Stedentrip Bologna: tips én 13 gratis bezienswaardigheden

Bij Italië denken mensen niet snel aan een stedentrip naar Bologna. Maar deze Italiaanse stad is verrassend leuk! Het is heerlijk om door de binnenstad van Bologna in Italië te wandelen. De kleurrijke huizen, de vele versieringen en de talrijke bogen waar de stad bekend om staat. Bologna ligt in het noorden van Italië en is een ideale bestemming voor een stedentrip in een lang weekend. Wat is er allemaal te doen in deze stad? Ik deel tips voor (gratis) bezienswaardigheden in Bologna!

Bologna-Italie

Stedentrip Bologna: gratis bezienswaardigheden

1. Wandeling naar Basilica di San Luca

De wandeling naar Basilica di San Luca is denk ik een van de leukste dingen die ik heb gedaan tijdens mijn stedentrip in Bologna. Deze kerk staat boven op een heuvel, aan de rand van Bologna. Om hier te komen moet je eerst een lange weg omhoog lopen. De weg is zo’n 4 kilometer en je schijnt onder 666 bogen – die zo kenmerkend zijn voor Bologna – te lopen. Maar het is de moeite waard: het is een mooie route en de omgeving vanaf de top is mooi.

Ook de basiliek is mooi, maar jammer genoeg heb je alleen een goed uitzicht over Bologna vanaf het dakterras van de basiliek. Je mag naar het dakterras toe na een donatie van €5 euro of meer. Houd er rekening mee dat de basiliek tussen 12.30 en 14.30 uur gesloten is voor bezoekers vanwege diensten. Als je niet naar boven wilt lopen kun je ook een toeristentreintje vanaf Piazza Maggiore naar Basilica di San Luca nemen. Deze kost €10 euro per persoon.

Bologna-Italie
Bologna-Italie
Bologna-Italie
Bologna-Italie
Bologna-Italie
Bologna-Italie
Bologna-Italie

2. Kerkencomplex bij Basilica di Santo Stefano

Basilica di Santo Stefano bestaat niet uit één, maar uit meerdere kerken. Het is een complex waar je langs graftombes, binnenplaatsen, kloosters en kerken loopt. Je gaat naar binnen via de Chiesa del Crocifisso. Hoewel de entree van Basilica di Santo Stefano eigenlijk gratis is, zit er wel iemand bij het poortje in deze kerk als je verder wilt lopen, wachtend op donaties. Sterker nog: je wordt er echt op aangesproken als je geen geld doneert. Dus helemaal gratis kan ik deze bezienswaardigheid niet noemen. Het plein waar je Basilica di Santo Stefano vindt is overigens ook erg mooi versierd en lekker kleurrijk!

Bologna-Italie
Bologna-Italie

3. De ondergrondse grachten van Bologna

Had je gedacht dat Bologna ook grachten heeft? Deze lopen weliswaar bijna allemaal ondergronds, maar ze zijn er wel degelijk. Er zijn een paar plekken waar je het water wel kunt zien. De meest bekende plek staat bekend als La Piccola Venezia, in de Via Piella. Je waant je heel eventjes in Venetië als je dit ziet.

Lees ook: Venetië voor ieder budget

Bologna-Italie

4. Harry Potter sfeertje bij Biblioteca dell’Archiginnasio

Een gave oude bibliotheek waar je allemaal familiewapens en gedecoreerde muren kunt bewonderen. De bibliotheek heeft een beetje een Harry Potter sfeertje, alsof je door de gangen van Zweinstein loopt. Je mag hier gewoon vrij rondlopen, al is een deel van het gebouw niet geopend voor bezoekers. In ditzelfde gebouw vind je ook het Teatro Anatomico, een theater dat helemaal is gebouwd van hout. De entree hiervoor is €3 euro.

Bologna-Italie
Bologna-Italie

5. Gratis WiFi bij Biblioteca Salaborsa

Biblioteca Salaborsa zit aan Piazza del Nettuno, lekker centraal. De vloer van de hoofdruimte is deels doorzichtig, omdat er onder deze vloer Romeinse ruïnes liggen. Al zijn ze niet mega duidelijk te zien. Het is een fijne plek om te stoppen als je goede WiFi nodig hebt; er zit zelfs een koffiezaak in de bieb.

Bologna-Italie

6. Straatvertier en muzikanten op Piazza Maggiore

Ik had niet gedacht dat ik zó veel straattheater tijdens mijn stedentrip in Bologna tegen zou komen. Maar na een paar dagen kwam ik erachter dat het een stad vol kunstenaars en muzikanten is, dus eigenlijk is het niet vreemd dat zij hun kunsten oefenen op straat. Met name wanneer het lekker weer is zie je op iedere straathoek een groepje mensen verzameld, genietend van mooie muziek of lachend om een clown. Plekken waar je bijna altijd wel wat tegenkomt zijn Piazza della Mercanzia bij de twee torens en het plein Piazza Maggiore.

7. Bijzondere architectuur bij Basilica di San Petronio

Op Piazza Maggiore staat een bijzondere kerk: de Basilica di San Petronio. Deze kerk is vernoemd naar de beschermheilige van de stad Bologna, Sint Petronius. Het is een immense kerk en zou oorspronkelijk zelfs groter worden qua ontwerp dan de oude Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad. Maar uiteindelijk besloot de paus om de voltooiing van de kerk stop te zetten, waardoor de voorkant van de kerk er nu apart uitziet. Toch is deze basiliek nog steeds een van de grootste kerken in Europa. Je kunt gratis bij de kerk naar binnen. Aan de achterkant van de kerk vind je een ingang met trappen om naar het dakterras van Basilica di San Petronio te klimmen. Een geweldige plek om van het uitzicht over de stad te genieten. De entreeprijs is €3 euro voor volwassenen.

Bologna-Italie

8. Mooi uitzicht over Piazza Maggiore vanaf Palazzo d’Accursio

Aan Piazza Maggiore vind je veel mooie gebouwen. Een gebouw waar je gratis naar binnen kunt lopen is Palazzo d’Accursio. Als je naar de tweede verdieping doorloopt heb je een mooi uitzicht over het plein en op de basiliek. Er zit hier ook een kunstmuseum gehuisvest dat is gericht op Middeleeuwse en Renaissance kunst, de entree hiervoor is €5 euro. Iedere eerste zondag van de maand is de entree voor het museum gratis.

Bologna-Italie

9. De poorten rondom de binnenstad van Bologna

De oude binnenstad van Bologna werd vroeger verdedigd tegen aanvallen van buitenaf door een immense muur. Van de muur is niet meer veel over, maar er staan nog wel een aantal stadspoorten overeind. Tijdens een wandeling door Bologna zul je nog meerdere poorten tegenkomen. De restanten van Porta Galiera liggen bijvoorbeeld vlak bij het busstation en Porta Castiglione in het zuiden van de binnenstad staat nog mooi overeind.

Bologna-Italie
Bologna-Italie

10. Parken in en rondom het centrum van Bologna

Montagnolapark is een klein park vlak bij het trein- en busstation. Persoonlijk vind ik dat er mooiere parken in Bologna te vinden zijn, maar deze ligt wel lekker centraal dus dat is wel fijn. Er zijn een aantal leuke beelden te vinden en er is een klein speeltuintje voor kinderen. Daarnaast vond ik Al Parco Giardini Margherita een fijn park om te hardlopen. Inwoners komen hier om te wandelen, te sporten of met de hond te spelen. Het park is niet groot, maar wel goed georganiseerd. Tot slot is er een klein, maar prachtig parkje achter het treinstation: Parco di Villa Angeletti. Er loopt een riviertje doorheen en het is lekker rustig.

Bologna-Italie
Bologna-Italie

11. Street art spotten in Bologna

Wil je tijdens jouw stedentrip in Bologna street art spotten? Ook dat kan! De straten van Bologna zijn erg kleurrijk, maar je zou niet snel verwachten dat er street art te vinden is. Maar als je er op let kom je het overal tegen! Er is niet echt één wijk waar je de kunstwerken kunt vinden, maar je zult ze al wandelend door de stad tegen moeten komen.

12. Nog een bijzondere kerk: Chiesa Sconsacrata di Santa Lucia

In Bologna kom je heel wat kerken tegen, maar een bijzonder exemplaar is Chiesa Sconsacrata di Santa Lucia. Ook deze heeft een bijzondere voorgevel.

Bologna-Italie
Bologna-Italie

13. Meer leren over Bologna tijdens Free Walking Tour

JMwalkingtour organiseert dagelijks Free Walking Tours door Bologna, zowel om 10.00 als om 15.00 uur. Deze gratis wandeltochten duren ongeveer 2 uur en nemen je mee naar verschillende plekken in de binnenstad. Een ideale manier om tijdens de eerste dag van jouw stedentrip in Bologna te doen en je zo beter te kunnen oriënteren in de stad. Meedoen is gratis, maar let op dat je je van tevoren moet aanmelden via de website.

Bologna-Italie

14. Gratis musea bezoeken

Iedere eerste zondag van de maand kun je gratis musea in Bologna bezoeken. Ga bijvoorbeeld naar Palazzo Pepoli om een 3D-film over de geschiedenis van Bologna te bekijken of bewonder de archeologische opgravingen die rondom Bologna zijn gevonden in Museo Civico Archeologico. Kunstliefhebbers kunnen een bezoek brengen aan Pinacoteca Nazionale di Bologna.

Lees ook: alles wat je niet wilt missen tijdens een eerste stedentrip naar Rome

Niet gratis, maar wel betaalbaar tijdens een stedentrip Bologna

1. Torre Assineli beklimmen

Voor het beste uitzicht over Bologna moet je de scheve Assinelli toren beklimmen. In het centrum van de stad staan twee torens, oftewel Le Due Torri. Torre Garisenda is grotendeels afgebroken, maar Torre Asinelli staat nog steeds overeind. De beste tijd om naar boven te klimmen en beloond te worden met een goed uitzicht is rond zonsondergang. Houd er wel rekening mee dat de rij dan langer is dan normaal. De entree voor het beklimmen van de toren is €5 euro voor volwassenen.

Bologna-Italie
Bologna-Italie

2. Koopjesjacht op de Piazzola Markt

Op de Piazzola Markt, grenzend aan het Montagnolapark, kun je goed op zoek naar ware koopjes. Ik heb hier bijvoorbeeld mooie jurken zien hangen voor €2-3 euro en leuke tassen voor €10 euro. Ik weet niet zeker of deze markt er iedere dag staat, maar bij mij was deze in ieder geval in het weekend aanwezig.

Bologna-Italie

Tours in Bologna boeken via Get Your Guide

Bologna is een fijne stad om te ontdekken én je vol te proppen met Italiaanse maaltijden. Kijk eens op de website van Get Your Guide om te zien wat voor tours zij aanbieden. Bijvoorbeeld een geheime foodtour of een kookles van een Italiaanse kok!

Eten tijdens jouw stedentrip Bologna

1. Aperitivo bij Caffè Zamboni

Een van mijn favoriete plekken om te gaan dineren in Bologna is Caffè Zamboni. Dit restaurant zit in het centrum, niet ver van de twee torens vandaan. Het is een ideale plek om jouw avond te starten met een drankje en een aperitivo. In Bologna is het gebruikelijk dat er tussen 18.00-21.00 uur een buffet klaar staat in de meeste restaurants. Mensen bestellen een drankje voor een hoge prijs (€6-10 euro), maar mogen dan wel gratis eten van het buffet. En ik vond het buffet bij Caffè Zamboni best uitgebreid! Alle drankjes zijn €10 euro, of het nou frisdrank, een biertje of een cocktail is. De cocktails zijn erg lekker en er is veel keuze. Daarnaast heeft dit restaurant bij mij ook een streepje voor omdat ze niet alleen avondeten hadden bij het buffet, maar ook veel toetjes. En dat allemaal voor €10 euro!

2. Goede pizza’s bij Regina Margherita

In Bologna vind je op iedere straathoek wel een pizzeria, maar als het er constant druk is met locals weet je dat je goed zit. En dat is voor pizza’s bij Regina Margherita. De pizza’s hebben een vrij dikke korst en bodem (moet je natuurlijk wel van houden) en de combinaties van wat er op de pizza’s wordt gedaan zijn top. Voor de meeste pizza’s betaal je €9-11 euro.

3. Anders dan anders bij ‘O Fiore Mio

Als je een goede pizza wilt hebben en wat anders dan de doorsnee pizza margherita dan moet je zeker naar ‘O Fiore Mio gaan. Mijn favoriet is de pikante pizza met zongedroogde tomaten, maar ook de pizza waarbij ze de tomatensaus hebben vervangen voor pompoensaus is geweldig. Je kunt zelf kiezen hoe groot jouw stuk pizza is, want de prijs wordt berekend door het gewicht. Mijn pizza was €4 euro, maar voor €5-6 moet iedereen wel vol zitten. Nog een pluspunt: het personeel is hier ook nog eens ontzettend vriendelijk.

Dagtrips vanuit Bologna

Bologna kun je in 1 volle dag wel ontdekken en als je alles op je gemak doet hooguit 2 dagen. Heb je nog een dag over tijdens jouw stedentrip in Bologna? Ga dan op ontdekkingstocht in de omgeving! Je kunt Bologna namelijk goed gebruiken als uitvalsbasis om andere steden in de omgeving te bezoeken. Een paar ideeën:

1. Ferrara

Ferrara ligt ongeveer 50 kilometer ten noorden van Bologna. De stad is klein genoeg om binnen 1 dag te zien. Je kunt onder andere de kathedraal en het kasteel in het centrum bezoeken, ronddwalen door de fotogenieke straten van Ferrara en het bijzondere gebouw van het Palazzo dei Diamanti bewonderen. Ferrara is prima te bereiken met de trein. De rit duurt 30-50 minuten (afhankelijk van welke trein je hebt) en een enkele rit kost €4,75 euro.

Bologna-Ferrara-Italie
Bologna-Ferrara-Italie

2. Venetië

Venetië ligt zo’n 150 kilometer ten noordoosten van Bologna. Zowel met de directe trein als met de auto ben je 1,5-2 uur onderweg van Bologna naar Venetië. Ik vond Venetië veel leuker dan dat ik van tevoren had verwacht. Ik verwachtte namelijk mensenmassa’s op iedere straathoek, maar dat viel eigenlijk wel mee. Er zijn natuurlijk plekken waar het druk is zoals de Rialtobrug en Piazza San Marco, maar veel delen van Venetië zijn ook lekker rustig. Als je langer in Venetië blijft kun je eventueel ook een uitstap naar de eilanden rondom Venetië maken. Tip: probeer rond het carnaval in Venetië in de stad te zijn, aan het begin van het jaar. Heel bijzonder om een keer mee te maken!

Lees ook: Pretty Picture Time #9 – Carnaval in Venetië

venetie-ieder-budget
venetie-ieder-budget
jaaroverzicht-2016-corners-of-the-world

3. San Marino

Als je tijdens jouw bezoek aan Bologna ook nog een nieuw land wilt bezoeken kun je naar San Marino gaan. Deze ministaat ligt ten zuiden van de badplaats Rimini, op zo’n 140 kilometer van Bologna vandaan. Het is lastig om hier met de bus of de trein te komen, want deze gaan vrij onregelmatig. Ik zou San Marino met een huurauto bezoeken vanuit Bologna als je optimaal wilt genieten van jouw dagtrip naar San Marino. Via Sunnycars kun je een auto huren die volledig verzekerd is, waardoor je zonder zorgen rond kunt rijden. Eventueel kun je een bezoek aan San Marino combineren met het strand van Rimini of Ravenna.

4. Milaan

Milaan wordt gezien als de stad van de mode. Je kunt inderdaad erg goed winkelen in Milaan en iedereen loopt er fabulous bij, maar er is nog veel meer te doen in Milaan. Er zijn veel parken en mooie gebouwen om te bewonderen. Milaan ligt zo’n 200 kilometer ten noordwesten van Bologna. Ik zou je niet aanraden om met een huurauto naar Milaan te gaan, want je kunt niet gemakkelijk parkeren in Milaan en bovendien ben je al lang onderweg met de auto op de ring van Milaan. De snelste manier is de trein, al kun je ook de bus pakken vanuit Bologna.

Lees ook: 21x wat te doen in Milaan? (véél gratis tips!)

Milaan-Italie
Milaan-Italie
Milaan-Italie

Overnachten in Bologna

Als je alleen reist vind ik WE_Bologna een fijne accommodatie. Dit hostel ligt op ongeveer 10 minuten lopen van het treinstation. Een beetje buiten het centrum dus, maar aangezien Bologna vrij klein is kun je alles alsnog lopend ontdekken. De kamers en badkamers zijn schoon, de bedden zijn fijn en de WiFi is goed. De gemeenschappelijke ruimte is misschien niet erg groot, maar er is wel een grote tuin waar mensen in stoelen en hangmatten kunnen relaxen. Bovendien is er een uitgebreid ontbijt bij de prijs inbegrepen. Prima uitvalsbasis om Bologna te ontdekken!

Of check hier de beschikbaarheid voor de leukste hotels en hostels in Bologna wanneer jij wilt gaan!

Als je met 2 of meer personen bent zou ik je aanraden om eens bij Airbnb te kijken. Via Airbnb kun je namelijk hele leuke appartementen huren, vaak op een gunstige locatie. Ik logeerde een paar nachten met mijn zusje en een vriendin in een appartement in het zuiden van de binnenstad. We hadden een eigen keukentje waar we ontbijt konden maken en we stonden zo in de drukte van de binnenstad. We hadden privacy en het was gezelliger dan in een hotelkamer slapen met 3 personen.

Bologna-Italie

Hoe kom je in Bologna?

Bologna heeft een vliegveld, ten noordwesten van de stad: Bologna Guglielmo Marconi. Er gaan regelmatig bussen van het vliegveld naar het centrum van Bologna, met de Aerobus. Deze bus kost €6 euro en doet er ongeveer 20 minuten over. De bus rijdt naar het treinstation van Bologna, maar er zijn een aantal haltes waar je daarvoor kunt uitstappen. Vanaf hier kun je ofwel lopend naar jouw accommodatie ofwel een busticket kopen voor €1,30 euro. Vliegtickets naar Bologna hoeven trouwens helemaal niet duur te zijn. Ik vloog bijvoorbeeld van Bologna naar Eindhoven voor €31 euro. Houd Skyscanner in de gaten voor de goedkoopste vliegtickets.

Als je Bologna met andere steden in Italië combineert kun je je gemakkelijk verplaatsen met de trein. Schaf de tickets wel op tijd aan, want als je ze ter plekke op het treinstation koopt zijn ze een stuk duurder. Houd er ook rekening mee dat er verschillende treinen worden ingezet in Italië en dat je daar dus diverse prijzen voor betaalt (terwijl ze allemaal prima zijn om mee rond te reizen).

Daarnaast kun je je ook met de bus verplaatsen naar andere Italiaanse steden zoals Milaan, Florence of Venetië. Je kunt onder andere goedkope bustickets kopen bij Flixbus en Baltour.

Bologna-Italie

Lees ook: Certosa di Calci in Italië en het fort dat blijft verdwijnen

Heb jij wel eens een stedentrip naar Bologna gemaakt en heb jij nog meer leuke tips? Laat het mij en andere reizigers weten via een reactie hieronder!

In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Reacties via Facebook account

comments