citytrip-moskou

Stedentrip Moskou: tips om geld te besparen

Ben jij op zoek naar stedentrip Moskou tips? Moskou in Rusland is geen goedkope bestemming voor een stedentrip. De start van mijn trip met de Transmongolië Express begon in deze enigszins dure Russische parel. Voor een kop koffie betaalde ik driehonderd roebel, omgerekend ongeveer zeven euro. Ik besluit om mezelf op één dure kop te trakteren en gelijk uit te zoeken hoe je zo goedkoop mogelijk van Moskou in Rusland kunt genieten.

Lees ook: alles wat je moet weten over een visum voor Rusland

citytrip-moskou

Stedentrip Moskou: tips om geld te besparen

1. Bijzondere kerken in Moskou in Rusland

Terwijl ik door Moskou loop heb ik het idee dat ik in Disneyland ben beland. De zachtroze en babyblauwe kerken en gebouwen hebben iets sprookjesachtig, iets magisch. Wie aan Moskou denkt, denkt natuurlijk gelijk aan het beroemde Rode Plein. Zeker een aanrader! De meeste kerken in de Russische stad zijn gratis te bezoeken, maar de Saint Basil kathedraal op het Rode Plein is een uitzondering. De entreeprijs is 350 roebel (december 2015).

Als je een studentenpas hebt is het zeker de moeite waard om deze mee te nemen, want je krijgt hiermee korting op de entreeprijs. Als de kassamedewerker een slechte dag heeft zal hij of zij je deze korting alleen geven als je een internationale studentenpas hebt, maar meestal is je reguliere studentenpas voldoende. De Saint Basil kathedraal is zowel van binnen als van buiten een pareltje. Vanuit de kerktorens heb je bovendien een mooi uitzicht over het plein.

citytrip-moskou
citytrip-moskou

2. Goedkoop naar het Kremlin en het Russisch ballet

Dit is een van de beste stedentrip Moskou tips die ik je kan geven om geld te besparen: ga goedkoop naar een Russisch ballet. Het Kremlin is het regeringscentrum van Moskou. Je vindt hier naast de overheidsgebouwen enkele musea, kathedralen, paleizen en een theater. Ook bij de ingang van het Kremlin krijgen studenten korting. Maar er is nog een goedkopere manier om deze prachtige plek te bezoeken. Op bijna iedere straathoek in Moskou vind je tickethokjes waar je kaarten kunt kopen voor een Russische ballet-, theater- of operavoorstelling in het Kremlin Theater. Je kunt ruim van tevoren (vaak zo’n twee uur) het terrein van het Kremlin op, waardoor je alle pracht en praal kunt bewonderen voordat je het theater binnengaat.

citytrip-moskou
citytrip-moskou

Sowieso is het Kremlin Theater een ervaring op zich. En dat voor de prijs van een kop koffie. Wie last minute kaarten koopt kan namelijk voor zo’n vijf tot tien euro een prachtige show bijwonen. Gouden kroonluchters glinsteren boven mijn hoofd terwijl ik naar de immense garderobe loop. Ik bekijk mezelf in de spiegel. Mijn schoenen zitten onder de modder, er zitten vale vlekken op mijn oude vest en de muts op mijn hoofd is alles behalve chique. Een groot contrast met de mensen om mij heen, die hun bontjassen uitdoen en in prachtige jurken of dure pakken door de zaal flaneren. Jurken en pakken die waarschijnlijk meer hebben gekost dan mijn budget voor de dagen in Moskou. Ik sla mijn dikke sjaal zo elegant mogelijk om me heen en loop naar de prachtige galerij.

Prachtige voorstellingen bij het Kremlin Theater

Er is in ieder geval géén werktekort in het Kremlin Theater. Zeker vijftig gastvrouwen- en heren verwelkomen de mensen die staan te popelen om de zaal binnen te gaan. Wanneer de deuren opengaan waan ik me in een andere wereld. In de wereld van Duizend-en-een-nacht. De lichten in de zaal worden gedimd en het orkest begint steeds luider te spelen. Ik zie voor me hoe stokoude Russische vrouwtjes deze dansers jarenlang hebben gedrild in de dansscholen. Waar ze worden getraind om urenlang pliés te maken en hun benen hoog in de lucht te zwaaien. Maar al snel bevind ik me in de sprookjesachtige wereld van Sinbad, Aladin en Ali Baba. De kostuums, het decor en de adembenemende dansers houden mij tot het einde van de voorstelling in hun greep en uiteindelijk kan ik niets anders doen dan luid juichen en applaudisseren.

