Alles wat je niet wilt missen tijdens een eerste stedentrip naar Rome

Als je – net als ik – van geschiedenis houdt wil je absoluut een keer naar Rome gaan. Ik lette nooit bijster goed op tijdens de Latijnse lessen op school, maar als het over de verhalen van het Romeinse Rijk en de Romeinse goden ging zat ik op het puntje van mijn stoel. Rome is een openluchtmuseum met ontelbaar veel historische bouwwerken. Tel daar het lekkere weer en de heerlijke Italiaanse keuken bij op en je hebt een prima bestemming voor een stedentrip! Maar wat mag je niet missen tijdens jouw eerste stedentrip Rome? Ik deel het in deze blog!

Extra tip: de eerste zondag van de maand zijn de staatsmusea in Rome gratis open voor bezoekers. Denk bijvoorbeeld aan het Colosseum, de Engelenburcht, de Thermen van Caracalla en Galleria Borghese. Bespaart je dus redelijk wat geld als je zo’n zondag slim aanpakt. Je moet alleen wel rekening houden met lange wachtrijen, dus ga zo vroeg mogelijk op pad. Jongeren tot 18 jaar en ouderen ouder dan 65 jaar mogen altijd gratis bij deze bezienswaardigheden naar binnen.

Lees ook: 13x gratis wat te doen in Bologna in Italië (en meer tips voor een stedentrip)

De leukste bezienswaardigheden in Rome die jij wilt bezoeken

1. Het gigantische amfitheater: Colosseum

Hét icoon van de stad is natuurlijk het Colosseum. Dit was het grootste amfitheater van het Romeinse Rijk. Hier werden gevechten gehouden. Soms vochten gladiatoren tegen elkaar, soms ook tegen dieren. Gladiatoren moesten het publiek entertainen, want als het publiek (bestaande uit meer dan 50.000 mensen) niet tevreden was liep het meestal niet zo goed met je af.. Als je je meer in de gladiatorentijd wilt verdiepen is de film Gladiator met Russell Crowe een aanrader om te kijken. Het bouwwerk is tegenwoordig nog steeds in een goede staat en prachtig om te bewonderen. Wel is het verstandig om je entreekaartje voor het Colosseum online te kopen. De wachtrij om een kaartje bij de kassa te kopen kan namelijk zéér lang zijn.

Kosten: een entreeticket voor 2 dagen is €12 euro voor volwassenen. Met dit entreeticket kun je ook naar het Forum Romanum en de Palatijn. Houd er rekening mee dat je maar één keer per bezienswaardigheid naar binnen mag met het ticket. Korting voor mensen tussen 18 en 25 jaar uit een EU-land.

Adres: Piazza del Colosseo, bij het Forum Romanum

2. Eeuwenoude leugendetector bij La Bocca della Verità

Volgens de legenden van Rome was er bij de Santa Maria in Cosmedin kerk een marmeren beeld met een hoofd van de God van de Zee. Zijn mond was open, waardoor mensen hun hand erin konden leggen. Als mensen ergens van beschuldigd werden moesten ze hun hand hierin steken. Als ze logen en een misdaad hadden begaan werd hun hand eraf ‘gebeten’. Moet een leuke baan zijn geweest: de man achter de ‘Mond der Waarheid’ die met een kapmes de handen van mensen moest afhakken.

Kosten: €2 euro

Adres: Piazza della Bocca della Verità 18, bij de kerk Santa Maria in Cosmedin

3. Verkeersdrukte en immens monument op Piazza Venezia

Piazza Venezia (vernoemd naar het mooie Venetië) is een van de belangrijkste pleinen in Rome. Op dit plein kruisen namelijk 4 belangrijke wegen: Via del Plebiscito, Via di Teatre Marcello, Via dei Fori Imperiali en Via del Corso. Midden op het plein staat een gigantisch marmeren bouwwerk: het Monument van Victor Emanuel II. Deze man was de eerste koning van Italië. Een andere naam voor het monument is Altare della Patria, oftewel Altaar van het Vaderland. En door de vorm van het gebouw wordt het ook nog wel eens de Bruidstaart van Rome genoemd. In het monument vind je een museum over de eenwording van Italië. Je kunt ook naar het dak van dit monument met een lift. Hier vind je een café en een prima uitzicht over de stad.

Kosten: €7 euro voor volwassenen, jongeren en ouderen krijgen 50% korting.

Adres: Piazza Venezia

4. Terug in de tijd bij de Markten van Trajanus

De eeuwenoude Markten van Trajanus zijn te vergelijken met onze huidige winkelcentra. Het was een groot complex van winkels en kantoren. Dit is een leuke bezienswaardigheid die minder bekend is in Rome – en dus ook minder druk.

Kosten: €11,50 euro voor volwassenen, jongeren en ouderen krijgen korting. Met dit ticket kun je ook het Forum van Trajanus bezoeken, waar de Zuil van Trajanus staat.

Adres: Via Quattro Novembre 94, op een paar minuten lopen van Piazza Venezia

5. Eeuwenoud stripverhaal over triomfen: Zuil van Trajanus

De Colonna Traiana, oftewel de Zuil van Trajanus, is een triomfzuil in Rome. En er werden redelijk wat van die zuilen gebouwd tijdens het Romeinse Rijk. Iedere overwinning moest natuurlijk uitgebreid getoond worden. Het verhaal gaat over de overwinning van de Romeinse keizer Trajanus op Dacië; het huidige Roemenië. De bijna 30 meter hoge marmeren zuil vertelt het verhaal niet met woorden, maar met beelden. Als het ware als een stripverhaal.

Kosten: zie Markten van Trajanus (4.)

Adres: Via dei Fori Imperiali, tussen de Markten van Trajanus en Piazza Venezia in

Lees ook: 21x gratis wat te doen in Milaan in Italië (en meer tips voor een stedentrip)

6. Il Gesu: de meest versierde kerk in Rome?

Rome is een stad waar alles eeuwenoud is. Zo vind je hier ook de oudste Jezuïtenkerk ter wereld: de Santissimo Nome di Gesù, oftewel Il Gesù. Als je van barok houdt ben je in Il Gesu op de juiste plek. Van buiten valt het nog wel mee met de pracht en praal, maar wat is deze kerk van binnen kleurrijk en mooi versierd zeg! Talrijke marmeren beelden en fresco’s maken deze kerk tot een plaatje.

Kosten: gratis

Adres: Via degli Astalli 16, niet ver van Piazza Venezia

7. IJs eten op Piazza Navona + bespaartip!

Piazza Navona is een onwijs gezellig en mooi plein, met een prachtige fontein in het midden. Maar wat is het hier ook duur! Kijk er maar niet raar van op als je 7 euro voor een frisdrank moet afrekenen. Hoe kun je toch een beetje meegenieten van de gezelligheid op Piazza Navona zonder een fortuin neer te leggen? In een van de zijstraten van het plein vind je Quinto Gelateria. Ze verkopen hier heerlijk ijs voor prima prijzen. Kun je daarna lekker op een bankje op Piazza Navona neerploffen.

Adres: Quinto Gelateria zit in een zijstraat van Piazza Navona: Via di Tor Millina

Kosten: kleinste ijscoupe is €2,00 euro, de grootste is €5 euro

8. Gooi een muntje in de Trevifontein voor jouw volgende Rome-reis

Rome kent veel mooie fonteinen, maar de meest bekende is toch wel de Trevifontein. Volgens de legende zul je ooit weer terugkeren naar Rome als je een muntje in de Trevifontein gooit. Wanneer je met je rug naar de fontein staat gooi je het muntje over je linkerschouder in het water. Probeer wel goed te mikken, want je wilt iemand niet verwonden met jouw worp. Het schijnt dat er soms wel voor duizenden euro’s aan muntjes in de fontein liggen. Per dag! Het geld dat uit de fontein wordt gehaald wordt aan een goed doel geschonken om de daklozen in Rome te helpen.

Kosten: gratis

Adres: Piazza di Trevi

Lees ook: Pretty Picture Time – carnaval in Venetië

9. Het Pantheon, de tempel voor alle Romeinse goden

Het Pantheon is een indrukwekkend gebouw, maar staat gek genoeg gewoon in een woonwijk. Hierdoor valt het niet direct op, maar pas wanneer je het Piazza della Rotonda bereikt. Het Pantheon werd in de Romeinse tijd gebouwd als tempel. Maar niet zomaar een tempel: het werd een tempel voor alle Romeinse goden. ‘Pan’ betekent namelijk ‘alles’ en ‘theos’ betekent ‘goden’. Het Pantheon werd in de tweede eeuw na Christus gebouwd als tempel, maar werd in de vijfde eeuw omgedoopt tot kerk. Bijzonder aan het Pantheon is het gat in de bolle koepel, waardoor het licht op haast magische wijze naar binnen valt.

