Tayrona Nationaal Park in Colombia: wel of niet de moeite waard?

Tayrona Nationaal Park is een van de meest bekende plekken om te bezoeken tijdens een rondreis in Colombia. Het park staat zelfs op een van de covers van Lonely Planet. In deze blog deel ik mijn ervaringen met Tayrona Nationaal Park in Colombia. Is het namelijk wel of niet de moeite waard om hiernaartoe te gaan?

Lees ook: waarom naar Colombia gaan? Deze foto’s overtuigen je meteen!

Tayrona Nationaal Park in Colombia

Tayrona Nationaal Park ligt vlak bij de stad Santa Marta, in het noorden van Colombia. De stranden van dit natuurpark in het noorden van het land zijn geliefd bij veel mensen en het strand Cabo San Juan del Guia staat zelfs op de voorkant van de Colombia Lonely Planet (editie 2012). Bijna iedere reiziger die ik sprak in Colombia zei dat ik beslist naar Tayrona Nationaal Park moest gaan. Er werd met zo veel lof over gesproken dat het niet meer dan logisch was om deze plek zelf te ervaren.

Tayrona Nationaal Park heeft verschillende stranden, waarvan Cabo San Juan del Guia de meest bekende strand is. Het is ongeveer twee uur lopen vanaf de ingang naar dit strand. Het strand Piscina ligt iets dichter bij de entree, op ongeveer anderhalf uur lopen. Het Arrecifes strand bereik je na ongeveer een uur lopen, maar het is verboden om hier te zwemmen. Doe dit dan ook beslist niet, want er zijn al diverse mensen verdronken door de sterke stroming hier!

Lees ook: pretty picture time #8 – kleurrijk Guatapé in Colombia

tayrona-nationaal-park

Pluspunten van Tayrona Nationaal Park in Colombia

– Al zijn het niet de aller-allermooiste stranden die ik ooit heb gezien, je ervaart sowieso het Caribisch gevoel met de wuivende palmbomen, het turquoise water en het zachte zand dat tussen je tenen kriebelt.

– Hangmatten, a lot of them! Het blijft keer op keer gaaf om op het strand te kunnen overnachten. Zelf ben ik een groot fan van hangmatten, maar het is ook mogelijk om in een tent of een hut te slapen.

– De entreeprijs is vrij duur: 39.500 pesos, omgerekend zo’n 12 euro (oktober 2015). Als je echter meerdere dagen wilt blijven blijft deze prijs hetzelfde. Hoe meer dagen je dus blijft, hoe voordeliger het voor jou wordt.

– Aapjes spotten!

Lees ook: pretty picture time #7 – Tatacoa woestijn in Colombia

tayrona-nationaal-park

Minpunten van Tayrona Nationaal Park in Colombia

– Met name in het weekend kan het erg druk zijn. Veel Colombianen trekken dan namelijk vanuit de nabijgelegen steden zoals Santa Marta en Taganga naar deze stranden.

– Het is in mijn ogen amper de moeite waard om slechts één dag naar Tayrona Nationaal Park te gaan. De entreeprijs is voor Colombiaanse begrippen namelijk vrij duur, zie hierboven. Je kunt vanaf 8 uur ‘s ochtends het park in en de entree sluit om 5 uur. Omdat je nog een flinke wandeling van zo’n twee uur maakt voordat je daadwerkelijk het bekende Cabo San Juan del Guia bereikt blijft er weinig tijd over om te relaxen op het strand. Je moet namelijk ook weer teruglopen naar de ingang. De meeste dagtoeristen lopen vanaf twee uur ’s middags weer terug naar de entree.

– Heb je een hekel aan muggen? Dan is dit niet the place to be. Je wordt hier letterlijk aangevallen door muggen, zelfs als je muggenspray gebruikt en lange kleren aantrekt.

Conclusie voor Tayrona Nationaal Park in Colombia

Tayrona Nationaal Park is zeker de moeite waard als je in Colombia bent. Het is de ideale plek om optimaal te ontspannen en er hangt een relaxte sfeer. Het is als het ware een klein paradijs. Ik vind het echter zonde om slechts één dag hierheen te gaan. De wandeling is voor sommige mensen vrij pittig en je hebt weinig tijd op het strand. Ik raad Tayrona Nationaal Park zeker aan iedere reiziger aan, maar wel met de kanttekening dat je op z’n minst twee dagen er voor uit zou moeten trekken.

Lees ook: outdoor paradijs San Gil in Colombia

tayrona-nationaal-park

Wie is al eens naar Tayrona Nationaal Park in Colombia geweest? Slechte ervaringen, goede tips, lachwekkende momentjes? Deel ze hieronder!

Reacties via Facebook account

comments