Lees ook: eerste hulp bij backpacken #2 – sparen voor jouw droomreis

citytrip-moskou

3. Gratis kunst in The Red Factory district van Moskou

In de buurt van de prachtige Christ the Saviour kathedraal vind je een bijzondere wijk: the Red Light Factory district. Je kunt hier allerlei vormen van kunst bewonderen. Prachtige graffiti op de muren van oude gebouwen. Creatieve zielen zoals schilders en kledingontwerpers die urenlang in kleine ateliers aan het werk zijn. Bijzondere kunstwerken op straat, in alle hoeken van de wijk. Een van mijn favoriete musea bevond zich in deze wijk, het Lumiere Brothers Center for Photography. De tentoonstellingen zijn tijdelijk, maar de foto’s die ik in het museum heb gezien waren bijzonder, prachtig en surreëel. Door de bijzondere perspectieven, kleuren en composities gaf het me bovendien ook inspiratie voor mijn eigen fotografiewerk.

4. En als je dan toch nog die kop koffie in Moskou wilt…

Een goedkope optie is het kopen van een pak oploskoffie. De meeste hostels en hotels hebben waterkokers en binnen enkele minuten heb je een kop koffie bij het ontbijt. Wil je toch van een lekkere én betaalbare kop koffie in Moskou genieten dan is Lyudi Kak Lyudi the place to be. Deze bistro aan de Solyansky tupik is klein, maar altijd vol. Ik heb maar weinig plekken in Moskou gevonden die zulk lekker eten hebben voor een betaalbare prijs. Koffie, fruitsmoothies, groentesoepen en vegetarische quiches: allemaal voor een fijn prijsje!

Lees ook: Tips Transmongolië Express door Rusland, Mongolië en China

Visum aanvragen voor Moskou in Rusland

Rusland is een van de weinige landen waar ik hulp nodig had voor het aanvragen van mijn visum. Niet alleen ben ik afgestudeerd als journalist (wat voor Rusland verdacht is), maar het proces is lang en vermoeiend. Ik zou je dus aanraden om de hulp van een visumbureau in te schakelen. Via Visumbuitenland.nl kun je bijvoorbeeld gemakkelijk een visum aanvragen voor Rusland. Het fijne is dat je zowel met een creditcard als met iDeal kunt betalen. Begin op tijd met de aanvraag voor je visum, want dit kost al gemakkelijk 1,5 week.

Veiligheid in Moskou en Rusland

Ik was in Rusland in de periode dat oorlog tussen Oekraïne en Rusland op z’n hoogtepunt was. Ik merkte wel dat mensen soms een negatieve houding hadden naar ons (Europeanen), maar ik heb me niet onveilig gevoeld. Maar ik voelde me gewoon vaak niet echt gewenst in de stad. De mensen buiten Moskou vond ik daarentegen wel weer erg vriendelijk, dus misschien is het ook gewoon hoe stadsmensen in Rusland zich gedragen. Het is hoe dan ook altijd verstandig om het laatste nieuws over Rusland en de Russische politiek te checken en het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor Rusland te bekijken.

Lees ook: 15x inspiratie voor stedentrips in de lente

Ik hoop dat deze stedentrip Moskou tips nuttig voor jou zijn. Want Moskou is wel degelijk met een klein budget te ontdekken! Ben je wel eens in Moskou geweest en heb je nog meer tips? Laat ze hieronder in een reactie weten!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met een andere partij. Meer informatie over samenwerkingen vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments

12 gedachten over “Stedentrip Moskou: tips om geld te besparen”

 1. Rusland trekt mij totaal niet eigenlijk, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik na het lezen van jouw post het toch wel mooi vind hahahaha 🙂 Dus wie weet komt het er toch nog van 🙂

  1. Gek genoeg trok Rusland mij eerst helemaal niet, maar mijn vriend wilde graag de treinreis naar China doen. En ik vond de stad verrassend leuk en mooi! Met als hoogtepunt de bijzondere balletvoorstelling 🙂

  1. Ja hè? Daar word je niet vrolijk van… Gelukkig vond ik een koffietentje waar het wel betaalbaar was :p De Transmongolië Express is ontzettend gaaf! Volgens mij betaalde ik zo’n 500-600 euro voor de georganiseerde treinreis, dus inclusief vervoer en accommodaties (maar daar komen de visa kosten nog wel bovenop…). Maar als je wat meer tijd hebt en het wat avontuurlijker wilt aanpakken kun je ook ter plekke treinkaartjes kopen. Volgens mij was dat wel een stuk goedkoper!

 2. Zo, leuk! Ik heb er een maand gewoond en heb het alleen met oploskoffie moeten , haha 😉 Maar echt wel een geweldig leuke stad en je kan er ook heel veel dingen gratis bezoeken! Heerlijk om die dingen terug te zien en de foto’s zijn echt wel bijzonder mooi!

 3. Wauw, 7 euro voor een koffie, weet je nog waar je die nam voor die prijs? Toevallig bij een ‘Coffee House/Кофе Хаус’, de Russische variant van de Starbucks? 🙂 kan me niet herinneren dat het zo duur was toen ik er twee jaar geleden voor het laatst was! Ik heb nog een budgettip: Napoleon Hostel, waar je voor 10-15 euro per nacht kunt slapen. Geen topplek, maar het is wel het goedkoopste hostel op loopafstand van het Rode Plein (tien minuutjes).

  Verder is de metro ook niet duur. Moskou kun je zo duur maken als je zelf wilt. Ivm visum en vlucht is het minder geschikt voor een cheape citytrip, maar daarom combineren veel mensen de stad met Sint-Petersburg of inderdaad de Transsib. 🙂

  1. Leuk om een berichtje van je te ontvangen Leonie! Het was volgens mij in een straat met heeeel veel koffietentjes, vlakbij een winkelplein en ongeveer 10-15 min lopen naar het Kremlin. Maar ik ben ervan overtuigd dat er meer plekjes als Lyudi Kak Lyudi zijn in Moskou! 😉

 4. Leuk geschreven!

  Kan je meer uitleg geven over goedkope kaartjes voor een voorstelling.
  Gaat dit over hebt Bolshoi theater? Online tickets voor een ballet in het Bolshoi theater zijn 700 euro.

  “Maar er is nog een goedkopere manier om deze prachtige plek te bezoeken. Op bijna iedere straathoek in Moskou vind je tickethokjes waar je kaarten kunt kopen voor een Russische ballet-, theater- of operavoorstelling in het Kremlin Theater.”.

  1. Hi Ynske,

   De tickets zijn online inderdaad erg duur, maar er zijn speciale verkooppunten waar ze de tickets last minute verkopen. Ik ben zelf in het Kremlin theater geweest, maar er waren ook tickets voor voorstellingen in andere theaters. Het enige nadeel is dat je ze dus wel pas ter plekke kunt kopen en dat sommige shows wel uitverkocht kunnen zijn. Dus als je echt een specifieke show wilt zien is het wel verstandig om de kaartjes vooraf (vrij duur) te kopen. De show die ik heb gezien was omgerekend echt maar €6 euro ofzo, maar die last minute tickets waren volgens mij vaak niet duurder dan €25 euro. Hopelijk zit er iets leuks tussen als je in Moskou bent! 🙂

 5. Hallo leuke tips. Ik zou graag met een vriendin en onze kinderen naar Moskou gaan. Met Russian airflot en dan een app/ hotel in de buurt van kremlin. Hebt u nog tips is het eten daar ook zo duur als de koffie en andere dranken? Ook die visumaanvraag baart me wat zorgen.

  1. Er zijn een paar plekken (vooral buiten het centrum) waar je wel iets goedkoper kunt eten maar over het algemeen is Moskou wel een dure stad. Het kan wel helpen om een appartement te huren, zodat je een keuken hebt en zelf bijvoorbeeld avondeten kunt koken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *