Stekjes kopen en ruilen: hoe krijg jij meer babyplanten in huis?

Wil je meer planten in huis? Dan zijn stekjes dé oplossing. In deze blog deel ik een paar manieren hoe jij aan babyplanten komt. Want hoe kun je gemakkelijk stekjes kopen en ruilen?

Een stekje is eigenlijk een mooi woord voor een babyplant. Met name bijzondere planten kun je op die manier betaalbaar in huis halen. Een grote plant kan makkelijk een paar tientjes kosten, maar een stekje heb je al voor een paar euro. Het kost even wat tijd en geduld om ze groot te zien worden, maar ik vind het groeiproces geweldig om te zien. Daarnaast ben ik na een tijdje op sommige planten uitgekeken. Het is dan leuk om stekjes van die plant te kunnen ruilen tegen plantjes die je nog niet kent.

Lees ook: welke plant is dit? Apps om planten te herkennen

Stekje-Alocasia-Cucullata
Van een klein stekje…
…naar een grote kamerplant!

Hoe kom jij aan stekjes?

1. Neem stekjes van jouw eigen planten

Heb jij al planten in huis én wil je er nog meer? Een leuke én goedkope manier om meer planten in huis te halen is door jouw eigen planten te stekken. Stekken kan op verschillende manieren gebeuren. Het verschilt per plant wat de beste methode is. Zoek dit van tevoren goed uit. Sommige stekjes moeten eerst in water staan om wortels te krijgen, anderen moet je juist direct in de potgrond plaatsen. Bij sommige planten kun je een blad of stengel afsnijden voor een stekje, terwijl dit bij andere planten juist weer niet werkt. Iris van Vliet van Mama Botanica kan hier veel over vertellen. Ik vind haar YouTubekanaal erg leuk om te volgen, maar ze heeft ook een tof boek genaamd Stek je Plant geschreven over het stekken van jouw kamerplanten.

Welke planten kun je makkelijk stekken? Dit zijn er een paar:

 • Graslelie (Chlorophytum comosum)
 • Chinees lantaarnplantje (Ceropegia woodii)
 • Pannenkoekenplant (Pilea Peperomioides)
 • Aloë Vera (Aloe Vera)
 • Gatenplant (Monstera Deliciosa)
 • Stippenbegonia (Begonia Maculata)
 • Vrouwentong (Sansevieria)
 • Bananenplant (Musa)
 • Verschillende Epipremnums zoals Scindapsus Pictus
 • Ook Peperomia’s zoals de Peperomia Argyreia (watermeloen), de Peperomia Rotundifolia en de Peperomia Caperata (rattenstaart) vermeerderen makkelijk
 • Vetplanten zoals de Echeveria, de Zebraplant (Haworthia) en de Huislook (Sempervivum)

Zorg ervoor dat je jouw stekjes vooral in het groeiseizoen (lente en zomer) laat groeien, dan hebben ze de meeste overlevingskans. Jouw eigen planten stekken is bovendien ook een duurzame manier, want jouw nieuwe stekjes hoeven niet gekweekt en verscheept te worden uit een ver land.

Eigen-stekje-Maranta-in-water

2. Stekjes ruilen via Planten – | Stekjesruil NL Facebookgroep

Je kunt jouw vrienden optrommelen en een planten-ruilmiddag organiseren. Maar misschien hebben jouw vrienden daar helemaal geen zin in of hebben ze geen planten. Gelukkig zijn er online genoeg plant lovers te vinden – en die willen ongetwijfeld graag stekjes ruilen.

Ik kan soms uren rondsnuffelen in de Facebookgroep van Planten- | Stekjesruil NL. Plantenliefhebbers delen hier hun stekjes – om te ruilen, maar soms ook gewoon om weg te geven aan andere liefhebbers. Je doet gelijk weer inspiratie op voor nieuwe planten en bovendien is het een fijne en gezellige community. Zelfs als je geen behoefte hebt aan stekjes ruilen. Als je een vraag hebt over een specifieke plant kun je die hier ook gewoon stellen; iedereen helpt je graag.

Pannenkoekenplant-in-terracotta-pot

3. Zoek uit of er een stekjes-ruilmiddag bij jou in de buurt is

Wil jij stekjes ruilen bij jou in de buurt? Er zijn steeds meer lunchzaken, groene hotspots en duurzame winkels die een ruilmiddag organiseren. En ook tuincentra houden nog wel eens een ruilmiddag voor stekjes ruilen. In Den Haag wordt er maandelijks een stekjesruil gehouden. De locaties en data kun je in de gaten houden via Stekjesruil.nl. En in Den Bosch zijn er wel eens ruilmiddagen bij de lunchzaak Coffeelab. Daarnaast kun je via Facebook ook zoeken bij de evenementen met het zoekwoord “stekjes”. Wie weet is er binnenkort wel een ruilmiddag bij jou in de buurt!

Planten-op-schaaltje-voor-planten-water-geven-tijdens-vakantie

4. Stekjes kopen: laat je verrassen door de Stekkie box van Plantrebelz

Wil jij graag bijzondere stekjes kopen? Er zijn planten die lastig te vinden zijn wat betreft stekjes. Alocasia’s bijvoorbeeld – een van mijn all time favourites. Een goede plek om bijzondere stekjes te vinden is Plantrebelz. De oprichter van deze groene webshop is Beau. Ik ken haar toevallig al van Beaubewust – ik ben gek op haar recepten voor lekkere ontbijtjes!

Het leuke aan Plantrebelz is dat ze de ‘standaard’ planten zoals de Monstera en de Ficus in hun kas hebben staan, maar juist ook constant op zoek zijn naar speciale planten. Caladiums zijn bijvoorbeeld niet zo makkelijk in tuincentra te vinden, maar bij Plantrebelz hebben ze genoeg keuze. En ik houd van hun Alocasia’s. Plantrebelz stuurde mij een Stekkie box met onder meer een Alocasia Cucullata. Alleen de naam is al geweldig, toch? Het bladpatroon is erg mooi en ik kijk uit naar het groeiproces van deze prachtige plant. Ook de Caladium met de naam Wonder Weirdo is geweldig. Het fijne voor mij aan Caladiums is dat ze in winterslaap gaan en de bladeren dus ‘afsterven’. Hoef ik me in de winter even niet druk te maken om die plant. In de lente zijn de prachtige bladeren vervolgens opnieuw te zien. Bijzondere stekjes kopen kan dus zeker via Plantrebels.

Plantrebelz-stekkiedoos-verpakt
Stekjes-in-doos-Plantrebelz
Stekje-Philodendron-white-wave

Stekkie box van Plantrebelz

Wil je jouw eigen urban jungle starten, maar geen honderden euro’s aan planten uitgeven? Dan is een abonnement op de Stekkie Box denk ik ideaal voor jou. Maandelijks stuurt Plantrebelz jouw 4 bijzondere stekjes. In het pakket vind je ook een korte handleiding: welke plant heb je nou in huis gehaald en hoe kun je ze het beste verzorgen?

De Stekkie box wordt via brievenbuspost verstuurd, dus je hoeft niet per se thuis te zijn om het pakket aan te nemen. De stekjes worden netjes verpakt zodat ze de reis overleven. Je hoeft zelf alleen nog maar voor wat potgrond en een leuke pot te zorgen. Zorg er wel voor dat je het pakketje geen dagen laat liggen: je planten hebben immers zuurstof en licht nodig. Omdat zo’n reis best wel heftig is voor stekjes zou ik een paar dagen wachten met water geven. Laat de plant eerst wennen aan een nieuwe omgeving, zodat hij daarna pas weer hoeft te ‘werken’ om water op te nemen en te groeien.

Een Stekkie box kost €22,50 euro (inclusief verzending binnen Nederland) en is op ieder moment op te zeggen.

Uitleg-plantrebelz-stekkiebox-plantjes
Alocasia-Cucullata-stekje
Stekjes-ingepakt-in-doos-Plantrebelz

Lees ook: makkelijke kamerplanten – deze zijn ideaal voor beginners

Ik hoop dat deze tips voor stekjes kopen en ruilen je hebben geholpen. En ik ben ook wel benieuwd: hoe kom jij aan jouw stekjes en kamerplanten? Zijn er nog leuke stekjes-initiatieven die je met mij en andere plantenliefhebbers wilt delen? Laat het hieronder via de reacties weten!

Plantrebelz stuurde mij een Stekkiebox om jullie meer te vertellen over dit concept. Daarnaast vind je in dit artikel affiliatelinks. Meer informatie over affiliate en samenwerkingen vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments