7 gratis bezienswaardigheden voor jouw stedentrip naar Pisa, Italië

Als je in Toscane in Italië bent mag je Pisa niet overslaan. De stad is verrassend leuk en divers. Bovendien heb je slechts een paar uur nodig om de binnenstad te verkennen: alles ligt op loopafstand van elkaar vandaan. Pisa is voornamelijk bekend dankzij de scheve toren. Soms is het zelfs de enige reden dat mensen Pisa willen bezoeken. Maar een stedentrip naar Pisa is verrassend leuk én hoeft helemaal niet duur te zijn. In deze blog deel ik 7 gratis bezienswaardigheden in Pisa met je. Zo kun je jouw geld vooral uitgeven aan heerlijke gelato’s en pizza’s!

Lees ook: bezienswaardigheden in Barga, een van de mooiste dorpen in Italië

Gratis bezienswaardigheden tijdens een stedentrip naar Pisa

1. Fotoshoot op Piazza dei Miracoli & bij de scheve Toren van Pisa

Je kunt natuurlijk een stedentrip naar Pisa maken zonder de scheve Toren van Pisa te zien. Deze toren staat op Piazza dei Miracoli, in het noordelijke deel van de binnenstad. Wist je dat de Toren van Pisa de klokkentoren (campanile) is van de kathedraal van Pisa? En dat het Battistero de kapel van de kathedraal is? Het is dus geen toeval dat deze 3 monumenten zo dicht bij elkaar staan. En schaam je niet als je een foto wilt waarop jij bijvoorbeeld de scheve toren tegenhoudt: je bent niet de enige die het doet!

Iedereen mag Piazza dei Miracoli gratis bezoeken. De monumenten die op dit plein staan hebben wel een betaalde entree. Het beklimmen van de Toren van Pisa kost €18 euro. De overige monumenten hebben de volgende entreeprijzen: €5 euro als je 1 monument bezoekt, €7 euro als je er 2 bezoekt en €8 euro als je ze allemaal bezoekt. Entree tot de kathedraal is gratis.

Als je naar Piazza dei Miracoli wilt komen kun je het beste uitstappen bij treinstation Pisa San Rossore in plaats van Pisa Centrale. Dit station ligt op een paar minuten lopen van het plein vandaan.

Pisa-Italië
Pisa-Italië
Pisa-Italië

2. De Kathedraal van Pisa (Duomo) gratis bezoeken

Alle monumenten op Piazza dei Miracoli hebben een betaalde entree. Op de Kathedraal (Duomo) van Pisa na. Deze mag je gratis van binnen bewonderen. Je moet wel even een gratis ticket afhalen bij de ticket office. De tickets hebben namelijk een tijdslot en alleen op die specifieke tijd mag je naar binnen toe. Het duurde even voordat de kathedraal er stond, waardoor deze kerk door meerdere bouwmeesters is gerealiseerd. Een van de mooiste dingen om te bewonderen in de kathedraal is de preekstoel. Ook de mozaïeken zijn prachtig, met name als het zonlicht er op de juiste manier op valt.

Pisa-Italië
Pisa-Italië

3. Nóg een scheve toren in Pisa

De scheve toren van Pisa op Piazza dei Miracoli is overigens niet de enige klokkentoren die scheef staat. Door de drassige ondergrond van de stad zijn er meer gebouwen en torens ingezakt door de jaren heen. Bijvoorbeeld de klokkentoren van de kerk San Michele degli Scalzi. Deze kerk staat in het westelijke deel van de stad. De kerk staat niet in het toeristische gedeelte van Pisa. Je moet er dus een stukje voor omlopen, maar zo krijg je ook direct iets van het dagelijks leven in Pisa mee. San Michele degli Scalzi is gratis te bezoeken.

Lees ook: Certosa di Calci in Italië en het fort dat blijft verdwijnen

Pisa-Italië
Pisa-Italië

4. Wandeling langs de rivier de Arno

Een van de beste gratis dingen om te doen tijdens een stedentrip naar Pisa is wat mij betreft een wandeling langs de Arno. De Arno is een rivier die de stad in tweeën splitst. In het centrum staan er prachtige, kleurrijke gebouwen aan de oevers. Wanneer je verder buiten het centrum wandelt kom je bijna geen bebouwing tegen. In de zomer is kajakken een populaire manier om de Arno te verkennen. Dit is wel betaald, maar een wandeling kost natuurlijk helemaal niets.

Pisa-Italië
Pisa-Italië
Pisa-Italië

5. Schattigste kerk van Pisa: Santa Marina della Spina

In de binnenstad van Pisa en aan de rivier de Arno vind je tientallen kerken. Deze mag je (bijna) altijd gratis bezoeken. Een van de meest bijzondere kerken vind je langs de rivieroever: de Santa Marina della Spina. Het is een kleine kerk die vroeger voornamelijk werd bezocht door zeelieden die kwamen bidden voor een veilige vaart. De kerk zou vroeger een belangrijk reliek bewaren, namelijk een van de doornen van Jezus’ zijn doornenkroon. Inmiddels ligt deze hier niet meer. De kerk is klein, maar prachtig versierd en een goed voorbeeld van gotische architectuur. Vanaf de brug aan het water heb je het beste uitzicht op de Santa Marina della Spina.

Pisa-Italië
Pisa-Italië
Pisa-Italië

6. Tuttomondo muurschildering van Keith Haring

Tuttomondo – oftewel de hele wereld – is een kunstwerk van Keith Haring. Het kleurrijke kunstwerk beeldt met zo’n 30 figuren wereldvrede uit. Hij voltooide deze street art in 1989. Een paar maanden later overleed hij, waardoor dit een van zijn laatste bekende werken is. Je vindt Tuttomondo in een van de zijstraten van het plein Piazza Vittorio Emanuele II, niet ver van het treinstation vandaan. Je kunt het kunstwerk dag en nacht gratis bezoeken.

Extra tip: tegenover de muurschildering vind je een café in de stijl van Keith Haring’s werk, genaamd Keith Art Shop Cafe.

Lees ook: stedentrip Bologna – tips én 13 gratis bezienswaardigheden

Pisa-Italië

7. Pleinen en markten bezoeken tijdens een stedentrip naar Pisa

Pisa bestaat uit redelijk wat pleinen. Het plein Piazza dei Miracoli staat zelfs op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Maar er zijn meer mooie pleinen in Pisa te vinden. De bouwwerken op Piazzai dei Cavaleiri zijn ook een bewondering waard. Dit plein was door de eeuwen heen het politieke hart van Pisa. Op iedere tweede zaterdag en zondag van de maand wordt er op Piazza dei Cavaleiri een antiekmarkt gehouden. En bij Piazza XX Settembre vind je het overdekte Logge dei Banchi. Hier wordt van tijd tot tijd ook een vlooienmarkt georganiseerd. En op Piazza delle Vettovaglie worden dagelijks huisspullen en etenswaar verkocht. Al is het ook een prima plek om een drankje te doen en de schaduw op te zoeken.

Pisa-Italië

Extra tip 8. ‘gratis’ eten tijdens stedentrip naar Pisa

Wist je dat Pisa een echte studentenstad is? De universiteit van Pisa werd in 1343 opgericht. Zelfs de beroemde natuurkundige en uitvinder Galileo Galilei was hier ooit student. Door de vele studenten die in de stad wonen en studeren hangt er ’s avonds een relaxte sfeer in de binnenstad van Pisa. En studenten houden graag van een borrel met een lekkere maaltijd, maar willen daar niet al te veel geld aan uitgeven. Dus hoe doe je dat tijdens een stedentrip naar Pisa?

Je kunt min of meer van gratis avondeten genieten door middel van aperitivi. Wat houdt een aperitivo in? Tijdens bepaalde uren in de avond kun je een drankje bestellen. Vaak is dit tussen 7 en 10 uur ’s avonds. Je bestelt dan een drankje, veel restaurants geven daar vervolgens wat te snacken bij. Soms zijn het een paar olijven of een broodje. Maar sommige restaurants pakken uitbreid uit. Drankjes zijn vaak €5-8 euro. Dit lijkt dus in eerste instantie veel, maar je hebt daar dus zowel een drankje als wat te eten voor. Bazeel Pisa is een van de beste plekken om van een aperitivo in Pisa te genieten. Dit restaurant zit niet ver van de Arno rivier, bij de Ponte di Mezzo.

Wil jij nog meer plekken in Toscane bezoeken? Bianca van Food Travel Photography heeft een leuke route samengesteld voor een roadtrip Toscane!

Lees ook: stadswandeling in Pisa, Italië: wat moet je echt zien in 1 dag?

Dit waren mijn tips voor gratis bezienswaardigheden en dingen om te doen tijdens een stedentrip naar Pisa in Italië. Heb jij nog meer tips voor deze leuke stad? Laat het mij en andere reizigers hieronder in de reacties weten!

Reacties via Facebook account

comments