Kosten: gratis

Adres: Piazza della Rotonda, op een paar minuten lopen van Piazza Navona

10. Burcht van mysteries: Castel Sant’Angelo

Ieder bouwwerk in Rome heeft een interessante geschiedenis. Maar Castel Sant’Angelo al helemaal. Dit rondvormige kasteel wordt ook wel de Engelenburcht genoemd. In het jaar 590 werd Rome flink getroffen door de pest. Paus Gregorius hield op kerstavond een grote, kerkelijke optocht om een einde te maken aan de ziekte in de stad. Destijds was het gebouw een mausoleum voor keizer Hadrianus. Boven het mausoleum verscheen die avond de aartsengel Michaël. Hij stak zijn zwaard in het omhulsel, als teken dat het gevecht tegen de ziekte over zou zijn. In 1753 werd er een beeld van de engel geplaatst boven op het gebouw, gemaakt door de Belgische beeldhouwer Pieter Antoon Verschaffelt.

Nadat het dienst deed als mausoleum veranderde Castel Sant’Angelo in een schuilplaats voor de adel en Vaticaanstad. Uiteindelijk kreeg het Italiaanse leger de Engelenburcht in handen in 1870 en werd het opengesteld als museum. Een van de beste uitzichten over de binnenstad van Rome en de Tiber rivier vind je op het dak van Castel Sant’Angelo. Een interessant boek om te lezen (of een film om te kijken) is Het Bernini Mysterie van Dan Brown. In dit boek draait het om de Illuminati die de Engelenburcht als schuilplaats gebruikt.

Kosten: €14 euro voor volwassenen, €7 euro voor jongeren van 18 tot en met 25 jaar

Adres: Lungotevere Castello 50, aan de oever van de Tiber rivier. Het kasteel is gemakkelijk te bereiken via de brug Ponte Sant’Angelo.

11. Sixtijnse Kapel in het kleinste land ter wereld: Vaticaanstad

Vaticaanstad is het kleinste land ter wereld en wordt volledig ingesloten door de stad Rome. Samen met een paar honderd anderen woont de paus in Vaticaanstad. De Sixtijnse Kapel is wereldberoemd. En hoewel het hier altijd onwijs druk is moet je hier zeker naartoe gaan om het plafondwerk van Michelangelo te bewonderen. De Sixtijnse Kapel is slechts een van de vele kapellen in het Apostolisch Paleis in Vaticaanstad. Het Apostolisch Paleis is ook het huis van de paus, dus met wat geluk loop je hem misschien wel tegen het lijf. En als je hem niet tegenkomt kun je hem tijdens een van zijn diensten zien, op woensdag en op zondag.

Het Apostolisch Paleis is onderdeel van de Vaticaanse Musea. Ook de Kaartengalerij in het Apostolisch Paleis en de beroemde weelderige beeldengroep van Laocoön en zijn zonen zijn de moeite waard.

Bedek trouwens je schouders en knieën als je naar Vaticaanstad gaat, want er zijn veel heilige plekken. Neem eventueel een vest of een sjaal mee als het warm is, zodat je deze tijdelijk kunt omslaan.

Extra tip: de laatste zondag van de maand kun je de musea in Vaticaanstad gratis bezoeken. Houd wel rekening met ellenlange rijen, dus ga zo vroeg mogelijk naar de musea.

Kosten: €17 euro voor volwassenen, €8 euro voor jongeren tussen 18 en 25 jaar. Met dit ticket kun je dus in alle Vaticaanse musea naar binnen. Er is geen apart ticket om alleen naar de Sixtijnse Kapel te gaan

Adres: Vaticaanstad

12. Beklim de Sint-Pietersbasiliek voor een prachtig uitzicht (en sterke beenspieren)

De Sint-Pietersbasiliek is een zeer belangrijke kerk voor het Christendom en bovendien een van de grootste kerken ter wereld. Je kunt dus wel verwachten dat je hier wat tijd kwijt bent om alles te bewonderen. Petrus was een van de 12 apostelen van Jezus en bovendien de grondlegger van het Christendom. Hij zou begraven zijn op de plek waar de basiliek is gebouwd. Er is ontzettend veel te zien binnen in de Sint-Pietersbasiliek. Denk aan de koepel die is ontworpen door Michelangelo en het standbeeld Pietà, ook van Michelangelo.

Maar als je het meeste uit jouw bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek wilt halen moet je ook zeker naar boven klimmen. Hier geniet je namelijk van een mooi uitzicht over het Sint-Pietersplein en de stad. Let op: het zijn wel meer dan 500 treden. Als je geen zin hebt om zó veel trappen te beklimmen kun je ook wat meer betalen en de lift nemen, waardoor je alleen de laatste 380 trappen hoeft te beklimmen.

Kosten: de Sint-Pietersbasiliek is gratis te bezoeken. Als je naar het dakterras wilt klimmen betaal je €8 euro voor de trappen en €10 euro als je het eerste gedeelte met de lift wilt doen

Adres: Piazza San Pietro, in Vaticaanstad

Rome-Italië-stedentrip

13. Rust opzoeken in het park Villa Borghese

Ik kan me voorstellen dat je na al die prachtige bouwwerken uit de oudheid je hoofd (en je voeten) wat rust wilt gunnen. Rome is een verrassend groene stad en er zijn veel plekken waar je kunt relaxen. Een van mijn favoriete plekken is een plekje zoeken op de oevers van de Tiber rivier. Een andere favoriet is het park Villa Borghese. Het is een heerlijk park waar je kunt wandelen, fietsen en van het zonnetje genieten. Geen zin om te bewegen? Er rijdt zelfs een treintje door het park heen. In het park vind je ook verschillende musea. Galleria Borghese is een aanrader als je van kunst houdt. Let wel op dat je een kaartje van tevoren moet reserveren. Dit kan online of ter plekke (maar vaak niet meer voor de dag zelf).

Kosten: gratis. De musea in het park zijn wel betaald

Adres: Piazzale Napoleone I, in het noordelijke deel van de binnenstad van Rome. Bij een van de uitgangen vind je de Pincio tuinen.

14. Drankjes en gezelligheid bij de Spaanse Trappen

De Spaanse Trappen in Rome zijn een bekende en geliefde ontmoetingsplaats. De trappen leiden van Piazza di Spagna naar de Franse kerk Trinità dei Monti. De officiële naam van deze trappen zijn ook eigenlijk naar deze kerk vernoemd. Waarom het dan toch de Spaanse Trappen noemen? Omdat de Franse ambassade inmiddels niet meer aan het plein ligt, maar de Spaanse ambassade hier nu is gevestigd. En waarschijnlijk omdat Spaanse Trappen beter over de tong rolt dan de Trappen van de Trinità dei Monti.

Het uitzicht bovenaan de trappen is erg mooi, maar de meeste mensen komen hier om gezellig bij te kletsen en een drankje te drinken op de trappen. Houd er rekening mee dat je in Rome na 10 uur ’s avonds op veel plekken niet meer op straat mag drinken. Aangezien er de afgelopen jaren redelijk wat problemen mee zijn geweest houdt de politie hier streng toezicht op – en kun je dus zonder pardon een boete krijgen als je je misdraagt.

Adres: Piazza di Spagna

Lees ook: de leukste bezienswaardigheden in Rome en tips van Travellers of the World

15. Pizza’s en pasta’s eten in het authentieke Trastevere

De meeste bezienswaardigheden in Rome liggen op de oostelijke oever van de Tiber. Op de westelijke oever vind je echter een van de leukste wijken om doorheen te wandelen: Trastevere. De fotogenieke straatjes zijn overdag een genot voor fotografen. Maar ’s avonds moet je hier ook beslist een keer naartoe. Je vindt hier namelijk onwijs veel leuke en knusse restaurants om goede pizza’s en pasta’s te eten. Want je kunt Rome niet verlaten zonder de échte Italiaanse keuken geproefd te hebben, toch? De Italiaanse menukaart kan soms ingewikkeld in elkaar zitten. Antipasta is bijvoorbeeld helemaal geen pasta, maar een voorgerecht dat meestal bestaat uit kleine hapjes. En een ‘primo’ is niet het eerste gerecht, maar eigenlijk dus de tweede ronde voor gerechten. Maar met het bestellen van een goede pizza kan weinig misgaan. En met Italiaanse toetjes zoals tiramisu en panna cotta zit je ook altijd wel goed. Smakelijk!

Kosten: prima prijzen in Trastevere. Zo kun je vaak al voor €6-7 euro een heerlijke pasta of pizza scoren. Let goed op bij de rekening of de service wel of niet in de prijs is inbegrepen.

Lees ook: 19x wat te doen in Lecce en het zuiden van Italië

Dit waren mijn tips als je Rome voor de eerste keer bezoekt. Heb jij nog meer tips voor andere reizigers die een stedentrip naar Rome gepland hebben? Laat het hieronder weten in de reacties!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met een andere partij. Meer informatie over samenwerkingen vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments