Stedentrip naar Lissabon in Portugal: leuke bezienswaardigheden en tips

Lissabon in Portugal is waarschijnlijk mijn favoriete stedentrip van het jaar. Wat een relaxte sfeer en prachtige, gekleurde bouwwerken zijn hier te vinden. Tel daar de vele goede koffietentjes, de lekkere gebakjes en de ligging aan zee bij op en je hebt een ideale bestemming voor een stedentrip. Ik bracht 2 weken in Lissabon in Portugal door en heb de leukste tips en bezienswaardigheden voor jullie bij elkaar verzameld.

Lissabon-Portugal
Lissabon-Portugal

Wat te doen in Lissabon in Portugal?

1. Straatartiesten bij Praca do Comercio

Praca do Comercio is het grootste plein in Lissabon en is zeker een bezoek waard door de mooie gebouwen rondom het plein en de ligging aan het water. Aan de waterkant zijn vaak kunstenaars, muzikanten en straatartiesten te vinden.

Kosten: gratis.

Lissabon-Portugal
Lissabon-Portugal
Lissabon-Portugal
Lissabon-Portugal
Lissabon-Portugal

2. Kathedraal van Lissabon / Sé 

De Kathedraal van Lissabon staat in de wijk Alfama. Door de inwoners van Lissabon wordt de kerk ook wel simpelwel de Sé genoemd. Eerlijk gezegd is de kerk van buiten niet erg bijzonder om te zien. Ook het interieur is vrij sober. Maar als je in de buurt bent zou ik toch zeker even naar binnen lopen. Er is een kleine kapel naast de ingang met religieuze taferelen afgebeeld in azulejos – de beroemde keramieken tegeltjes. Ook de glas-in-loodramen zien er mooi uit.

Kosten: je kunt de Kathedraal van Lissabon gratis bezoeken. De schatkamer van de kathedraal zit op de bovenverdieping en heeft een entreeprijs van €2,50 euro. Met het ticket kun je ook het klooster achter in de kerk bezoeken.

Lissabon-Portugal
Lissabon-Portugal
Lissabon-Portugal

3. Azulejos spotten in Alfama en Baixa

Lissabon is een zeer kleurrijke stad, en dat komt grotendeels door de azulejos. Maar wat zijn azulejos eigenlijk? Azulejos zijn keramieken siertegels die je in Portugal en (Zuid-) Spanje tegenkomt op huizen, kerken, paleizen en andere bouwwerken. De Portugese azulejos zijn meestal blauw met wit, maar ze komen in alle kleuren voor. Vaak vormen ze samen een patroon of beelden ze een gebeurtenis uit. Het woord azulejo stamt van Al-zuleique, Arabisch voor ‘gladde gepolijste steen’. Hoewel je de azulejos door heel de stad kunt vinden, vind je de mooiste in de wijken Alfama en Baixa.

Kosten: gratis.

Lissabon-Portugal
Lissabon-Portugal
Lissabon-Portugal
Lissabon-Portugal
Lissabon-Portugal
Lissabon-Portugal
Lissabon-Portugal
Lissabon-Portugal

4. Op zoek naar street art in Lissabon

Ik had street art niet echt verwacht in Lissabon, maar wat vind je verspreid door de stad veel kunstwerken zeg! De meeste street art spotte ik in de wijk Alfama, maar ook Bairro Alto en de LxFactory zijn plekken waar je veel kleurrijke kunstwerken op straat tegenkomt.

Kosten: gratis.

Lissabon-Portugal
Lissabon-Portugal
Lissabon-Portugal
Lissabon-Portugal

5. Zonsondergang bewonderen vanaf Castelo de São Jorge

Het kasteel Castelo de São Jorge staat op de top van een van de heuvelen in Lissabon, in de wijk Alfama. Het kasteel is gebouwd door de Moren en een van de oudste overblijfselen in de stad. Ondanks dat het kasteel door de eeuwen heen door enkele aardbevingen schade heeft opgelopen is het goed behouden. Er staan weinig informatiebordjes in het kasteel, dus neem bij de kassa een informatieboekje mee. Ook is er een permanente tentoonstelling waar je meer leert over de geschiedenis van het kasteel en Lissabon.

Maar zelfs als je niet van kastelen houdt moet je hiernaartoe komen. Het kasteel biedt namelijk het beste uitzicht over de stad. Met name wanneer je over de kasteelmuren loopt. Tip: kom hier rond zonsondergang en neem een kleine picknick mee. Langs de rand van het kasteelpark staan allemaal stenen tafels met stoeltjes, voor een fijn uitzicht over de stad.

Kosten: de entreeprijs van het kasteel voor volwassenen is €8,50 euro.

Lissabon-Portugal
Lissabon-Portugal
Lissabon-Portugal
Lissabon-Portugal
Lissabon-Portugal
Lissabon-Portugal
Lissabon-Portugal
Lissabon-Portugal

6. Alternatief uitzichtpunt: miradouro Sophia de Mello Breyner Andresen

Lissabon heeft diverse uitzichtpunten en wat mij betreft is het kasteel op de heuvel in Alfama de beste optie om van de zonsondergang te genieten. Een goed alternatief is Miradouro Sophia de Mello Breyner Andresen. Vanaf hier heb je namelijk uitzicht op het kasteel!

Kosten: gratis.

Lissabon-Portugal

7. Helden van Portugal in Nationaal Pantheon (voormalige Santa Engracia kerk)

In de zestiende eeuw werd er gestart met de bouw van de Santa Engracia kerk in de wijk Alfama. De kerk werd echter lange tijd niet afgerond vanwege nieuwe bouwplannen, schade en geldgebrek. Het is dus ook wel duidelijk waar het Portugese gezegde ‘het is als het bouwen van de Santa Engracia’ (como las obras de Santa Engrácia) naar verwijst. In de twintigste eeuw veranderde het bouwwerk uiteindelijk naar het Nationaal Pantheon van Portugal. In het pantheon worden Portugezen geëerd die iets belangrijks voor het land hebben gedaan. Ook is er een expositie waar je meer leert over de Eerste Republiek van Portugal.

Kosten: €4 euro voor volwassenen. Je kunt voor €7 euro een combinatieticket kopen als je ook naar Azulejos Museum wilt gaan (anders betaal je €4+5=9 euro).

Lissabon-Portugal
Lissabon-Portugal
Lissabon-Portugal
Lissabon-Portugal

8. Op zoek naar verborgen schatten op vlooienmarkt Feira da Ladra

Als je op dinsdag of zaterdag in de wijk Alfama bent zou ik zeker langs Feira da Ladra lopen. Deze vlooienmarkt heeft een gezellige sfeer en vind je naast het Nationaal Pantheon. Tegenwoordig is de markt een mix van oude mensen die met hun oude spullen stallen op een kleedje (en het vooral leuk vinden om een praatje te maken) en mensen die nieuwe producten verkopen. Ik ben best wel wat leuke spulletjes tegengekomen, maar denk er natuurlijk wel aan dat het ook in jouw bagage moet passen. Let trouwens ook een beetje op je spullen, want de markt heet niet voor niets in het Portugees ‘markt van de dieven’. De markt heeft geen vaste tijden, maar is meetsal tot een uur of 3 te bezoeken. Dan starten de meeste mensen wel met inpakken en opruimen.

Kosten: gratis, tenzij je iets wilt kopen natuurlijk.

Lissabon-Portugal

9. Azulejos Museum Museu Nacional do Azulejo

Heb je na al het rondwandelen in Lissabon nog geen genoeg gekregen van de azulejos die door de heel stad te vinden zijn? Dan moet je zeker een bezoek brengen aan Museu Nacional do Azulejo, oftewel het Azulejos Museum. Hier word je meegenomen in de geschiedenis van de keramieken tegeltjes en je ziet hoe ze door de eeuwen heen zijn veranderd. Het museum is groter dan dat ik van tevoren dacht, dus je kunt hier gemakkelijk 1,5 uur doorbrengen. En ideaal voor een regenachtige dag in Lissabon!

Kosten: €5 euro voor volwassenen. Als je ook het Nationaal Pantheon wilt bezoeken kun je een combinatieticket kopen voor €7 euro.

10. Miradouro de São Pedro de Alcântara

Ennnnn we hebben nog een uitzichtpunt in Lissabon: Miradouro de São Pedro de Alcântara. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht op het kasteel vanaf de andere kant van het centrum. Vlak bij het uitzichtpunt vind je Veggie Wave: een kleine, duurzame smoothiebar met heerlijke drankjes. Haal hier een drankje en plof neer op een bankje bij het uitzichtpunt. Als je meer zin hebt in een portwijntje kun je terecht bij Instituto dos Vinhos do Douro e do Porto, waar je keuze hebt uit honderden verschillende wijnen.

Kosten: gratis.

Lissabon-Portugal
Lissabon-Portugal

11. Convento de São Pedro de Alcântara

Tegenover het uitzichtpunt van São Pedro de Alcântara vind je het gelijknamige klooster. De ingang zit aan de zijkant (van de voorkant lijkt het gesloten) en je vindt hier een aantal mooie azulejos. Ook de kapel is prachtig beschilderd.

Kosten: gratis. Je kunt een privétour boeken, maar deze moet je volgens mij wel van tevoren reserveren.

Lissabon-Portugal
Lissabon-Portugal

12. Luisteren naar fado: Portugese muziek vol passie 

Je kunt de Portugese fado vergelijken met het Nederlandse volkslied. Onderwerpen waar vaak over wordt gezongen zijn het onvermijdelijke noodlot en onmogelijke liefdes. Maar ook over luchtige onderwerpen zoals de onbezorgdheid van een kind zijn en de mooie kanten van het leven wordt gezongen. Als je in Portugal bent moet je eigenlijk wel een fado horen. Het is prachtig om te zien en te horen hoe passievol mensen kunnen zingen, ook al versta je er misschien geen woord van. De wijk Alfama is bekend om de fado en hier vind je dan ook de meeste plekken om ‘s avonds een fado te horen. Meestal kun je het combineren met een diner, maar je kunt er ook van genieten met alleen een drankje.

Waar naartoe om de fado te horen?

Als je op zoek bent naar een authentieke fado ervaring zoek dan naar een plek waar ‘tasca’ bij staat, de Portugese variant van een taverne. Ik kan je Tasca do Chico aanraden. Je moet misschien even zoeken, want er hangt geen duidelijk bord met de naam bij dit restaurant en de deur staat vaak op een kier. Maar achter die deur schuilt een ruimte met muren vol fado posters en foto’s met beroemde fado zangers. De eigenaar is een beetje humeurig en het is hier altijd druk, maar het is erg sfeervol en de optredens zijn geweldig. De optredens beginnen rond (Portugese) etenstijd – 9 uur – en gaan vaak 1,5 – 2 uur door met verschillende zangers en zangeressen.

Kosten: gratis, al is het wel zo netjes om wat te eten of drinken te bestellen

Lissabon-Portugal

13. Wandelen over de Belém boulevard (MAAT en Padrão dos Descobrimentos)

Frisse zeelucht doet een mens altijd goed. De wijk Belém, in het westen van Lissabon, is een heerlijke plek om even uit te waaien en langs het water te wandelen. Het is een ideale plek om te hardlopen en er staan onderweg zelfs een paar fitnessapparaten. De wandeling over de boulevard van Belém is meer dan 3 kilometer, als je bij de brug Ponte 25 de Abril start en doorloopt tot de toren Torre de Belém. Wat kom je onderweg zoal tegen? Aan de boulevard vind je het museum MAAT: Museu Arte, Arquitetura, Tecnologia. Vanaf het dak van het museum heb je een mooi (gratis) uitzicht over de boulevard en op de brug.

Lissabon-Portugal
Lissabon-Portugal

Ook Padrão dos Descobrimentos, oftewel het Monument der Ontdekkingen, zul je niet snel mislopen. Dit monument bij de haven van Belém herinnert aan de vele Portugese ontdekkingsreizen die hier startten. Bij het monument zijn diverse figuren afgebeeld, waaronder de beroemde Hendrik de Zeevaarder. Hoewel hij zelf niet echt een ontdekkingsreiziger was heeft hij diverse reizen gerealiseerd. Een van de bekendste ontdekkingsreizigers van Portugal is Vasco da Gama. Da Gama was onder meer de eerste Europeaan die India bereikte per boot. Ik vind het een indrukwekkend monument in een relaxte wijk, dus zeker een aanrader. Tegen betaling kun je naar het dakterras om van het uitzicht over de rivier te genieten. Er is ook een expositie te bezichtigen in het gebouw. Houd er rekening mee dat het gebouw op maandag is gesloten.

Kosten: wandelen is gratis. De entree voor MAAT is €5 euro voor volwassenen. De entree voor Padrão dos Descobrimentos is €6 euro voor volwassenen voor het uitzichtpunt en de expositie.

Lissabon-Portugal
Lissabon-Portugal
Lissabon-Portugal
Lissabon-Portugal

14. Zonsondergang bij Torre de Belém

De Torre de Belém werd in de zestiende eeuw gebouwd als verdedigingstoren. Later werd de toren ook gebruikt als gevangenis. Oorspronkelijk stond de toren op een zandbank in de Taag rivier. Maar doordat de loop van de rivier veranderde staat de toren nu op het vasteland. Omdat de Torre de Belém in het westen van Lissabon staat vind ik dit een van de beste plekken om van de zonsondergang in de stad te genieten. Aan het einde van de dag kleurt de lucht prachtig en verandert de toren in een sprookjesachtig gebouw. Fijne manier om de dag af te sluiten!

Kosten: €6 euro voor volwassenen, €3 euro voor jongeren.

Lissabon-Portugal
Lissabon-Portugal
Lissabon-Portugal
Lissabon-Portugal

15. Mosteiro dos Jéronimos

Een van de meest indrukwekkende bouwwerken in Lissabon is toch wel Mosteiro dos Jéronimos, oftewel het Hiëronymietenklooster. Dit klooster staat in de wijk Belém, in het westen van Lissabon. De vele details in het gebouw zijn prachtig! In dit klooster liggen familieleden van het Portugese koningshuis begraven, maar ook bekende Portugezen zoals de ontdekkingsreiziger Vasco da Gama (die de zeeroute naar India ontdekte). Houd er rekening mee dat het klooster op maandag is gesloten.

Kosten: €10 euro voor volwassenen.

Lissabon-Portugal
Lissabon-Portugal
Lissabon-Portugal

16. Uitzicht vanaf de Santa Justa lift (betaald én gratis)

De Santa Justa lift is een van de bekendste bezienswaardigheden in Lissabon. Deze lift van 45 meter verbindt de wijk Baixa met de hoger gelegen wijk Bairro Alto. Qua uitstraling heeft de lift wel iets weg van de Eiffeltoren in Parijs. Niet helemaal toevallig, want de Santa Justa lift is ontworpen door een leerling van Gustave Eiffel. Bij de uitgang van de lift, bovenaan, vind je een uitzichtplatform.

Een rit met de lift is betaald, maar je kunt ook zelf – gratis – naar de uitgang van de lift wandelen. Vaak ben je nog sneller boven als je wandelt dan dat je in de rij gaat staan voor deze lift. Als je onderaan voor de lift staat loop je via de trappen naar links, naar de winkelstraat. Zo’n 100 meter verderop vind je een trap aan de rechterkant (tegenover de Mango. Volg deze omhoog en je komt uit bij een restaurant, Bellalisa Elevador. Je kunt gewoon over het terras naar de uitgang van de lift lopen en vanaf hier een paar mooie foto’s maken. Als je een liftticket hebt kun je met een trapje nog een paar meter omhoog naar een extra panoramaplatform.

Kosten: €5,15 euro voor volwassenen. Ik zou je aanraden om een dagkaart te kopen als je deze rit wilt maken. De dagkaart voor Lissabon is namelijk €6 euro voor 24 uur.

Lissabon-Portugal
Lissabon-Portugal

17. Ruïnes van het Carmoklooster

Lissabon is door de eeuwen heen diverse keren getroffen door aardbevingen. Tijdens de aardbeving in 1755 raakte het Carmoklooster en de bijbehorende kerk zwaar beschadigd. De ruïnes zijn het best bewaarde bewijs van deze natuurkracht. Het is tegenwoordig een museum waar objecten uit verschillende periodes zijn tentoongesteld.

Kosten: €4 euro voor volwassenen.

Lissabon-Portugal

18. Street art, kunst en hippe koffietentjes bij LxFactory

Het terrein van LxFactory ligt onder de brug Ponte 25 de Abril, in de wijk Alcântara. De LxFactory was jaren geleden een wapenfabriek, maar nadat deze werd gesloten veranderde het in een hot spot waar je street art kunt spotten, kunstgalerijen bezoeken en koffie drinken in hippe tentjes. Als je op zoek bent naar een uniek cadeau of iets speciaals in huis kun je terecht bij alle kunstwinkels en concept stores die hier te vinden zijn. Voor goede koffie kun je terecht bij The Therapist, een van mijn favoriete koffietentjes op dit terrein.

Lissabon-Portugal
Lissabon-Portugal
Lissabon-Portugal

Eten en drinken in Lissabon in Portugal

Aan fijne koffiententjes is er in Lissabon geen gebrek, want de stad kent een echte koffiecultuur. Een aantal van mijn favoriete werkplekken en koffietentjes in Lissabon deel ik hier. Op maandag zijn veel restaurants in Lissabon gesloten. Houd er ook rekening mee dat restaurants in Portugal doorgaans pas laat openen voor het avondeten, vaak pas na 6 uur. Portugezen eten zelf namelijk pas rond 8-9 uur ‘s avonds, dus juist dan is het erg druk in de restaurants.

Daarnaast eten Portugezen ‘s middags vaak al warm, waardoor je veel warme maaltijden op de lunchkaart zult zien. Heb je ‘s middags nog geen zin in een warme maaltijd? Duik dan een pastelaria in, waar je een koffie met een gebakje kunt bestellen. De meest bekende Portugese snack is is het roomgebak Pastel de Nata. Deze kun je in bijna iedere bakkerij in Lissabon wel vinden. Een andere aanrader die je in de pastelaria tegenkomt is de Salame de Chocolate: een plak cake gemaakt van kakao, koekjes en eieren. Meestal wordt er ook een beetje wijn of rum aan het recept toegevoegd.

Lissabon-Portugal
Lissabon-Portugal

1. Israëlisch eten: Tantura (in de wijk Bairro Alto)

Sinds ik in Israël heb gewoond en verslaafd ben geraakt aan het lekkere eten daar probeer ik regelmatig Israëlische restaurants uit. En een van de beste waar ik tot nu toe ben geweest is Tantura in Lissabon. De hummus gemixt met bloemkool van Tantura is een van mijn favoriete hummusgerechten die ik OOIT op heb. De eigenaren zijn zulke lieve mensen die hun restaurant met passie runnen. Je bent bovendien niet veel geld kwijt om hier te eten: voor €10-15 euro per persoon zit je hier echt vol. Het restaurant is niet heel groot, maar het is hier altijd druk. Houd dus wel rekening met een wachttijd of zorg dat je van tevoren een reservering maakt.

2. Mexicaans eten: Pistola y Corazon Taqueria (in de wijk Bairro Alto)

Als je zin hebt in taco’s of een goede cocktail dan moet je bij Pistola y Corazon zijn, in de wijk Bairro Alto. Het is hier ALTIJD onwijs druk, dus houd er wel rekening mee dat je even moet wachten. Gelukkig krijg je meteen een mandje lekkere nachos in je handen gedrukt, dus dan is wachten helemaal niet zo erg. Mijn favoriet zijn de vegetarische taco’s met bonen, kaas en chipotle saus (maar neem deze alleen als je van pittig eten houdt!). Ze hebben ook een uitgebreide cocktailkaart, dus het is ook een prima plek om een drankje te doen voordat je gaat stappen.

3. Lekker en gezond: Veggie Wave (diverse plekken in Lissabon)

Een van mijn favoriete eetplekken in Lissabon is Veggie Wave. Het eerste filiaal zit bij Miradouro de São Pedro de Alcântara en is erg klein: je kunt hier niet eens zitten. Maar je kunt je drankje meenemen naar het uitzichtpunt, dus geen probleem. De smoothies zijn heerlijk, maar wat ik extra leuk vindt zijn de verschillende manieren om hun werkzaamheden te verduurzamen. Zo gebruiken ze een fiets om stroom op te wekken voor het gebruik van de blender. Op het terrein van LxFactory vind je nog een straattentje van Veggie Wave.

Lissabon-Portugal

4. Beste pastéis de nata van de stad: Pastéis de Belém (in de wijk Belém)

Je kunt Lissabon niet verlaten zonder een pastel de nata te proeven. Een pastel de nata is een Portugees custardtaartje. Je vindt deze snacks in bijna iedere pastelaria in Lissabon. Als er maar één plek is waar je er eentje gaat eten, laat het dan bij Pastéis de Belém zijn. Geen enkele bakkerij weet het exacte recept van de originele pastel de nata, behalve Pastéis de Belém. De eerste pastéis werden door de nonnen in het nabijgelegen Jerónimusklooster gemaakt. De nonnen gebruikten het eiwit als stijfsel van hun kleding. Om de eierdooiers niet verloren te laten gaan werden hier taartjes van gemaakt. De nonnen en de bakkerij werkten vervolgens samen om de pastéis de nata aan de man te brengen. Er wordt gezegd dat alleen deze bakkerij in Belém dus het originele recept weet.

Een pastel de nata bij deze bakkerij kost €1,10. Laat je niet afschrikken door de lange rij, het is hier namelijk altijd druk maar je wordt vrij snel geholpen. Je kunt hier ook zitten, maar door de drukte zou ik je aanraden om ze mee te nemen en ergens aan de boulevard te zitten om ze op te eten.

5. Bijzondere cocktails: Toca da Raposa (in de wijk Bairro Alto)

Een leuke cocktailbar met een informele, huiskamersfeer. De vriendelijke barmannen- en vrouwen bereiden de drankjes aan de grote tafel, die in het midden van de ruimte staat. Verwacht hier geen normale cocktails zoals mojito en daiquiri, maar bijzondere drankjes met bijvoorbeeld croissantlikeur en exotisch fruit. De cocktails zijn vrij duur (€11 euro), maar tijdens happy hour op vrijdagavond krijg je de cocktails voor de helft van de prijs.

Lissabon-Portugal

6. Fijne rooftop bar: Lost In (in de wijk Bairro Alto)

Lissabon staat bekend om de heuvels en de vele uitzichtpunten. Heb je zin in een drankje met een fijn uitzicht? Dan kan ik je de rooftop bar Lost In aanraden. Je kunt hier zowel binnen als buiten zitten. De plek heeft een ontspannen sfeertje en is kleurrijk ingericht. Een prima plek om bijvoorbeeld een wijntje te drinken en helemaal niet duur (€4 euro voor een glas).

Lees ook: Lissabon voor digital nomads – de beste werkplekken en koffiezaken

Overnachten in Lissabon in Portugal

1. The Dorm Hostel in de wijk Alcântara

The Dorm is een sfeervol hostel waar je zowel in een privékamer als in een slaapzaal kunt overnachten. Het hostel is schoon en heeft een industriële, relaxte vibe. Ook de gemeenschappelijke ruimte is heel tof ingericht. The Dorm is te vinden op het terrein van LxFactory, in de wijk Alcântara. Wat mij betreft is dit een van de leukste wijken om te verblijven. Je zit buiten het toeristische centrum, maar je reist met de tram of de bus zo naar alle andere wijken.

Lissabon-Portugal

2. Lisb’on Hostel in de wijk Chiado

Lisb’on Hostel heeft een erg fijne en centrale ligging in het centrum van Lissabon, in de wijk Chiado. Vanaf hier ben je zo bij de meeste restaurants in de wijk Bairro Alto en ook de leuke wijk Alfama is slechts 15-20 minuten wandelen. Er zijn zowel privékamers als bedden op een slaapzaal te boeken. Het hostel is gehuisvest in een prachtig gebouw met veel barokke details, gezellige gemeenschappelijke ruimtes (inclusief een pooltafel) en…. een dakterras! Vanaf hier heb je een fijn uitzicht over de Taag rivier. Eet ontbijt is ook nog eens inbegrepen in de prijs. Dit hostel is redelijk populair, dus het is aan te raden om op tijd te boeken als je hier wilt overnachten.

Of bekijk hier de beschikbaarheid voor de leukste hotels en hostels in Lissabon voor de periode dat jij wilt gaan!

Verplaatsen in Lissabon in Portugal

Wandelen, tuktuks en fietsen in Lissabon

Alfama, Baixa, Chiado en Bairro Alto zijn de wijken waar de meeste mensen tijdens een stedentrip naartoe gaan. Deze wijken liggen centraal in Lissabon en je kunt deze plekken het beste te voet ontdekken. Houd er wel rekening mee dat Lissabon op verschillende heuvels is gebouwd, waardoor je regelmatig omhoog moet lopen. Er zijn twee liften in het centrum: de Santa Justa lift die je van Baixa naar Bairro Alto brengt en de Castelo lift die je van Baixa naar een hoger deel in Alfama brengt.

Geen zin om te wandelen en iedere keer te klimmen? Tuktuks rijden overal, vooral door Alfama en Baixa.

Wil je de wijk Bélem in het westen van Lissabon verkennen? Dan is het een aanrader om een fiets te huren. De weg langs het water is redelijk vlak en dus ideaal om te fietsen. In andere delen van Lissabon zou ik het niet aanraden om te fietsen door het heuvelachtige landschap. Tenzij je zin hebt om de kuiten te trainen natuurlijk.

Trams, bussen en metro’s in Lissabon

Daarnaast kun je de trams gebruiken om je door het centrum van Lissabon te verplaatsen. De historische tram 28 is wereldberoemd en brengt je langs de mooiste plekken in Lissabon. De route is ongeveer 10 kilometer en de rit kost €2,90 euro. Je kunt op verschillende plekken opstappen, bijvoorbeeld bij de Kathedraal van Lissabon (Sé) of het plein Praça Martim Moniz. Houd er wel rekening mee dat een rit met tram 28 bijna altijd druk is. Probeer dus vroeg in de ochtend te gaan om de mensenmassa’s te vermijden.

Naar andere wijken in Lissabon kun je het beste met de tram of de bus reizen. Een busticket kost €1,85 euro en kun je gewoon bij de chauffeur kopen. Het ticket is geldig voor 1 rit, totdat je uit de bus stapt. Daarnaast heeft Lissabon ook een metronetwerk. Met name tijdens de spitstijd kan een rit met de bus lang duren en scheelt het veel tijd als je ondergronds met de metro verplaatst.

Tip om geld te besparen op vervoer in Lissabon!

Ik kan je aanraden om direct bij aankomst op het vliegveld een VIVA Viagem kaart aan te schaffen. Deze kaarten kosten €0,50 en kun je bijvoorbeeld bij de metro kopen. Hiermee worden de ritten die je met de tram, bus en metro maakt namelijk goedkoper. In plaats van €1,85 betaal je €1,45 euro. Dat heb je er na 2 ritten dus al uit!

Lissabon-Portugal
Lissabon-Portugal

Auto en taxi’s in Lissabon

Je hebt geen auto nodig als je tijdens een stedentrip in Lissabon blijft. Wil je de omgeving verkennen, dan kan het wel handig zijn om een auto te huren. Ik zou je aanraden om een auto te huren via Sunnycars. Via Sunnycars huur je de auto zonder verborgen kosten en zijn alle verzekeringen al in de prijs inbegrepen. Zo kom je ter plekke niet meer voor verrassingen te staan.

Er rijden taxi’s in Lissabon, maar deze zijn vrij prijzig. Een betaalbare taxirit kun je regelen via Uber of Taxify. Taxify is doorgaans wat goedkoper en populairder bij de Portugezen. Een rit van ongeveer 15 minuten is ongeveer €5 euro.

KORTING: als jij je aanmeldt bij Taxify kun je de promo code JZDTL gebruiken om €11 euro korting te krijgen op jouw eerste rit. Gebruik deze om bijvoorbeeld gratis van het centrum naar Belém te gaan of om veilig thuis te komen na een avondje stappen.

Lissabon-Portugal
Lissabon-Portugal

Lees ook: 14 dingen die je wilt weten over Sintra in Portugal

Reizen naar Lissabon in Portugal

Lissabon in Portugal is een ideale bestemming voor een stedentrip. Er gaan veel directe vluchten vanuit Nederland en België naar Lissabon en binnen 3 uur ben je er. Bovendien hoeft een stedentrip of lang weekend Lissabon helemaal niet veel te kosten. Met Transavia vlieg je bijvoorbeeld al voor €34 euro van Eindhoven, Amsterdam of Rotterdam naar Lissabon. Bekijk de website voor de meest actuele prijzen of stel een prijsalarm in via Skyscanner voor de data dat jij wilt vliegen.

Lees ook: verrassende steden voor jouw volgende stedentrip

Lissabon-Portugal

Ik had niet verwacht dat ik Lissabon zo’n leuke stad zou vinden. Wat mij betreft zeker een aanrader voor een stedentrip! Maar ik ben ook wel benieuwd: wat vind jij van Lissabon in Portugal? Laat het me hieronder weten in een reactie!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments