizigers!

3. Van kleine baby’s tot opa’s in schommelstoelen: heel Cuba is in de ban van Hasta Que Se Seque el Malecón, de nieuwe hit van het land. Luister zelf maar!

Leuke momenten?

1. Stiekem een trots momentje hebben als jouw Spaans het beste is van de hele groep.

2. De ontbijtjes in de casa particulares in Cuba. Na zo’n uitgebreide maaltijd had ik tot het avondeten geen honger meer!

maandoverzicht-juni-2016

3. Misschien wel het leukste onderdeel van reizen is voor mij nieuwe mensen ontmoeten. Lokale mensen om het land te leren kennen, maar ook reizigers met de meest interessante verhalen. De afgelopen maand zo veel lieve, grappige en behulpzame mensen ontmoet. Until we meet again!

maandoverzicht-juni-2016

4. In de straten van Havana heb ik een van de liefste Cubanen ontmoet: de gitaarleraar Tomas. Mijn reisgenootje en ik raakten toevallig met hem aan de praat en een uur later waren we nog steeds samen muziek aan het maken. Hij liet me zien dat veel mensen die je op reis tegenkomt ook goede bedoelingen kunnen hebben en het simpelweg leuk vinden om tijd met je door te brengen.

maandoverzicht-juni-2016
Photo credits: Ayelen

maandoverzicht-juni-2016

5. Deze stranden. Leave your worries under the palm trees!

maandoverzicht-juni-2016maandoverzicht-juni-2016

6. Ik was onwijs blij met mijn pot pindakaas die ik vanuit Nederland had meegenomen. Op Cuba hebben ze namelijk – op boter en jam na – weinig om op de boterhammen te smeren.

maandoverzicht-juni-2016

7. Skypen met mijn zusje, moeder en een van mijn beste vriendinnen. Na meer dan een maand was het leuk om hun gezichten weer te zien (ook al waren ze stiekem een beetje aangeschoten).

8. De eerste dag op Jamaica een bekende zanger ontmoeten op straat. Een leuke start op dit heerlijke eiland!

Minder leuke momenten?

1. Vliegtuigproblemen! Daar sta je dan: op het vliegveld van Santiago de Cuba. Na de douane kom ik uit in één ruimte, die dienst doet als gate voor ALLE vluchten. Chaos. Nog meer chaos als blijkt dat zo’n beetje alle vluchten vertraging hebben en veel mensen hun aansluiting gaan missen. Nog mééér chaos als we op het vliegveld van de Turks- en Caicoseilanden landen en blijkt dat onze gegevens niet goed zijn verwerkt. Met 11 andere reizigers word ik in een soort kooi van linten geplaatst met een bewaker ernaast. Ik voelde me een beetje zoals Tom Hanks in de film The Terminal, aangezien we zowel de toegang tot het eiland als de toegang tot het vliegtuig werden ontzegd. Ik voelde me haast een misdadiger door de manier waarop we behandeld werden. Alsof het onze schuld was dat de gegevens niet in Cuba waren ingevoerd. Uiteindelijk werd alles opgelost, maar leuk was het niet.

maandoverzicht-juni-2016

2. Misselijk worden in de bus. Inmiddels heb ik standaard een voorraad Primatourpillen, Seaband bandjes om de misselijkheid tijdens de reis tegen te gaan en een plastic zak om in te spugen.

3. De muggen aan de stranden van Cuba. Het leek wel alsof ik allergisch was, zo groot werden de bulten! Gelukkig heb ik ook een voorraad Azaron bij me, dat helpt tegen de jeuk.

4. Na een wandeling van een uur door de hitte snakken naar een verfrissende sinaasappelsap. En er dan achter komen dat je in de haast per ongeluk sap met wodka hebt gekocht…

maandoverzicht-juni-2016

Ik ga me de komende tijd inlezen wat er in de rest van de wereld is gebeurd! Heb jij nog spannende dingen meegemaakt of toffe dingen op de planning staan? Laat het me weten!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Dit betekent dat ik een kleine vergoeding ontvang als jij iets via Bol.com bestelt. Jij betaalt hier niets extra’s voor, dit betaalt de webwinkel. Zie het als een teken van waardering: omdat ik jou iets heb aanbevolen gun jij mij een paar centjes waarmee ik Corners of the World weer kan verbeteren! Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments